Thursday, March 24, 2011

UPDATED: SAH KOPI RAILWAY KLUANG TAK HALAL.

Sedang hangat diperkatakan di laman facebook, mendakwa kopi railway kluang tak halal.

Sumber sumber di Jabatan Agama Islam Johor yang aku hubungi tadi mengesahkan jabatan itu sudah memperolehi keputusan dari Jabatan Kimia di mana terdapat gelatin babi dalam kopi terkenal itu.

Manakala madu yang digunakan dikatakan terdapat kandungan alkohol.

Hakikatnya, enforcement perlu lebih tegas dan penyiaran maklumat seperti ini perlu dihebahkan supaya umat Islam tak terperdaya.

One blogger Salmiah wrote about this on her blog.

UPDATED:

Berikut adalah maklumat lengkap mengenai status halal kopi Railway Kluang:






Jabatan Agama Islam Johor (Jaij) melakukan pemeriksaan di premis ini dalam satu operasi bersepadu bersama Jabatan Kesihatan, Majlis Perbandaran Kluang dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) pada Januari lalu.


Ia berikutan pelbagai aduan orang ramai yang mendakwa terdapat penggunaan tulang babi dalam kopi yang dijual kepada pelanggan termasuk di kalangan umat Islam yang sering berkunjung ke premis ini.

Pada 19 Januari lalu, sampel telah diambil untuk dihantar ke Jabatan Kimia bagi mengetahui kandungan sebenar kopi yang digunakan.

Untuk rekod, premis ini tidak memiliki sebarang pengesahan halal.

Pada 14 Mac lalu, keputusan ujian diserahkan Jabatan Kimia di mana antara lain menyebut terdapat kandungan gelatin babi pada bahan minuman itu.

Manakala terdapat kandungan alkohol dalam madu yang digunakan di premis itu.

Kopi yang mengandungi gelatin babi itu turut dihidangkan kepada pelanggan beragama Islam.

UPDATED (03:00 am / 25 March 2011)

Pemilik Kluang Railway Coffee memberikan jawapan kepada isu ini. Klik pautan berikut:

PEMILIK KLUANG RAILWAY COFFEE MENJAWAB.


32 comments:

Fadzillah Kamarudin said...

whoops...
baru nak planning2 g kluang...
saja nak try minum kopi kat situ...
byk bloggers dok crita2 ja...

Anna said...

Susah betul skg ni kan. Bnyk benda2 gini berlaku. Enforcement berwajib patut amik serius hal2 gini kan..Mujur la saya x minum kopi, tp sedara2 Islam lain tu kalau kita tak beritau terjebak sama...

una berry said...

OMG!
this kinda is certainly shocking.
bukan kopi Kluang ni femes ke? tah berapa kali masuk tv.ish~

daisy said...

ouh demmmm!!!
aku pernah minum kat situ

Hasmizal said...

pendapat saya..

patut dihebahkan oleh media-media perdana..

Plain Jane said...

hawaw betol lahhhhh!

da selalu melantak situ.

ibnu marzuki al firdaus said...

meLAYU tara telorq mana ada BRAN mau saman @ bom kedai tuh!? kah kah... patutlah rata2 anti pologami sebab hati dah cam babi?! tq bro 4 this infos. terminum takper, masukkan jer air samak dalam badan.

zeqzeq said...

Aduz cian2

ibnu marzuki al firdaus said...

@ibnu marzuki al firdaus

wa dah sebarkan ke seluruh blogspot + fb

Wan Zuraida said...

mohon share hazrey nak hebahkan kpd kwn2. tq

Obefiend Weiland said...

seb baik aku tak minum kopi

aku minum samsu je..

Pisyek said...

tulang babi? pergh~

hmizar1 said...

this is what happen when people dun really care what is halal cert. function actually. make sure every eateries that u go into must have halal cert. at least u hv confidence...

Arshad Aliati Enterprise said...

thanks for info

Hazrey said...

wan zuraida: silakan.

Affan Ruslan said...

thanks for the info.
aku pernah g sana, aku ingat aku makan je, kopi aku tak ingat aku dah minum ke belum sebab dulu aku tak suka kopi hehe

ciss

siti murni said...

Adess...mana pi penguatkuasaan ni...naya je..! huhu..

ibnu marzuki al firdaus said...

http://kadikluang.blogspot.com/2011/03/rakan-facebook-perdana-menteri-bertemu.html

pergh... nasib baik PM tak dan belanja KOPi BABi? lol!

ainul02 said...

hawau btol2...minum kopi kluang bersama roti kaya adalah agenda wajib bila turun kluang@johor...bila balik kl pasti berbungkus2 kopi akan dibawa balik...siap promosi pada rakyat jelata yang x pernah minum atau ke kluang..rupanya x halal...hamoeh tul...tp kan ada org kata tauke kedai ni cina-islam..yeke??

Marina Monroe said...

Apa nak jadi, kopi pun ada bahan daru babi, dajal betul org2 kafir..

ibnu marzuki al firdaus said...

http://bit.ly/eX659I

google: kluang station buffet ramadhan

ZanaNordin said...

thanks coz' sama2 sharing about this...sepatutnya memang perlu di war2 kan..coz' tadi jalan2 area bandar...ada lagi umat ISLAM yang makan minum kat situ..nauzubillah...

btw...memang betul owner sebenar kluang railway tu cina mualaf...tp dia dah pindah ke ipoh and buka cawangan di sana. Yang kat kluang tu tak sure either adik or sepupu dia yang take over and adik or sepupu dia tu still CHINA non MUSLIM k.

me dpt info nie coz' my FIL memang kenal rapat dgn owner lama dia and tempat tu memang dah jadi salah satu port we'll satu family utk b/fast or minum petang. So, lepas nie...mmg takkan jejak kaki ler..

and
my hubby sendiri called pejabat agama kluang utk sahkan status Kluang Railway nie since kawan dia sms berita about that.

ama said...

erk, tak pernah pun pergi sana

ayunda maajis said...

haha nasib baik duk jauh..

InaAchik said...

assalamualaikum...
wa mintak share link ni yer der...

adoi, wa baca sambil tepuk daya juta kali. wa sket giler kentang smp ke kluang ha semata nak carik kopi sedap. upanya panggilan setan kasik wa mkn benda x halal. patotla islam jiwa makin gelap skrg. jabatan yg sepatutnya plak wakper selama ni?! hmmmm... salahkan org lain semata x guna jugak kan... diri sendiri leka... x pasti sana ade HALAL ker x tapi confident belasah jer... adoyai...

terlebey emo plak. kalo copy komen ni leh siap 1 entry ni. hehheee...

anur said...

Assalam.. minta share link,utk hebahan di FB..

thanks atas info yg terbaik..

hanaahmad said...

pergh...memang selalu lepak sini dulu...tak dinafikan kopi dan roti kat sini sgt leleh air liur..huhu....

mohon share di fb ye.

ibnu marzuki al firdaus said...

buffet ramadhan WAJIB ada sijil halal tak silap wa so kpdn berhak sita. kluang station cawangan 1utama mereka buat berbuka puasa. murah lak tuh. komen masih tak banyak sebenarnya. ramai lagi tak tau. awat benda HARAM tak leh masuk tv TAPI kes sudin ajaib yang HALAL heboh 1 dunia? oh lupa, akhir zaman lah, der... lambat lak ujan asid nak mai malaya nih!

Lenggang Kangkung said...

sungguh menyedihkan..

ibnu marzuki al firdaus said...

http://www.rohaizad.com/2011/03/25/confirm-kopi-kluang-railcoffee-ada-gelatin-babi/

bukti kluang kafe ada babi

xax0506 said...

selain dari menyalahkan orang lain

diri sendiri kene periksa dulu

contoh macam kopitiam
ada 2-3 je yg ada sijil halal tp orang kita orang islam sendiri jugak yg macam xde tempat lain nk mentekedarah?

ape cer?
ape cer?

erico anaci said...

SELAMAT AK TAK PENH G. TP MELEPAS LAH AKU NK MERASA COFFE TU.. HU3

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.