Monday, March 12, 2012

#829: ETIKA WARTAWAN.

Impartiality.

That is one core ethic in journalism.

Sekali lagi, blogger bukan wartawan, walaupun kekadang selalu bajet seperti wartawan. Semakin ramai blogger mahukan title itu. Sebelum anda dipanggil wartawan, adakah anda tahu apa itu kewartawanan? Adakah dengan hanya 'melaporkan' anda layak dipanggil wartawan?

Kalau sekadar tahu apa itu 5W dan 1H, ia masih tak melayakkan anda digelar wartawan dan anda juga tidak boleh mendakwa diri anda adalah wartawan.

Dah lama aku nak tulis benda ni, tapi eloklah bila hari ini Harian Metro menyiarkan di muka depan mengenai komen dari dua 'wartawan' Rotikaya.com.

Ramai yang excited to be wartawan via blogging. To be.

Tapi apabila anda mahu jadi wartawan, adakah anda sudah belajar #Wartawan101?

Tempohari Rotika.com adalah blog yang sama dilaporkan menyiarkan gambar dan gossip dengan memaparkan Wan Shades, mungkin lelaki yang ditahan polis kerana merogol anak tirinya.


Sepanjang pengetahuan aku, kita tak akan siarkan nama seseorang sekiranya ditahan dalam kes jenayah sehingga dihadapkan di mahkamah atas kesalahan yang didakwa itu. Apatah lagi, ini kes melibatkan kanak-kanak, maka lazimnya even di mahkamah pun, lazimnya Majistret akan mengeluarkan perintah kepada media untuk tidak meletakkan nama pesalah bagi melindungi kanak-kanak yang menjadi mangsa.

Sebab kami ada etika. Etika yang digunapakai oleh wartawan wartawan sebelum kami sepanjang mereka bekerja berlandaskan pengalaman mereka. 

This entry penuh conviction. Jika anda benar wartawan dan ada etika kewartawanan, kau tahu tak this is a conviction serta judgemental and further worsened by the following quote:

Lihat pada para keempat posting itu:
"Terima kasih kepada agen gossip di forum hiburan terkemuka, Cari, identiti lelaki yang kini dalam tahanan polis sedikit sebanyak dapat di’senarai pendekkan untuk rujukan kami yang pemalas lagi tiada masa ini. Heh."

Kau buat kawad cam ke apa? ".. untuk rujukan kami yang pemalas lagi tiada masa ini." What the fuck is this? 

Note: Header 'Update 1' itu dimasukkan selepas entry ini kecoh di twitter.

Kau buat pengesahan tak dari pihak berkuasa untuk entry ini? Pernah baca suratkhabar lately? Baca tak story crime yang disiarkan paper? Story panjang macam mana pun, pada perenggan terakhir pasti akan ada: contoh: "Ketua Polis Daerah _________ mengesahkan penahanan itu." 

Kenapa buat macam tu? Supaya tiada liabiliti sebelah media. Tapi janganlah pulak kau pergi tanya konstabel polis untuk pengesahan. Itu tiada kredibiliti sebab anggota itu tiada kuasa untuk mengesahkan. 

Tetapi hanya bersandarkan sebuah forum yang identiti mereka yang menulis di situ tidak boleh disahkan, ia dijadikan 'sebagai pengesahan'. 


Pernah tak dengar Sigma Delta Chi? Pergi google.


Let me just quote this:

The duty of the journalist is to further those ends by seeking truth and providing a fair and comprehensive account of events and issues. Conscientious journalists from all media and specialties strive to serve the public with thoroughness and honesty. Professional integrity is the cornerstone of a journalist's credibility.

Boleh baca tak? Boleh faham tak? In journalism, journalist should be fair and comprehensive accout of events and issues. Impartial. Tidak sebelah pihak.

Ditulis dalam posting itu perkataan "spekulasi". Aku tak dengar lagi memana wartawan dalam dunia ni menulis berdasarkan spekulasi. Spekulasi tidak disokong bukti yang sahih. Sebab itu spekulasi matawang itu merosakkan.

Spekulasi membenarkan manipulasi.

Wan Shades atau nama sebenarnya Mohamad Faizal Mohd Ali membuat laporan polis dan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sebagaimana dilaporkan MStar di sini.

Hari ini, Harian Metro di muka 4 akhbar itu menyiarkan mengenai penjelasan dua penulis Rotikaya dengan tajuk "Kami ada bukti."

Di laman web Harian Metro, ia turut memaparkan rakaman video dengan dua penulis itu.




Aku taknak ulas panjang-panjang tapi aku sedikit tertarik dengan quote berikut:

"Rotikaya punya konsep kita tak akan matikan story. And everything all the question must end with question mark. Because kita nak dia jawab kat reporter lain yes or no. Kalau yes, yes lah. Kalau no no lah, Habis cerita."

Tan Sri Mazlan Nordin (Tokoh Wartawan Negara): "Wartawan tempatan perlu sentiasa bersikap adil dalam melaksanakan tanggungjawab mereka supaya setiap laporan yang dihasilkan mereka tidak memihak sebelah pihak. Ia bukan sahaja dapat memastikan penulisan yang tidak berat sebelah tetapi juga dapat mengekalkan prinsip kewartawanan yang mementingkan laporan yang adil. Mereka perlu fikirkan bahawa setiap kali menulis perlu sentiasa adil dan jangan hanya berada di sebelah pihak sahaja. Tidak kita sama mereka menulis untuk orang perseorangan atau parti politik tertentu." (Berita Harian, 18/07/03; m/s 07) - sumber www.akubimbo.blogspot.com

Faham tak apa yang dikatakan Tan Sri Mazlan ni?

Apa yang Tan Sri Mazlan kata ini ialah mengenai impartiality. 

Dan ini pula kod etika yang digunakan International Federation of Journalists (IFJ). Dan adakah ia adalah etika yang sama dipaksikan oleh penulis Rotikaya.com ?

1. Respect for truth and for the right of the public to truth is the first duty of the journalist.

2. In pursuance of this duty he will defend the twin principles: freedom in the honest collection and publication of news; and the right of fair comment and criticism.

3. The journalist reports only in accordance with the facts of which he knows the origin. He will not suppress essential information or falsify documents.

4. He will use only fair methods to obtain news, photographs and documents.

5. Any published information which is found to be harmfully inaccurate he will do his utmost to rectify.

6. He will observe professional secret regarding the source of information obtained in confidence.

7. He will regard as grave professional offences the following:
  • Plagiarism
  • Calumny, slander, libel and unfounded accusations
  • The acceptance of a bribe in any form in consideration of either publication or suppression
8. He recognises in professional matters, the jurisdiction of his colleagues only; he excludes every kind of interference by governments or others.

Melainkan kita buta huruf, boleh tak kita baca perkara no 3 tu?

Ya, kau kena tahu origin. Dan nombor 7, second point - calumny, slander, libel and unfounded accusations.


Paling aku suka ialah "kita nak dia jawab kat reporter lain yes or no." Ok aku faham sebab dalam entry mengenai Wan Shades tu, depa ada tulis ".. untuk rujukan kami yang pemalas lagi tiada masa ini." 

Jadik, aku sangat faham lah, penulis yang turut dipetik Harian Metro sebagai berkata:


"Meskipun medium kami hanyalah blog dan online, namun ia masih berpaksi atas landasan dan etika kewartawanan yang betul." Perenggan ke-6, mukasurat 4, Harian Metro 12 Mac 2012.


Kalau kita mahu etika kewartawanan dipaksikan dalam penulisan kita, kita mesti ada integriti dan tidak buat spekulasi. Kita tak boleh jadik hakim hanya dengan berpaksikan gosip dan kita tak mahu mencari kebenaran sebaliknya "kita nak dia jawab kat reporter lain, yes or no." 


Esok, kalau wartawan jenayah buat story seperti contoh berikut:

"Amir Jahari ditangkap rogol anak tiri? Penyanyi ini mengikut spekulasi yang kami terima, merogol anak tirinya." Apa akan jadik pada etika? Apa akan jadik pada integriti? Ada tak pengesahan dilakukan wartawan berkenaan? 

Apa akan kau fikir sebagai pembaca? Eh, boleh ke buat spekulasi macam tu jek? Kalau macam tu, kita tak perlu undang-undang, sebab semuanya kita pakai spekulasi.  Kita bantai kromo jek tulis pakai spekulasi.

Spekulasi ni semacam tok bomoh bakar kemenyan. Bayangkan kalau tok bomoh tipu kata kita disihirkan sehingga selalu batuk darah walhal kita dok cekik rokok tiga kotak sehari. 


"Tok rasa anak ni kena sihir si Hazrey sampai batuk darah." Kita yang percaya karut itu terus percaya tanpa usul periksa. Lihat itu - tanpa usul periksa. Tanpa pengesahan. Hanya bersandarkan kata-kata tok bomoh tu, kita percaya Hazrey bomohkan kita. Kita boleh bergaduh dengan Hazrey dan akan ada satu persepsi buruk dengan Hazrey sebab berpaksikan kepada kata-kata bomoh itu.


Dunia sekarang, dunia persepsi. Salah atau tidak, kemudian. Bila dah ada spekulasi macam tu, persepsi akan melekat. 


Sebagai penutup:

Beroperasi sejak empat tahun lalu, blog tak terkenal ini -  hazrey.com turut menerima anugerah Most Vocal Blog, di Anugerah Minggu Media Sosial Malaysia pada 16 Mac ini.


Selamat Hari Isnin dan jangan buat spekulasi minggu ini.






34 comments:

TheBentPencil said...

i'd say!

but then again the "accuse first, deny later" mentality has been used by the entertainment media for quite so long. And the newbies; aka gossip bloggers, are just following the bandwagon.

It goes back to the media as a whole--bloggers and conventional media alike--stop putting up speculative news. that includes interviews of "I heard you we doing this and that, is it true?". even if the interviewed denied the accusation, the damage to his image is already done.

Anna Rhu said...

Bagus bang!

NenetPenne (NP) said...

bila perasaan wartawan, mcm tulah... etika tak tahu, code pun tak tahu...
kesiannn...dah dah...pegi masuk UiTM amik course Public Relations pastu pilih nak jadi wartawan ke apa ke...

sankai said...

well said brother.

Marvic .. said...

1.Truthfulness
2.Accuracy
3.Objectivity
4.Impartiality
5.Fairness
6.Public Accountability

kalau xder element ni semua in writing baik jgn publish story.skrg ni ramai sgt blogger berangan nak jadi wartawan.. :p

p/s: Tahniah sbb menang Most Vocal Blog :)

bzz said...

gua support lu bro, kasik hantam je blog2 mcm ni. bikin rosak minda org. tak pasal2, org lain dpt dosa kering...

My friend. "ape nak jadi dunia ni. artis dah rogol anak"... see, semua percaya.

AiniGhaffarz said...

Padan muka RotiKaya

Affan Ruslan said...

Well written.
Gossip memang camtu bang. Sendiri reka, sendiri jadi detektif.

SM said...

spekulasi boleh mencetuskan fakta, iaitu fakta rekaan!

teDD said...

perhh..terbaikk bro..

teDD said...
This comment has been removed by the author.
Charlie's Belle said...

Salam Bang Hazrey,

Well said bang, and this entry should be read by that RotiKaya people. I went to see the content on their blog and truly disappointed. Ini ke bahan yang dibaca ramai sekarang? The speculations/gossips made macam menyuruh "So, we give you the story, now what do you think?"

oh by the way, Congratulation on your winning the Most Vocal Blog. Keep up the great work bang.

:: nia rashid :: said...

good entry! i learned a lot...wpon i bukan wartawan. tq hazrey!

Dils said...

They're idiots. Memang patut pon disaman, sebab bagi aku macam slander je ape yang die org tulis pasal Wan Shades.

And sesuka hati je die orang keluarkan nama (tanpa usul periksa) suspek regarding kes abuse seksual budak bawah umur tanpa pikir the effect of the victim ( kalau la die dapat kat victim yang betul ).

Aku angin ni. Angin sejak baca first article die orang regarding this case sebab macam bodoh gile penulis rotikaya ni, rase nak tubi2 kepala dengan pensel 2B tanye tahu common sense tu maknanye ape.

So they had it coming,

Lavender said...

Al-Quran pembimbing ummah ; http://mylovelavender.blogspot.com/2012/03/al-quran-pembimbing-ummah.html

faiz said...

pergh. apa nampak bangang jer rotikaya ni. eh aku baru tau ada blog nama rotikaya eh

FazFau said...

Info yg bagus..Saya tak tau apa itu etika kewartawanan but tahu apa itu fitnah.. Shame on Rotikaya *sigh*

http://ffbeauties.blogspot.com/

Azizi Zain Hetfield said...

...tadi mkn 15 cucuk sate Puaka Wak Radol, ironinya mamat hantar limau suam tu bersiul lagu Awan Nano, tak relevan pun comment ni cuma best juga kalau sate tu free. Eh!

d_tieah said...

Apabila ghairah menulis untuk capai UV tertinggi, gitulah gamaknya.. Dorang ingat masyarakat dok pujilah kot bila dorang dapat liputan/orang pertama buat cerita macam tu.. Haish!!! Entri ini terbaek.. Terima kasih~

Unknown said...

Tetiba terflash gordon muka cik rajib..lecturer journ yg legend! Tak semua org leh claim jadi wartawan press/bj walaupun baru wat internship. Kalo stakat source pun tak credible..camno..sekadar baca boleh, percaya jangan.

Kerambit Laut said...

Sedangkan ada wartawan berpihak (berat sebelah) terutamanya wartawan politik, inikan pulak wartawan tak bertauliah. Kalau semua spekulasi nak tulis, orang pun naik menyampah. Tak ramai pun yang minat nak baca spekulasi. Orang ramai nak tahu cerita sebenar.

Marlina Mohamed said...

Salam, sy bkn peminat rotikaya, bkn juga peminat hazrey wartawan tp sekadar pandangan sj kerana bloggers rotikaya sememang bkn wartawan tetapi dimarahi mcm dorg btol2 graduate ijazah kewartawanan dan selepas itu melanggar etika kewartawanan atau takde etika lgsung....sedang tulisan mereka tidak lgsung mengesahkan cuma menjentik org2 tertentu yg salah tapi berat mengaku salah..pabila kesalahan ditonjolkan dirasakan mengaibkan....bkn ke kebenaran tu pahit..mereka yg disaman adakah saman malu (bererti buat tp telah dimalukan) atau saman fitnah ( sumpah x buat)cik wartawan pro tlgla jelaskan.sume wartawan biasa mengaibkan cuma lmbt cepat je keluar (tgu pengesahan)

Marlina Mohamed said...

Salam, sy bkn peminat rotikaya, bkn juga peminat hazrey wartawan tp sekadar pandangan sj kerana bloggers rotikaya sememang bkn wartawan tetapi dimarahi mcm dorg btol2 graduate ijazah kewartawanan dan selepas itu melanggar etika kewartawanan atau takde etika lgsung....sedang tulisan mereka tidak lgsung mengesahkan cuma menjentik org2 tertentu yg salah tapi berat mengaku salah..pabila kesalahan ditonjolkan dirasakan mengaibkan....bkn ke kebenaran tu pahit..mereka yg disaman adakah saman malu (bererti buat tp telah dimalukan) atau saman fitnah ( sumpah x buat)cik wartawan pro tlgla jelaskan.sume wartawan biasa mengaibkan cuma lmbt cepat je keluar (tgu pengesahan)

rahman said...

terbaik bro... aku suka entri ni.. banyak pengajaran di dalamnya

Hazrey said...

Salam Marlina Mohamed:

terima kasihlah mai sini. Tak sempat nak hidang teh bujang.

Anyway, kalau saya marah, marah saya ialah "Hoiii APA KORANG NI, HOII HOIII HOIII." Semua akan menggunakan huruf besar sebab di internet, huruf besar menggambarkan kemarahan.

Tapi tidak, saya tak marah rotikaya, mereka kawan baik saya. Kami sering cium mulut virtually.

Bila Cik Marlina tulis - "..dimarahi mcm dorg btol2 graduate ijazah kewartawanan dan selepas itu melanggar etika kewartawanan atau takde etika lgsung.." saya nak tanya pada Cik Marlina, Cik Marlina ni baca ke tidak entry ni? Kalau tidak, saya tak akan jawab persoalan tu. Saya rasa semua akan faham apa yang saya tulis kecuali Cik Marlina. Maaflah Cik Marlina kalau bahasa saya mengelirukan sebab saya ni memang seorang yang keliru.

Saya juga pasti Cik Marlina bukan seorang wartawan, dan tak faham apa itu persoalan dan pengesahan. Sama seperti seorang kerani tetiba mengutarakan persoalan kejuruteraan kepada seorang jurutera. Tentunya jurutera tu tahu apa yang dia buat kan.

Kalau semua cerita tanpa pengesahan makan akan bertebaranlah di dunia yang fana ini akan berita berita tanpa kredibiliti dan maka bertebaranlah di dunia yang fana ini.

Cik Marlina yang saya kasihi, apa yang diutarakan ialah mengenai kes rogol kanak-kanak. Cik Marlina pernah mengendalikan kes rogol kanak-kanak di mahkamah atau mungkin Cik Marlina pernah mendengar kes di mahkamah? Kalau pernah, maafkan saya, saya perlu panggil Puan Marlina. Itu panggilan untuk Majistret. Kalau di Mahkamah Tinggi, Yang Arif.

Sekali lagi, penggunaan huruf kecil langsung tak menggambarkan saya marah. Ada satu rahsia saya nak kongsi dengan CIk Marlina tapi janji jangan beritahu sesiapa, boleh? Ketika saya menulis entry ini, saya tersenyum lebar selebar kain sutera yang diusahakan di China.

Akhirkata, mereka bukan graduate kewartawanan tetapi mereka jugak yang kata mereka berpaksikan etika kewartawanan? Haa, baik Cik Marlina pi marah diaorang. Cepat cepat cepat! Balik nanti saya hidang teh bujang ya.

LidiaSuraya said...

Wahhh peringat yang sangat bernas... Terbaek

reezluv said...

blogger with no ethics..shame on you man...

AMMAR YASIR said...

Blogger harus ada etika

cikebomcikebom said...

Kekekek...kene seDAS Cik Marlina tu. By the way...klau dah buat salah, kena la marah. logiknya..kan? xkan nak puji lak.
Yg nn dlm tulisan Hazrey ni..dia cuma menegur.
Igt..tulisan yg hentam keromo akan menjurus kpd FITNAH bila artikel tu sbnrnye x betul.
Fitnah tu kan besssssssaaarrrr dosanya.

cikebomcikebom said...

Kekekek...kene seDAS Cik Marlina tu. By the way...klau dah buat salah, kena la marah. logiknya..kan? xkan nak puji lak.
Yg nn dlm tulisan Hazrey ni..dia cuma menegur.
Igt..tulisan yg hentam keromo akan menjurus kpd FITNAH bila artikel tu sbnrnye x betul.
Fitnah tu kan besssssssaaarrrr dosanya.

mdfaizal said...

bro hazrey, kalau boleh sound sekali geng2 wartawan melodi, diorg pun 2x5 jugak. benda tak pasti/kecil dipanaskan. lalu benda tu jadi besar dan merosakkan macam2.

jahajahatable said...

adus, panjang giler....tapi tak rugi baca sebab berbaloi... ini memang masalah utama blog2 zaman sekarang ni...suka sangat buat spekulasi, dan umum pula terus menghukum tanpa usul periksa. padahal kebenarannya masih belum diketahui.

Azlan Strider said...

you are so right!!!patut entry macam nie patut dibaca oleh penulis2 alam maya..hehehe..penuh dengan ilmu pengetahuan psl bab penulisan..hehe:)

Regards,
-Strider-

nor azman said...

baca je..hehhe

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.