Tuesday, January 31, 2012

#813: KETENANGAN JIWA DAPAT DIKECAPI DI PUSAT HIBURAN?


Aku dah berkecimpung sebagai wartawan agak lama. Tak perlulah nak sebut berkali-kali kat blog ni berapa lama dah. 

Selama aku membuat liputan, aku merasakan penulisan mengenai jenayah atau crime reporting termasuk investigative reporting 'masuk' dalam jiwa aku.

Apabila terlibat dalam crime reporting, banyak juga operasi pihak berkuasa yang aku sertai. Antaranya serbuan terhadap pusat hiburan. Ada jugak aku mendapat peluang membuat investigative reporting dengan memasuki premis terlebih dahulu sebelum serbuan dilakukan.

Hakikatnya apabila memasuki pusat hiburan, aku dapati aku tak sesuai untuk duduk duduk mahupun 'berjimba' atau berdansa (saya tak pandai tarian tiang ya, dan kalau ada orang cakap, saya nak nafikan sungguh sungguh) dalam pusat hiburan, disebabkan faktor berikut:

1. Keadaan dalam pusat hiburan yang membingitkan.

2. Walaupun aku perokok, tetapi berada dalam satu premis yang penuh dengan asap rokok sangat menyeksakan. (ya, aku tahu kau nak cakap, macam tulah bila kau hembus asap kau kat aku). Ohh, lupa cakap, nanti rambut I bau rokok, ai tak sukeww.. Ase cam nak uno wiwi taw.

3. Ramai pengunjung termasuk bangsa Melayu, merasakan arak yang ditogak bukanlah arak sebaliknya adalah saatu jenis tonik menggunakan resipi rahsia hingga membolehkan mereka menjadi lebih kuat dari Incredible Hulk dan mampu menjadi orang terkuat dalam dunia.

4. Pusat hiburan BUKANLAH satu tempat untuk menenangkan fikiran malah mungkin mengganggu fikiran (dan lain-lain organ) bila melihat gadis gadis mengenakan skirt lebih pendek dari seluar katok anak sedara aku Khalish yang berusia 2 tahun. Baju mereka juga lebih sendat dan kecik dari baju anak sedara aku sorang lagi, Naufal yang berusia setahun. Maka, macam nak melompat keluarlah segala yang ada. Tapi mungkin mereka memiliki sebab untuk pakai macam tu, pusat hiburan panas, stuffy dan mungkin mereka nak beritahu teman mereka - "i ikhlas (tanyalah dada i)."

5. Faktor usia. Orang tua cam aku tak sesuai masuk pusat hiburan. Rimas. Kang mati kat dalam pusat hiburan, amacam? Pernah tak fikir camtu? 

Kalau nak dikira, jumlah pusat hiburan yang aku masuk (untuk bekerja sebagai wartawan) mahu tak mahu dah beratus jugak.Dan dalam semua beratus ratus tu semua, aku tak pernah dapat ketenangan apatah lagi kerja aku sangat stress dan memenatkan.

Panjang intro aku, dan seperti biasalah kan, hazrey.com kalau tak menceceh intro tak sah. 

Hari ini, Selasa 31 Jan 2012 aku lihat satu paparan di akhbar Harian Metro dan aku rasa sedikit teruja hendak mengulas sedikit dan mungkin dijadikan iktibar pada artis lain. Benda macam ni dah lama sebenarnya, dan seperti menghalalkan perbuatan kita.


Epik tak paparan page Harian Metro ni? Tasha Shilla dengan 'Saya tak buat' manakala Sham Kamikaze mahu terus berdakwah walaupun dikutuk.

Ok kita kena ikut page tu, mana story yang headline-nya besor. Kita cerita pasal Tasha Shilla. 

"Saya tak buat." Apa yang Tasha Shilla tak buat? 

Kita recap sikit kisahnya. Pelakon meningkat naik ini didakwa menari ghairah ketika meraikan hari kelahirannya di Rootz yang terletak di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur. Rootz bukan tempat makan ayam goreng seperti KFC ya kekawan sekelian. Itu hanya untuk makluman.

Berikut penjelasan Tasha:





You are welcome, Tasha.

Ini pula penjelasan dari pelakon masih bujang ini di Harian Metro yang sedikit menarik perhatian aku:



"Saya akui gemar meluangkan masa bersama rakan di kelab malam, tetapi hanya untuk menghilangkan tekanan selepas penat menjalani penggambaran drama. Tambahan pula kunjungan saya ke kelab malam Rabu lalu hanya untuk meraikan hari jadi, itu saja," katanya.

Kejap. Aku nak tumpang tanya, sekarang McDonalds dah tak ada eh service untuk kita sambut birthday? Atau mungkin sebab kita sedang boikot McDonalds disebabkan anti Zionis kita? Kalau ada sesiapa yang tahu sama ada McDonalds masih lagi sediakan khidmat sambut birthday, tolong inform ya.

Jika kita lihat statement dari Tasha Shilla, gadis comel berusia 25 tahun ini  yang disiarkan melalui Harian Metro, kita boleh asingkan ia menjadi:

1. Tasha gemar luangkan masa bersama rakan di kelab malam.
2. Tasha berbuat demikian untuk hilang tekanan selepas penat shooting drama.
3. Berkunjung ke kelab malam untuk raikan harijadi (sekali lagi, McDonalds dah takleh buat birthday lagi eh?)

Pada aku, sebaik gossip mengenai pelakon ini tersebar melalui laman media sosial mendakwa dia melakukan tarian tiang (pole dancing), aku nampak ia satu gossip yang sangat damaging. Seriously damaging.

But to justify yourself dengan cara di atas seperti dipaparkan melalui Harian Metro dan FB menambah damage kepada reputasi Tasha Shilla.

Tetapi memandangkan aku bersangka baik terhadap Tasha Shilla, aku menjangkakan apa yang ditulis pada perenggan di atas (gambar) adalah 'misquote' penulis. Tetapi sangkaan aku meleset. Lihat perenggan terakhir:


Untuk makluman Tasha, pada pendapat saya, perenggan terakhir itu jelas menunjukkan Tasha bukan seorang yang hipokrit tetapi riak dan menghalalkan berada di kelab malam. Sangat salah, Tasha. Sangat.

Tasha melahirkan rasa kecewa terhadap blog hiburan yang mereka-reka cerita kononnya dia melakukan tarian tiang tanpa segan silu dan tidak memperdulikan orang sekeliling. Kata Tasha, aa jelas menjatuhkan kredibilitnya.

Aku setuju. Membuat fitnah bahawa Tasha melakukan tarian tiang adalah satu perbuatan sangat dikesali. Tetapi Tasha tidak kesal untuk menenangkan fikiran di kelab malam?

Apapun, pertanyaan aku, adakah kelab malam sesuai disebut artis yang sedang popular dan diminati ramai seperti Tasha Shilla - tempat untuk menenangkan diri?

Apabila meningkat naik, kita memiliki satu tanggungjawab yang besar apabila kita bukak mulut atau menulis sesuatu. Mesej yang disampaikan Tasha sangat terkhilaf, ketika menafikan dia menari tiang, dia menyatakan - ke kelab malam adalah untuk 'menenangkan diri.'

Apakah berbeza kedua kenyataaan itu? Aku rasa sama jek. Being there is already wrong. It is further damaged when she says - saya ke sana selepas penat shooting dan meghilangkan tekanan.

Pada aku, artis zaman sekarang ni perlu berhati-hati dengan apa jua penjelasan mereka. Boleh defensive tetapi biarlah elok sikit.

Aku mengharapkan Tasha menjawab seperti berikut:

"Saya meminta maaf jika ada yang percaya dengan gossip yang disiarkan mengenai Tasha menari tiang. Sesungguhnya, Tasha tak pernah terniat untuk berbuat demikian apatah lagi Tasha dididik untuk tidak melakukan perbuatan seperti itu. Tasha terpaksa ke pusat hiburan itu untuk tidak menghampakan undangan rakan rakan biarpun Tasha penat dan sudah menolak beberapa kali dan mahu pulang ke rumah untuk mencari ketenangan. Apapun, Tasha mohon maaf pada semua jika ada yang sudah mempunyai tanggapan negatif terhadap Tasha. Percayalah, Tasha masih seperti dulu dan Tasha tetap harapkan doa dan sokongan dari peminat Tasha semua, yang Tasha dah anggap seperti sahabat karib Tasha."

Tersentuh hati tak? Kalau tak, tambah sikit, untuk scene airmata: "Tasha menangis membaca segala gosip tak benar mengenai Tasha menari tiang tu, tetapi Tasha memaafkan mereka yang membuat cerita ni semua. Apapun, Tasha tak salahkan mereka, berada di pusat hiburan itu sendiri adalah satu perbuatan yang salah, dan Tasha minta maaf pada semua peminat, Tasha redha jika dikeji, dihina di atas kesilapan besar Tasha berada di pusat hiburan itu. Jangan salahkan rakan Tasha yang anjurkan majlis harijadi itu kerana mungkin di sebalik keghairahan, mereka lupa perkara perkara seperti ini. Tasha pasti, mereka juga rasa sangat bersalah. Sekali lagi maafkan Tasha."

Lain tak bunyinya berbanding "saya gemar ke kelab malam"?

Artis perlu bijak. Serius. Kena bijak menangani krisis.




Hazrey: hazrey.com dinominasikan melalui kategori The Most Vocal Blog bagi Social Media Awards 2012. Undian anda mampu mengubah masa depan anak anak kita supaya menyambut birthday di McDonalds sahaja. Undian boleh dilakukan dengan klik pada gambar bongkak berikut:



Atau anda boleh terus ke link berikut: http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=22

Siapa tak undi, no more McDonalds birthday party for u! Or I will ask Ronald to go for rebonding. Padan muka.




Monday, January 30, 2012

#812: SOCIAL MEDIA AWARDS 2012.

Salam uols.

Semalam Hafiz Awan Nano sudah menang Anugerah Juara Lagu ke-26. Tak disangkal lagi walaupun aku sebenarnya menjangkakan Yuna akan rangkul kejuaraan itu melalui lagu Penakut. 

Apapun, vokal terbaik memang seharusnya milik Hafiz. Vokal dia strong dan memikirkan sifu M Nasir nak bagi lagu kat dia dah cukup mengesahkan keyakinan aku tu. M Nasir cerewet. Sangat. 

Ok cukup cerita pasal AJL26. Oh, by the way, twithandle aku @Hazrey masuk dalam senarai Top 20 Most Popular Tweethandle untuk hashtag #AJL26. Ya, aku terasa hebat, dan sedikit riak bila tengok cermin pagi tadi. Hahaha.

Ini cerita pasal Social Media Awards. 



Rakan ngumpat - Kujie.com beberapa hari lalu menghantar mesej melalui twitter dan Blackberry, yang dia menghantar nominasi untuk blog hazrey.com bagi kategori Most Vocal Blog! Lihat entry terdahulu aku di sini.

Kujie juga telah sudi membuat satu posting mengenai pencalonannya itu di link berikut: 'Saya Bukan Calon, Tapi Tolonglah Undi.' Sangat suwit Kujie ni! Sungguh. Yang tak tahan dia sempat nyakat dengan mengaitkan aku dengan Najwa Latif. Aku redha. Hahaha.

Berbalik kepada undian, Alhamdulillah, ia bergerak dengan pantas menduduki tempat kedua dan kini mengejar kedudukan pertama. Harap ia akan dapat tempat pertama dan lebih selesa.

Apapun, hazrey.com kini menjalin subahat paling jahat dan keji dalam dunia bersama rakan kami - Ohbulan dan Rotikaya, dua blog gergasi hiburan. Ya gergasi dan kami mampu mengalahkan Ultraman pada bila bila masa.

Berikut adalah senarai pilihan kami dan mengharapkan anda terus menyokong melalui undian:

Blog hazrey.com ini sudah cukup sinonim dengan kelongkangan dan bau bau parit, maka adalah afdal jika anda dapat mengundi. Kalau tak undi, sekali lagi, I KNOW WHERE YOU LIVE. Hahahahah. 


1. Most Vocal Blog - www.hazrey.com . Klik gambar untuk mengundi atau link undian kategori ini.




Tanpa diragui, dengan grup wartawan yang bersepah ada di mana-mana, portal hiburan ohbulan.com ni antara yang pernah menjalin kerjasama dengan aku, dan aku dapat lihat integriti yang dipaparkan melalui tulisan dan cara mereka bekerja.

Biarpun dipanggil 'entertainment' atau hiburan, mereka sentiasa memastikan profesionalisme kewartawanan diberi perhatian dan keutamaan. Untuk itu, undian bagi Best Entertainment Blog mesti diberikan pada ohbulan.com. Wajib. Sebagai ingatan - I KNOW WHERE YOU LIVE. hahahaha. sewel.


  
2. Best Entertainment Blog - www.ohbulan.com . Klik gambar untuk mengundi atau klik link undian kategori ini.



Manakala, rencah dunia hiburan tak akan cukup melalui tulisan ohbulan.com tanpa sedikit cuit mencuit, lantas kehadiran satu lagi blog  - rotikaya.com memperlengkapkan kemeriahan dunia hiburan kita, dan aku patut katakan, kalau tak ada dua dua blog ni, wajib aku tak kenal siapa artis baru. Kedua-dua blog ohbulan.com dan rotikaya ni sentiasa ada story baru dipaparkan. Itu yang bagusnya. Tak perlu tunggu paper dah. Save RM1.20




3. Best Gossip Blog - www.rotikaya.com . Klik gambar untuk mengundi atau klik link undian kategori ini.


Dan kami juga memohon sokongan anda kepada satu blog yang sedang meningkat naik - www.resipiemak.com yang menawarkan pelbagai kuih. Ya, ini blog kroni. Support lah ya.





4. Best F&B Blog - www.resipiemak.com.my / Klik gambar untuk mengundi atau klik link undian kategori ini.


Dah itu jek. Tolong undi. Tarikh tutup undian adalah 6 Februari ini. Mesej kami ialah: undilah kami bagi menjamin masa depan anak anak kita. Hahahahaha. Takde kena mengena.




Friday, January 27, 2012

#811: HADIAH PALING BEST UNTUK ANDA DI BLOG HAZREY.COM

Lambat benor Kujie.com nominate aku. Realitinya, aku ada dengar dengar pasal Social Media Awards 2012 ni, tapi langsung tak ambik kisah sebab aku bukan seorang yang selalu ambik kisah pasal diri sendiri. Aku mana ada perasaan. Kau suka kan ayat tu.


Truly, as Kujie said on her twitter, aku paling vocal. Aku ingatkan dia nak puji suara aku pandai nyanyi ke apa. Kalau dia puji, sah dia tipu sebab suara aku nyanyi boleh sebabkan halilintar membelah bumi. Kalau masuk AJL, mahu jek runtuh pentasnya. Boleh pecah gitar Ana Raffali. Boleh menyebabkan rambut Hafiz seperti baru pulang dari Saloon mendapatkan khidmat rebonding. Sebenarnya, bukan saloon tetapi saya menggunakan shampoo sahaja.

Ya, di blog ini aku sangat vokal sama seperti in real life. We fight for our rights.

Antara posting paling longkang dan raja segala parit tersumbat yang sukar dibersihkan sehingga banjir kilat melanda seperti di KL, pantas menyalahkan orang ramai buang sampah walhal yang sumbatkan parit tu ialah lalang serta tanah ialah Fasha Sandha, Ana Raffali, Surat Terbuka Kepada Menteri Kesihatan dan banyak lagi. Aku dah tak ingat dah. Ohh cerita Celcom pun ada. 

Tetapi episod Surat Terbuka kepada Menteri Kesihatan adalah satu eye-opener kepada banyak pihak kerana ia menerima respons dari Pengarah Jabatan Kesihatan Johor. Namun ia gagal menjawab pelbagai persoalan yang diutarakan. Lihat jawapan Pengarah Jabatan Kesihatan Johor di sini.

Ia juga menjadi agenda mesyuarat pihak pentadbiran hospital berkenaan mengenai mutu perkhidmatan HSA. Harap ia menjadi titik tolak kepada pelbagai penambahbaikan mereka.

Aku juga pernah mengutarakan persoalan mengenai profesionalisme pegawai perubatan hospital awam sebelum itu melalui tajuk Kalau Kena Samun, Tumbuk, Ragut - Jangan Pergi Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.

Itu antara contohnya. Sebenarnya aku bukan the most vocal, tetapi ia lebih mengetengahkan apa yang kita semua lalui dan memerlukan perhatian mereka. 

Apapun, aku menghargai nominasi rakan aku di Kujie.com yang merasakan blog ini adalah The Most Vocal Blog bagi Social Media Awards 2012. Dapat apa eik hadiah? Kalau pelancongan 30 hari 28 malam seluruh Eropah macam best jek kan. Alah, nanti aku belikan korang fridge magnet ok?

Nominasi itu dilakukan pagi tadi ketika aku sedang menghadiri pendakwaan seorang lelaki berusia 43 tahun yang dituduh melakukan penipuan dengan menyamar sebagai Pegawai Tugas Tugas Khas Perdana Menteri di Mahkamah Majistret Tangkak, Johor.

Setakat ini dah ada enam undi. Fuh banyak tu untuk blog longkang ni. Dan selepas aku kira, aku perlukan lagi 5,254,789 undi. No pengundi hantu ok. Kena register.

Seriously, ini first time aku masuk award award ni sebab aku ni ala ala Anuar Zain lah, takleh masuk pertandingan. Kah kah kah kah. Bongok punya statement. Tapi betullah, kekadang kalau aku sengetkan muka masa ambik gambar, muka macam Anuar Zain lah. Tak baik ketawakan aku. Suka calarkan perasaan aku. Eh aku mana ada perasaan.


Cuba kau klik gambar atas ni. Kau tengok aku kat mana. Mana aku nak letak muka kalau Anuar Zain tanya? Itu belum Datuk Siti Nurhaliza tanya nanti.

Tarikh tutup untuk mengundi ialah pada 6 Februari 2012! Weii tinggal berapa hari jek lagi. Jangan salahkan aku ok. Aku pun baru tahu tadi. Hargailah usaha Kujie.com tu. Susah payah dia nominate.

Ada tujuh saingan setakat ini dan aku jangkakan kemenangan mudah buat hazrey.com. Hahahahahah. Riak, bongkak, tak sedar diri, tak diterima kubur punya statement. Hahah. Yang lain semua popular. Aku jek paling tak popular. Eh tukar kategori kepada Worst Blog Of The Year tak boleh ke Kujie? At least dapat hadiah gak.

Siapa yang vote, aku yakin mereka dapat pahala sebab menggembirakan hati insan yang lemah seperti aku ni. Nak aku letak gambar rumah usang usang, atap bocor, lantai berlubang ke macam masuk AF bagi meraih undi simpati?

Ok, link untuk vote seperti di bawah ini, klik jek pastu senang jek cari hazrey.com sebab aku paling bawah sekali, sedih tau, rasa macam hubungan kita takde beri apa apa makna pada you. Padahal dulu masa minyak motor I abis, I takde pun call orang lain tau mintak pinjamkan RM3.50. You jek I call. Speed dial lagi tau. You klik eh link bawah ni pastu vote tau.


SIAPA TAK VOTE AKU, SIAP KAU, I KNOW WHERE YOU LIVE OK. HAHAHAHA.

Kalau dah vote, jika anda bekerja di opis besar dan ramai staff, tahan mereka di pintu office dan buat buat pitam. Pastu, buka mata pelan pelan, dan cakap dengan suara terketar ketar - tolong vote hazrey.com. Fuh kalah Ombak Rindu scene Maya Karin peluk Aaron Aziz. Eh?

Dah vote, tinggalkan komen anda supaya senang nak kira berapa ramai yang dapat pahala. Hehehe.

Oh, kakitangan hospital pun boleh vote tau. Saya tak tipu. Sungguh ni. Celcom pun. 

Ohh pasal tajuk posting ni eh, yelah hadiah paling best untuk anda ialah pahala. Comel lah awak tawww.







Wednesday, January 25, 2012

#810: THE WAY CUSTOMER SERVICE SHOULD BE.

Well guys, the title should be read as The Way Customer Service IN MALAYSIA Should Be.

This is a letter sent by a 3-year-old kid to a chain supermarket - Sainsbury's. 3 1/2 actually.

You see, they even took the time and effort to reply the kid's letter. Will that happen in Malaysia? Tunggu sampai kiamat pun TAK AKAN TERJADI.

TAK MUSTAHIL, surat budak ni masuk tong sampah. Alangkan surat kita pun selalu 'hilang.' Ohh dokumen aku sendiri pernah hilang kat Celcom. So tak pelik langsung.



(click to enlarge)

Comel reply dari manager chain supermarket ni. He even wrote his age !! You see how he wrote the letter. And you will say - I wanna go to Sainsbury's. The letter is so inviting rite?

Di Malaysia, bukan surat dari kanak-kanak, email kita yang bertalu-talu pun tak akan dijawab. Kalau call tanya:

"Saya pernah hantar email pada encik untuk complaint tu."

"Maaf encik, tolong hantar balik email tu pada saya."

Selepas seminggu:

"Saya dah hantar email pada encik seperti diminta."

"Maaf encik, tolong hantar balik email tu pada saya."

Customer service in Malaysia is about muka masam, muka lebih panjang dari kuda, muka sentap macam kerja tak pernah dapat gaji atau macam muka kita ni muka minta makan free.

Customer service in Malaysia juga is about marah customer balik bila customer argue. 

Customer service in Malaysia is also about "blahlah, banyak complaint, ramai lagi customer lain yang datang sini."

Customer service in Malaysia is also about: "Sorry encik, pegawai kami cuti. Semalam dia pergi minum tak masuk masuk opis. Mungkin dia sakit sebab banyak sangat minum kat luar masa waktu kerja."

Percayalah, kalau ada surat seperti di atas di Malaysia, aku akan berjalan tak pakai selipar selama setahun.

Sebab aku pakai kasut.


Saturday, January 21, 2012

#809: PENGKID BAGI AMARAN KERAS.

Apa kabar pengkid sekelian, apa kabar gay sekelian? Dah kena panah petir belum? Belum? Kalau belum, bolehlah baca sampai habis.

Malam tadi, kami menyertai satu operasi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Johor - Ops Tahun Baru Cina dengan fokus pada motosikal.

Antara yang ditahan termasuk seorang remaja berusia 19 tahun yang buat muka kelat macam murtabak basi sebab tidak memiliki lesen memandu.




Dia bawak awek. Tak sempat tanya relationship status diaorang, mungkin aku akan check kat facebook diaorang. Kalau relationship status fb awek yang dibawa remaja itu masih in open relationship, mamat itu sangat malang.

Kerana pengorbanan besor dilakukan remaja itu semata untuk bersama-sama menikmati waktu malam di Johor Bahru.

"Tengok ni, ai sanggup berkorban untuk keluar dengan u," mungkin itu keluhan remaja itu pada aweknya, masih mengekalkan riak wajah murtabak basi.

"Esok tukar tau relationship status u kat fb," tambah remaja itu, mungkinlah kot. Hahaha.


Sebelum operasi itu, kami sempat singgah di sebuah deretan gerai minum bersebelah Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah.

Ya, kami sangat suka tempat ini sebab ia mengingatkan kami supaya makan cukup-cukup dan banyak banyak sebab tak tahu bila lagi time kita.

Di gerai ini, dua gadis berambut blonde sedang elok minum, keduanya pakai seluar pendek jeans yang labuh menutup aurat. Tak mungkin lah kan. Dah nama seluar pendeklah mesti seksi.

Mungkin mereka tak ambik iktibar gerai itu bersebelahan tanah perkuburan. Mungkin tak perasan kot.

Apapun, posisi aku antara rakan-rakan media lain, akulah paling untung sebab directly mengadap mereka. Maka, terpaksa aku posisikan kepala aku 90 darjah tepat pada diaorang. Yelah, tengok dua kali dosa. Tengok sekali, jangan toleh toleh.

Tak lama kendian, rupanya mereka adalah couple, apabila berjalan, seorang darinya berambut pendek.

Mereka terpaksa melepasi meja kami kerana kereta diletakkan bersebelahan tempat duduk kami. Haaa peluang ni.

"Kami cuma nak cakap, lawa rambut u all," aku cakap pada mereka.

Yang rambut panjang terus toleh dan senyum manja kat kami. Tak tak, kami takde bunyi wiit witt semua tu. Terlalu tua untuk itu semua. Takut disalahertikan.

Melebar senyum awek blonde tu manakala rakannya yang pengkid tu masam mencuka.

Sebaik melepasi meja kami, pengkid itu dengan muka masam, menggunakan jari telunjuk, terus warning pada awek rambut panjang tu! Hahahahah. Sudah kena warning 'keras'!

Untuk menampakkan amarah, pengkid itu menekan sungguh sungguh pedal minyak sebaik kenderaan mereka bergerak.

Mesti remok hati pengkid itu. Tercabar kejantanan pengkid itu. Tercalar hati. Nasib baik pengkid hati keras. Yelah, lelaki kan.

Itu sahaja cerita untuk hari ini ya adik adik. Moral of the story is gadis itu pasti mendambakan siulan jejaka seperti kami. Hahahahahahahah. Bongok.









Friday, January 20, 2012

#808: LELAKI DITETAK SAMPAI MATI DI JOHOR BAHRU.

Banyak yang aku nak update kat sini tapi tak ada kesempatan. Sangat sibuk dengan kerja.

Fact finding, operasi, serbuan and all.

(Sebenarnya, 10 percent jek, 90 percent aku tidur).

Awal pagi tadi kira-kira jam 1.40 pagi, seorang lelaki berusia dalam lingkungan 40-an, ditetak sampai mati di sebuah restoran 24 jam di Jalan Perkasa 3, Taman Ungku Tun Aminah, Johor Bahru.

 Ini kejadian bunuh kedua di kawasan perumahan yang sama dalam tempoh kurang sebulan, di mana pada 2 Januari lalu, seorang pengusaha keranda dibunuh dengan enam tembakan jarak dekat di Jalan Nakhoda.





Kami antara yang terawal tiba di tempat kejadian dan keadaan mayat sangat mengerikan, berlumuran darah.

Saya akan update maklumat mengenai kejadian ini nanti.


Saturday, January 14, 2012

#807: UMUR 14 TAHUN, DAH PANJAT RUMAH ORANG UNTUK MENCURI.

Tak padan dengan usia. 

Lokasi: Rumah kakak aku di Bandar Uda Utama, Johor Bahru.

Masa: Kira-kira 2.30 pagi.

Scene: Sedang elok aku berborak dengan mak comel aku, kakak, adik lelaki aku, Azhan bersama isterinya, Farhana dan isteri hot aku, kami terdengar bunyi bising. Masa tu kami tengah bercerita hal hal negara, tetapkan tarikh pilihanraya dan siapakah yang bakal dilantik jadi menteri ganti Shahrizat. Hahaha. 

Kami memang suka berbual awal pagi sebab bajet macam kat oversea, ikut time London.

Tengah sedap berbual, tanpa air kopi, a'ahlah kakak aku tak buat air lah semalam. Nanti aku bahasakan dia ya. Derhaka tak masuk syurga! Kering tekak aku berbual semalam, kakak aku tak hidang air. Yelah, siapa suruh datang rumah orang pepagi buta.

Panjang pulak intro.

Tengah sedap berbual, kami terdengar bunyi bising seperti besi jatuh. Melalui instinct Spider-sense aku, aku merasakan ada sesuatu yang tak baik sedang berlaku di luar rumah kakak aku. Menggunakan kuasa larian kilat, aku terus keluar dan ternampak satu adegan paling best.

Aku ternampak satu tubuh kecil sedang melakukan lompatan dari tiang pagar rumah jiran kakak aku! Di belakang aku, adik aku Azhan mengekori. Aku yakin ia seorang budak sebabnya, aku sempat nampak muka dia! Haa ambik kau.

Inilah tiang pagar yang menjadi landasan latihan budak tu untuk melakukan lompatan selepas menceroboh rumah jiran kakak aku.

Di depan tiang pagar ini, sebuah basikal ditinggalkan selepas tak sempat dicuri budak itu.



Dengan pantas, aku terus kejar dengan Azhan tetapi aku terpaksa berhenti disebabkan faktor berikut:

1. Aku terlupa nak pakai selipar. Dan demi menjaga kulit tapak kaki takut kasar, aku terpaksa berhenti kejar.

2. Faktor usia. Takutlah pepagi buta ambulans datang kat rumah kakak aku.

Memang macam pelesit budak ni lari.

10 minit aku dan Azhan cari. Tak jumpa. Terer budak ni.

Kami pun berjalan kembali ke rumah kakak aku. Di depan rumah semua ahli mesyuarat dah keluar. Jiran kakak aku pun dah keluar terpinga pinga, bergaya dengan fesyen baju tidur mereka. Aku elakkan dari berdiri dekat, takut terbau mulut. Hahahah. Jahat statement aku ni.

Dalam pada masa yang sama, entah dari mana muncul, ada dua budak belasan tahun elok jek jalan berlenggang lalu depan kami. Selamba jek bebudak dua orang ni. Kami pun taklah syak apa apa. Tapi at that hour, isteri hot aku dan kakak aku menggunakan skil Sherlock Holmes meneliti bebudak dua orang ni. 

Sorang bawak selipar dan seorang bawa satu bungkusan plastik.

Tetiba isteri hot aku, kali ini menggunakan close up vision ala Superman, berjaya mengesan budak yang larikan diri tadi bersama dua lagi rakannya di hujung Jalan Uda Utama 6/1. Terer dia ni. Kami memang superhero yang dijodohkan bersama. Kebetulan aku pun suka memanjat, sebab tu aku jadik Spiderman.

Aku tak suka Superman sebab seluar dalam warna merah dia sebenarnya takde brand. Tak indie langsung. Tak suka, nanti takleh riak. Spidey pakai seluar dalam orang tak nampak.

Aku dengan Azhan diekori tuan rumah yang diceroboh tadi terus berlari ke arah diaorang. Tiga remaja yang aku kira berusia dalam lingkungan awal belasan tahun berjalan di kawasan penduduk itu waktu itu? Sangat mencurigakan!

Bila aku panggil mereka, sah salah seorang budak tu adalah the same boy that I saw jumped off from the house tadi.Bila aku tengok tuan rumah dah pergi kat budak ni, aku lekas lekas mintak dia cool dulu.

Aku cakap elok elok.

"Dari mana dik pepagi ni," aku tanya walaupun aku dah tahu dah dialah hero Olimpik yang buat lompat pagar dan 100 meter tanpa ganti.

"Saya dari rumah kawan saya nama Acun kat bawah sana," jawabnya pantas tanpa sedikit pun bunyi kecut. 

"Ohh rumah kawan eh. Meh dik, kita pergi rumah kawan adik, nak tanya betul tak adik pergi rumah dia." Real jek aku ajak dia. Bila dengar aku ajak, cepat cepat dia jawab, taknaklah pakcik, kawan saya dah tidur. Aku terus marah, bukan sebab dia taknak, tapi sebab dia panggil aku pakcik. Konspirasi ni semua. 

Bila dia enggan pergi, aku terus pujuk, marilah kita pergi, saja nak tanya jek. Dia tetap berdalih memacam walaupun aku dah tahu memang dia yang lompat dan lari pecut tadi. Saja nak kasi thrill.

"Sebenarnya adik pergi mana tadi? Baik adik cakap, sebab adik nampak pakcik kan tadi. Sebelum pakcik cakap, eloklah adik cakap sebelum polis datang," aku slowtalk dengan budak ni. Skil slowtalk kena betul der. Takut nanti Suhakam datang rumah.

"Pakcik, saya mintak maap pakcik, tak payahlah panggil polis" tiba tiba terketar ketar suara budak ni.

"Haa, saya nampak awak lompat rumah tu tadi, nasib baik awak ngaku."

Dalam hati aku, kalau dia panggil aku abang, mungkin jiwa aku lembut sikit. Tulah, strategi tak betul.

Budak ini berusia 14 tahun. Pernah dibuang sekolah dan kini dalam proses untuk bersekolah semula.

Bila polis datang, rupanya tiga lagi rakan budak ni pernah dicekup sebab mencuri pada Jun tahun lalu. 

Mereka berusia 13, 15 dan  16 tahun.


Aku sempat tanya apa nama kumpulan mereka tapi tak dijawab sebab mereka sibuk menangis. Gangster tahi kucing betul bebudak ni.

Tak, tak, aku bukan sedang mengajar mereka doa masuk rumah. Budak yang ditangkap lompat dari rumah jiran kakak aku di sebelah kiri sekali berbaju kuning. Sebelahnya adalah adik beradik. Abang berusia 15 manakala adiknya berusia 13 tahun. 

Pemeriksaan terhadap remaja ini turut menemui satu bungkusan mengandungi puluhan batang rokok.

 Kesemua dibawa ke Balai Polis Perling, Johor Bahru untuk tindakan lanjut.

Now, takut tak? Malam ni kena start check adik adik korang ada kat rumah tak lepas pukul 12 malam. Takut nanti masuk blog dan TV.




Wednesday, January 11, 2012

#806: SORRY SAYA SIBUK.

Sori ya kakak kakak, abang, abang, adik adik dan macha macha sekelian. Saya sibuk dengan assignment. Tak sempat nak update bebanyak. Apapun, ni cerita pasal emas yang dikatakan ditemui di Jalan Mewah, Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru. 

Malas nak tulis, so tengok jerlah video ni ya lepas tu, tepuk tangan kuat kuat sebab orang Melayu memang degil.

Video pertama adalah paparan dari program talkshow - Malaysia Hari Ini (MHI) pagi tadi (twitter: @mhitv3) dan jawapan dari pencari emas sangat best!! Ada beberapa readers sempat tengok dan gelak sungguh sungguh dengan penuh keikhlasan. 

Dan ohh, tahniah untuk Ally Iskandar yang bakal mendirikan rumahtangga pada 20 Januari ini. Insyaallah, aku akan turut menunaikan jemputan ke majlis persandingan pengacara intelektual ini.





Saturday, January 7, 2012

#805: WEEKEND ENTRY - BOOM, BADOOM, BOOM, BADOOM, BOOM.




I received this youtube vidz on my facebook from my amazing sister in Norway, Kak Naz the author of this awesome blog: Serenity Now. Ohh, Kak Naz, just for you to know, I still hate you for all those holidays entries. Hahah.

Anyway, click on the play button and you will be amazed with this two kids from England.




As written on this video: "When Ellen saw 8-year-old Sophia Grace and her 5-year-old cousin Rosie perform, she wanted them on the show right away. And they're here! All the way from England, these two amazing girls performed a Nicki Minaj song, and you just have to see it to believe it."

I agree. They are just too adorable!!

And they got the surprise of their life too! Ellen brought the real Nicki Minaj to meet them!! Gila kentanggggg !!!




Below is their home video that receives 28 million views before they were featured live on The Ellen Show !!





Enjoy the weekend, people!!




Thursday, January 5, 2012

#804: NUR AMALINA TAK MAHU PULANG KE MALAYSIA.



TERKEJUT?


Tidakkah tajuk di atas mungkin boleh terjadi jika kita berterusan merasakan diri kita amat maksum sehingga merasakan perlunya untuk menjatuhkan hukuman tanpa mencari jalan berhemah untuk memujuk, tiada cara untuk menggunakan kematangan kita?
 
Cuba kita letakkan diri kita dalam diri gadis ini. Apabila kita terus diperlakukan seperti tidak diterima di negara sendiri, tidakkah itu memungkinkan kita untuk meminggirkan diri untuk pulang dan terus tinggal di tempat di mana kita diterima dengan baik, dilayan dengan baik?

Kita selalu merujuk sesuatu perkara lebih kepada kekurangan atau keburukan seseorang walhal kita tak sedar, kematangan kita akan dapat membolehkan kita menggunakan kelebihan itu untuk memujuk seseorang meninggalkan yang kurang, memperbaiki yang buruk.

Kita lebih selesa untuk terus mempertahankan pendirian kita tanpa melihat sesuatu pada perspektif yang lebih terperinci. Mungkin juga kita tidaklah sebijak dari apa yang kita tulis, kerana dari situ kita dapat lihat tahap kematangan kita dalam nenangani sesuatu masalah/keburukan orang lain.

Hakikatnya, tiada apa di dunia ini harus dipandang remeh terutama kewajipan kita pada agama. Tetapi agama menyuruh kita melakukannya secara berhemah apatah lagi orang yang diperbicarakan sudahpun berhemah dengan kita. Maka, gunakanlah kematangan kita untuk turut memujuk dengan cara berhemah.

Tidakkah semua terfikir, dengan tahap kecerdikan gadis ini, apabila ada berterusan mencalar hatinya, dia akan menjauhkan diri dari kita walhal inilah peluang untuk kita semua mendekatinya dan katakan padanya, apa yang wajib itu tetap wajib tetapi dengan cara yang paling berhemah?

Pernahkah anda semua mendengar: menarik rambut dari dalam tepung?

Kita berurusan dengan manusia, yang sama dengan kita - ada akal, ada hati, ada perasaan. Maka, seharusnya apabila kita menanganinya, perlulah kita menggunakan semua itu, sama seperti kita mahu orang lain menggunakannya pabila bercakap dengan kita.

Adab dibalas dengan adab. Kesopanan dibalas dengan kesopanan. Kekerasan berkata-kata sehingga merimaskan tidak akan menyelesaikan atau mampu memenangi hati orang lain.


Sepanjang perbualan melalui video chat semalam, tidak sedikitpun aku dengar tonasi suara marah, tersinggung malah sesekali Nur Amalina ketawa kecil kerana aku yakin, dia bijak menangani isu ini.

Tiada perkataan kasar dikeluarkannya. Tiada. 
Tetapi aku lihat, kitalah yang banyak mengeluarkan segala macam perkataan sehinggakan kalau dikumpul semua, boleh dibuat jambatan ke United Kingdom.

Nur Amalina sendiri melahirkan kata kata ini: saya tak kisah ditegur tetapi buatlah cara baik, Insyaallah saya akan terima dan jadikan panduan untuk diri saya. Tidakkah kita malu dengan kematangan pelajar ini?

"Orang yang layak dihormati ialah orang yang sibuk mencari salah dirinya sendiri, hinggakan tidak sempat melihat keburukan orang lain." 

Aku tak terkejut jika berterusan gadis ini dihentam, pelajar ini akan meminggirkan diri dari kita. Meminggirkan diri untuk pulang.

Nur Amalina seorang gadis yang aku lihat masih lagi penuh dengan kesantunan seorang bangsa Melayu, masih lagi ada adab untuk menghormati orang lain ketika berbicara dengannya.

Dia berbakat besar dikurniakan kepintaran oleh Allah, dan logiknya banyak tawaran akan diterima apabila tamat pengajian nanti maka tidakkah kita terfikir gadis ini akan terus hilang dari kita?

Menyampaikan pendirian anda tak salah. Aku tahu semua mahu berkongsi ilmu. Aku juga merasakan, Nur Amalina juga tahu apa yang salah, apa yang tidak baik. 

Tetapi belum pun kita sempat mendekati dan mengenali pelajar ini, kita sudah bersikap offensive terhadap dirinya, tentu sekali peluang untuk mengenalinya seterusnya mendekati dan memberi nasihat padanya akan sangat tipis.

Kita merasakan apa yang kita tulis cukup hebat, apatah lagi apabila kita menggunakan segala copy paste walhal itukah caranya kita 'berdakwah' pada ketika kita sendiri tak pernah dikenali pelajar ini?

Jika kita sudah diberi kematangan dalam hidup, tentu kita tahu, nasihat dari orang yang dikenali akan lebih mujarab dari seorang stranger.

Maka, gunakanlah ruang tanpa sempadan ini untuk mendekati pelajar ini. Beritahu dia, dia tidak keseorangan di sana, sebaliknya dia ada kita.

Aku tak nampak lagi satu nasihat yang ditulis seperti berikut: "Ya Allah, pujian untukMu Ya Allah. Bukan sahaja bijak awak ni, pandai bergaya, cantik dan penuh dengan kesantunan tuturkata awak. Mudah-mudahan awak akan terus berjaya dalam hidup dan mencapai kejayaan di dunia dan akhirat. Kita teringat sebelum awak ke UK dulu, saya selalu tengok foto awak tampak manis bertudung. Saya doakan awak mendapat hidayah terbuka hati ya. Teruskan usaha anda! Allah tidak pernah lupakan kita jika terus berdoa padaNya."

Tanya diri kita, matangkah kita?





#803: JAWAPAN LENGKAP NUR AMALINA CHE BAKRI.

Semalam, bermula jam 5.17 petang, sekumpulan wartawan tempatan berada di rumah ibu pelajar cemerlang 17A1 pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005, Nur Amalina Che Bakri bagi mendengar sendiri jawapannya terhadap semua isu yang tersebar di media sosial.

Perbualan melalui sidang video Skype lebih sejam sangat mesra malah penuntut Universiti Edinburgh, United Kingdom itu menjawab setiap persoalan yang diajukan kepadanya.

Kini berusia 24 tahun, gadis yang lahir pada 7 Disember ini sekali lagi menjadi tajuk utama akhbar tempatan semalam; genap setahun selepas kisahnya dipaparkan mengenai dakwaan dia gagal dalam pengajiannya di luar negara (read here) dan pulang senyap-senyap ke rumah ibunya.

Khabar angin itu bagaimanapun tidak benar. Sekali lagi, minggu ini, kisah gadis pintar ini hangat diperkatakan.

Media sosial sejak beberapa hari lalu hangat memperkatakan tentang isu gambar Nur Amalina mengenakan 'legging' yang diambil dari arkib foto akaun Facebook miliknya.

Mungkin ini harga yang perlu dibayar menjadi seorang ikon yang cemerlang dalam pendidikan sehingga menjadi rutin tahunan yang perlu dihadapi keluarganya.

Sebelum mendengar penjelasan Nur Amalina, perkembangan terkini gadis ini harus diberi perhatian kerana kini turut terlibat dalam menyediakan kertas penyelidikan untuk dimuatkan dalam jurnal perubatan di Eropah.

Apa yang membanggakan, selain pengajian perubatan, Nur Amalina yang memperolehi keputusan cemerlang, turut ditawarkan mengambil ijazah tambahan dalam bidang farmakologi dalam tempoh setahun berbanding empat tahun.

Pastinya bukan mudah untuk bergelut dengan dua ijazah apatah lagi di negara asing. Berikut adalah cerita Nur Amalina:



Perkembangan Terkini



Sesuai dengan anugerah sebagai pelajar cemerlang, Nur Amalina juga bijak menangani isu yang menyelubunginya dan tak mudah melatah. Langkah pertama dilakukan ialah menghubungi ibunya, Sabariah Hasaan bagi mendapatkan nasihat.




Reaksi Terhadap Cemuhan





Ini pula penjelasan Nur Amalina terhadap isu foto 'legging' dan bersama rakan lelaki yang tersebar luas di internet. Antaranya foto yang tersebar adalah koleksi peribadi dan diambil tanpa kebenarannya dengan niat tidak baik termasuk untuk mengaibkannya:







Isu Legging dan Foto




Menganggap dirinya sebagai seorang yang ekspresif dalam fesyen, ia tidak pula dianggap sebagai lesen untuk dia melampaui batas. Legging itu tampak seperti mendedahkan kulitnya, walhal ia dibeli oleh ibunya.

Saya Tahu Batasan Saya





Nur Amalina turut dikecam kerana didakwa melucutkan tudung sebaik menjejakkan kaki di perantauan. Ramai menganggap Nur Amalina sengaja menanggalkan tudung bagi menyesuaikan diri dengan negara Barat. Seeloknya, kita dengar apa justifikasi Nur Amalina:  




 
Isu Pemakaian Tudung





Menurut Nur Amalina, dia bersedia untuk menerima teguran yang diberikan untuk dijadikan panduan serta bimbingan hidupnya namun biarlah ia dilakukan secara berhemah. Dia turut memohon agar semua foto milik peribadinya dibuang dari internet kerana ia boleh menimbulkan pelbagai persepsi mengaibkan apatah lagi jika yang melihatnya tidak menerima gambaran sebenar dan lebih jelas.




 
Saya sedia terima teguran

 

Nur Amalina melanjutkan pengajian ke United Kingdom sejak lapan tahun lalu bagi menduduki peperiksaan A Level melalui tajaan Bank Negara Malaysia.

Disebalik khabar angin berniat negatif mendakwa pelajar itu sudah pulang ke Malaysia kerana gagal dalam penganjiannya pada 2009, Nur Amalina terus memperolehi pelbagai kecemerlangan dalam bidang yang dipelajarinya. Antaranya:

June - sekarang:
Medical Research Intern
Edinburgh Breast Unit WGH & Cancer Research UK, Edinburgh

Feb - May 2010
ERASMUS Research Intern
CHDR, The Netherlands

Aug - Sept 2009
District Medical Officer                                 
Meru District Hospital, Tanzania
Bertugas di wad bersalin, pediatrik, HIV dan kecemasan.


Pada ketika kita mencemuh tentang betapa tidak Islamnya Nur Amalina, dia turut melakukan khidmat masyarakat mengajar Bahasa Inggeris bukan di kondominium mahupun banglo berkolam renang, sebaliknya di Orphanage, Tanzania dan Zanzibar, pada 2009.

Dia juga mengajar bahasa yang sama sejak 2008 hingga kini di Bergamo Scuole Elementare, Itali.

Bagi kerja kerja penyelidikan, Nur Amalina kini giat menyiapkan draf bagi bab terakhir kertas “Reproductive: Obstetrics and Gynaecology” in ABC of Medically Unexplained Symptoms 2011/2012
di bawah seliaan Dr Andrew Horne, Consultant Gynaecologist,  Royal Infirmary of Edinburgh, University of Edinburgh.

She is writing a book chapter on medically unexplained symptoms in obstetrics and gynaecology, which involved chronic pelvic pain, dyspareunia and vulvodynia.

Sementara kita semua hanya hebat menulis di blog/twitter/facebook seperti aku, Nur Amalina juga dalam proses menyiapkan manuskrip untuk satu terbitan dalam Journal of Clinical Oncology bagi kajiselidik "The resection of lymph nodes and the consequences in survival rate of patients with breast cancer (2011/12)" di bawah pengawasan  Prof Mike Dixon, Professor of Surgery and Consultant Surgeon, Edinburgh Breast Unit, Western General Hospital.

Hakikatnya, disebalik sifat rendah diri yang ditonjolkan Nur Amalina sepanjang video chat itu, aku terasa kita seharusnya menyokong dan sentiasa mendoakan kejayaan dia kerana dia adalah harapan untuk generasi akan datang.

Dan pada Nur Amalina, aku sendiri berharap dan berdoa akan terus tintakan dalam hati dan ingatan - ajaran agama serta budaya kita dengan menjadikan kes-kes terdahulu sebagai teladan.

Dan pada yang terus mencemuh gadis ini, adakah anda semua tahu akan pencapaian gadis ini? Makan atau tidak gadis ini di perantauan? Siapa yang menjenguk dirinya bila sakit? Bukankah kita semua belajar itu semua sebagai sebahagian dari adab kita?

Nur Amalina, I know you are reading this - my doa for you and cekalkan hati serta ingat untuk terus menjaga nama baik keluarga dan agama kita. Thank you for the wonderful chat that we had yesterday !



Wednesday, January 4, 2012

#802: SESI VIDEO BERSAMA NUR AMALINA CHE BAKRI.

"Kepada anda yang berada di luar sana, jangan risau, jangan bimbang, im doing fine here, terima kasih kepada semua nasihat yang anda berikan kepada amalina, saya akan jadikan iktibar dan teladan. tapi ada komen yang sedikit mencalarkan hati amalina. if you want to give me advice harap janganlah terlalu emosi hingga babitkan ibubapa, keluarga," kata pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia 2005 yang memperolehi keputusan 17A1, Nur Amalina Che Bakri.
Kumpulan wartawan tempatan dari TV9, Astro Awani, Harian Metro, Sinar Harian, Berita Harian dan Utusan Malaysia sebentar tadi berpeluang menemubual Nur Amalina di rumah ibunya di Kota Tinggi, Johor bagi mendapatkan gambaran jelas mengenai pelbagai tohmahan di media sosial mengenai perkembangan terkini dirinya yang masih berada di United Kingdom.



More on this later!

Beautifulnara.com had posted two videos from Nur Amalina. Checkout the blog here.



#801: NUR AMALINA CHE BAKRI

I have nothing but praise for her. 

Why can't we leave the genius alone to thrive in her quest for success?

Aku sebenarnya agak pesimistik dengan pelbagai 'fatwa' menghukum dari pelbagai pihak yang sudah menjatuhkan hukuman 'hudud' mereka terhadap gadis ini.

Aku tak mahu bercakap mengenai apa yang sudah ditulis. Cuma, aku agak tertanya sedikit, apabila mereka memberikan pandangan mereka itu, adakah mereka tahu pencapaian terkini Nur Amalina di Edinburgh? 
Berapa ijazah yang sedang diambil gadis ini? Di manakah dia sedang menjalani latihan praktikalnya? 

Tahukah mereka Nur Amalina bakal memasuki Oxford University?

Mungkin tidak.

Hari ini, Harian Metro dijangka memaparkan jawapan dari ibu Nur Amalina yang tinggal di Kota Tinggi, Johor.

Aku sendiri sempat bercakap dengan kedua-dua wartawan Harian Metro dan Berita Harian yang menemubual ibu Nur Amalina semalam. Aku tak sempat untuk menyertai kunjungan mereka kerana berada di Segamat, Johor.

Apapun, aku dapat berbual lama dengan ibunya di telefon dan dengan suara lembut, aku ada bertanya mengenai segala cacian dan hinaan masyarakat terhadap foto anak gadisnya itu, lantas dia menyambut soalan aku itu dengan mudah: "Hanya Allah yang menentukan siapakah maksum dan siapakah penghuni syurga."

Dan kira-kira jam 5 petang ini (Rabu), aku akan berkunjung ke rumah ibunya dan akan bersama-sama beberapa wartawan tempatan untuk menemubual Nur Amalina secara live melalui Skype video chat. Insyaallah ia akan dirakamkan dan jika ada kesempatan, aku akan turut lampirkan di laman blog ini. 

Aku sudah menerima beberapa soalan di twitter yang mungkin mahu diajukan kepada ikon genius ini, dan anda masih ada kesempatan untuk berbuat demikian melalui hashtag berikut: #AskAmalina di laman twitter.

Diharapkan apabila temubual itu dijalankan, ia bakal merungkai pelbagai persoalan. Sementara itu, eloklah kita berhenti berspekulasi sebab kita sendiri banyak kekurangan.

Till then.







Monday, January 2, 2012

#800: ANDA TAK PERLU RISAU BARING ATAS JALANRAYA!!


#799: KEMPEN MARI BELI PROTON. KITA PERLU BERJIWA PATRIOTIK.

Kita kena berjiwa patriotik. Kita perlu beli barangan buatan Malaysia. Biarpun power window selalu rosak, kereta tetiba enjin mati di selekoh (yes, my brother had this bad experience couple of days ago). 

Tapi kita kena redha. Kita merungut macam mana pun, kita tetap kena redha. Yelah, setakat mana jek kita merungut. Diaorang bukan peduli pun.

Aku teruja sangat nak republish this awesome article yang aku sendiri tak tahu, nak nangis atau nak ketawa bila baca. Tapi untuk anda semua, sepanjang membaca article oleh blogger OutSyed The Box ni, istighfar bebanyak bagi meredakan rasa marah kita. Mulakan dengan Bismillah ya.

The original article is at this link: http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2011/12/xmas-sale-vw-cuts-price-of-passat-25-to.html

X'mas Sale : VW Cuts Price Of Passat 2.5 To RM65,825 Only!!



Here is the news. Unfortunately for us this news is from the USA.
.

Volkswagen on Thursday announced that it is cutting the price of the redesigned 2012 Passat by $7,180 (RM22,760) versus the 2010 Passat, thus undercutting the base 2011 Toyota Camry and Honda Accord.

The base 2012 Volkswagen Passat 2.5L starts at $20,765 (RM65,825) compared to $27,945 (RM88,585) for the 2010 Passat.

The top-of-the-line 2012 Volkswagen Passat SEL Premium starts at $33,720 (RM106,892), including shipping.

The pricing strategy slots the new Passat — which is longer, wider and roomier than its predecessor — below the base Camry and Accord.

The 2011 Toyota Camry starts at $20,995 (RM66,554).

The 2011 Honda Accord starts at $21,930 (RM69,518).

VW offers a choice of three engines in the Passat, including a four-cylinder turbodiesel that is expected to deliver 43 mpg on the highway, the company said in a statement. The Passat with the 2.0-liter TDI starts at $26,765 (RM84,845), including shipping.
.
VW is providing free scheduled maintenance for three years or 36,000 miles.
.

Folks, you can drool or salivate. But I think we should be getting angry. What does this mean? It means that we are in the Third World.
.
How do you describe a Third World country? A Third World country is a country where the people (who want to become the First World) handcuff themselves or tie themselves up with silly policies which actually makes them poorer when compared to the First World (which they are aspiring to be)
.
How do they become poorer compared to the First World? Well in the Third World, the people are silly enough to tolerate paying FOUR TIMES the prices for basic goods and services compared to the First World. This is a good description of silly Third World people.
.
So if the First World pays RM1.00 for a cup of 1st Class Baskin Robbins Ice Cream, we are willing to pay RM4.00. Why? Because we are the Third World. This means we are not clever. We are silly. Nak kata bodoh pun boleh lah.
.
So please read this. A 2.5 Litre super duper Volkswagen Passat is now selling in the United States for RM 65,825 ONLY. That is less than the price of a Proton Waja in Malaysia. Or slightly more than the price of a Perodua Alza.
.
Folks, they also throw in free scheduled maintenance for three years or 36,000 miles. The Camry sells for RM66,000 and the Honda Accord 2.4 sells for RM69,000 in the US.
.
Over in Malaysia the Volkswagen Passat 2.0 (NOT the 2.5) sells in excess of RM245,000. This is FOUR TIMES the price they pay in the United States.
.
Their cost of living is much higher. Their land costs are higher than Malaysia, rents are higher than Malaysia, salaries and labour costs are higher than Malaysia, transport and logistics costs are higher than Malaysia, yet they can sell the same car FOUR TIMES cheaper than we suffer here in Malaysia.
.
Ini tak masuk akal langsung.
.
Why are we willing to suffer paying FOUR TIMES the price for cars? Because we are silly. We are not a clever people. We tolerate silliness. WE tolerate the bankrupt AP regime where cronies get APs to import cars which sends the prices of cars to the sky. We tolerate silly duties and taxes all of which are levied to protect a domestic car industry that is becoming increasingly NOT viable - day by day.
.
It is becoming more ridiculous.
.
Kepada sahabat-sahabat yang tak faham niaga, yang tak faham kira kos sara hidup dsbnya - here is some basic comparison.
.
The Americans pay RM65,000 for a 2.5 Litre VW Passat - a marvel of modern engineering "Made in Germany". In Malaysia, you pay RM245,000 for the same car. But lets forget about the VW Passat.
.
In Malaysia, even if you buy a WAJA you pay about RM70,000. Sekarang cuba fikir ok, if the Americans pay ONLY RM65,000 for a VW Passat 2.5L, then how much do you think they will pay for a WAJA in their country? RM15,000? RM20,000? They will definitely NOT pay RM65,000 for a WAJA.
.
If they pay RM20,000 for a WAJA, then they save RM45,000 already (COMPARED TO YOU THE MALAYSIAN CAR BUYER). So for the same car, we are paying much, much more than the Americans. FOUR TIMES MORE. We pay more but we get less. Why? Because we are Third World - we are silly.
.
So the Americans save RM180,000 on the VW Passat alone. For the WAJA they may save RM45,000. That is a lot of money.
.
With the money that they save (compared to us) the Americans can send their children to private schools, to attend music classes, to college, for overseas holidays, they can buy more things to make their lives better.
.
We cannot. We make ourselves poor because we pay FOUR TIMES the price for the same car. With the money they save, the Americans can also come to Malaysia on holidays, sit in the hotels where our sons and daughters become waiters, to serve them food and drinks. Sometimes the Americans may give our sons and daughters some tips - for which we feel grateful. Baiknya Mat Salleh.
.
Why? Because we are silly. Nak kata bodoh pun boleh.
.
I once sat beside the man who at one time ran Proton (not Tengku Mahaleel). I sat beside him for about an hour and we spoke about Proton and his other business ventures.
.
He said quite proudly that he loved to "turn around" failing Government businesses. Most of these businesses were monopolies. His trick was very simple. He bought the failing Government businesses at cheap, fire sale prices. When the business is sold so cheap, and it has a monopoly licenses (for example express bus company with lucrative routes) of course you can turn it around. Even the "orang buta yang main music" at Jalan Masjid India can turn around this type of business.
.
But that is what this ex-Proton Boss was saying quite happily. He did not seem to realise (or rasa malu sikit pun) that he was actually profiting from a huge subsidy. His own value added was almost zero.
.

Folks, if the Government sells Malaysia Airlines to me at RM1.00 - I can turn it around in a week. OK maybe not RM1.00 but some other deep discounted price lah - if the Government slashes the price far enough, yes of course I can turn around MAS.
.
Here is some simple arithmetic. Say MAS tak untung and tak rugi - zero profit and zero losses - just breaking even. Say the company is worth RM10.0 billion. Say hutang is RM5.0 billion. This means tolak hutang, the net value of MAS is RM5.0 billion. I will buy MAS from the Government for RM5.0 billion. But I have connections. I tell the Government I will buy MAS for RM2.0 Billion only. The Governmnet agrees. This means I already make a 'buta profit' of RM3.0 Billion.
.
How do I cash out? First I buy from the Govt at RM2.0 billion. Then I sell MAS to a real airline company for say RM4.0 billion. I pocket RM2.0 billion. The airline company will pay the RM4.0 billion beause they also get 'buta' value RM1.0 billion
.
That is the business model the ex-Proton Boss was talking about. This is not business lah kawan. It is called m.a.k.a.n s.a.b.s.i.d.i. At the cost of the taxpayer. At the cost of silly Third World people like us who are willing to pay RM245,000 for a VW Passat when the car should actually cost RM65,000.
.
Third World silly people who are willing to pay RM70,000 for a tin can car when for the same amount of money they can buy a VW Passat 2.5 Litre 'Made in Germany' car.
.
So we remain poor. 
*******************************************************************************
Hazrey: So kau nak nangis atau ketawa? Aku dah kering airmata dah. Itu belum cerita how AP holders buat duit berlipat kali ganda.

Dan aku rasa, kita ada strongest reason untuk baring atas jalanraya. Hahahahah.


DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.