Wednesday, February 29, 2012

#827: HADIAH PENGINAPAN DI HOTEL 5 BINTANG DI #TwtupJohor 3 March 2012

Once upon a time, I know nuts when they start promoting October Tweet Festival or #OctTwtFest. Aku ingatkan dulu its about some festival jual pinggan mangkuk or berniaga kain tudung dengan nama retis semua. Hahah.

Rupanya bukan. Maafkan aku.

Pernah jugak aku buat kesimpulan sendiri, twtup tu maknanya tutup twitter ke? Hahaha. Sungguh desa kan aku ni. Yelah, twitter aku follower 2 orang jek, manalah aku tahu.

It was a succes too. Read a report done by Gua.com at this link.

Pecah rekod lagi. 

This time, a group of tweeps with @faliqfahmie as the main coordinator decided that, we the Johorean must have our own twtup as well. 



Happening this March 3, it will be held at Iskandar Malaysia Information Centre (IMIC) Danga Bay, Johor Bahru. From 2pm until 11pm. So many exciting programmes have been planned for this first ever twtup in JB!!

Dari jam 2 petang sampailah 11 malam, banyak betul aktiviti organiser akan jalankan. Ini program yang aku terima dari my fellow Faliqfahmie:

TWTUPJOHOR  ITINERARY

2:00pm – Event starts
3:00pm – PS3 Winning Eleven Challenge
4:00pm – Screening Short Films Session 1
5:00pm – Elmi Elmo and his videos (LNJ parody)
5:30pm – BMX and Fixie Bike Freestyle show
6:00pm – Screening Short Films Session 2

Performances
8:00pm – Return Dance Crew
8:10pm – Nanie MK
8:20pm – Hazardgeek
8:30pm – Phat Al
8:45pm – Luna Rahman
9:00pm – Azreel Azhar
9:20pm – Amir Jahari
9:40pm – Kevin (DJ)
10:00pm – End

*blood drive, traditional games, lucky draw to take place simultaneously from the start of the event

Disebabkan aku pun ada twitter dengan follower seramai dua orang, aku pun akan turun and join this event. Sangat gila kalau tak pergi!! 

Lagi pulak all the powerhouses yang aku wajib mintak sign kat topi, kat baju aku, kat seluar kontot aku datang - @klubbkiddkl  @sultanmuzaffar @karrotgold dan ramai lagi. Aku dengar bisik-bisik, Natasha Hudson pun datang. Haruslah aku pakai Brylcreem lebih sikit. Ehem.

Aku dengar @klubbkiddkl penuh satu bonet kereta Maserati dia bawak giveaways. Gila ok. Tapi aku ingatkan korang, jangan mintak anting-anting dia ok. Aku pernah kena marah. Hahah.

Tapi aku bagi tips, kalau nak senang dapat hadiah dari @klubbkiddkl kau letak pil tidur dalam air pastu bagi dia minum. Sebab hadiah dia pun best best gila nak mati kalau tak dapat!! Itu aku belum cerita tiket VIP pi konsert Sum41 !!! (klubbkiddkl kata kalau tak kena ban lah kan lolss). 

Tapi najwa latif datang tak? Dia pun orang Johor kan. Aku kena ajak boss Jakel, manalah tau kot nak cari duta langsir. Saya serius ni.

Dan, dan, dan, paling menarik, hotel 5 bintang terkini di Johor Bahru, KSL Resorts turut bermurah hati untuk menyumbang voucher penginapan PERCUMA untuk aku bagi kat korang yang akan datang #TwtupJohor nanti!! 


Sebagai teaser, ini bilik yang bakal korang berguling, berhenjut di katil bersaiz King dan tidur seperti King Kong.


Gila tak besar? 5 Star hotel, gila kauuuuu!! Takkan nak letak katil bujang jek. Takkan nak letak Toto jek. Gila ahhh. Itu belum rasa aircond bilik ni. Fuhhhhhh.

Kau berdengkurlah sekuat hati kat katil ni, takde orang nak marah. Bangun tidur, pergi breakfast, pastu pergi jejalan kat shopping mall interconnected dengan hotel ni, fuhh, memang gila best. Sebab tu depa bagi nama KSLCity, sebab everything is under one roof. 

In fact, agak agak kalau saja saja nak beli bawang, daun pandan atau pisang setandan, jangan risau, korang pergi jejalan kat shopping mall tu, korang pasti jumpa Tesco !! Lagi gila ni!! 

Habis beli bawang besar dan jangan lupa minyak masak, angkut bebarang tu pergi tengok wayang. Weii, gila ke apa tempat ni semua ada? Kalau korang yang menang voucher dari aku rasa taknak balik, taknak keluar, aku taknak terlibat ok. Lebih bayar sendiri!!

Aku pergi tengok KSL City ni pun rasa macam nak naik sewel, sewel sebab pikirkan memacam aku boleh buat kat situ sampai taknak balik rumah dah. Aku akan cuba cari uniform security guard diaorang supaya senang nak camouflage.

Lepas ni, kalau turun JB, duduk kat KSL Resorts, dan tak perlu beli kasut tumit baru sebab KSL Resorts tak kisah kau pakai baju apa pun sebab to them, everyone is a guest! Lagi gila ni. Tapi, janji pakai baju tau. Itu sangat kurang gila kalau tak pakai baju!!

Dan aku dengar, rate untuk hotel bertaraf 5 bintang PALING BARU di JB ni akan menawarkan rate paling gila iaitu rate sangat rendah dan tak akan diterima akal berbanding dengan kualiti, servis 5 star diaorang ni. Ishh, aku kena standby pil gila camni! Bukan tu jek, korang kena standby icepack untuk letak kat dahi, takut pitam dengar rate diaorang!!

Best diaorang kat KSL Resorts ni. Aku mintak, diaorang bagi. Bukan untuk aku, tapi untuk siapa yang datang #TwtupJohor !

Jangan terkejut, salah satu voucher itu ialah duduk kat Suite !!!! Mampus gilaaaaaaaa!! Harus kau tidur pakai bow tie dan belajar cakap slang!! 

Aku taip cerita pasal vouchers diaorang ni pun aku dah mengah sebab gila excited. Aku dah bayangkan membuta peluk bantal yang extra kat bilik luxurious diaorang pakai rob ala ala Richard Gere, bajet kaya raya. Fuhh, mesti akulah orang paling kacak kat dalam bilik tu. Gila ahh. Lagi gila bila pikir mestilah aku paling kacak sebab aku jek lelaki dalam bilik tu. 

Itu KSL Resorts. 

Dup dap dup dap, ada pulak satu lagi hotel kat JB ni yang rela hati nak bagi vouchers jugak. Ni penambah kegilaan ni!!


Hotel 11@Century. Ini lagi best. Location ngam ngam kat depan Holiday Plaza. Dekat dengan Plaza Pelangi. Dekat dengan segala tempat yang kau boleh pergi kat JB! In fact, kalau tetiba korang miang nak pergi Universal Studio Singapore, dah elok korang menang voucher dari diaorang sebabbbbbb korang boleh pergi dari hotel ni!! Hotel ni pulak tengah bandar. Gila ahhhhh.

Dan kalau korang nak tahu, hotel ni lah itu hari Salih Yaakob buat wedding dia dengan kuota nombor empat. Berdenyut mata aku!

The wonderful people at 11@Century bagi vouchers penginapan dan hi-tea! Ini semua untuk #TwtupJohor

Aku macam bengang sikit sebab aku yang tukang bagi so tak dapatlah aku kelepet sebab semua ni memang untuk korang. Tapi aku berdoa, harap dua dua hotel ni bagi aku duduk testing bilik diaorang nanti. Aku akan cuba buat muka comel bila jumpa boss diaorang nanti. 

Kelip kelip mata posing senget lebih sikit kat Siti Falisha, kat John Ting dan kat Mahadi of KSL Resorts. Harap diaorang bagi aku test bilik suite diaorang. Manalah tau kot ada defect kat spring tilam, senang aku nak bagi feedback kan.

Dan aku akan pakai Brylcreem lebih sikit kat sahabat lama aku, Ishikin Md Isa kat 11@Century sebab tolong dapatkan vouchers ni semua, khas untuk #TwtupJohor.

Last sekali, macam mana nak menang vouchers ni semua Hazrey? 

Senang. Korang kena lari pusing Dang Bay 7 kali. Ok aku gila. Maafkan aku. Ni semua sebab terbayang betapa bestnya dapat tidur kat katil empuk dan paling bestnya ialah - FREEEEEEEE !! Boleh gila kalau tak menang vouchers ni semua !!

Mudah jek nak menang:

1. Follow my twitter  - @Hazrey

2. Soalan akan diberikan melalui twitter @Hazrey bermula jam 2 petang, 3 Mac di #TwtupJohor

3. Hanya follower sahaja yang akan menang. Tak follow, sila telan airliur dan pil gila. (Aku akan check in person sama ada pemenang follow atau tidak, kalau tak, disqualified lerr)

4. Lepas menang, mesti twit - thank you @Hazrey and respective sponsors (ikut hashtag) - #KSLResortsJB atau #11CenturyHotelJB

5. Peluk aku kuat kuat dengan syarat kau pakai deodorant dan perfume mahal.

6. Berdengkur kuat kuat bila dah menginap guna voucher korang.

7. Tinggalkan airliur basi korang kaw kaw supaya kenangan terpahat yang kau pernah tidur kat hotel tu. 

Fuhh gilalah.

Dan paling gila, aku arrange kan sedara kita @Faliqfahmie buat live phone interview dengan MHI TV3, pagi Jumaat, 2 Mac ni. Lagi gila kalau korang tak tengok MHI.

Ok, jumpa korang kat #TwtupJohor ! Ingat, jangan datang pakai langsir atau sarung kusyen!!

Terima kasih pada the management of KSL Resorts especially my long time friends yang kini dah jadik tokeh besar KSL Resorts - En Mahadi, John Ting and Siti Falisha!

Dan the wonderful people at 11 @ Century Hotel especially Shikin Isa !!

Additional Info: Hanya mereka yang datang #twtupJohor SAHAJA berpeluang. Tak datang, selamat hari raya saya ucapkan.



Monday, February 27, 2012

#826: CEMBURU BAWA WARGA EMAS KE TALI GANTUNG


Mahkamah Tinggi Johor Bahru petang tadi, menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap seorang lelaki warga emas Indonesia selepas didapati bersalah membunuh bekas isterinya Mac tahun lalu.


Lelaki itu, Mesnayo Longdi, 69 tahun didakwa membunuh bekas isterinya pada 16 Mac lalu di rumah sewa wanita itu di 88 Jalan Seniman 2, Kg Seri Serdang, Batu 6, Tampoi Johor Bahru.

Mangsa, Demeh Tinak, 44 tahun sudah diceraikan tertuduh enam bulan sebelum kejadian.

Tertuduh didakwa cemburu dengan wanita itu yang menjalankan khidmat urut tradisional termasuk untuk lelaki sehingga membunuh mangsa.

Mangsa ditikam sebanyak 20 kali di bahagian perut dan dada.

Tertuduh yang turut memiliki taraf penduduk tetap turut menikam anak tirinya berusia 28 tahun namun berjaya diselamatkan pasukan perubatan dalam kejadian kira-kira jam 2.40 petang itu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Halim Aman menjatuhkan hukuman itu selepas mengambilkira keterangan 10 saksi pendakwaan manakala tertuduh adalah satu-satunya saksi pembelaan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwaraya, Muhamad Iskandar Ahmad manakala tertuduh diwakili peguambela, S.O Chong.

Lelaki itu yang tidak mempunyai pekerjaan tetap didakwa membunuh bekas isterinya dengan motif berasaskan cemburu kerana wanita itu turut mengurut lelaki.

 
Sebelum ini, tertuduh turut dibicarakan dengan seorang lagi lelaki namun lelaki itu dilepas serta dibebaskan mahkamah selepas mendapati tiada kes prima facie terhadapnya pada 30 Januari lalu.

Kes mula disebut pada Julai tahun lalu dan mula dibicarakan pada 14 November.

Tertuduh dijatuhkan hukuman mengikut Seksyen 302, Kanun Keseksaan kerana membunuh yang membawa hukuman gantung sampai mati, mandatori.

Ingat, jenayah membawa padah.



Sunday, February 26, 2012

#825: DILEMA KITA SEBAGAI LELAKI.

Ramai tak mengetahui dilema kita sebagai lelaki. Hari-hari kita tengok sama ada di twitter atau facebook, asyik-asyik perempuan dok tulis: Eiiii, gemoknya kitaaaaa, pastu letak gambar walhal badan sekeping takleh gi tempat angin kuat, dan mengharapkan orang akan komen kat status dia: eh mana ada gemokkk..

Mereka gemuk tak ada masalah sebab mereka ada kedai khusus untuk beli baju. Kita sangat susah. Kita kena pergi cari kedai jual baju American Size, walaupun muka kita langsung takde muka American termasuk kuku kita dab bulu hidung kita yang selalu keluar dari hidung bagai mencari sesuatu.Itu misteri yang masih belum dapat dirungkaikan sebenarnya. 

Tapi kita tetap ada golongan yang rasa mereka American dengan pelbagai cubaan buat slang Amerika, kelip mata ala Amerika, buat mata biru ala Amerika, tukar warna rambut ala Amerika tapi last-last tekak tetap nak makan Nasi Goreng USA, sambal belacan lebih ya abeh.

Ada juga yang even jalan pun bajet Amerika. Kepit, lenggok ala model walhal punggung kalau duduk, mau kena standby grease, yelah takut sangkut bila nak bangun nanti. 

Itu belum lagi yang bajet macam persian cat. Tak mahulah kononnya cekik makanan kita. Walhal, karipap sardin tulah yang besarkan diaorang.Orang macam ni tak susah dijaga sebab mereka boleh share Friskies dengan kucing kita. Nanti rambut mereka pun berkilat. Hahahah, dan paling penting, takyah gi rebonding dah pastu.Barulah manjaaaaaa. Sukaaaa tawwwww

Ah, itu belum lagi 24jam update status kat facebook dan tulis dengan English yang satu kat Simpang Pulai, satu perkataan lagi kat Ivory Coast. Cuba pekena diaorang ni, tanya camni: english you ni bagus lah, dulu you belajar kat oversea, kat negara omputih, kat Ivory Coast eh? Bestlah awak ni!! Jeles kitewww lewww.

Ya, itu kebebasan. Pasti kau akan jawab - sukahati akulah aku nak colorkan rambut aku purple ke, pink ke, kau nak nyibuk apsal? Aku tak nyibuklah, tapi aku nak jawab - aku punya sukahatilah nak tulis apa, ni blog aku. Hahahah.

Ohh itu belum lagi yang sanggup menyiksa batin kami menghantar foto bercium lidah untuk dilihat semua manusia di mukabumi ni yang ada capaian Internet. Batin kami tersiksa. Sangat tersiksa sebab kami bertanya, selera ke? Hahahahah. 

Apapun, eh aku rasa perkataan apapun ni macam signature aku kalau buat entry. Tukar lain leh tak? Lain kali aku pikirlah. Apapun, kebanyakan dilema yang sudah menjadi satu kelaziman untuk semua lelaki adalah:

Untuk makluman, gambar kiri itu adalah gambar aku dari koleksi lama. Jangan jeles ya. Memang aku ada iras sikit dengan penyanyi terkenal tu. Siapa eik nama dia, lupa lah. 

Tapi, inilah gambar sebenar kami, sebelum dan selepas. Sedih tak? Korang tengoklah gambar kanan tu, seluar dalam pun dah takleh nampak, sure tak ingat color apa. Kalau pakai tiga empat hari straight pun tak sedar ada seluar dalam kat situ. Comel jek kan. Itu kalau ada orang tegur 'kau pakai gstring ke," mahu kenapa hempap sampai terberak.

Itu baru seluar dalam, kalau kencing nanti, nampak apa? Sedih tak? Silap haribulan kena pasang sidemirror.

Kalau pakai balik seluar kat gambar kiri tu, gerenti sebelah lengan jek boleh masuk. Kaki jangan haraplah kan. 

Kesian kami, banyak dah baju body fit takleh nak pakai lagi dah sebab sangkut sampai dada jek. Sedih tak? Kalau pakai gak, orang ingat kami pakai tube, mahu kang ada orang fewiitt kat kitaorang. Mau lari gelek gelek sikit sebab nak coverline. 

"Fewittt, ayuuuuu nyaaaa," mungkin itu usikan nakal yang kita akan dengar.

"Oii kau nak mati eh?" kalau kita bersemuka dan jawab macam ni memang nahas sebab orang akan tahu muka kita.
Baiklah lari jek. Lagi afdal, jangan pakai. Bila bukak gobok, lama tak dengar perkataan gobok ni, senyum jerlah kat baju body fit tu. Kalau tak tahan, nitiskan jek airmata.

Kesedihan kami ni selalunya kami pendamkan sahaja, tiada tempat nak mengadu. Aku faham. Kita harus bukak satu fanpage - Lelaki Inginkan Perut Kempis Seperti Dahulu.

Malah, kita sendiri membiarkan diri kita dipersendakan oleh diri kita sendiri dan kekawan kita. Bila dah lama tak jumpa, first sekali topik perbualan adalah perut. Korang takde topik lain ke weii? Semua orang nak cubit perut. Korang ingat manja ke? Gangguan seksual tau tak.

Dan kalau dulu kita suka tengok pada cermin yang panjang, sekarang kita lebih suka tengok cermin muka. Kalau boleh, kita nak pakai cermin kecik yang pompuan pakai tu 24jam. A'ah kan, diaorang ni 24jam ada cermin. Tapi bila bawak kereta jarang lak tengok cermin sisi. Hahahahahahahahah. Hahahahaha.

Ok, sekian untuk entry hari minggu. Ingat, mulakan hari Isnin anda dengan senyum pada boss terutama boss perempuan yang belum kahwin (diaorang cepat meroyan), dan katakan pada mereka: boss cantik hari ni. Lebih cantik dari minggu lepas. Kalau korang kena pecat jugak, jangan salahkan aku ya.

Dan ohh, jangan guna gambar orang lain dan mengaku diri anda - sebagai profile anda di mana-mana pun. Dosa!


Friday, February 24, 2012

#824: AKU PATAH HATI, AKU SYOK DIA. MASA UNTUK MASTURBASI.

Beauty is the catalyst to make people do irrational things.

Aku suka benda cantik. Aku suka bini aku cantik, sebab dia cantik, aku suka kereta aku cantik, aku suka henpon aku cantik, aku suka semua yang cantik. And my question, who doesn't? Tapi aku tidaklah nak mencari pengganti bini aku yang hot. Kami bahagia dengan kehidupan zahir dan seks kami. Hahahah.

Yet, as they said it, looks can be deceiving. It did. In the case of nicoledear_, _nicoledear_ or whatever name she is using now.

Aku ada twitter. Dan aku bukan artis. Aku tak peduli apa orang nak cakap pasal aku di blog or twitter sebab I am not there to please people. Dan sesiapa boleh click that follow button and unfollow button bebila masa.

Aku tak private kan twitter account aku dan aku selalu bagi warning, siapa tak suka how I tweet, you can go buy yourself racun tikus and bottom's up. 

Aku tak pernah check who my followers are. Aku tak kisah pun whoever they are, hodoh ke tidak, cun ke tidak, ensem ke tidak, gemok ke tidak.Senget ke tidak.

Let me tell all of you losers out there, when I wrote about nicoledear, more than 10 people came to me and asked me about her. Aku cakap mana aku kenal, aku pun tak pernah tahu asal usul dia, umur dia pun aku tak tahu. Aku cuma tahu dia seorang manusia yang guna twitter. 

But what I know about her is:

1. She claimed to be in California
2. She claimed that she already met few twitter users at The Curve (read on, ni pun ada cerita)
3. She claimed to be assaulted and warded to a community hospital in California
4. She claimed to have traveled to Moscow and stopped by local police for failure to present her passport. 

All the above were known thru her twits. 

Aku nampak lah jugak ada lelaki yang feeling feeling tapi from day one, aku ada sikit syak sebab macam kerap sangat minah ni dok twit, what time it is kat California. Pernah aku sindir, if one needs to know, bukan boleh google jek ker?

Adalah jugak kawan aku yang feeling feeling tapi nasib baiklah dia cepat diingatkan. 

Finally, my suspicion on became stronger bila last week, few people that requested to be anonymous termasuk seorang rakan twitter dia yang aku tahu tak memerlukan untuk bermusuh dengan sesiapa termasuk budak nama nicole ni, shared a fascinating facts about her.

Aku malas nak layan memula sebab aku bukan peduli pun, lantaklah. 

Then, another few people came to me and even said, kalau siapa yang nasihatkan dia to stop all her lies, they will be blocked from twitter. Aku mula curious, kenapa nak buat camtu? What are her lies? 

So, they started to tell me more fascinating stories. 

Two of them adalah - adakah nicole itu wanita yang sama disebutkan dalam blog TubeLawak di capaian berikut:


Bila aku baca, banyak kesamaan dengan nicole ni. I did more digging. At the time of my fact finding quest, nicole claimed that she is still warded at a hospital in California. She even made a demarcation of that hospital location on her twitter. So aku check. It was Sherwood Oak Community Hospital.


Tengok twitter mamat Danial ni. Aku tak tahu dia feeling ke apa, tapi yang aku boleh baca, dia bersangka baik dan bertanyakan khabar sebagai seorang kawan. Kalau dia tahu Nicole tu kelentong dia? KBMall tak? Taklah kot, sebab dia berniat baik. Maka, orang berniat baik, dia dok kelentong, mereka yang tahu kelentong minah ni, terus desak aku suruh pi check dan tak bersandarkan apa yang diaorang beritahu semata-mata. Fair enough.

However, bila aku tanya dia betulkah dia dimasukkan ke Sherwood Oak Community Hospital, dia diamkan diri. So, aku guna taktik lain, aku buat buat tanya how was the surgery for her shoulder, dia kata sikit ok, pastu bila aku cakap aku nak hantar bunga kat hospital sebab aku beritahu aku ada kawan di Los Angeles, cepat cepat dia tweet - I will be leaving this hospital and going for plastic surgery at another hospital.

Aku bukan gilakan perempuan ni, tetapi percaya atau tidak, semua yang datang pada aku majoritinya adalah wanita yang aku tahu kredibiliti mereka secara zahir dan bukan sekadar di twitter.

Tapi, like my wife pernah cakap dulu - kenapa muka Nicole tu I macam pernah tengok eik. Entahlah. And we stopped at that. Dan bini aku adalah peminat drama Filipina dan kekadang aku dipaksa tengok dengan dia, walaupun aku bukan fokus sangat pun, cuma tengok aweks dalam tu. Hahahah sori dear. Hahaha. Alah, you pun I tengok terbeliak mata bila tengok yang encem encem tu. Sedih I. Nak beli racun tikus pasni. 

Mereka yang datang pada aku merasakan I am the right person to stop all her nonsense, all her lies to people sebab mereka sangat yakin ia adalah karektor yang sama pada tahun 2010 dan muncul semula akhir tahun 2011. Dan yang paling penting, mereka merasakan ia sangat salah pada sudut moral.

Anyway, another twitter user Lovesuck aka Intan did a legwork on her picture and  found out that the avatar that she used all this while is actually pelakon Filipina - Shaina Magdayao! 

All the pictures that she used for her avatar is googleable at this link - click here.

Macam Acat kata di twitter: if you need to live a lie, make sure you dun use avatar that can be googleable. Lols !

Yang bestnya, according to some twitter user, dia siap mengaku kat mana gambar diambik, masa bila, tengah buat apa, as if itu memang gambar dia. Hahaha. Itu belum lagi aku nak cerita pasal her passion melukis atas kanvas. Fyi, selepas kecoh dia bukan Shaina Magdayao, cepat cepat tumblr blog dia dipadamkan. 

Apabila aku twit nama Siti Rufida Mohd Raof lengkap dengan nombor kad pengenalan, nicole ni terus senyap. Langsung tak ada twit dari dia sepanjang hari.

Aku tak dengki. In fact, aku bertanya baik baik pada this girl bila dia tetiba DM aku di twitter, dan soalan aku tetap sama, which hospital dia diwadkan. No answer.

Selepas makin ramai yang mula curious, this nicole deleted all her previous twits dan cuma tinggalkan RT dari orang lain. Ia termasuk cerita dia went through a surgery, dia masuk hospital, dia pergi Moscow dan semua lah.

I wonder, kenapa dia delete? It was a simple question rite? Kenapa dia larikan diri? If she is what she claimed to be (except being Shaina Magdayao lah kan), why must she deleted, even her twitter account?

But for the record. Siti Rufida dikatakan tinggal di Kerteh, Trengganu. Is she the same person -- fida aishah aka nicole? You tell me.

About some claims yang kata dah jumpa dia kat The Curve, mereka BUKAN BERJUMPA tetapi terserempak, and it was still NOT known whether the mixed girls yang being tweeted by this guy is nicole.

You see, it is simple. Menurut kata lelaki ini, selepas nicole follow dia beberapa hari, dia pergi movie kat The Curve. And this guys like all of us would do, tweeted that he is at the movie with some friends.

In one of his tweet, he did say ada dua orang gadis mixed. 

Suddenly, this Nicole tweeted back asking for details.

This guy, takde syak apa-apa, pun beriyalah tweet back siap bagi details including warna baju.

After all details being given, this Nicole tweet, tengok movie sama pulak. And she claimed that she is with her cousin.

She saw a window of opportunity and she did not let it go wasted.

So, this guy admitted that dia dan kekawan dia LANGSUNG TIDAK bercakap / menegur dengan this Nicole atau confirmkan whether the two girls were really Nicole and her cousin. 

In fact, bila dia dapat tahu gambar yang digunakan Nicole adalah pelakon Filipina, dia lagi rasa kena tipu, kena kapur buta buta. 

You see, this Nicole menipu dan mengajak orang lain untuk turut menipu, itu salah ke tidak secara moralnya?

Sebab itu kita manusia, kita ada akal, dan bukan haiwan. Sebab tu kita ni makhluk paling istimewa. 

Maka, tak payahlah nak jadik macam jubur aku yang aku jarang cukur tetiba nak rasa berbulu sebab Nicole tu dah takde lagi dan kata aku patah hati. Aku tak payah ada hati kat muka mixed ni semua sebab aku dengar bau badan diaorang busuk. Hahahah Sori eh. Aku dengar lah. Aku tak tahu. Baru nak try dengan Nicole of Kerteh. Hahahahah

Dan ketahuilah, ramai lagi awek lebih cun dari Nicole tu menjadi followers aku. Alamak, chop, bini ada baca tak ni? Tak tak, I bergurau ajerrrrrr..  Hahahahaha.

Agaknya, kalau pasni sesiapa yang buat pendedahan pasal benda benda camni - orang akan chop - haaa mamat ni ada hati ni. Dia syok kat pompuan ni dulu. Dangkal tul akal kau. Sungguh penis tau tak. Hahaha.




Thursday, February 23, 2012

#823: PENIPUAN DI MEDIA SOSIAL.

Banyak sebenarnya penipuan dilakukan di Internet. Ini termasuk warga Afrika yang menyamar sebagai mat salleh ensem dan mangsa adalah wanita. Ya, wanita mudah diperdaya. Mudah percaya dengan janji manis. Jangan marah pada aku, tetapi itulah hakikatnya.

Mereka mudah untuk mempercayai sesuatu yang indah biarpun its too good to be true. 

Mazidulakmal Sidik pernah menulis mengenai warga Afrika di sini dan di sini. Kalau rajin, google jek kat blog sahabat aku tu dan taip Afrika. Aku tak tahu, mungkin aku dan Mazidul memang tak suka orang Afrika mungkin sebab warna kami iras iras mereka maka kalau semua diaorang sapu, rugilah kami. Hahha.

Di internet kita boleh menaip apa sahaja dengan kata kata manis, malah kalau tak pandai menaip dengan kata-kata manis lebih manis dari kurma, kita dengan mudah boleh google dan copy serta paste.

Kita taknak menyusahkan diri kita untuk memeriksa. Kita tak mahu menyukarkan perjalanan hidup kita dengan menyiasat, bertanya. Tetapi tanpa usul periksa, kita akan mudah terpengaruh.

Bukan itu sahaja, kaedah penipuan di Internet ini turut berjaya memperdaya mereka yang ingin membeli sesuatu pada harga yang murah, biarpun mengetahui when the price is too good to be true, jangan percaya.

Itu termasuk iphone yang dijanjikan, tetapi yang diterima adalah berus cat. 

Are we sucker for all that?

Yes, we are. 

Tak salah sebenarnya menipu orang di Internet. Tak salah. Siapa kata salah, selagi ia tak melanggar mana-mana undang-undang.

Tapi secara moralnya, kita juga menipu diri kita sendiri. Tak rasa bersalah ke setiap hari kita mempersundalkan maruah dan integriti kita semata-mata untuk menikmati penipuan kita agar menjadi dengan berkesan?

Aku teringat peribahasa orang tua dulu, siakap senohong gelama ikan duri.. siapa pandai, tolong habiskan. Tangan tak perlu angkat macam Karam Singh Walia.

Itu fakta dan kebanyakan kes yang aku jumpa, termasuk yang terkini pelajar berusia 16 tahun bukanlah satu kebetulan.

Kita degil. Kita degil untuk mempercayai apa yang benar. Apa yang realiti. Tetapi kita tak degil untuk mempercayai kisah yang sebenarnya. Kita sanggup mempertahankan benda yang too good to be true, dan ia sekaligus menjadikan anda sama seperti mereka yang sanggup berbaju kemeja, berseluar yankee dan berkasut tumit dan berambut leper untuk pergi ke mesyuarat MLM.

Kita sedar, tapi kita tak mahu percaya.Sebab kita kuat berangan. Sebab tulah jugak kita suka Ombak Rindu. Takde kena mengena tapi kita mampu mengesat airmata mengenangkan nasib karektor itu semua biarpun ia adalah satu tragedi kehidupan yang melampau dan memperbodohkan intelektual kita.

Lantaklah. Pantang ada gambar ensem sikit, sampai berair air jubur nak follow. Pantang tengok gambar cun sikit, terketar ketar lutut macam selepas masturbasi untuk follow. Tak check langsung. Esok kena tipu harta benda, salahkan orang lain pulak. Itulah kita. Bila kita dah kena tipu, kita sanggup untuk tipu diri sendiri pulak dan kata - kita tak kena tipu sebenarnya, tapi pi salahkan orang lain. 

Maka, kita pun penipu jugak sebab in denial. Kau tipu, aku tipu, semua orang menipu. Penipuuuuuuu. puh puh puh puh. Aku bodoh, kau bodoh, semua orang bodoh. Doh doh doh.

Dah, aku nak pergi kerja. Sekian untuk drama Ombak Rindu kali ini.










Tuesday, February 21, 2012

#822: ARE YOU A FAKE, GIRL?

Yes, you.

Legally speaking, there is nothing wrong for you to masquerade as someone else as long as it does not hurt anyone.

But morally? Yes, it is so wrong. 

Kita manusia ada moral values. Sebab itu kita berbeza dengan makhluk di muka bumi ni. Kita ada moral.

Moral values also derive from within one's own self, and we both know that.

And religion is another source of moral values. In within we have this 'behavioral code' needed to be adhered to.


From day one, aku dah tahu it's too good to be true. Yet, disebalik segala curiga dan curiosity aku, aku tetap bersangka baik. Tapi that curiosity tetap tebal.

Akhirnya, aku dapat tahu jugak. And being me, aku suka check sungguh sungguh sampai aku dapat apa yang aku nak tahu.

Aku ada tanya, tapi kau mengelak. Tak apa, banyak lagi cara lain untuk kita check.

And I did just that.

And ohh, I know where you got the pictures of the two so-called friends kononnya visited you at the hospital.


I do not have to reveal the origin of this picture rite? Which blog you copy and paste to your twitter claiming that these innocent people are actually your friends that visited you at the hospital. Lols lols lols. You are full of crap!


Aku tak mahu komen atau cakap lebih-lebih, cuma imaginasi anda sangat senget dan menjengkelkan. Mana ada orang dok tulis kat twitter - kul berapa sekarang kat California repeatedly. I know something is wrong cause I have frens too in Algeria, New Zealand, London and Germany. Tak pulak depa dok mention. It is like you gotta build the faith around your followers that you really are in California.

Aku tak mahu pergi so deep pada your twit yang sedikit bertindih antara satu sama lain, tapi rasanya cukuplah jawapan dari hospital. 

If you tell me that you were admitted to a different hospital, itu lagi satu pembohongan yang lebih besar dari Stadium Los Angeles di Grand Crossing di selatan California. Pasti kau dah 'pernah pergi' kan. It is ok, sebab you can always google a picture and twitpic it. Lols!

Itu belum lagi aku check dengan Los Angeles Police Department or the Sherrif Dept to confirm betul ke, you have been assaulted during a burglary at your rented home. If you decided to be defensive by saying that you do not want to pursue the matter, it is totally crap. And it is a bit weird seorang pelajar Malaysia yang rumahnya dipecah masuk dan dirompak langsung tak masuk paper. You have underestimated the journalists in the States.

Kalau ada kes macam tu (furthermore you claimed you were 'assaulted), it will sell for wire services like AFP, AP, Reuters. And they pay good money for this kind of stories. Itulah yang mereka jual. And our local media will certainly pick up the story and surely dah kecoh satu nusantara. Yet, there is none. I have checked the California news portal, none, throughout the period that you claimed you were assaulted. Mustahil tak?

Aku belum lagi nak pergi check dengan Malaysian Students Department of Los Angeles (MSDLA). Kalau pergi check lagi haru biru kan?

Again, it is morally wrong to deceives people.

And today u called me using viber phone number and whispering your voice like what they had said you will. And that accent of yours does not sounds mixed langsung in fact it sounds fake, like yourself .

Why did you disconnect the call immediately when I asked which hospital were you admitted to, is beyond me.  

Stop your crap @Nicoledear_ it is morally wrong.

I will hunt you and expose you if you don't stop your nonsense.

Monday, February 20, 2012

#821: PELACURAN - DIPERALATKAN ATAU?

Jam 10 malam Jumaat (17 Februari) lalu, kami diberi taklimat mengenai satu operasi khas oleh Pegawai Turus Cawangan Anti Maksiat, Kongsi Gelap dan Perjudian, Ibupejabat Polis Kontinjen Johor, Deputi Superintenden Mohammad Abd Hamid.

Satu pusat karaoke eksklusif dikatakan menawarkan tarian bogel dan khidmat seks kepada pelanggan yang tentunya terdiri dari mereka yang hidung belang.

Aku dan seorang wartawan Berita Harian memasuki pusat karaoke terbabit yang terletak di Jalan Datuk Suleiman Johor Bahru kira-kira jam 11.30 malam sebagai pelanggan.

Mungkin, rupa paras kami terutama wartawan Berita Harian berkenaan Mohd Iskandar Ibrahim agak iras lelaki hidung belang maka tujuan sebenar kami tidak disyaki.

Hakikatnya, apa yang berlaku di dalam bilik karaoke itu agak mengejutkan apatah lagi penawaran dilakukan tanpa rasa segan. Apakah mereka diperalatkan atau mereka sendiri mahukan itu semua kerana wang?

Insyaallah, laporan penuh di 999 minggu ini. Tungguuuuuu.

Wednesday, February 15, 2012

#820: AKU DAH MENANG. HMMM.. HOOO... LALALA.. MMMMMM


Semalam, kecoh satu dunia. Email bertalu talu, panggilan telefon tak henti-henti, sms melampaui kuantiti lazim (satu sms sehari), lambaian dari penumpang kereta bersebelahan di traffic light tak letih-letih.

Semalam jugak, kira-kira 10,000 twitter aku terima hanya untuk mengucapkan tahniah, sama seperti jumlah undi.

Dan semua yang aku tulis di atas adalah bohong belaka. Ko ingat aku retis ke? Tumbuk perut kau nanti.

Semalam, result World Bloggers and Social Media Awards 2012 dipaparkan di laman web penganjur. Aku tak tahu pun, sebab aku tak check setiap minit dengan menekan butang F5 setiap 30 saat. Aku tahu ada orang buat camtu, baik kau ngaku.

Aku tahu sebab ada dua wanita, seorang pembaca dan seorang pengunjung meninggalkan komen, dan beritahu aku menang. 

Aku harap penganjur tak bagi voucher KFC jek. Aku ni cerewet dan mulut jahat. Nanti seminggu aku tulis kat sini. Kalau marah membara, aku tulis dua minggu. Kalau ada tukang mengapi, aku tulis setiap minggu sampai ujung tahun.



Ya, aku melonjak-lonjak kegembiraan sambil ambil gitar nyanyi lagu Cinta Muka Buku di depan rumah aku semalam selepas melihat result ini. Aku sempat tarik langsir rumah aku untuk dipadankan dengan lagu Cinta Muka Buku ala Juara Lagu tempohari.

Aku sudah berkira-kira untuk memulakan perniagaan MLM "tak join tak aperr, dengar dulu" dan sila bayar air sendiri ya sebab komisen saya pun tak dapat lagi. Upline saya lari. Penipu. Tak apa, kita perlu ubah nasib kita, kalau orang lain sibuk mengejar duit, kita biarkan duit kejar kita. 

Kepala hotak kau berjambul. Orang lain kerja lah bongok, pakai kederat. Kau pakai airliur tak gosok gigi kau tu nak mengayat orang, dan setiap malam kau mengimpikan ayat ayat upline kau yang maha penipu tu beritau kat kau: "dalam sebulan jek, awak mesti pakai Mercedezzzz." 

Last-last yang kau mampu cuma naik bas Mercedez. Tak pulak kau ambik gambo depan bas Mercedez tu kan. Kau memang bodoh. Kau tau tak kau bodoh? Kalau kau tak tau kau bodoh, cuba tanya member MLM kau yang kat sebelah tu. Kalau dia cakap tak, dia pun bodoh. Hahahahaha

Tapi aku kalau buat MLM, mesti aku yakin dapat Datuk. Pastu kat twitter cepat cepat aku tukar twithandle aku jadik DatoHazrey. Haaa kau hado?

Tapi Siti Nurhaliza tak pun tulis camtu kat twithandle dia. Kereklah tu kau dah dapat Dato sampai kat twitter pun kau nak tulis camtu. Kah kah kah kah kah.

Ohh by the way, aku baru terima satu sms dan aku harap penghantar sms itu akan baca. Nama dirahsiakan ya kakak-kakak sekelian:

"I was one of ur frienz b4. I just look ur face at tv3 during interview afew days. So I find ur no at my old note book. Ur face same as b4...."

Jap, aku rasa nombor yang dia sms tu, aku baru pakai dalam 2 tahun, dan dia kata dia from a company that I left 10 years ago. Meaning dia simpan nombor aku sebelum aku daftar nombor ni? Nak troll aku lettewwwww.. Hhahahahahah.

Itu mesti ada dungu bagi nombor aku, pastu cakap "janji tawwww jangan akap iteww bagi awak tawwww."

Anyway, banyak pulak subplot aku ni. Hahahah. Walhal aku nak tulis pasal award tu. 

Jap, apa aku nak tulis tadi eik? Haaa, oklah terima kasihlah pada yang undi tu. Harap korang ikhlas, kalau tak, kita jumpa kat Padang Mahsyar. Selamat Tinggal Dunia Pondan.

Siapa letak komen nak mintak bebukan, nak piza lah, nak poskad lah, nak sate lah, nak mekdi lah, aku delete korang dari carta hati ku.. 

Engkau duduk di situ, 
Diam tersipu malu, 
Mahu mendekati aku, 
Tapi bila aku haaar.. mulutku busuk berbau

Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah
Harap pasni kau kebah

Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati
Spt chikaro dapat gula

Dari mata turun ke peha
Dari teman menjadi selera
Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
 
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya

hmm.. hoo.. lalala.. mmm

Aku tak tau apa motip ada hmm, hoo, lalala, mmmm. Hahahahahahahahahahaahahah. cuba korang sebut buat melodi sendiri. hmmmmm, hoooo, lalala, mmmmm. pastu gelak kuat kuat hahahahaahahah

Ok, aku tengah stress laptop aku rosak takleh detect wireless adapter. Jangan nak menghanjing aku. 

Terima kasih pada undi korang. Untuk makluman, aku bukanlah jenis yang kenang sangat budi orang. Hahahahahahahaha. Korang semua tertipu... hmmm.. hooo.. lalala.. mmmmmm






 
 













Saturday, February 11, 2012

#819: KES BAYI TERSEDAK SUSU - JABATAN KESIHATAN JOHOR AKAN TUBUH JAWATANKUASA SIASAT

 
"Tak mampu menangis lagi. Hendak menangis pun airmata dah kering."

Itulah secebis luahan hati ibu muda yang kehilangan anaknya yang tak sempat bermanja bersama selepas dilahirkan kira-kira jam 7.49 pagi Sabtu lalu.

Dan berikut adalah susulan kisah bayi meninggal dunia yang didakwa berikutan kecuaian kakitangan Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.

Entry ditulis di sini.

Semalam (Jumaat) kira-kira jam 4.20 petang, bayi yang dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru (HSAJB) sejak tengahari Rabu lalu, meninggal dunia dipercayai akibat pelbagai komplikasi.

Sebelum itu, ibunya, Cassindra Anak Juntan, 24, menemui bayi perempuannya kaku ketika datang untuk membawa pulang anak pertamanya itu. 

Ibu muda ini turut mendakwa terdapat kesan muntah susu terkeluar dari mulut dan kesan kering dari muntah itu.

Cassindra dan suami, Jacbelin Anak Jemmy, 23, sempat mendaftar nama bayi perempuan mereka dengan nama Angel Cassandra.
Apa yang memilukan, nama itu akan hanya terpahat dalam ingatan selepas ini, apabila Angel menghembuskan nafas terakhir beberapa jam selepas itu.

Semalam, ketika berada di Jabatan Perubatan Forensik HSAJB, aku sempat menghubungi Pengarah Jabatan Kesihatan Johor, Dr Mohd Khairi Yakub dan beliau menjelaskan satu jawatankuasa khas akan ditubuhkan segera bagi menyiasat kes itu.

"Ia akan dipengerusikan seorang pakar pediatrik kanak-kanak bersama beberapa pakar berkaitan dari hospital atau institusi perubatan luar dari negeri ini.

"Kita akan lihat sama ada ia berpunca dari kecuaian kakitangan di wad berkenaan atau tidak. Tetapi untuk ibubapa, mereka boleh buat laporan polis atau mereka boleh saman kerajaan. Bagi kami ini adalah 'public service,' we will have to see di mana kelemahan dan kita akan cuba memperbaiki," jelasnya. 

Sambil berulang menegaskan apa yang berlaku adalah satu kejadian yang perlu dipandang serius, pihaknya akan menyegerakan keputusan siasatan jawatankuasa itu termasuk memanggil kedua ibubapa bayi terbabit untuk memberi keterangan.

Jenazah Angel Cassandra disemadikan di Tanah Perkuburan Kristian, Taman Selesa Jaya, Johor Bahru sebentar tadi, kira-kira jam 2 petang.
 
Aku sangat berharap apa jua tindakan kali ini, akan lebih kolektif dan tidak hanya tertumpu pada satu jabatan di HSAJB, kerana aku sendiri sudah melalui pengalaman sangat sukar dan aku tak dapat membayangkan betapa isihati dan perasaan ibu Angel Cassandra yang kehilangan anak pertama.
Cassindra dan suami adalah pasangan yang tabah. Mereka bercakap dengan aku tenang, biarpun wajah mereka tampak sugul dan beberapa kali aku lihat Cassandra termenung sendirian dan menitiskan airmata. 


Aku dapat merasakan betapa remuknya hati dan jiwa mereka kehilangan bayi yang dinantikan pergi buat selamanya selepas enam hari dilahirkan. Aku dapat rasakan kesedihan yang mengalir bersama airmata tak henti-henti pasangan ini.

"Biarlah ini jadi pengajaran kepada hospital agar tidak terjadi pada ibubapa lain, kami redha dengan pemergian Angel Cassandra namun kami mahu tahu apakah yang terjadi," kata pasangan ini ketika ditemui malam tadi.

Aku senada dengan harapan mereka dan mungkin lebih ramai lagi di luar sana menitipkan harapan yang sama. Hospital milik kerajaan perlu diperbaiki mutu perkhidmatannya. Sudah cukup pelbagai kenyataan yang dilemparkan pabila ada kes seumpama berlaku. Sudah tiba masanya, sesuatu perlu dilakukan.

Kementerian Kesihatan juga perlu melihat semula fungsi sebenar Lembaga Pelawat Hospital yang aku rasa masih ramai tidak tahu apakah peranan sebenar lembaga ini. Atau ia sekadar satu 'lembaga' semata-mata?
Lembaga Pelawat Hospital ditubuhkan antara lain bagi memantau segala operasi hospital khususnya dalam aspek keselamatan pesakit selain menjadi saluran untuk pengguna menyuarakan aduan untuk perhatian pentadbir hospital.

Pada 2008, FOMCA pernah menyuarakan kepada Kementerian Kesihatan agar Lembaga Pelawat dianggotai pelbagai peringkat masyarakat, khususnya dalam kalangan pertubuhan bukan kerajaan dan bukan sekadar melantik mereka yang terdiri dari kakitangan mereka sendiri kerana ia akan tidak sempurna atau biased. 
Jika Lembaga Pelawat ini sendiri tak dapat berfungsi dengan baik malah ramai yang masih tidak mengetahui peranan mereka, tentunya keluarga pesakit akan cenderung untuk pergi kepada media bagi mendapatkan perhatian. 
Apa jua jawatankuasa boleh ditubuhkan dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan kesihatan tetapi adakah ia sekadar ditubuhkan demi menutup mulut atau sekadar menyedapkan bunyinya  apabila dipaparkan di akhbar?  Apa yang berlaku ini mungkin secebis dari banyak lagi masalah yang dihadapi pesakit mahupun keluarga mereka. 
Ia tidak boleh lagi dilihat sebagai 'isolated case' tetapi dijadikan teladan bagaimana Standard Operating Procedure (SOP) atau kata mudahnya - cara bekerja dikemaskinikan dan diperbaiki.
Ia perlu dilakukan. Ia tak perlu menunggu lagi banyak nyawa melayang di hospital kerajaan. 

Jika di negara matahari terbit, kegagalan sesuatu organisasi akan menyebabkan pentadbir meletak jawatan serta merta akibat desakan masyarakat. Tetapi kita di sini tidak mungkin melakukan desakan seumpama itu. Kita lebih mahukan desakan kita didengar untuk mutu perkhidmatan kesihatan yang disediakan kerajaan dipertingkatkan SEGERA.

Kita tak boleh lagi menganggap bayaran rawatan subsidi dikenakan itu sesuai dengan mutu perkhidmatan dan jika berlaku kecuaian, kita akan berkata 'tak apalah, dah ajal' walhal pelbagai usaha pencegahan boleh dilakukan sebelum ajal menjemput.

Sekurang-kurangnya ia mengurangkan liabiliti kerana SOP sudah diikuti. Kisah Angel Cassandra sudah jelas membuka mata kita semua tetapi meranapkan impian ibubapa bayi itu untuk melihat anak mereka merengek, merangkak, berjalan dan berlari di depan mereka.

Itulah harapan kita. Aku sangat berharap. Aku pasti ibubapa Angel Cassandra akan lebih mengharap.

Aku berharap ibubapa Angel akan tabah menghadapi hari hari mendatang tanpa bayi comel mereka.

Rest in peace, dear Angel Cassandra. You will be dearly missed.






Friday, February 10, 2012

#818: UPDATED VERSION: BAYI TIDAK BERNYAWA SELAMA BEBERAPA MINIT.

Updated at 5:26pm - Bayi yang belum sempat diberikan nama ini disahkan meninggal dunia kira-kira jam 5 petang tadi ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.

Mayat bayi malang ini kini menjalani bedah siasat bagi menentukan punca kematian dan kami akan mendapatkan lebih banyak maklumat mengenainya selepas ini dan akan di update di sini.

Takziah buat keluarga bayi ini.


* * * * * * * * * 


Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.


Hospital ini perlukan transformasi segera pada profesionalisme dan disiplin.  

Semalam, aku menerima satu panggilan dari seorang lelaki, mendakwa anak saudaranya dalam keadaan kritikal. Aku terkejut mendengar ceritanya melalui telefon dan membuat keputusan untuk menemuinya di Hospital Sultanah Aminah selepas Maghrib semalam.

Gedling Anak Juntan, yang menghubungi aku semalam mendapat nombor telefon aku dari rakan di Sri Pentas. 

Adik perempuannya, Cassindra Anak Juntan, 24 tahun, dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru Sabtu lalu (4 Feb) untuk bersalin anak pertama.

Tentunya, aku dapat bayangkan kegembiraan ibu muda itu bersama suaminya Jacbelin Anak Jemmy, 22 tahun, bakal menimang cahayamata.

Cassindra dijangka melahirkan anaknya bulan depan, namun sudah ditakdirkan untuk menerima kehadiran orang baru lebih awal.

Berikutan kelahiran lebih awal, bayi perempuan Cassindra terpaksa ditahan di wad bersalin hospital itu untuk dipantau.

"Doktor kata kena tahan dulu sebab tak cukup bulan. Lagipun doktor kata ada demam kuning sikit so kena tahan sampai Selasa lepas," kata Cassindra ketika aku temui malam tadi.

Tiba Selasa, Cassindra ke hospital itu untuk membawa pulang si comel ke rumah mereka. 

"Pada 7hb (Selasa), doktor kata baby kena tunggu satu lagi malam biar demam kuning dia sembuh," katanya.

Cassindra tampak sugul dan kadangkala termenung sendirian. 

"Semalam, 8hb saya datang untuk ambil baby saya balik. Bila saya sampai dalam 11.30 (pagi) macam tu, saya tengok muntah susu baby terkeluar dari mulut dia, ada kesan kering muntah susu baby," katanya.

Sebaik ternampak bekas susu sudah berkerak di pipi bayi, Cassindra tak menyangka bakal menghadapi saat paling getir dalam hidupnya.

"Bila saya tengok jantung, nafas takde turun naik, saya rasa macam tak sedap hati. Saya usik kaki dia dengan tangan dia tapi takde respons," saat ini, Cassindra mula sebak dan sesekali terhenti perbualannya. 

"Saya terus panggil nurse. Bila nurse tengok macam tu, terus pergi bawak pergi kat doktor. Doktor maklumkan pada saya baby yang saya dah tak ada (degupan) jantung. Pastu doktor buat CPR, lepas 10-15 minit macam tu baru boleh dapatkan anak saya," jelasnya.

CPR adalah terma Cardiopulmonary resuscitation bagi prosedur kecemasan terhadap kes seperti cardiac arrest atau jantung terhenti.

Sepanjang wawancara itu, Cassindra tak dapat menyembunyikan perasaan sebaknya menceritakan kembali detik getir 'kehilangan' anaknya selama beberapa minit. 



Beberapa kali ibu muda ini terhenti patah perkataannya. Beberapa kali airmata berguguran. Beberapa kali terpaksa dia mengusap airmatanya. Beberapa kali nafasnya sebak.
Pastinya, jam 11.30 pagi, Rabu lalu menjadi coretan hitam dalam hidup Cassindra dan suami apabila 'kehilangan' bayi pertama mereka selama hampir 20 minit.
Apa yang dikesali pasangan ini, pasti musibah menimpa jika Cassindra tidak tiba di hospital itu pagi Rabu lalu.
"Kalau saya tak sampai, kalau saya terlambat, memang saya tak tahu apa yang boleh berlaku. Saya yang perasan. Lepas doktor buat CPR, diaorang ada terjumpa susu tersekat pada tekak baby. Lepas pam keluar, baby dibawa ke ICU., hidup guna alat bantuan pernafasan.




"Saya tak tahu sampai bila keadaan macam ni," keluh ibu muda ini dan masih tak dapat menyembunyikan sebaknya.

Hati mana tak rasa dirobek, hati mana yang tak hancur melihatkan anak yang lahir sempurna tiba-tiba terpaksa dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU).

Cassindra mendakwa susu tersekat di tekak bayinya itu akibat kecuaian pihak hospital mengakibatkan bayinya kini bakal menderita sepanjang hayat.

"Apa yang saya kesal, tiada sesiapa datang minta maaf pada kami selepas benda macam ni terjadi. Sebaliknya, saya dan suami yang pergi pada mereka dan ucap terima kasih sebab selamatkan bayi kami," jelasnya kesal.

Abang Cassindra, Gedgling berkata doktor ada memaklumkan kepada mereka bayi mungkin akan menghadapi masalah sepanjang hayat berikutan kejadian itu.

"Bayi mungkin hadapi masalah dalam proses pembelajaran, kecerdasan otak, mungkin dia lambat belajar bila dah masuk sekolah nanti. Dia akan ketinggalan," kata Gedling dalam nada kesal.

Berikutan kejadian itu, Cassindra membuat satu laporan polis di Ibupejabat Polis Johor Bahru Selatan malam tadi ditemani abangnya.

Mereka tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan undang-undang terhadap kecuaian hospital berkenaan.

Kecuaian pada khidmat kesihatan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima. Ia melibatkan nyawa. Pihak hospital ini sepatutnya sudah meletakkan satu aras profesionalisme lebih tinggi, apatah lagi banyak aduan sudah dibuat terhadap tahap perkhidmatan yang disediakan.
Untuk rekod, ini kali ketiga kisah mengenai hospital yang sama di blog ini.


Aku tak tahu apa lagi yang perlu dilakukan pihak hospital selain meningkatkan integriti serta profesionalisme kakitangannya. 

Dan aku juga berharap, tiada surat 'template' dihantar kepada Cassindra, sebagaimana yang pernah aku terima sebelum ini dan boleh dibaca di sini.

Kali ini, aku nak tahu apakah tindakan yang diambil terhadap kakitangan yang mengakibatkan kecuaian itu? Aku juga hendak tahu selepas tindakan itu dilakukan, apakah Standard Operating Procedure (SOP) hospital itu akan ditingkatkan atau dibiarkan begitu sahaja?

Dan yang pastinya, semalam ada juga satu cerita yang aku perolehi mengenai hospital yang sama sehingga menyebabkan kematian tetapi aku tak mahu tulis sebab aku anggap ia hanya hearsay. Tetapi pihak hospital tentu tahu kisah kanak-kanak cirit-birit tersalah diberi ubat hingga membawa maut. You cannot hide everything, forever. People will talk.




Monday, February 6, 2012

#817: SAYA PERLUKAN BODYGUARD.

Aku minta maaf.  Aku berkali kali baca story mengenai Khairul Fahmi Che Mat, penjaga gol skuad Olimpik kita di Harian Metro hari ini.

Aku berkali-kali baca untuk memastikan ia bukan satu story troll. Ya, memang bukan. Ia story sahih.
Ini dia story dia. Untuk makluman, gambar diambil menggunakan Galaxy Note ya, adik adik sekelian. Korang jangan jeles.


Sekali lagi aku nak tulis, berkali-kali aku baca story ni. Aku dok pikir tang mana yang keselamatan penjaga gol ni diancam?

Aku tak salahkan bapa penjaga gol ini. Mungkin pakcik Che Mat merasakan 'keselamatan anaknya itu terancam' berikutan terlalu banyak gosip mengenai anak bujangnya yang kini semakin popular sejak Piala Suzuki. 


"Apek didakwa menjalin hubungan dengan seorang gadis dikenali sebagai Leuniey berusia 21 tahun yang sanggup memutuskan pertunangannya.

"Selain itu, Che Mat berkata berikutan dakwaan itu, dia kini bimbang mengenai keselamatan anaknya.

"Pelbagai perkara tidak diingini mungkin berlaku selepas ini dan kami bercadang mengupah pengawal peribadi jika keselamatan Khairul Fahmi terancam," katanya. Petikan dari akhbar Harian Metro.

Bodyguard is a serious business. Ia adalah pengiring rapat yang menjaga keselamatan seseorang individu yang memiliki risiko tinggi seperti diculik, dibunuh atau dicederakan berikutan personaliti dirinya dan lazimnya mereka terdiri daripada golongan mewah atau VVIP.

Dan apabila seorang penjaga gol memerlukan bodyguard, adalah satu perkara yang sangat pelik. Abis nanti kat padang, bodyguard tu duduk mana? Belakang gol? Pakai t-shirt budak kutip bola? 


 "The padang is very the clear, control, roger that control."

"Kick the referee ass if he allows the next goal, roger that, control."

Perkara ini bertambah pelik, kerana 'keselamatan' Khairul Fahmi terancam berikutan banyak sangat gosip dia dengan aweks?

Maka, lepas ni, Apek akan lebih mudah keluar dengan aweks sebab dah ada bodyguard?

Yelah, orang Malaysia ni belum dungu lagi nak pi 'mengancam' keselamatan Apek dek semata-mata dia dok keluar dengan awek sana, awek sini.

Paling tidak pun, kita boikot dia. Itu jek. Tak pun, kalau kita terserempak dengan dia kat mana-mana tempat awam, kita jangan hiraukan dia. Itu dianggap 'keselamatan terancam?'

Atau tugas bodyguard tu nanti adalah untuk memanggil orang awam untuk kononnya hendak bergambar dengan Khairul Fahmi?

Kalau kita analisa balik dan dengan mudah google perkataan 'Apek Khairul Fahmi' kita juga akan dapat Khairul Fahmi menjaga body. Apa yang dimaksudkan adalah seperti foto berikut:


Sebenarnya, Apek tak perlukan bodyguard. Dia dah pandai 'guard'. Manja u ni tau, Apek. Ai suka.


Foto dari mediamalaya ini mungkin akan berlainan sikit apabila Apek dah ada bodyguard. Mungkin sofa atau kerusi yang digunakan perlu lebih panjang lagi bagi memastikan keselamatan penjaga gol ini.

Seriously, selama aku menulis, tiga kali diugut bunuh dan siap dikepung oleh penjenayah. Aku terpaksa menjual kereta lama sebab kereta dah dicam mereka yang tak suka paparan serbuan terhadap premis mereka.

Mereka pernah mengekori kereta aku selepas satu serbuan rumah urut yang turut menawarkan khidmat seks libatkan gadis Melayu.

Aku masih lagi tetapkan hati - kita bekerja demi rezeki yang dianugerahkan Allah SWT, maka selagi Allah SWT melindungi kita, Insyaallah.

Tak pulak aku rasa aku perlukan bodyguard. Ini bukan kisah pasal mampu atau tak mampu, tetapi ini soal apakah penyebab Khairul Fahmi perlukan bodyguard?

Pada aku, Khairul Fahmi BUKAN memerlukan bodyguard, tetapi Moral Guardian untuk ikut dia setiap masa dan nasihatkan dia, jangan dok berkepit jek dengan aweks. 

Kau tu orang kenal, kau keluar dengan sesiapa orang mesti kenal. Apa yang terancamnya? Yang terancam adalah kami, lelaki lelaki semua sebab kau dok tukar aweks. Abislah chance kitaorang.

Maka, Khairul Fahmi, aku nasihatkan kurang-kurangkanlah dengan aweks tu semua. Kalau mereka minat, takyahlah kau kasi harapan. Buatkan sempadan. Bila dah ada tu semua, lebihlah sikit peluang kami yang tak handsome ni semua. Tapi aku memang takde chance lagi sebab bini aku garang. Hahahah.



DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.