Monday, February 18, 2013

#897: I'M ON INSTAGRAM TOO !


Makin jarang update blog ni.

Makin kurang masa untuk menaip. Banyak yang mahu ditaip. Tetapi masa tak mengizinkan.

Contohnya, trip ke Eropah selama dua minggu tempohari yang sangat sangat best! Banyak foto yang diambil. Memang nak rajinkan diri untuk postkan foto foto tu semua.

Dan kebetulan aku memang suka ambil gambar, seorang amatur yang tampak hebat apabila dah masuk instagram, guna filter. Hahaha. Tapi sebenarnya banyak apps untuk mencantikkan foto kita. 

Memandangkan aku baru pakai iphone5 yang canggih, antara apps yang aku guna untuk edit foto mahupun menambah ayat seperti foto secawan kopi di bawah ialah:

1. Phonto (untuk menambah text pada foto)
2. Filtermania (filter)
3. Pixlromatic (filter)
4. Pic stitch (untuk collage)
5. Insta Weather (yang ini semakin luas digunakan sejak versi Android diperkenalkan)
6. Insta Place
 
Aku sedikit gelak sebenarnya, sejak Instaweather dan Instaplace keluar untuk versi Android, banyak jugaklah Instaweather di cuacakan pada nasi lemak, gambar wajah dan memacam lagi yang tak ada kena mengena dengan konsep apps itu sendiri. Tapi tak apalah, itu cara mereka.

Tapi aku juga mengikuti beberapa instagram users yang memiliki daya kreativiti yang sangat baik, hanya menggunakan telefon pintar mereka. Tips: gunakan hashtag untuk mencari mereka. Contoh: #photooftheday #igers dan di Malaysia sendiri terdapat grup khusus untuk pengguna insta tempatan iaitu #igersmy

Untuk yang ada akaun Instagram, bolehlah tengok foto foto amatur aku. Akaun instagram aku ialah hazrey_   (jgn lupa letakkan underscore di hujung nama sebab entah awek mana entah dah chop siap siap Hazrey).




Aku menggunakan instagram untuk mengasah skil amatur aku dalam fotografi. Kalau tak cantik foto tu, maafkan aku, kalau cantik, tolong tepuk kuat kuat!

Dan Insya'allah, aku akan cuba sedaya upaya untuk update blog ini. Kalau tidak, baik kau tutup jerlah hazrey blog ni. 

Enjoice.


6 comments:

AkaZukii ChaCha said...

lols. ada juaaaaaa entry. welkam back (or is it?)...hehe

mizzyN said...

hazrey nak berdiam diri dan tutup blog? hahahahha.

sarra mz said...

Apps Snappseed & Over pun ok juga ;)

sarra mz said...

Apps Snapseed & Over pun ok juga ;)

azwandengkil said...

Facebook - Yesterday.
Twitter - Yesterday.
Instagram - Today.

speedrider said...

"Memandangkan aku baru pakai iphone5 yang canggih"

I cant brain this. Bluetooth problem.

Wakakaakka larikkkkkkkkk....

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.