Friday, April 6, 2012

#839: KITA MUDAH SANGAT BAGI TITLE USTAZ PADA ORANG BERKOPIAH.

Salam Jumaat.

Hari ini mesti ramai berbaju Melayu, berbaju kurung dan berkopiah.

Harap, tiada yang dipanggil ustaz kerana berkopiah, biarpun sekadar gurauan. Gurauan tak apa, mudahan menjadi kenyataan. Dan apabila dipanggil ustaz, mudahan ia secara psikologinya menjadi pendinding untuk yang dipanggil ustaz itu dari perbuatan bertentangan dengan hukum syarak.

Bercakap mengenai panggilan Ustaz, di Malaysia memang kalau status 'Ustaz' ni boleh digambarkan dengan baling batu tutup mata, mesti kena pada ustaz. Terlalu ramai hingga kita tak tahu yang mana betul, mana tidak. 

Yang menggentel kemenyan pun dipanggil ustaz. Yang duduk bersila di Youtube pun dipanggil Ustaz walhal bila kita check dengan Majlis Agama negeri berkenaan, 'Ustaz' itu tiada tauliah untuk mengajar di negeri itu. Maka dia lebih kreatif, dia pergi ke Youtube.

Aku tak layak untuk menulis mengenai polemik ini, maka minggu lalu aku sempat berbual dengan sahabat aku, Azhar Abdullah yang juga seorang blogger dan boleh berbicara tentang agama dan memetik hadis dan ayat Alquran dengan mudah. Dan tidak, aku tidak memanggil dia Ustaz sebab aku risau, jurang itu akan menjadi pendinding kepada ilmu yang dia nak sampaikan secara tak langsung pada aku.

Berikut adalah petikan dari blog beliau dan aku sangat gembira, akhirnya ada orang yang menulis mengenainya:

Kat Malaysia ni asal jadi Guru Agama ja semua kita sebat jek dengan panggilan Ustaz, kan. 

Asal boleh pegang microfon dan bagi ucapan dengan salam panjang lebih sikit dari orang dan quote ayat Quran atau Hadis sepotong ja dah dapat gelaran Ustaz.

 
Asal boleh ceramah sambil menuding jari orang itu salah, orang itu bodoh, orang itu tak reti bahasa, orang itu tak faham apa...dah jadi Ustaz...

Agaknya kalau pensyarah aku tu tadi datang Malaysia dan hadir kuliah-kuliah kita, atau bukak Youtube tengok kuliah 'ustaz-ustaz' kita, dia sure terperanjat..."aih, muda belia dan jadi professor...ramainya professor kat negara depa nih..."..hehe..


Itu belum masuk berapa ramai
"Ustaz-click-share-button".....


Yang menggentel kemenyan pun dipanggil ustaz. Yang duduk bersila di Youtube pun dipanggil Ustaz walhal bila kita check dengan Majlis Agama negeri berkenaan, 'Ustaz' itu tiada tauliah untuk mengajar di negeri itu. Maka dia lebih kreatif, dia pergi ke Youtube.

Aku sangat setuju dengan pandangan Azhar terutama Click Share or Like button. 


Bukankah kita dituntut untuk belajar ilmu dari guru? Adakah tanpa komunikasi dua hala itu bererti kita belajar? Kita sekadar mendengar dan kemungkinan kita keliru dengan kefahaman kita, sangat tinggi kerana kita tak mampu bertanya. Ya, Youtube masih lagi belum ada feature untuk kita bersoal jawab. Skype ada.


Kefahaman tentang maksud Ustaz itu sendiri disalahtafsir orang kita. 

Apa kata kita baca tulisan Azhar Abdullah di blognya - Apa Nak Dikata dan anda boleh memberikan komen anda di sana.

Silakan.

 

5 comments:

missmuss said...

pertamax~

norinaomar said...

meluat dengan ustaz wannabe kat Fb atau blog..terkena sumpahan 'Mohon share' padahal apa yang di share nya tu hadis palsu

Anna said...

I setujuuuuu sgt..nk like buttom 100x...senang jer org nak nipu ...pakai kopiah sket, ckp ugama sket dah dapat title..aah,senang sgt

Azlan Strider said...

jika tak kawal penggunaan macam nie dikhuatiri boleh membuatkan kes-kes menipu semakin berleluasa..end up one day ustaz pun orang perlekeh sebab banyak yang kena tipu dengan orang yang didakwa ustaz...hehehe

Regards,
-Strider-

faryzh said...

ustaz tu kalau tak silap berasal dari bahasa parsi yang bermaksud guru.dan di sesetengah tempat merujuk kepada profesor atau pensyarah.tapi kat malaysia ustaz tu menggambarkan orang yang arif tentang agama.

so takde silapnya seseorang tu dipanggil ustaz even dia tidak diiktiraf oleh mana2 jabatan agama.as long as dia tak menyimpang dari landasan agama.lainlah kalau mengaku diri tu wali tapi ilmu agama entah kemana.

(pandangan peribadi saya je ni.maaf kalau bertentangan dengan pandangan penulis)^_^

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.