Sunday, April 29, 2012

#845: APABILA CERMIN DEPAN KERETA ANDA RETAK, BOLEHKAN ANDA MELIHAT DEPAN?

Sila klik gambar untuk lihat resolusi lebih besar. Sebesar kepala penganjur Bersih.


Sebelum ada yang meroyan tak tentu pasal, look, I am no cybertrooper to any labels ok? Im just telling you the truth based on my little knowledge. Kalau tak suka, please debate, tapi gunalah akal yang dibagi Tuhan untuk debate. Ohh jangan debate ala Ambiga sebab the last I read, her debate against Khairy Jamaluddin was so out of context.

First of all, kalau sebut demo kat Malaysia ni, kalau libatkan parti parti pembangkang, mesti ada kacau bilau. Now, who shall we point fingers to? Penganjur will say: "Ohh kami memang cintakan kedamaian." Statement itu dikeluarkan berkali kali seperti satu rakaman piring hitam buruk. Dua perhimpunan serupa sebelum ini sudah terbukti berlaku kacau bilau, takkan tak reti bahasa maksud serik? Kenapa tak serik?

Apabila kami, ya kami yang bukan cybertrooper untuk mana-mana label - mengeluarkan kata-kata korang memang sengaja nak kucar-kacirkan negara sebab tu taknak dengar nasihat suruh pergi stadium, salah tak kami cakap begitu dengan bersandarkan fakta, ya fakta, bahawasanya dua perhimpunan sebelum ini sudah menunjukkan kucar kacir dan budak yang belum akil baligh pun tahu, dah dua perhimpunan kecoh, mestilah satu lagi akan kecoh?

Semua orang dah bagitahu. Pergi buat kat stadium, kenapa kau pilih jalanraya jugak? Sebab nak tunjuk hebat. I think we should suggest Ambiga to Bollywood's producer.

Aku ada tengok some oppositions blog, relating the police car incident. Ada cakap perempuan Cina terpeleot bawah kereta. Aku tengok berkali-kali video tu, takde pun. Ke perempuan tu bertukar menjadi Fantastic Four, jadik flexible dan keluar sendiri? Mana perempuan tu? Suruhlah dia buat statement, suruhlah dia buat report. Tak habis habis dakyah. Aku pasti ramai yang naik muak dengan taktik - sikit sikit polis jahat. Diaorang ni memang tukang auta, tapi itulah yang orang dewakan. Baik buat jek patung, Ambiga satu, Anwar satu, Lim Kit Siang satu kat Dataran Merdeka tu, senang orang nak worship.

Lihat foto di awal posting di atas. Ungka melompat lompat atas kereta polis. Sambil itu, pelbagai objek dibaling ke setiap sudut kenderaan polis itu. Fakta ini langsung tidak ditulis blog blog pro pembangkang tak ada akal tu semua.

Cakap dengan aku, dalam keadaan terancam macam tu, apa yang korang buat? Cuba kira berapa ramai di keliling kereta itu? Ingat, mereka juga manusia biarpun dilengkapi senjata.

1. Ada lebih 20 orang menyerang kenderaan polis itu sepanjang perjalanan itu.
2. Pelbagai objek dibaling hampir ke setiap sudut kereta polis itu.
3. Seekor ungka turut melompat lompat di atas kereta polis itu namun tiada sebarang tindakbalas dari anggota di dalam kenderaan itu.Tidakkah kita menggunakan akal yang waras, terfikir, jika anggota di dalam kenderaan terbabit sebaik mendapati nyawanya terancam, melepaskan tembakan amaran? Apa pulak kata pembangkang? Polis sengaja? Of course, pembangkang akan sentiasa keluarkan satu statement yang mereka sahaja betul. Yelah, parti pembangkang kan dewa dewa dari langit. Apapun, masih tiada tindakbalas dari anggota polis terbabit.Sambil itu, perusuh di tepi kereta turut menendang kereta itu tanpa henti.
4. Lihat foto di bawah:

Sila klik untuk lihat resolusi lebih besar.


Lihat lagi sekor ungka yang dah letakkan kaki kat depan kereta polis itu. Tidakkah kita fikir, dengan menggunakan akal yang waras, ungka ini sendiri mengundang nahas memanjat kereta itu pada ketika kenderaan itu sedang bergerak? Kalau terpeleot, terjatuh, dilenyek? Salah siapa? Salah polis jugak? 

Dalam keadaan ini, kita dapat lihat sendiri, perusuh ini semua sudah meletakkan diri mereka sebagai ancaman kepada anggota polis terbabit. Ingat, jika kita lihat video PDRM, sepanjang perjalanan perusuh juga membaling objek dan menendang hampir ke setiap sudut kenderaan polis ini. Pastinya anggota terbabit dapat melihat airmuka dan mendengar jeritan perusuh menzahirkan satu ancaman buat anggota dalam kenderaan ini.

5. Ramai mungkin tak sedar, pada ketika gambar pertama iaitu seekor ungka melompat-lompat di atas bumbung kereta polis ini berkali kali seperti budak kecik tak dapat aiskrim, windscreen kereta polis ini sudah retak (shattered). Pernah tak korang mengalami windscreen retak? Kalau tak pernah, pergi ambik tukul dan ketuk windscreen. Ia takkan pecah tetapi retak seribu. Ini kerana windscreen disaluti lamination. Lihat foto di bawah ini


Berdasarkan video PDRM itu, ia adalah 10 saat paling getir buat anggota polis di dalam kereta Proton Waja ini. Ohh, ada jugak si bodoh kata, kalau takut diperlakukan macam tu, jangan masuk polis. Itu statement sangat bodoh. Kami menyokong kerajaan untuk menyediakan pasukan keselamatan bukan untuk pergi jaga benda bodoh yang korang buat tu. Tetapi untuk menjaga kami dari perbuatan bodoh macam ni. Kalau dibiarkan? Lelama kita jadi Somalia.

Sepanjang perjalanan selama 10saat itu, kenderaan mereka diasak, ditendang, dibaling, dihentak, dinaiki dan dipecahkan cermin depan, kau rasa anggota dalam tu rasa seronok? Lambai lambai kat perusuh tu semua? Mereka terfikir tak ibubapa mereka, anak-anak mereka, isteri mereka? Bodohlah kau kalau fikir, mereka hanya fikir tugas jek. Mereka bukan bertugas, mereka menjalankan amanah yang kami berikan untuk jaga kami dari golongan bodoh seperti ungka ungka yang lompat atas kereta tu.

Kalau terjadi apa apa pada mereka, kau ingat ibubapa mereka tak akan menitiskan airmata? Kalau terjadi apa-apa pada anggota polis ni, kau ingat tak menitis airmata isteri/tunang anak-anak mereka?

Dalam keadaan terancam itu dan windscreen yang menafikan visibility pemandu kereta polis itu, apakah yang kita expect? Bodohlah, atau kau memang layak naik motorsikal jek sampai mati kalau kata mereka sengaja menekan minyak. Below is the video posted by PDRM.

16 comments:

PointBlankShot said...

saw this video yesterday. man, i just wondering for a few sec, is this really Malaysia?

i hope that police officer is okay.

froggy turn south said...

inspektor: mat rokok aku abes lah..ko tolong gi 7 eleben dpn tu...

konstabel: hish gile pe...ramai gile org tu haa..mampos lah aku

inspektor: nih amek kunci waja ni..ko bwk la slow slow

konstabel: xpe ke bos..nnt diorang baling saye dgn batu, kon semua2...dh la semua org tgh panas ni..kite plak br sembor diorang ngan cannon...

inspektor: nope..its gonna be okay...it is perfectly not gonna happen...diorang tu semua okay...semuanye kn ikot peraturan...xde sorg pon yg kepale hangen akan buat bende2 tu...

zulfikar hazri said...

Duduk dan bantah katanya. duduk dan bantah.. katanya lah...

The Conversationalist said...

was having dinner with a japanese couple when the the news broke abt the police car. their reaction, only crazy people will do such thing. for me, makhluk-makhluk ni memang dasar biadap yang patut awal-awal lagi mak bapak dorang picit hidung biar mati. kalau korang tak reti hormat polis, janganlah gedik nak minta polis tu hormat korang. respect goes both ways.

Azhar Abdullah said...

Diorang semua tu dah kena pukau oleh Loki untuk ikut perintah dia. Dia kan God.

Hellioz said...

i was there, as an observer. not joining the chants n all but to see what really is happening.

there are 2 points of view to consider.

nanti aku komen lagilah.
haha

bzz said...

i hope these fucker will die soon.
bcoz ada org buta bawak kereta tak nampak diaorg...

cikebomcikebom said...

Bzz, mulianya mendoakan kematian org.
Sila la doa diri anda panjang umur. kalo x nnt, xdpt la ekau tgk 'fucker' tu mati ke idak. kan?

Ckp ikut akal la der.

Ape pon, aku mmg x suke circus parade 3.0 termasuklah badut2 kuning itu. Aku bkn pro-kerajaan @ pro-pembangkang. aku neutral.
Aku x suka keganasan...dan yg paling penting, aku x suka umat Islam pecah belah sbb anasir kafir laknatullah...

Nak berpiket? Silakan..tp knp ade kayu, batu bagai? Tu ke KEAMANAN yg korang maksudkan?

ibnu marzuki al firdaus said...

Dalam banyak2 mesej kat atas, helioz jer yang macam ada akal namun telur belum cukup masak... Lolz. Ini kerja2 patriot kj pakai baju bersih, dah. Google lah youtube police brutality pdrm baru real. Ungka2 uniform tiada undang2. Depa tak tau ada sniper pr kat atas2 bangunan. Semoga bn jahanam pru 13 kelak, amin.

*p.s. kami faham hazrey tv3 serba salah mau cerita kisah sebenar sebab media prime bawah maharaja rosmah indirect.

ibnu marzuki al firdaus said...

Dalam banyak2 mesej kat atas, helioz jer yang macam ada akal namun telur belum cukup masak... Lolz. Ini kerja2 patriot kj pakai baju bersih, dah. Google lah youtube police brutality pdrm baru real. Ungka2 uniform tiada undang2. Depa tak tau ada sniper pr kat atas2 bangunan. Semoga bn jahanam pru 13 kelak, amin.

*p.s. kami faham hazrey tv3 serba salah mau cerita kisah sebenar sebab media prime bawah maharaja rosmah indirect.

shahirahkhairudin said...

depa tak kan paham hazrey. depa tak kan paham. dan depa lebih seronok untuk buat buat tak paham.

kat satu lagi venue dikatakan polis yang kejam. depa tak buat apa apa pun, tiba tiba kena dengan polis.

ni lah salah satu sebab pasepa depa tak mau buat kat stadium. buat kat banyak tempat, banyak sikit drama depa boleh create.

kirana nakia said...

Lor..ada beruk makyeh rupanya atas kereta tu..kalau jatuh, ditakdirkan Allah meninggal, syahid gamaknya..:)

Zana said...

Hazri... kak Zana calling from office.. hehe... ala depa mesti kata yang beribu manusia buat onar tu orang kerajaan... tau dah..yang kenal pukul dan memukul sume polis yg buat... yang macam beruk terkinja-kinja atas kereta polis tu sebenarnya polis sendiri... yang pukul si Azri kemeremen tu pun polis yang pukul... kan kan...

Sharain Sharil said...

Aku tak paham kenapa dorang bengang sangat dengan polis. Kalau ada apa-apa jadi, dorang mintak tolong polis jugak. Contohlah, rumah dorang kena pecah masuk, dorang carik polis jugak kan? Apa tak talipon je si ambiga tu, pastu buat demonstrasi bantah pencuri.

The Red Rambutan said...

Memalukan Malaysia, orang kat Bangkok tanya aku, depa ni semua ikut macam Gang Baju Kuning baju Merah kat Bangkok dulu tu ke? Aku jawab..."depa semua bodoh! , merosakkan harta kerajaan dan harta rakyat, duit beli kereta tu mungkin ada duit cukai pendapatan depa juga.."

Mila@Rimbun said...

menyusahkan orang je lah... nasib hari tak mcm dulu, hari jumaat lagi polis dah tutup jalan sana sini, nak g kerja pun x senang.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.