Wednesday, November 30, 2011

#771: MY BLOG ABSOLUTE METER!

#770: HAVE YOU PAID YOUR PTPTN LOAN?

"Helo, lu sudah bayar kah? Lu bulum bayar, lu lagi mau telebang sama itu yer asia."

I wanted to write about this issue since last week, but my workload is my priority. One has to kais pagi, you know. Unlike you, you are so free that you can browse and read my blog anytime you liked, as if you own the company you are working for. Your boss must be your uncle. Good for you. Otherwise your many years of study will be wasted. Yes, we need pakcik, makcik, mak teh, mak ngah, tok ngah, pak cu to get us a job. 

"Ohh well, my uncle is someone in the xx dept. So, this job is definitely mine."

Itu ayat seorang lelaki muda dengan tali leher pinjam bapak dia persis lakonan Latif Ibrahim berjoget tepi Tasik Titiwangsa bersama Uji Rashid.

Before we continue, let's read an article from The Star, dateline Nov 23:

GEORGE TOWN: An engineer has claimed she was barred from leaving the country for a holiday to New Zealand over a National Education Fund (PTPTN) loan that she never took.

Loo Guay Hong, 33, a senior electronics and electrical engineer who works at a factory in Bayan Lepas, said she was stopped at the Immigration counter at Kuala Lumpur International Airport on Oct 21.

“I was told my name was blacklisted by PTPTN over a RM4,320.97 loan and subsequently led to a room where the officer told me I have to call PTPTN to settle the matter,” she said.

In a press conference called by Penang MCA Public Services and Complaints Bureau at the party headquarters in Pahang Road yesterday, Loo, who graduated from Universiti Putra Malaysia (UPM) in 2002, said she completed her course in 2002 with a Tun Tan Cheng Lock scholarship.

Read more here.

Kenapa aku tak terkejut?

Wanita ini sangat baik. Kenapa aku cakap dia baik? Baca di bawah:

“I applied for the PTPTN loan during my first year in 1999 but obtained the scholarship at the same time. I rejected the loan after that,” she said.

Following the incident at the airport, Loo said she went to the PTPTN branch in KL Sentral where she was told that she had to pay RM1,000 to be temporarily removed from the blacklist and was also made to sign an agreement for a monthly RM100 instalment to settle the debt.

Gila tak? Kalau duit orang yang kena boleh ditimbang dalam bakul macam angkat durian, memanglah tak kisah. Kalau macam bakul bawak bawang jek? Mau makan kulit bawang jek. Goreng, kunyah sikit sikit. Pejam mata.

Tapi, ya tapi. Aku yakin ketika Loo pergi ke PTPTN, mesti ada ayat: takde tapi tapinya, bayarrrr.. 

Yang paling klasik dan SANGAT epik ialah:

Bureau deputy chief Lim Thoon Deong said that upon checking with UPM, he found out that the university had missed returning the money to PTPTN after Loo rejected the loan.


Klasik? UPM. Ya UPM. Universiti Putra Malaysia.

Missed? Gila ke apa? Itu cara diplomasi akhbar ini menceritakan kisah sedih wanita ini. Pada pandangan aku, ia lebih kepada kecuaian / kelalaian. Kalau kat tempat lain, dah lama dah UPM ni kena saman. Banyak boleh untung disebabkan negligence mereka. Banyak kesusahan yang perlu ditanggung wanita itu. 
Ini bukan kisah dongeng. Aku rasa sistem release loan ini perlu dilihat semula. Dan adik aku sendiri mengalami masalah yang sama. Yang bestnya, siap hantar surat dari agensi pemungut hutang.

Adik aku memohon untuk memasuki sebuah kolej kerajaan negeri di selatan tanahair. Pada masa yang sama dia turut memohon untuk belajar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Permohonan ke UTM berjaya, lantas dia tolak tawaran belajar di kolej milik kerajaan negeri.

Selepas dia tamat pengajian, surat mintak hutang ala ala hutang bil telefon (ya, korang pun mesti pernah dapat kan, jangan kelentong), tiba di rumah. Mau tak panik mak aku. Nasib dia tak ada twitter, harus dilaharkan. Tapi mak aku comel. Dulu dia cakap aku cina gemuk. Tak boleh marah, nanti tak cium pintu syurga.

Aku pernah tulis cerita tu, cerita tu ada kena mengena dengan Lisa Surihani. Haaaa. Kau jangan pandang senget kat aku eh. Yusri tu tiada tandingan dengan aku hokay. Nah baca kat sini.

Apapun, mak serah watikah pada aku, tolong call kan kolej tu. Yang paling baik dan berhemahnya, apabila aku telefon pegawai yang bertugas, ini jawapan dia:

"Mungkin dia lupa dia ada ambik loan," katanya.

"Encik, dah saya kata dia tak pernah belajar kat situ, dari celah mana pulak dia dapat loan belajar kat situ?" Masa ni, aku rasa macam membazir air liur merecik recik sampai nampak butir butir air liur aku kat iphone, dok explain kat dia.

"Biasanya pelajar lupa," kata pegawai itu lagi, memaparkan dulu kecik kecik mesti mak dia susah nak suruh dia balik mandi selepas bermain lopak. Mesti banyak bekas kudis. Sekudis mulut dia. Hahahah.
"Eh eh encik ni kenapa? Encik ni pegawai apa ni? Cubalah encik cakap macam ni: ok kami check dulu dan call balik. Ni terus nak hentam kami ni apsal?" Itulah ayat aku lebih kurang pada pegawai itu yang aku tak syak langsung masa dia sekolah dulu, dia sering dibuli sebab dia gemuk dan busuk dan dia menanam keazaman, apabila dewasa akan jadik seorang pegawai dan buli semua orang. Ya, itulah dia orangnya. Ni semua korang punya pasal pergi buli dia kenapa. Kan aku dah susah.

Ohh, cerita aku call tu rasanya dah macam tahun lepas. Dah nak cukup tahun dah 2011 ni. Aku tak tahu apa jadik dengan janji dia kata nak check. Tapi silap aku jugak. Dia ada cakap "nanti saya call balik."

Ya, memang silap aku. Di Malaysia ni, kalau ada pegawai mana mana agensi atau jabatan kata nak call balik, TOLONGLAH tanya kat dia ayat berikut: "Encik/ Cik/Puan nak call balik bila yek? Bagi tarikh ya, dengan tahun sekali, takut lupa."

Gelak? Jangan, tapi itulah hakikatnya. Baiklah kau mintak tarikh sekali. Kalau tak ngam tarikh yang dia bagi, yelah kot dia bagi tarikh setahun selepas tu, memanglah tak ngam. 

Aku rasa kes pinjaman yang dah sampai pada IPTA atau IPTS tetapi tidak digunakan untuk pelajar sudah banyak. Cuma tidak disiarkan media. 

Ini masalah sistem penerimaan dan PTPTN seharusnya meletakkan tanggungjawab lebih besar kepada IPTA atau IPTS untuk memastikan, jika tiada pelajar yang belajar di institut terbabit, wang hendaklah dipulangkan supaya rekod boleh dikemaskinikan. 
Lihat pada kes Loo di atas tu. Dia mohon buat loan pada 1999. 12 tahun UPM 'terlupa' nak pulangkan balik duit loan tu pada PTPTN. Kalau di Jepun, dah keluar paper orang letak jawatan sebab tak kompeten. And don't bullshit us by saying - ini isolated case. Aku dah bosan, muak dan muntah darah dengar ayat tu. Isolated case my ass. Cubalah check, mesti berlambak lagi tu.

12 tahun, sampai kena blacklist !!!! 

So, sekarang salah siapa? PTPTN? IPTA/IPTS? Sistem tak betul? Kalau dah tahu tak betul, betulkan lah sistem tu. Takkan nak tunggu terbit satu lagi kes, pergi settle. Terbit satu kes, pergi settle. Carilah satu sistem yang lebih baik. Penalise those IPTA/IPTS as deterrent. "Ohh kita tak ada akta untuk berbuat demikian." Cara mudah lepaskan punggung.

Aku rasa memang kita kat Malaysia ni memang tunggu Dajjal keluar, pastu kiamat. Ok, by then diaorang akan ada satu alasan yang paling takboleh nak challenge:

"Macam mana nak settle, kan dah kiamat." Maka dengan itu, sekian jerlah kes kita.



Tuesday, November 29, 2011

#769: PASTINYA PUDING PALING LEMBUT MACAM PONDAN.

A friend from Singapore twitted to me couple of days ago. Aku gelak sungguh sungguh. What a name to use for a brand. Tapi macam sesuai dengan produknya. Sebab asas dan hakikatnya, ia lebih lembut dari original. Hahahahah. Thank you Wardah.




Saturday, November 26, 2011

Friday, November 25, 2011

#767: KHAS UNTUK FORUMER CARI

Aku ingatkan dah abis. Belum rupanya. Bersambung-sambung. Macam drama Gerak Khas, tak habis habis. Drama Indon pun camtu. Plot lebih kurang jek, pastu asyik slow mo, asal saat genting jek, mesti slow mo, pastu close up pada muka aktor atau aktres. 

Apapun, sebab orang dah cakap hi kat aku, aku hi balik, sebab aweksssss tu!! Hanakikan nanti tukar avatar eh, sebab I cemburu tau. Hahahahahah

Hi Hanakikan.

Hi Miss Jay.

Hi Murasaki.

And the rest of you should listen to them which is -  Jangan biarkan hidup anda diselubungi emo. It's a joke lah abang abang dan kakak kakak.

Kalau serius sangat, nanti cepat pakai Polident tawww uols!

Tapi aku tengok makin melarat. Hahahahhaah. Tapi best, aku suka tang yang hentam hentam tu. 

Tapi komen Hanakikan (Hi Hanakikan, u aweks rupanya, tukar avatar tau, I masih cemburu ni, kalau tidak kita putus hari ni.. hahaha), jatuh kepada tempat kedua berikutan komen di bawah ini.

Ini dia champion untuk hari ini dan aku janji tak tarik balik sebab salah kira atau salah audit, janji tawww (kelip kelip mata jeling tepi).


Masa aku baca komen ni, kebetulan terus langit menghamparkan bunyi guruh panah petir, awan terus bertukar mendung. Kebetulan. 

Hahahahahahahah. 

Noob, kau jangan marah aku ya, nanti aku nanak ajak kau main baling selipar agi leww. 

Untuk penghujung minggu yang panjang ni, tarik nafas, kempiskan perut dan hembuskan perlahan dengan meniup ke arah jambul anda. Buat tiga kali. Kalau rambut panjang, libas rambut manja dengan tangan anda. Hahahaha.

Dan untuk aweksss tiga orang ni, khas untuk korang, photo terkini ai baru keluar kolam ala ala cover majalah Mangga. Khas untuk uols tiga orang. I nak antar kat URTV kat ruangan berkenalan, takut tak sempat, maklumlah Pos Malaysia kan.

Share tau, jangan gaduh gaduh. Eh tiga orang? Kebetulan memang ada tiga kosong ni. Tak manis orang pompuan gaduh gaduh taw... Nanti bukan thread siapa nak amik nombor 2, 3 atau 4 tau. Awas, jangan gaduh tau. Nanti susah nak audit. Kena pulangkan balik piala.


Sexy tak ai? Sorilah tak tutup aurat sebab majalah Mangga nak ai posing camni lah. Sori eh. Gigi ai tu sempena tayangan filem Twilight. Cari yang ala vampire susah takde lah. Keji tul. Tapi khas untuk you tiga orang, ai baru balik manicure, siap pakai inai lagi untuk uols. Sexy tak? Fewit lah sikit uols.
Untuk yang lelain, sungguh, aku sikit pun tak marah korang.Nanti kita sesama amik gambor kat tepi kolam renang eh. Gigi kena sama tau.



#766: FAKRI KATA - SAYA PUN ADA PERASAAN. KAMI ADA MATA.

Kenyataan ini disiarkan di paper Kosmo. Baca di sini.  The words in bracket are mine. Jangan keliru.


“SAYA juga ada perasaan, sesiapa pun pastinya terkilan jika dikutuk sebegitu rupa.“Mulut orang memang susah nak ditutup, jadi saya tidak peduli dengan kutukan itu dan menganggapnya sebagai suatu cabaran buat saya.”

(Saya setuju. Nak jadi public figure ni, jiwa kena kental, takleh selembik kaki kita).

Demikian respons ringkas penyerang Harimau Muda, Ahmad Fakri Saaraini ketika menjawab segala tohmahan dan kejian yang dihamburkan kepadanya ketika ini.

Kegagalan Ahmad Fakri, 22, dalam menyempurnakan beberapa peluang terhidang ketika tewas 0-2 kepada Syria dalam aksi kelayakan Olimpik Zon Asia Kumpulan C di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin, ternyata mengundang kemarahan majoriti peminat fanatik bola sepak tempatan yang lantang mengecam pemain Negeri Sembilan itu secara terbuka, tidak kira dari tepi padang mahupun di laman sosial Facebook.

(Aku tak kutuk masa dia main lawan Syria. So itu bukan aku. Seperti Ernst and Young, aku tak mahu kekeliruan ya).

Ternyata, peminat tempatan masih belum dapat melupakan ‘dosa’ Ahmad Fakri yang gagal menyempurnakan sepakan penalti ketika menewaskan Indonesia sekali gus mempertahankan pingat emas Sukan SEA baru-baru ini.

Sama ada sedar atau pun tidak, mungkin ada yang terlupa dengan jasa pemain kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu yang berjaya meledak gol tunggal ketika menewaskan Myanmar pada pusingan separuh akhir, sekali gus menempah slot untuk beraksi di final Sukan SEA 2011.

(The above paragraph is merely the writer's point of view. Bagaimanapun, adakah jaringan dia pada semi final itu boleh menebus his poor performance during final dan membolehkan kita redha dengan cara dia bermain pada final? I didnt know that. While we glorify and cheer loudly his score during semi final, adakah kita tak boleh kritikal terhadap pemain ini semasa final yang memaparkan 90minit  of his poor performance?)

Malah, mungkin ramai juga yang tidak percaya betapa Ahmad Fakri sebenarnya merupakan antara penyerang termuda terbaik yang dimiliki negara selain Thamil Arasu ketika ini, gara-gara kecederaan yang menimpa Syahrul Azwari Ibrahim dan Izzaq Faris Ramlan.

“Apa salah saya sebenarnya? Bukannya saya sengaja tidak mahu menjaringkan gol, cuma saya kurang bernasib baik.

(Sepatutnya Fakri meletakkan kegagalannya pada takdir. Lagi sempurna statement ni since dia kata "apa salah saya sebenarnya").

“Hendak kutuk pun biarlah berpada-pada dan ada batasnya, namun setakat ini saya masih mampu bersabar,” katanya kecewa.

Menurut Ahmad Fakri, dia berazam untuk membuktikan sesuatu sekiranya diturunkan Ong Kim Swee ketika menentang Bahrain, Ahad ini.

(If you do good, definitely we will cheer you. But at what price?)

“Jika saya berjaya menjaringkan gol ketika menentang Bahrain nanti, sudah tentu ia memberikan moti- vasi yang lebih baik buat saya.

“Cuma pada masa sama, saya tetap berharap supaya penyokong faham dengan kesungguhan saya setiap kali beraksi. Cuba bayangkan jika mereka berada di tempat saya, sudah tentu ia tidak semudah dijangkakan,” katanya yang memohon dimengertikan.

(Pada aku, dia silap berikan statement macam ni. PR tak pandai. He should be saying, 'saya tahu ramai peminat kecewa dengan performance saya semasa di Sukan Sea. Saya minta maaf kerana menghampakan bukan sahaja peminat malah rakan sepasukan. Saya akur dengan semua kritikan. Sesungguhnya kelemahan saya tak bermakna saya tidak bersungguh berjuang demi nama negara. Tapi pada masa ini, saya amat perlukan sokongan berterusan dari anda semua untuk saya berjuang bersama rakan lain dalam Harimau Muda). Aku yakin, mau menitis airmata orang baca.

He should, by now, realised orang Malaysia memang kritikal especially on things that they love. Sejak kita menang Suzuki Cup tempohari, kita sentiasa mengharapkan team kita untuk terus glory, tetapi kalau kalah, biarlah ada justifikasi permainan yang diharapkan.

And kepada yang belasah team kita or Fakri semasa match vs Syria, it is not fair sebab team kita baru balik, dan masih kepenatan. 

Let's hope we win the match against Bahrain. Hidup Harimau Muda!! Dan aku akan bersedia dengan baju belang rimau aku, luar dan dalam.


Thursday, November 24, 2011

#765:SAYA BUKAN BEAUTIFULNARA, LAH ABANG.

No, I am not gonna write anything about the match against Syria, last nite. 

Team kita penat. Kesian diaorang.Please support our team (kecuali Fakri).

Semalam, aku gelak sebab ulang tayang twit aku mengenai cara Ahmad Fakri bermain dikutuk habis-habisan seperti esok adalah kiamat. Seluruh tenaga mereka digunakan untuk mengutuk aku selepas penulis beautifulnara.com meletakkan link posting sebelum ini di fanpage mereka di facebook.

Aku gelak kuat kuat sampai terkeluar anak tekak dan terpaksa kutip dan pasang balik. Eh?

I bet those are the same people yang maki hamun Fakri masa kat mamak berbekalkan segelas teh tarik selama 90minit menyebabkan mamak asyik berdiri sebelah diaorang dan menjeling serta berbisik sesama sendiri:

"ini abang minum tamau duduk lamah lamah. Ini teh punya ayer, satudwa sajar. Lagi duduk seblanploh menet," bisik Ketua Bahagian Pengurusan Pelanggan restoran mamak.
Tak apalah, ingat tau, kat Internet ni, kalau gaduh, tak ada siapa menang. Kutuklah puas puas sampai gugur kening. Tak apa. Tapi awas, saya berkawan dengan Adibah Noor. Itu akak ai hokay ! Alamak, patut masa tulis ayat awas ni kena pakai bulu mata pelesu. 

Kat forum cari pun ada. Femes aku. Pasni, larislah perniagaan sewa lori aku. Yay !!

Nak baca? Kat sini.

Tapi. Sebelum korang baca, aku screen shot beberapa komen paling epik dan menduga hati.



 Ini paling lawak. 

Aku tak kisahlah depa nak kutuk aku tapi aku tak sanggup ketawa bila dikatakan aku nara. Aku Justin Bieber lah. Berapa kali nak cakap. Justin Bieber, Justin Bieber, Justin Bieber. Just call me Tin pun boleh. Ohh saya memang pandai cakap Melayu. Bapak saya Daud Bieber. Sekarang dia pakai nama M Daud Kilau. Tali pinggang boleh keluar lampu uols !! Gitteww!!

Ini saya. Kalau ada sesiapa tanya lagi siapa Hazrey, ini foto terbaru saya. Sorilah rambut selerak sikit. Gel rambut abis. Mana ntah budak suruh gi beli gel, tak balik balik.

Kejap. Kita cuba dulu kalau nama sebenar Nara adalah Hazrey. Bermakna, kita tulis narey? Takleh takleh. Kita cuba Reyna? Fuhhh.. Bunyi menggiur. Hai abang! Takleh takleh. Kita cuba pulak Narahazrey, macam bunyi mat bangla pulak. Pun takleh takleh.

Sebenarnya, aku kenal identiti sebenar Nara. Nara sebenarnya Dr Rozmey. Tak tak. Hahah. Nara, jangan marah aku ya.

Nanti, nanti. Jap. Kita tinggalkan kisah Nara adalah Hazrey dan Hazrey adalah Nara. 

Sambil membetulkan rambut leleh aku sebab aku Justin Bieber, ada satu lagi komen di forum itu:


Aku tak kisah pasal komen dia. Sungguh. Tapi aku suka nama dia. Hanakikan. Trolololololols !!

Dan aku sangat musyhkil dengan avatar dia. Apakah? Kalau tengok kat forum tu, avatar tu boleh gerak gerak (animate).  Gay sungguh. Hahahahahah. Aku scroll tengok avatar tu aku terus berderai ketawa.

Dan ada satu tu, siap tanya - Hazrey tu maknyah ke? Sial ah tanya macam tu. Hahahaha.

Dramatik sungguh forum cari ni kan. Tapi, siapalah kita tanpa semua drama iteww.. Tul tak kak nab dan abang hamzah?

Korang ni, dengan orang cam aku pun korang nak ngumpat. Aku bawak lori jerlah. Berapa sangatlah tinggi akal aku yang cuma bawak lori jek. Bila korang nulis camtu, sama jek akal korang dengan aku. A'ahlah!! Yay !! Kita geng !! Bestnyerrrrr

Tapi aku kecewa sebab korang tak datang sini komen. Kalau datang sini, mesti meriah uols sebab kita sama akal !

Dan aku bukan maknyah. Sungguh. Tapi kekadang lori aku bawak terpaksa tolong hantarkan pelamin, maknyah punya. Tapi kami tiada hubungan apa apa, kami hanya kawan biasa. Sungguh. 


Tuesday, November 22, 2011

#764: PERANAN SEBENAR AHMAD FAKRI SAARANI.

Ok Malaysia dah menang. Rakyat Indonesia jangan marah. Jangan ngada ngada nak berdemo depan Kedutaan Malaysia kat Jakarta tu. Pergilah jaga simpang jalan dengan wisel korang tu. Preeettt preettt. Nah 1,000 rupiah.

Untuk yang dah ikut twitter aku @Hazrey, aku antara yang paling emo, lebih dari tahap meroyan, lebih dari kemarahan Nora Danish pada Fasha Sandha. Lebih dari tu. Malah lebih dari kemarahan Raja Azmi pada Jurey.

Aku emo bukan pasal Indonesia kalah. Perasaan aku sama seperti Raja Azmi apabila tengok Ahmad Fakri Saarani main semalam.

Takpe, seperti Raja Azmi yang aku faham kenapa dia marah, selepas posting ini, aku juga akan tulis surat mintak maaf. Tapi bestlah sebab kata Harian Metro, produksi Libas dah siap siap printed statement untuk media selepas FFM24, macam dah tahu jek diaorang menang. Nujum tu.



Itu pembuka kata twit semalam.

Kemudian, apabila melihat game pada minit minit awal, jejari tak berapa runcing aku terus menari nari di keyboard:






Most of my twits last nite was about Fakri. Aku dapat rasakan kekecewaan seluruh rakyat Malaysia malam tadi. I feel you der. 

We had many opportunites to score, but deprived by Fakri's failure to let the ball to reach the net. 

Penalti pun tak gol seperti yang aku jangkakan. 


Fakri is from Kelantan. I have nothing against orang Kelantan terutama gadis gadisnya. Mereka comel. Tapi Fakri berjaya membuktikan bahawa lelaki Kelantan pemalas sebab aku tengok dia malas kejar bola semalam. Dapat bola, cepat cepat dia pass. Tu pun macam melepaskan batuk di tangga. 

"Alah, dapat kat aku pulak. Nah nah nah amik amik," mungkin itu bisiknya ketika berada di padang.

Aku mencari sedikit maklumat pasal Fakri di wikipedia, dan hakikatnya, he is being trolled BIG TIME. (note 24 Nov: selepas ia disiarkan di blog ini, catatan troll mengenai Fakri sudah dikemaskinikan oleh penulis bernama Hang Li Po seperti di capaian ini).

"Pada perlawanan final menentang skuad Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno, Fakri menunjukkan kebolehan sebenar beliau sebagai penyerang bertaraf dunia dengan sering kali terlepas beberapa peluang di hadapan pintu gol dan sering kali mendapat foul serta offside. 

Sepakan penalti beliau yang berjaya diselamatkan oleh Meiga juga telah menempatkan beliau setaraf dengan lagenda Mokhtar Dahari. Fakri kini telah berfikir dan beristikarah samada ingin meneruskan kerjaya sebagai pemain bola sepak atau bersara akibat dari cemuhan peminat-peminat yang iri hati mengatakan beliau menggunakan ilmu hitam yang banyak membantu beliau dalam kariernya dan meletakkannya sebaris penyerang-penyerang handalan seperti Lionel Messi

Fakri dikatakan sudah mengisi borang applikasi untuk meneruskan pelajaran di Universiti Teknologi MARA dalam bidang Diploma Lakon Layar bagi meneruskan cita-cita beliau sebagai seorang pelakon sinetron memandangkan beliau memiliki rupa paras yang lebih kacak dari Ariel Peterporn mahupun Khairul Fahmi yang merupakan penjaga gol kebangsaan yang berwajah cina. 

Petikan dari Reuters, Fakri mengatakan, "Jika Apek (Khairul Fahmi) bole mendapat gadis-gadis seksi seperti Dahlia Teck dan Ariel pula dengan Cut Tari,mengapa saya tidak? Saya lebih hensem dari mereka berdua",katanya dengan penuh yakin ketika ditemubual selepas perlawanan final menentang indonesia di sukan SEA 2011."

Hahahah, bodohlah kau tulis camni. Tapi terbaek. Hahahahahah. 

Aku rasa, Ong Kim Swee perlu melihat kembali fungsi Fakri dalam skuad bawah 23 tahun. Peranan Fakri sebenarnya boleh dikembangkan dengan lebih baik.

Aku cadangkan, seperti team football dii Amerika Syarikat, kita juga perlukan maskot. Maka, Fakri sesuai untuk diberikan peranan sebagai maskot. 

Tapi semua tahu, betapa gabranya kita selepas Fakri gagal menyudahkan tendangan penalti dengan baik, apabila tendangannya seperti lelaki kuat melancap dan bola bergolek lembik terus ke dakapan goalkeeper Indonesia yang mukanya persis budak sewa Ojack di Bali.

Now, aku taknak tulis bebanyak sebab aku tahu, korang semua menggeletar jari nak bagi komen. Sebagai penutup, aku bagi korang sedikit ulang tayang dari twitter aku semalam:



Apapun, we played well (kecuali Fakri) dan Tahniah Harimau Muda (kecuali Fakri) !

Fuhhh!

Ohh hari ni Johor memang cuti. Fuhhhh.


DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.