Monday, December 31, 2012

#895: SEBAB AKU BOLEH: Imbasan 2012

Semua orang sibuk kata, aku nak ada azam baru. 

Semua orang kata. Kata-kata. Kalau dibuatkan ayat, aku akan tulis begini: Mereka mendakwa memiliki azam baru. 

Sekadar. 

Apapun, berikut adalah apa yang aku tulis sepanjang 2012. Semua bodoh bodoh belaka tapi aku nak tulis juga sebab mak ayah kau bukan mak bapak aku dan bukan dia yang suruh aku tulis blog. 

Berikut adalah Top 12 blog entries aku yang ditulis aku, dipilih aku, dipostkan aku, dibaca aku dan kau sekali. Kau tak suka, tapi kau baca jugak. Malaun.

JANUARI:



Entri yang sangat win yang dimenangi oleh pelakon tak lain tak bukan, Tasha Shilla. 


FEBRUARI:



Pada 10 Februari, satu lagi kisah Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru yang cuai ketika menjalankan tugas. Ya, anda akan kata, tak habis habis HSA ni. 

Sehari selepas entri itu ditulis dan malam sebelumnya, ibu bayi itu membuat laporan polis, bayi perempuan itu meninggal dunia kira-kira jam 4.20 petang selepas dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital berkenaan (baca di sini). Ya, hospital itu seperti sarkas. Menteri Kesihatan perlu lakukan sesuatu yang berkesan untuk pastikan kejadian yang sama tidak berulang.


MAC:



Entri ini aku tulis pada 13 Mac, di mana sehari sebelumnya, mayat Nurul Nadirah Abdullah, 5 tahun ditemui dibakar.

Ia satu entri yang sangat menyayat hati dan dibalas dengan pelbagai komen cercaan dari manusia yang rasa lebih hebat dari malaikat. 

 
Bulan yang sama, selepas hampir sebulan dinominasikan, aku menang award. 
 

Kau tengok, siapa yang bagi aku trofi dengan sijil. Kau tengok betul betul. Yang pasti, aku dipandang tinggi ketika mengambil trofi dan sijil itu.

Aku susah menang hadiah. Masuklah kuiz ke, teka teki ke, tak pernah menang. Tapi dah lanjut usia ni, barulah dapat hadiah. Itupun.. Malas nak cakap. Tengoklah sendiri.

APRIL:


Itu cerita lama. Kami sekarang kawan baik. Harap kalau ada stand in, kebetulan muka aku pun iras iras dia, panggillah aku. Aku tak kisah, tak kecik hati kalau orang kata aku macam Aaron Aziz. Last aku tengok, cuping telinga dia dengan aku sama.


MEI:


Ia kisah sebuah video yang disebarkan melalui youtube. Malas nak cerita, pergilah baca. 

JUN:



Inilah dia salah satu entri hasil dari kerja aku. Menarik. Ya, ia gadis Melayu. 16 tahun. Bacalah. Dan gadis ini juga mempunyai seorang anak lelaki dan dia sudah tidak bersekolah.

JULAI:


Ya, I am that guy. Yang terpaksa melayan satu perangai sampah manusia. Bacalah. 


OGOS:

Bulan paling malas sebab bulan Raya. Bulan rambut gugur sikit sikit sebab kena bagi duit raya. Cuma ada tiga entri sahaja pada bulan Ogos tu menunjukkan sikap sebenar aku yang malas untuk menulis.

Tapi satu jek entri yang aku rasa macam bagus. Aku punya pasallah nak kata bagus ke tidak. 


SEPTEMBER:
Entri paling tak ramai orang baca.


OCTOBER:

 

"Pada 2002, yayasan berkenaan membuat kajian bertajuk 'Delinkuensi Juvana' mendapati program televisyen mempunyai pengaruh besar terhadap remaja.
“Ini menunjukkan remaja mudah terpengaruh dengan media massa, malah kira-kira dua kali ganda responden mengakui terpengaruh dengan watak di televisyen,” katanya dalam kenyataannya.
Sehubungan itu, MCPF mencadangkan filem yang bakal diterbitkan diberi perhatian khusus, terutama membabitkan unsur positif yang boleh membantu mendidik remaja.


NOVEMBER: 

"Suka tak kalau orang maki hamun mak bapak kita?" Tak suka? Maka toksahlah maki hamun orang.


DISEMBER:


Yang ni pun satu. Nak feeling tentera, masuk askar. Tapi ada juga komen komen yang bermacam. Malas aku nak jawab. Tak faham istilah, jika hidup kita ni apa pun kita nak buat kita buat, tak payah ada undang-undang.

Dan menutupi entri untuk 2012, ialah kisah bayi yang dipercayai mati didera sebelum dibakar. Terkini, bayi itu masih lagi tidak dituntut mana-mana individu sejak ditemui 21 Disember lalu. Hampir 10 hari dah. Kesian bayi itu.



"Lebih kurang pukul 4 petang tadi, abang saya jumpa satu objek, dia ingatkan anak patung tapi dia macam rasa mayat budak. Dia telefon saya suruh saya datang tengok. Saya datang check. Saya tengok ini mayat budak kena bakar, saya rasa umur dalam setahun setengah tapi tak tahu bangsa apa sebab dah hangus badan budak tu," katanya.

Itu dia, bukan 12 tapi berapa entah entri aku rasa paling bagus untuk blog tak bagus ni. Kalau dah tahu tak bagus, apsal kau baca?

Aku harap, tahun 2013, aku akan lebih malas menulis sebab memang malas pun. Bukan ada orang baca pun. Tapi orang copy paste memang ramai. Sangat ramai. Ya, kerja diaorang memang copy paste dari rumah, dapat duit, senang lenang bagi anak bini makan duit hasil mencuri.


14 comments:

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Selamat tahun 2013.
Terima kasih kerana menulis entry2 yg bagus (walaupun Encik kata tak menarik) tapi saya rasa penyampaian Encik bagus bagi mereka yang mahu tahu maklumat bukan berdasarkan surat khabar semata2 (yang rupanya cilok dari blog Encik juga)

Selamat maju jaya Encik Hazrey.
Tahun depan luangkan masa sehari untuk jumpa ya?

Wajib :)

Sara said...

sy sentiasa menunggu entri dari abg hazrey...sebab best...yang paling tak leh blah sambil2 2 ada lawak2 yang buat sy ckp ''sengal jugak blogger'' ni...hahahah...that was before...skrg ni selain mazidul sy ternanti2 entry dari abg...nmpk jelas 2 abg malas nak update any news lagi dah...

Kujie said...

sapa malas kena gegar kat twitter... tengoklah.

sweetzety said...

Jangan malas blogging!
Malas benda lain takpe.. ^^

Cik Liza said...

Entry En.Hazrey memang terbaik! Time entry serius memang serius mati mcm 999, time lucu memang gelak sampai putus urat kentot, dengan twit yang sentap2. Apepon Selamat Tahun Baru En. SuperHazrey. Semoga semakin success 2013 ni.

speedrider said...

bila ko buat top-12 macam ni, baru aku sedar yang memang banyak entry yang power.

tapi yang paling power adalah bila ko dapat award dari #yorais

Mr Lonely said...

visiting here with a smile. take care.. have a nice day ~ =)

Regards,
http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

AkaZukii ChaCha said...

salam abg hazrey. walaupun da masuk 3 jan, sempat lagi kut nak ucap "selamat tahun baru" semoga lebih dirahmati Allah, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.

abg hazrey, agak2 leh 'korek2' skit and kasik satu entri pasal kes family cina bunuh diri di pengerang? i know the case is already heavily politicized by the opposition ( as always) tapi saya rasa kena ada diff pov kat blogosphere ni, untuk kasik balance cerita2 daripada blog2 & portal2 pro-oppo berkenaan kes ini - sbb amat berat accusation deme tu kalau family tu suicide sbb tanah and tanah dikaitkan ke govt.

i know u dont write political entries and u probably dont like it at all, but as i was saying if you could provide a different light on the case - is much appreciated cos ur blog is after all one of the TOP hits on the blogosphere :)

WAN ZUHA ISHAK said...

bro tolong jangan stop blogging. karang takde lagi entry serious, sacarstic, kelakar dan sedih kekadang boleh mengalirkan air mata untuk zuha baca.

WAN ZUHA ISHAK said...

bro tolong jangan stop blogging. karang takde lagi entry serious, sacarstic, kelakar dan sedih kekadang boleh mengalirkan air mata untuk zuha baca.

Audra Sazreena said...

Selamat Tahun Baru Masehi 2013.

Teruskan menulis (walaupun malas dan rajin) sebab blog ni semestinya menjadi pengubat stress..

Rahmat said...

Sy salah sorg follower En Hazrey....keep it up bro!

Rahmat B. Ali
Batu Pahat.

Hana Maroo said...

nice blog indeed. voted for urs in Social Media Week Award. pls vote for me : http://natsya-couture.blogspot.com/

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.