Wednesday, January 25, 2012

#810: THE WAY CUSTOMER SERVICE SHOULD BE.

Well guys, the title should be read as The Way Customer Service IN MALAYSIA Should Be.

This is a letter sent by a 3-year-old kid to a chain supermarket - Sainsbury's. 3 1/2 actually.

You see, they even took the time and effort to reply the kid's letter. Will that happen in Malaysia? Tunggu sampai kiamat pun TAK AKAN TERJADI.

TAK MUSTAHIL, surat budak ni masuk tong sampah. Alangkan surat kita pun selalu 'hilang.' Ohh dokumen aku sendiri pernah hilang kat Celcom. So tak pelik langsung.



(click to enlarge)

Comel reply dari manager chain supermarket ni. He even wrote his age !! You see how he wrote the letter. And you will say - I wanna go to Sainsbury's. The letter is so inviting rite?

Di Malaysia, bukan surat dari kanak-kanak, email kita yang bertalu-talu pun tak akan dijawab. Kalau call tanya:

"Saya pernah hantar email pada encik untuk complaint tu."

"Maaf encik, tolong hantar balik email tu pada saya."

Selepas seminggu:

"Saya dah hantar email pada encik seperti diminta."

"Maaf encik, tolong hantar balik email tu pada saya."

Customer service in Malaysia is about muka masam, muka lebih panjang dari kuda, muka sentap macam kerja tak pernah dapat gaji atau macam muka kita ni muka minta makan free.

Customer service in Malaysia juga is about marah customer balik bila customer argue. 

Customer service in Malaysia is also about "blahlah, banyak complaint, ramai lagi customer lain yang datang sini."

Customer service in Malaysia is also about: "Sorry encik, pegawai kami cuti. Semalam dia pergi minum tak masuk masuk opis. Mungkin dia sakit sebab banyak sangat minum kat luar masa waktu kerja."

Percayalah, kalau ada surat seperti di atas di Malaysia, aku akan berjalan tak pakai selipar selama setahun.

Sebab aku pakai kasut.


16 comments:

Hipi M said...

LOL! #somalaysian.

NenetPenne (NP) said...

customer service malaysia, kalau called..the officer is busy, please try again later..yang laternya tu..hampir nak abis kredit hp...

choy!!!!

omputeh ni, idea si kecil pun depa amik kira tau...

abc said...

sangatlahh setujuuuuuuuuu.

Telor Power said...

hebat ar, siyes hebat. pasal seusia kecil begini dah beri idea yg kira bagus juga sebenarnya


NP: tapi kat malaysia nie suma anggap remeh temeh

aizamia3 said...

oh! comel je dorang reply pada budak sekecil itu..
alangkah comel lagi cute kalau kat Malaysia macam tu tapi apakan daya, harap pada nama je 'customer services' tapi apa yang di service ntah.

psstt: Kat Malaysia, kalau ditegur sikit masamnya setahun tak hilang..

MeWithNoNames said...

"muka sentap mcm kerja tak pernah dpt gaji"...
hhahahhahaaa...siyes kelakar...

sgt setujuuuuuuu....

Abang Zul said...

aku tertarik nak komen ni pasal ...

1. Aku pernah pandu Prime Mover Volvo FM12 420hp bekas lori Sainsbury's.
Prime Mover tu masih dalam warna asal kat UK (biru) cuma sticker Sainsbury's saja yg ditanggalkan. Prime Mover tu saaangat elok,shining, tip top macam baru lagi walaupun dah 5 tahun depa guna kat UK.
Dalaman dia pun cun melecun, So sekarang aku paham la kenapa Prime Mover tu saaangat elok.
Budak 3 1/2 tahun pun depa layan macam tu, apa lagi la dreba dia yg menggerakkan perjalanan syarikat kan?

2. (yg sebenarnya satu ja aku nak komen ...)

me* said...

yup,sgt2 agree.Dlm erti kata len customer service kat Msia nie tak ujud langsung la. Customer service is one thing yg sgt cikai, lagi satu information counter...tak informative langsung. Main problem aku rasa management lah.Nape amek mangkok ayon yg rude letak kat tmpt customer service?

miloais milo said...

penah kena gak ngan pekerja kaunter yg hazabedah sangat2 melayan pelanggan ni...

sepatutnya depa baca blog uols ni...

eh... pinjam entry ni - nak war2 kat porem boleh???

tuan tanah said...

So cute!

Ala, saya pernah hantar emel pada satu kompeni di Malaya untuk memuji produk diorang pun, diorang buat derrrkkk saja. Kalau hantar surat komplen, apatah lagi.

lonelyroseblack said...

cuba datang penang, cuba tengok orang2 penang, dan err..saya kerja line ni jugak. selalu, 'terbabas' marahkan customer..haha..then, selalu jugak kena attend training class untuk customer servis..muahahahaha... :D

orang selalu cakap, customer is always right..tapi saya selalu cakap..no sir, customer is not always right, but we make them feel their right!..hehe...

sah2 lepas tu kena attend lagi sekali training class.. :))

AkaZukii ChaCha said...

couldn't agree with u more abg hazrey....customer service here is about perception first, then service later..if you look like a cash cow then they wanna milk you happily, if not walk in with shabby jusco clothes (no prada/ gucci what not stamped on the shirt) - they'll just ignore your complaint.

One time, my hub sent his HTC at maxis to be repaired, after three long weeks of which every week he did follow up and go to the outlet to check - he finally got a call saying his HTC is fixed. Then guess what, customer service asked to pay RM989 for the damage (a broken battery cap - went kaput on the second day of purchase!)

So, naturally my hub did want to pay, lagipun they never told him that the repair needs to be paid (it was assumed repair under warranty) so they argued..to one point my hub said, "u shouldn't do this, you should have informed that you're gonna charge the repair, I come here 3 times each week and u never told me this until today....bla bla bla, WHAT A WASTE OF my time" . to this the assistant manager said "WELL IT IS A WASTE OF MY TIME TOO STANDING HERE TALKING TO YOU!"

NGAMUK la my hub ...he was like wtf, ur the elfin asst customer service manager - ur duty to serve the effin customer is it not? ur paid for that...

terus, cancel maxis and blah...now we will use celcom tqvm.

bottomline : cust service mmg macam tauchu busuk masin tapi makan gaji buta..

emila yusof said...

Comelnya surat ni!

Kak Emila dah vote Hazrey.

Audra Sazreena said...

I miss shopping in US.. I miss customer service kat US.. bukan la perfect 100% bagus, tapi at least bila nak mintak tukar barang yang dah dibeli kat departmental store tu, takde la siap nak mintak resit bagai, no question asked - terus tukar and siap apologize lagi sebab tak attend betul-betul. Kalau bab melayan nak test baju, accessories memang tip top lah.. siap recommend lagi apa yang bagus untuk kita.

Kalau kat groceries store, takde la terasa macam kena spy sebab ada salesperson dok mengekor ke sana ke mari, tapi bila tak jumpa barang, dorang siap bawak ke tempat barang tu, then siap tanya betul ke barang ni yang kita nak beli and dia boleh recommend a better one..

Kalau pegi makan - dari mula sampai habis, the same waiter will serve.. tak de la nak kena suit suit atau nak angkat tangan panggil macha macha ke. Baru nak pusing cari waiter, member dah tercegat tepi meja tanya how he/she can help and tanya food sedap ke tak sedap ke, kalau kita tak puas hati, dorang akan risau dan offer ganti yang lebih baik FOC..

Kat sini? ya ampunnnnnnnnnnnnn... boleh buat my blood go upstairs!!!

zakzak said...

alloo bro,

ni ada link gambar yang menunjukkan Sainsbury tukar nama roti tu dari tiger bread to giraffe bread.

cool huh?

http://izismile.com/2012/02/01/daily_picdump_98_pics-68.html

cikebomcikebom said...

Wow.... i'm a customer service also tp to be honest, kami pon manusia..kadang2 tu dpt je call trus ke carut TERBAEK punya.
Ade yg cool tu...cool la dia layan smpi customer sendiri mtk maaf sbb maki2 tp cust svc tu cool. Dpt yg kapla hangen gak naseb ler...
Tak sume cust svc tu teruk, tp nak buek camno.. krn nila setitik rosak susu sebelanga... kan?

Utk kes atas ni... kita pon xtau, probably ade gak kes yg buruk..tp, xkan la depa nak tunjuk dak?
Harap2nya cust svc malaysia akan maju seiring wawasan 2020

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.