Sunday, July 31, 2011

#709: SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK

Kepada semua pembaca blog longkang ini yang bakal ditukarkan kepada nama memulutmuncung.com (ok tak), aku ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak. 

Sabda Rasulullah saw.:
"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Tetapi, ada juga yang secara semulajadi setan, maka selalu terlepas. Ayat itu aku cakap untuk diri aku sekali. 
Apapun, senja ini, akan terbukalah pintu langit untuk menerima segala amal kebajikan kita dan Insyaallah dianugerahkan kepada kita pahala berganda, dan mudahan kita memperolehi pahala pada setiap langkah, ketukan keyboard. Ya, kau mesti cakap - macam salah blog jek ni. 

Kepada semua yang dilongkangkan di sini, aku menyusun jari memohon maaf jika tercuit sikit, dan fahamilah, ia semata mata kerana kau seorang yang popular. Kita kosong kosong eh? 

Kepada rakan rakan yang pernah bergaduh dengan aku (walaupun aku tak rasa aku bergaduh), lupakanlah benda yang lepas dan tinggalkanlah perbezaan kita jejauh. Kenapa ayat ni macam ayat Mawi lak ni. Haha.

Kepada penyokong Bersih, tolong jangan buat baju raya warna kuning sebab ideologi kau tu menyusahkan orang. Rugi pahala tak lekat nanti.

Bila ke Bazar Ramadan esok, berjimatlah. Seringgit kita jimat, 30 hari kita dah dapat RM30. Kalau kumpul lagi, boleh beli gelang AC Mizal. Oh lupa, juga kepada AC Mizal, marilah kita berdamai ya. Taknak ke AC Mizal buat reunion. Kalau tak cukup ahli, nak gak aku join. Aku pandai seret kaki.

Pada kakak kakak sekelian, kalau dah putus darah, janganlah bagi alasan datang bulan ya. "si hazrey ni mulut macam longkang tul," sambil muncungkan mulut. Wuhhhhh.. Haaa tak baik marah tau, kurang pahala tuuuu.

Ohh, kepada abang abang jugak, jangan bagi alasan dua marhalah dan sebagai musafir tak boleh nak puasa ya. Itu semua taktik aku biasa dengar (kau nak tuduh aku lah tu kan).

Sebenarnya, sambutan sebenar kita ialah pada Ramadan dan bukan pada Syawal. Itulah sambutan besar besaran kita. Oh maksud besar besaran tu, bukannya heret laki pergi Sogo atau Takashimaya kat Singapore tu pergi shopping sepasang kasut semata-mata, jem dua jam. Habis minyak aku tau. Eh, kenapa ayat aku ni macam ditujukan pada.. tak tak. Ok kita bawak, kita bawak. Kita pergi ehh Singapore. Tak sahur aku nanti. Haha.

Kepada yang beritau pada aku "buat part time di kedai celcom sebab nak cari duit raya", selamat bekerja. Tetapi kalau kita rasa nilai kenikmatan hidup kita adalah pada berapa banyak duit kita dapat, maka aku tak boleh nak cakap apa kecuali kita tak akan rasa duit kita akan cukup. Kekadang, nilai hidup kita ada depan mata kita dan bukan pada kertas sekeping atau dua keping. 

Kepada peminat eh salah, bajet retis pulak si longkang ni kan, kepada kekawan aku di blog ni, ampun maaf dari hujung jejari eh salah, hujung rambut yang runcing hinggalah ke hujung kuku cagu aku.

Salam Ramadan.






Saturday, July 30, 2011

Friday, July 29, 2011

#707: KHAIRUL FAHMI IS NOW AVAILABLE TO JAGA YOUR GAWANG.

Ada cerita, keeper kita ni dah putus tunang. Adakah selepas status FB ni:


Ramai tak tahu, bila kita letak status FB macam tu, itu dah macam buat press conference. Baik buat press conference jek terus. Jangan lupa sebut, jemput artis kalau buat majlis kahwin, nanti orang cakap kita tak ada kawan.

Ya, Khairul Fahmi is a superstar. Semalam di Bukit Jalil, Khairul berjaya menyelamatkan banyak cubaan berbahaya namun pertahanan Malaysia gagal memberi kekangan yang baik.

Setakat ni, selain perlawanan malam tadi, Khairul Fahmi turut menjaga gawang hidupnya tanpa menjawab status FB itu sejak ia tersebar di laman sosial.

Aku suka ayat "igt sikit dr mana ko dtg" tu.

Khairul seharusnya ingat. Aku setuju dengan ayat itu. Sebab siapalah Khairul Fahmi kan. Dahlah ensem, pandai jaga gawang. I bet he can oso jaga gawang gawang lain kalau dah ada pilihan. Apatah lagi, lepas ni, aktiviti bola sedikit kurang.

Khairul Fahmi juga mesti ingat dari mana dia datang. Dia perlu tengok IC dia dan ingat alamat rumah dia. Mungkin dia perlu buat fotostat IC dia. Mungkin.

Apapun, entah betul ke tidak Khairul Fahmi ni dah putus tunang, korang kenalah pergi check sendiri. Tapi, dari sumber yang sahih, MEREKA DAH PUTUS TUNANG. Ya? Tidak?


Kalau betullah dia dah putus tunang, kami - kaum lelaki akan bersedih.

Sebab - abislah chance kami nak ngorat Nora Danish.


Hot weh. Kalau yang macam nilah tulis "sweetheart XOXO, call me", memang rasa macam nak uno wiwi.

Sejak kisah krisis pertunangan Khairul Fahmi ni, ramai yang tunggu peluang. Yelah nok, ensem, pandai jaga gawang.


Hazrey
Hhahahaha. Terkedu aku. RT @syvzwvn: LOL! RT @DienaWong: Khairul fahmi, jgn sampai i bukak gawang gol i untuk u jaga.
7/28/11 9:40 PM

Terbaekkkkkk.. Hilang stress aku tengok game semalam. Hahahahahahahahah. Eh, lupa nak tanya pada si penghantar, gawang dah tebas lum?

Thursday, July 28, 2011

#706: JANGAN PERCAYA ORANG JUAL INSURANS DENGAN ORANG JUAL KERETA + MLM.

Ya tiga mahkluk yang tak boleh dipercayai kecuali kau dah kenal lama diaorang ni.

1. Agen insurans
2. Broker jual kereta
3. MLM - termasuk AC Mizal.

Haha. Kebetulan aku nak tulis AC Mizal sebab sampai hari ni, aku masih minat kat cara dia seret kaki masa nyanyi lagu Fiona. Selalu aku practise. Fionaaaaaaa... Hahahahahahahhahaah.



Hey Jo, pergi mana ni.. hahahahahahahah. Takleh tahan aku tengok budak yang jadik Fiona tu. Carilah hot sikit. Bawalah aku ke alam mu...  Kau tengok time code 1.54 dan belajar cara cara seret kaki tanpa menghauskan tapak kasut.

Ok sambung cerita. Aku ni memang suka melencong.

Itu hari kawan aku di Melaka, Amelia tulis di facebook, pasal kena tipu dengan agen insurans. Aku tak tahu sama ada aku nak gelakkan dia atau nak simpati. Aku nak gelak sebab agen insurans ni memang ramai yang nampak duit kita jek. Aku simpati sebab Amelia ni ada kedai nasi beriyani Haji Thamby sangat sedap di Padang Temu Melaka.  Haha. Sedap dowh. Pertama kali aku pergi sana, masa shooting Bersamamu, dijamu sampai nak pecah perut aku.




Setahun kau !!!! Amelia dapat tahu bila Customer Service company insurans tu call diaorang dan beritahu, polisi mereka anak beranak dah lapse setahun! Mahu tak seriau jantung! Eh jantung seriau eh?

Aku terus letakkan komen kat status FB Amelia ni. Masa aku tulis komen aku, perasaan meluap luap seperti air rebus telur. Blurp blurp blurp.


The wonderful family di Padang Temu Melaka. Percaya tak, aku kenal mereka dari blog longkang ni

Aku sempat telefon Amelia dan suaminya yang sangat baik - Nazli. (Ya, Amelia, kau pun baik. hahaha.. tapi mulut kekadang macam longkang macam aku. hahahahaha).

Bila aku berbual dengan mereka ni, aku rasa agen insurans tu sangat bernasib baik sebab mereka ni bukanlah jenis macam aku. Aku dah cadangkan pada mereka suruh pegi buat report polis, pastu hantarkan salinan pada Bank Negara.  Setakat yang aku tahu, Bank Negara sangat sangat efektif kalau kita complaint kat diaorang. Industri insurans adalah di bawah bidang kuasa Bank Negara. Aku pun siap siap call kekawan kat Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, nak mintak tolong apa yang patut sebab ini kes tipu.

Tetapi, Amelia dan Nazli buat keputusan untuk tidak membuat laporan polis.

Yang bestnya, selepas Amelia dan suami dah tahu kelentong kelapa parut agen insurans tu, boleh pulak mamat tu datang kononnya nak kutip monthly payment untuk policy mereka anak beranak.

Amelia dan suami dapat tahu dua hari sebelum mamat tu datang ke kedai mereka di Padang Temu Melaka.


Dengan gaya memandu Mercedez, ya, mamat tu bawak Mercedez, dan penuh yakin, dia datang jumpa Amelia dan Nazli. Agak agak apa berlaku?

1. Kena ikat dan dilumur dengan minyak masak kemudian diletakkan kerengge.
2. Kena hempuk dengan periuk belanga
3. Kena baling dengan senduk

Kalau aku, aku pilih tiga tiga tu. Hahaha. Tapi Amelia dan Nazli orangnya sangat bersabar. Duduk, sound mamat tu slow slow. Boleh tak, mamat tu tak ngaku, dan masih nak kelentong kata kat Nazli yang duit mereka tu semua masuk satu tabung lain. Kepala hotak tabung kau. Hahahahah. Tak, mereka tak cakap macam tu. 

Tapi aku rasa macam nak marah Amelia dengan Nazli sebab tak ajak aku masa mamat tu datang. Kalau aku ada, mesti aku dah ketuk kepala mamat tu. Tulah kan, nasib baiklah kau mat.

Lastly, mamat tu selepas ditunjukkan segala dokumen yang polisi mereka dah lapse, barulah nak ngaku dan berjanji akan pulangkan duit mereka. Tapi entah, aku sendiri tak yakin yang mamat tu akan pulangkan. Kalau dia pulangkan, entah entah duit yang dia dapat tu dari penipuan dia pada orang lain pulak.

Ini ayat aku pada Amelia dan Nazli: "kita ni selalu pikir nak tolong orang Melayu, tapi selalunya orang Melayu lah selalu lupa diri, lupa langit dan bumi," pedas kan.

Last sekali, memandangkan aku sendiri pernah mengalami pengalaman hampir sama dengan agen insurans Melayu dari Etiqa, aku sendiri dah cakap pada semua kekawan aku, jangan percaya pada agen insurans Melayu sebab mereka ni semua kaki kapur. Dan kalau kau agen insurans, jangan marah eh sebab itulah hakikatnya.

Sebelum diaorang dapat duit kita, bukan main elok jek mulut diaorang. Lebih manis dari cara kita mengayat perempuan. Lebih manis dari durian Segamat. Bila dah dapat, telefon pun tak berjawab.

Sejak 2001, aku masih lagi lekat pada ING Insurance. Dan agen aku bernama Andy Low. Bagus mamat ni. Dua tiga kali aku masuk hospital, dia dah macam girlfriend aku dok call tanya khabar aku. Kan best macam tu. Sekarang pun dah ada agensi sendiri. Aku anak beranak amik insurans dengan dia. 

Kalau kau nak, aku boleh rekomenkan. Janji tak kena kapur.






Wednesday, July 27, 2011

#705 : MY NEW TOY


Fuhhhh !



ENTRY #704: SELAMAT PENGANTIN BARU MIERA LIYANA

Tak sangka. Aku pun dah lama tak makan nangka.

Aku suka Miera Liyana. Mana ada lelaki tak suka. Ingat tak Miera Liyana?

Ok, kita recap / kita imbas kembali.

Aku pernah menulis pasal artis ni dulu. Ya, ini bukan blog gosip tapi banyak pulak blog gosip yang pickup apa aku tulis. Macamlah aku ni bagus sangat. Blog longkang macam ni pun nak pickup story. 

Tapi percaya tak, banyak cerita yang ada kat suratkhabar tu, walaupun tak semua, ada yang dah masuk kategori basi kat internet ni? Sebab? Sebab ada blog longkang macam aku lah. Hahahahahahha. Korang pun baca kan, kalau tidak takkan dah jadik 600 ribuuu cek temah woiiiii... bunyi macam riak jek tu. Hahahahah.

Anyway, dulu aku pernah tulis pasal artis ni kat sini. Bukan tadi aku dah tulis ke ayat ni? Macam astro pulak aku ni, asyik ulang ulang jek tau.

Aku sesungguhnya tak pernah nampak budak ni berlakon. Eh ke dia menyanyi? Entahlah. Aku tak tahu. Tapi aku ingat gambar dia. Sebab gambar tu best. Ini dia gambarnya.

Kalau kau pandai teka, cuba teka apa yang tak ada kat gambar atas ni? Dapat? Takpe, diamkan jek sambil tenung seperti orang sedang berfikir. Oh, jangan lupa, kalau tokeh lalu, cepat cepat bukak excel atau word kononnya kau tengah buat kerja. Kantul nanti aku tak tahu. Aku dengar blog longkang aku ni dah ada kena block kat opis. Hahahah, padan muka korang. Pergi baca blog longkang ni sape suruh.

Itu cerita dulu. Bulan March 2011. Lama dah tuuuuuu. Muncungkan bibir sikit. 

Aku suka dengan dunia artis. Kalau nak kalis orang senang jek. Ada banyak pilihan:

1. Saya pun manusia biasa. (read: kami pun ada akal tau boleh pikir).
2. Ketika itu saya masih muda.
3. Saya ke kelab itu untuk menyambut harijadi rakan saya. (ketahuilah, kepada artis, masuk ke kelab tidak salah ya puan puan sekelian).
4. Saya ambil gambar itu untuk kekawan saya (kekawan tu jujur ke cik nok?)

Apapun, Miera comel. Itulah hakikatnya yang kita semua tak dapat nafikan. 

Tapi, kontroversi tanpa kualiti takkan membantu kita dalam apa jua bidang yang kita ceburi. Betul tak temah?

Siang tadi, sambil aku berbaju Melayu siap bersampin, aku dapat satu email paling hot. Penghantarnya aku tak kenal. Tapi aku teruja sikit bila tengok gambar. Aku bajet, gambar orang baru kahwin sebab mesra macam baru kahwin. Ya, aku baru kahwin memang amik gambar camtu. Dululah. Sekarang pun lah. Kau jangan nak fitnah aku pulak ya.

Ok, serius. Boleh tak kita serius sikit bila menulis kat blog? Boleh? Bagus. Aku tak boleh sebab aku blog longkang. Esok aku tukar bloglongkang.com eh. Sheshuai.

Jadi artis ni bukan mudah. Apa itu definisi artis? Public performer, actor etc etc etc. Siapa kenal Hazrey? Nobody. Sebab aku bukan artis. 

Bayangkan ini - watak bertudung dipegang oleh si polan si polan, atau watak gadis suci dipegang oleh si polan si polan. Tup tup, kuar gambar macam nak kena cuci telinga dengan tazkirah. Hambik kau.

Bukan mudah untuk jadik artis. Bila kita dah bergiat dalam bidang seni ni, semua benda yang kita buat macam dah tak ada privacy. Bila kita jadi artis, tanggungjawab kita sangat besar. Kita jangan syok sendiri jek. Buat asal boleh jek. Kita dah jadi public figure. Orang dah kenal kita. Kita kena pandai bawak diri. Jaga diri. Kalau silap langkah, kejap jek orang akan bercakap. Kalau silap langkah, kejap jek masuk internet (read: masuk blog longkang ni. hahahah).

Betul. Sebab tu, beritahu anak anak kita, toksah jadik artis. Leceh. Lupa nak pakai bra pun orang mengata. Baiklah kita berniaga bra jek kat pasar malam tu. RM10 dapat tiga pasang. Saiz jangan tanya.

Ok, kita kuarkan satu gambar dulu. 


Aku sengaja letak watermark kat situ sebab aku tahu, kau tak tengok tempat lain selain alamat blog ni kan. Aku tahu kau jujur.  Aku pun telan air liur. Teringat iklan Fair and Lovely bila tengok gambar ni.

Ohh itu Miera bersama seorang pelakon baru, Lash Mokhtar. Ya, aku pun tak kenal. Hahah. Sungguh. Dengar dia pernah berlakon. Eh ya ke? Tak tahu pun. Nanti aku cari DVD.

Apapun, Miera berjaya membuat satu sequel untuk promosi dirinya. Dah tiga episod dah kalau aku pandai kira. Kira macam Transformer lah.

Kita cuba kira:


Kesemua tiga episod best. Kan? Inilah artis.

Memandangkan gambar mesra MACAM dah kahwin, aku nak mintak maaflah kalau betul. Tapi tak mungkin dah kahwin kan. Tapi KALAU betul (sebab mesra lain macam jek) aku ucapkan selamat pengantin baru. Kenapa tak jemput? Boleh ajak artis datang. Artis kalau tak datang majlis kahwin, nanti orang cakap kita tak ada kawan. Hahahahahahahahah. Donia donia.

Dah jangan nangis, pergi ikat rambut.

Monday, July 25, 2011

ENTRY #703: UPDATED - MINTAK KERJA

Itu hari aku ada baca The Star, kajiselidik yang dilakukan pada penganggur demanding di Malaysia ni.

Aku cuba cari, tapi tak jumpa article tu. Kalau korang jumpa, sila paste kan link ya.

Anyway, memang betul apa yang dibuat kajiselidik tu. Penganggur terhormat mengalahkan kita kalau datang interview.

Dalam kajiselidik tu, didapati, pencari kerja meminta gaji berdasarkan lifestyle mereka, dan bukan bersandarkan ilmu, pengalaman kerja yang mereka ada.

Aku dah banyak kali jumpa makhluk macam ni.

Kerja tak ada pengalaman, pastu bila ditanya kenapa mintak gaji sekian sekian, ini jawapan mereka:

"Saya nak bayar PTPTN, saya sentiasa nak topup sebab boipren saya tak kerja so saya kena share topup dengan dia, saya nak bayar duit kereta - saya pakai Fairlady sebab stylo, lagipun saya ada degree." 

Sebahagian dari jawapan itu dibisikkan dalam hati jek. Hahah.

Tapi itulah hakikatnya. Kita patutnya kerja cari pengalaman, pastu cari duit. Takkanlah majikan nak bagi kau gaji RM300 sebulan kalau ada degree. Tapi kau pulak kenalah berlaku adil. Majikan mana tahu kau tu boleh buat kerja ke tidak. Kot kau ni jenis selalu MC, susah jugak orang nanti. 

Aku pernah jumpa manusia yang aku gelar babi sebab gemuk pun macam babi dan muka pun ada iras sikit, yang memang tak boleh buat kerja tapi baru praktikal dah berlagak diva macam pandai sangat. Pastu bila aku dah suruh berambus, call kolej nak suruh keluar, memacam dia buat termasuk suruh boipren keding jadi gangster pi ugut aku. Last, bila kena cekup dengan polis, aku tengok, kalau aku jentik, confirm mampus. Hahahah. Itu belum cerita pi buat report palsu. Hakikatnya, memang sangat bodoh. Tahap dungu kelapa sawit.

Anyway, hakikatnya generasi sekarang memang tak sedar diri. Semua yang dimintak ikut kehendak korang.

Kerja tak seberapa pun. Kalau kena kerja lebih, mulalah MC, mulalah buat lawak bodoh dan bangang. Aku heran, patutnya IPTA dan IPTS sebelum benarkan dungu dungu ni semua masuk belajar, patutnya buat behaviour assessment supaya kat sijil diaorang tu nanti ditulis dan senang dirujuk majikan.

Pastu yang paling aku menyampah ialah berangan Diva. Dan biasanya, golongan seperti ni takkan terlepas dari mulut longkang aku ni. 

"La, kalau nak jadik diva buat apa kerja kat sini. Baik awak masuk Dewi Remaja jek. Kalau pandai nyanyi, masuk AF. Tapi AF dah abis, takpe, masuk Kilauan Emas. Senang nak cari Sugar Daddy."

Apapun, generasi sekarang memang tak sedar diri. Gaji diminta adalah mengikut lifestyle. Mungkin kat rumah korang tak ada cermin kot. Cubalah tengok cermin tu sikit.

Ehh jap, aku kasi tambah sikit:

Pastu kan, antar email resume - haaa, ni lahhh lagi satu aku nak gebang. Hantar email, pastu letak gambar paling gampang dalam dunia, kau posing. Kau tak reti bahasa ke dah kata gambar passport.

Lagi satu, pakai email nama yang boleh membuatkan majikan ragu ragu nak ambik kau kerja. Mak bapak kau dulu tak bagi nama senonoh ke kat kau? Itu belum cerita, password email kau tu pun boipren kau tahu, call henpon, boipren kau jawab. Macam celaka kau ni.

Hahahahahahah.. Ok dah. Sila komen.


* * * * * *

Thanks to usaha gigih blogger Emma Zaraa, dia dah tolong carikan link from The Star. You may read it here.

Bacalah dan tolong gelak sekuat hati.





Saturday, July 23, 2011

ENTRY #702: CAKAP BOLA.

Dulu, tahun 90-an, aku antara yang WAJIB buat liputan untuk perlawanan bolasepak di selatan tanahair bagi Piala Malaysia.

Zaman coach Wan Jamak Wan Hassan itu penuh dengan kontroversi, termasuk kes rasuah di kalangan pemain. Tapi waktu itu, stadium Larkin yang menjadi home ground untuk pasukan Johor sentiasa penuh dengan penyokong, dan ada juga Kelab Penyokong yang kini aku dah tak tahu sama ada masih wujud ataupun tidak.

Selepas kes rasuah itu, tarikan bolasepak mula merudum. 

Tetapi, apa yang aku boleh katakan, Piala Malaysia juga membawa aku ke serata Malaysia mengikuti team Johor ketika itu, ketika aku bertugas dengan sebuah radio swasta bagi menyampaikan keputusan terkini secara live.

Apabila demam bolasepak tempatan semakin merudum, aku juga sudah meninggalkan bidang kewartawanan dan berhijrah ke industri berlainan maka secara tak langsung, aku pun kurang mengikuti perkembangan dunia bolasepak tempatan. Aku dah tak kenal siapa pemain, malah kalau terserempak kat tepi jalan pun aku tak kenal.

Sebelum bertugas di radio, aku bertanggungjawab terhadap pejabat biro sebuah akhbar harian tempatan dan aku sangat suka menulis mengenai sukan terutama bolasepak dan kerap juga aku membongkar pelbagai isu mengenainya. 

Aku kira, ramai juga terkilan apabila sukan bolasepak kita merudum. Kita dapat lihat betapa stadium semakin kosong. Tiada lagi sorakan, tiada lagi jeritan termasuk pengadil kayu! Hahaha. 

Pernah, satu perlawanan antara Johor dan Kelantan, trek balapan Stadium Larkin terpaksa dibuka bagi membolehkan penyokong Kelantan dan Johor yang terlalu ramai turut sama sama menyaksikan perlawanan itu. 

Lama jugak kita hilang akan sifat fanatik kita terhadap sukan bolasepak kita. Aku sendiri akui, aku sudah jarang menyelak halaman belakang akhbar bagi mengikuti perkembangan bolasepak tempatan. Malas sebab tak ada apa yang best pasal bolasepak kita ni. 

Tetapi, semua itu kini sudah dipulihkan sejak kemenangan kita pada Piala Suzuki AFF di mana kita berjaya membungkuskan pasukan Indonesia dengan daun pisang beralas suratkhabar lama. 

Sejak itu, tercetus satu fenomena baru melanda Malaysia. Sejak itu, bolasepak Malaysia menjadi tumpuan ramai, bahkan wujud satu grup baru yang tak pernah ambil tahu mengenai bolasepak mula memberi sedikit perhatian kepada perlawanan bolasepak melibatkan Team Malaysia.

Ini satu perkembangan positif selepas sekian lama kita mengidam akan sebuah pasukan yang baik dan mampu membuatkan hati kita berbongkah dengan kebanggaan biarpun dengan satu jaringan!

Sebelum itu, tanyalah sesiapa, mahukah kita menyarung jersi Team Malaysia, untuk digayakan ketika berjalan? Lebih baik kita pakai jersi Manchester United atau Liverfool atau pasukan standard Soccer Kid - Chelsea.

Hari ini, TM pun dah nampak nilai komersil dan promosikan jersi Team Malaysia. Dan aku sangat suka TVC (TV Commercial)nya yang memberi maksud tersendiri - jika tanpa sokongan kita, siapa lagi nak sokong? 

Aku sangat suka dengan perkembangan team kita. Malah, sejak kebelakangan ni, aku sendiri tak pernah terlepas untuk membaca ruang sukan yang sebelum ini diabaikan. Baru berbaloi duit bayar pada nyonya hantar paper tiap tiap pagi. 

Dan aku juga suka, apabila ada jeritan dan sorakan dari penonton di stadium yang berjersi Liverfool tempohari, sebaik team kita menjaringkan gol mahupun ketika melakukan cubaan berbahaya di depan gawang lawan. 

Kita sendiri tak sedar, kita ada semangat patriotik, cuma, pada hari itu pasukan yang diminati menjadi keutamaan. Minat dan semangat patriotisme sangat berbeza. Minat boleh berubah. Tidak dengan semangat patriotisme kita. Kita tetap Malaysia.

Dan aku harap, Team Malaysia akan terus mengorak langkah terutama dalam menghadapi pasukan Singa di seberang Tambak, malam Sabtu ini. Aku bukan sahaja berdoa, malah berharap Malaysia tidak mengharapkan 'miracle' semata-mata tetapi mengutamakan taktikal dan mencari ruang kelemahan pasukan lawan.

Aku dah cuba untuk mendapatkan tiket perlawanan di Singapura namun disebabkan terikat dengan tugasan, aku terpaksa mencari alternatif dan aku harap ada siaran langsung dari stesen televisyen republik itu. 

Apapun, aku harap sokongan kita pada Team Malaysia tidak berbelah bahagi dan aku sendiri yakin, jika rentak dan strategi permainan, bukan sahaja ditingkatkan malah diperbaiki setiap masa, Malaysia mampu mengorak langkah lebih jauh, dan menjadi kuasa baru dalam sukan bolasepak Asia.

Itu tak mustahil. Kita jangan mengharap semata mata. Kita juga perlu berada bersama pemain yang bertungkus lumus sepanjang 90 minit permainan, tak kira ketika menang mahupun tumpas di tangan lawan.

Kita perlu terus menyokong. Itulah semangat yang mereka perlukan. Kita tak perlu tinggalkan satu fobia kepada pemain generasi baru, apabila menang dijulang, apabila kalah, dicemuh begitu hina sekali. Kita perlu sentiasa menyokong.

Lelama esok, tiada siapa nak main bola. Korang tak boleh harapkan aku sebab saiz perut aku lebih besar dari saiz bola. Takut tersalah tendang. Hahaha.

Kepada Team Malaysia, selamat membungkuskan pasukan Singapura!! 

Dan aku, aku akan sentiasa menjerit (seperti biasa) bila perlawanan libatkan team KITA. Go Malaysia!

Oh, kepada rakan rakan, jangan berjudi ya, betting siapa menang. Judi itu haram. Tapi kalau menang, hulurlah sikit.

Jangkaan aku, Malaysia 3, Singapura dibungkuskan dengan SATU gol sahaja. (Msia 3 - Sin 1).











Monday, July 18, 2011

ENTRY #701 : AKU ADA PROJEK 10 JUTA NAK CARI INVESTOR.

Sebelum kita semua menambah dosa mengumpat untuk cerita aku kali ni, apa kata kita baca cerita lama kat blog ni.

Ia cerita pasal beli burger dan duit RM10,000. Ya, sepuluh riban der. Jangan tanya aku, aku pun tak tahu siapalah memandai tukar ribu jadik riban. 

Klik pada tajuk entry tu: RILEKSLAH, AKU BARU DAPAT BONUS RM10K.

Dah baca? Best tak? Best kan. Apapun, remote kat rumah jangan lupa tukar bateri ok. Berapa sen jek bateri tu kan. 

Hari ni, aku masuk opis untuk siapkan kerja kerja admin yang dah lama tak buat, termasuk menghantar segala tok nenek claim yang dah due. Ya, sebagai pemandu lori pasir, banyak tuntutan perlu dibuat tanpa perlu pakai baju kuning. Sungguh.

Penat mengadap komputer, aku dan gang sorang, turun pi mamak kat bawah opis yang setiap kali aku pergi minum kat situ, aku akan pastikan aku akan tenung kuku mereka. Dan setiap kali tulah aku akan hanya minum Coca Cola dan tak perlu ais. 

Lazimnya, aku duduk di luar. Duduk kat dalam restoran mamak, segala perfume akan digantikan dengan bau mamak yang hamis. Kalau duduk 109 orang dalam tu, 109 orang akan keluar dengan bau yang sepesen. 

"Korang beli perfume pakai pukal ke?" Cuba tanya soalan tu lepas keluar dari mamak.

Balik cerita kat mamak. Aku ni memang suka melencong, macam jalanraya kat Malaysia ni. Suka buat lencongan. Naik senget punggung asyik nak pulas stereng. Ya, aku memang ekspresif sikit kalau waktu membelok.

Dalam restoran itu terdapat tiga lelaki separuh usia sedang berborak. Kuatnya suara mereka mengalahkan Mohamad Sabu sedang berkempen. Percayalah, orang yang suka menjerit ni kononnya untuk membuatkan semangat membara biasanya ramai pengikut, tapi seperti tong kosong. Gelegangggggggg.. 

"Aku dapat offer, projek tu RM10 juta. Ni tengah cari investor ni," kata lelaki A yang berpakaian kemas.

Yang lagi dua orang tak berkedip mata dengar. Mulut sedikit ternganga.

"Konpem ke kau boleh dapat, aku boleh carikan investor," kata lelaki B.

"Eh mestilah, aku memang ngam dengan company yang dapat tu," semakin kuat suara lelaki A di depan segelas air, kalau tak silap teh tarik yang dah separuh. 

Lelaki C hanya diam sahaja. Mungkin dia sedang mengatur strategi untuk mencari pelabur.

Aku sedikit bangga dengan mereka. Bukan calang calang orang boleh berbual tentang projek bermiliyon liyon ni. 

Aku malas nak dengar habis apa yang mereka bualkan. Projek apa pun aku tak tahu. 

Tak lama lepas tu, mereka bertiga memanggil mamak untuk membayar. 

Lelaki C yang bayar.

Mereka beriring berjalan keluar dari restoran mamak.

Aku sempat menjeling senyum pada mereka tapi tak dibalas. Mungkin mereka tak perasan.

Anak mata aku mengekori tiga lelaki itu ke kereta masing-masing.

Seorang naik Proton Saga lama, seorang naik Kelisa dan seorang menuju ke perhentian bas.

Mudah mudahan rezeki mereka bertambah nanti.

Aminnnnnn...





ENTRY #700 : Cerita Paling Best.

Ceritanya ialah:





Aku sangat sibuk dengan kerja (sebenarnya aku malas nak update).





Kau jangan nak ngada ngada miang pulak nak meroyan. Pegi cari durian. Aku nak 10 biji.


Kenapa kalau orang mengaruk, orang cakap meroyan. Tak baik tau. Meroyan nanti orang dengar.

Saturday, July 16, 2011

ENTRY #699: Kucing

Aku peminat kucing, unfortunately miss bini allergic dengan kucing dengan alasan "ala i dah ada u, buat apa nak bela kucing" walhal hakikatnya aku tau itu taktik dia bagi elak kena bersihkan tahi kucing. Konspirasi betul bini aku ni. Siapa ntah ajar.

Bila tengok blog orang, ada gambar kucing, aku geram jek.

Dulu aku pernah belikan mak aku dua ekor kucing parsi yang faham cakap melayu.

Dua dua ekor kena kidnap. Setan tul. Kucing pun kau nak kidnap.

Kidnaplah aku, buat bela. Jadik anak kucing lah aku kan. Up sikit dari anak ikan.

Dulu kucing mak aku bela ada memacam nama:

1. Webster
2. Billy
3. Wesley

Ya, kami international. Yang bestnya, nama yang tiga ni recycle banyak kali sebab hayat kucing kan pendek. Hari ni dia memanja dengan kita, esok dia memandai lintas jalan tak pakai kasut, abis penyek. Selalu kucing kami kena langgar lari.

Lepas pakai nama omputih tu, sekarang pakai nama local jek.

Sekarang, putam, kontot, putih, batman.

Ohh yang putam tu hasil dari kombinasi putih dan hitam ikut badan kucing tu. Hahaha. Mak aku memang kreatif. Tengoklah anak dia ni. (jangan lupa comel tau!! Haha).

Tapi yang paling signifikan ialah nama terbaru kucing belaan mak aku ialah galang!!!

Ia hasil dari hobi mak aku tengok sinetron indon berjudul chinta kirana setiap petang dan galang ialah salah satu karektor dalam drama tu. Hahahahahahahahaha.

Oh, adik aku cakap, batman tu sebab kucing tu kat muka jek hitam, badan seluruh putih. Hahahahahahahahahh. Adik aku cakap, batman hilang dah. Aku tahu sebab apa, batman pergi gotham city.

Kreatif mak aku ni. Love u mak!!!

Eh korang ada gambar kucing korang? Meh bagi aku, aku letak kat sini meh. Email gambo kat superhazrey at gmail dot com ok. Nak tunjuk kat mak. Mak mesti suka. Antar tau. Tulis nama kucing tu sekali dengan nama kau ok.

Meoww!!

Friday, July 15, 2011

ENTRY #698: LIVE REVIEW ANUGERAH PLANET MUZIK 2011 DARI SINGAPURA.




Ya, live dari Singapura, aku bawakan kepada korang, review Anugerah Planet Muzik 2011 khas untuk korang, pembaca blog ini!!

Banyak kategori dipertandingkan dan aku tertarik pada kategori LAGU SERANTAU PALING POPULAR:

  1. LS1 Aishiteru : Zivilia
  2. LS2 Angkasa : Hady Mirza
  3. LS3 Baik-Baik Sayang : Wali
  4. LS4 Berteman Rindu : Didicazli & Giselle
  5. LS5 Cerita Kedai Kopi : Malique feat. Salam
  6. LS6 Join Kopi : Blackout
  7. LS7 Khatimah Cinta : 6ixth Sense
  8. LS8 Ku Pinjam Satu Bintang : Alyah feat. Riz AF
  9. LS9 Masih Disini Masih Denganmu : Goliath
  10. LS10 Menanti Cintamu : Revalina
  11. LS11 Tiada Dua : Taufik Batisah
  12. LS12 Tinggal Kenangan : Saleem
  13. LS 13 Rosalinda - Welcome to Malaysia
Ya, aku nak ceritakan kemenangan Hady Mirza melalui lagu yang sangat popular di seluruh rantau ini berjudul Angkasa dan dengarnya single lagu itu laris seperti penjualan Ipad2 di kedai Machines di mana peminat terpaksa ambik nombor dan datang pepagi sebelum kedai bukak, last last tak dapat ipad2.

Berikutan terdapatnya beberapa kesilapan teknikal, kemenangan Hady Mirza yang juga seorang penyanyi yang sangat popular di SELURUH RANTAU ini dan jika dia dilihat di tempat awam, pasukan anti rusuhan terpaksa dikerahkan untuk mengawal ketenteraman, ditarik balik.

Hady dikhabarkan terpaksa ditenangkan pihak penganjur sebab dia dah beriya iya nak buat sambutan di kolong flat Singapura di mana kalau buat majlis di kolong, mesti kena tapau sebelum jam 12 tengah malam kalau tidak boleh kena tangkap dek polis.

Dan dengarnya kolong bawah flat HDB yang dia dah book sudah dihiasi dengan belon dan bunga manggar serta awning bagi tudung makcik makcik yang sentiasa menyokong kerjaya seni beliau.

Sebenarnya terdapat persaingan sengit bagi kategori itu, dan pengiraan semula terpaksa dilakukan.

Dan bagi mengelak dari berlaku kemaluan, penganjur membuat keputusan tidak menyiarkan pembatalan kemenangan itu, namun pemenang baru yang merampas gelaran LAGU SERANTAU PALING POPULAR sudah diumumkan di belakang pentas.

Pemenang baru melonjak lonjak atas kemenangan itu dan antara ucapannya ketika diumumkan sebagai pemenang:

"U mas kam to malesiya - hau ar u, lady gentelman," katanya sambil teresak esak menangis kerana tidak menyangka akan kemenangannya. Dia sempat berpelukan dengan handbagnya bekos want to go shopping after that but mas slip oso.

Oh lupa, aku terlalu excited dengan kemenangannya sampai lupa nak sebut nama pemenangnya yang mendapat lebihan dua undi sahaja dari Hady Mirza. Ya mereka satu standard !! Tak sangka.

Lady and gentleman, I gif to u the winner:

Let's hear it for ROSLINDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!! Yooooo!!





Tahniah Rosalinda !! Serantau kau ya nok. Dapat duit menang tu boleh buat braces.Tahniah dari aku yang tengok kat tivi jek. Takde maknanya aku nak pegi Singapore semata mata nak tengok anugerah sampah ni.

(Tq ohbulan.com kerana sentiasa beri inspirasi pada aku. Dan ya, aku dan ohbulan lega bila artis nombor satu yang kami minati, menang!!).

    Thursday, July 14, 2011

    ENTRY #697: TALI LEHER KHUSUS UNTUK WEBMASTER GOMEN.

    Ya, kita selalu dikecewakan dengan maklumat tidak lengkap pada laman web jabatan atau agensi gomen.

    Malah, ada yang dah lapuk dan tak pernah diupdate. Tetapi kita juga pelik, kalau kita add webmaster mereka ni dalam facebook, aku yakin, setiap hari mereka update status mereka. 

    Kita kena faham, mereka sibuk dengan facebook kerana itu penting. Esok kalau dah tak ada kawan, itu juga boleh menjejaskan prestasi kerja mereka. Ruang lingkup sosial penting. 

    Aku pasti, ramai antara kita yang inginkan maklumat selalu, bukan sahaja kecewa malah terperdaya kerana tak dapat maklumat yang diinginkan atau maklumat yang ada mengelirukan - tak sama dengan apa yang kita dengar di kaunter jabatan mahupun agensi.

    Tapi, tak semua macam tu, walaupun kalau kira, lebih banyak macam tu kan. Jangan marah ya orang gomen. Kekadang, kita hantar email pun tak berjawab. Ada tu, paparkan alamat email, kita beriya iya hantar, tak sampai 10 saat, kita dah dapat reply - alamat tak valid. 

    Broken link juga selalu kita dapat. 

    Ada tu, yang nak selamat, letakkan link tapi kat dalam kosong. Cuma letak, sedang dikemaskinikan. Datang balik 10 tahun lagik, masih sama. Ya, time travels so slow in government department. 

    Macam mana perasaan masuk web gomen yang tak update? Sama seperti kita pepagi masuk kerja, kita tak bukak email pasal kerja, tapi bukak blog orang - tapi belum ada update lagi. Kita mulalah meroyan. Rasa macam seluar dalam terselit tapi takleh nak adjust sebab orang ramai. Begitulah rasa rimasnya. Aku tahu. I feel you.

    "Celaka si hazrey ni. Pergilah update. Macamlah kau tu sibuk sangat. Kalau aku ada nombor telefon dia, konpem aku sms sound. Pepagi takde breakfast nak baca blog mulut longkang dia ni," itu antara keluhan korang. 

    Untuk makluman, mulut longkang aku dah kurang sikit sebab aku selalu beli Fisherman Friend. Sedap dowh. Kekadang, geram, gigit, pergh dia punya pedas, sampai rasa takda lelangit kat dalam mulut.

    Apapun, kalau sesiapa kenal webmaster laman web milik gomen, sila rekomenkan tali leher berikut. Mudah untuk mereka. Yelah, takut menguap masa update laman web tu.






    Pillow tie ini boleh diperolehi dengan harga USD$19.95 jek. Murah. Tapi nikmat dia sangat baik untuk kesihatan. Yang penting, kalau kita nak lelap kat meja kita, muka konpem takde berbekas dek lengan atau meja.

    Kalau boss tanya, wei engkau tidur ke, tolong jawab macam ni:

    "Tak bos, saya dapat peluang untuk mencuba produk inovatif dari Amerika Syarikat ni boss. Sangat baik. Sambil tu saya pejam mata tapi bukan tidur, saya sedang berfikir mengenai kerja yang saya sedang buat ni."

    Oh, kena buat muka berkerut masa cakap tu.

    Nak gunakan tali leher ni mudah. Terbalikkan. Belakang ada tempat untuk masukkan udara. Tiup dan voila - dapat satu bantal segera der!! Kacak tak?



    Kalau dah selalu tiup, sesekali tu cuba cium tempat ditiup tu, mesti bau dia terbaekkkk !!

    Ya, korang boleh rekomenkan pada siapa yang kau rasa sesuai untuk tali leher ni. Sila rekomenkan di bawah.




    ENTRY #696: JALANRAYA DI MALAYSIA

    Ya, call me ungrateful, yet, we are still taxpayers.

    We support development. Kita sangat suka kemajuan, pembangunan.

    Tapi biarlah benda yang dibuat tu senonoh.

    Look at our roads. No, not those potholes. Itu cerita yang sangat basi dan kalau disebut lagi, kita akan jadi menyampah, meluat dan rasa nak tanya kakitangan JKR soalan berikut:

    "Dulu kau masuk kerja kat JKR ni, siapa rekomen? Bapa sedara? Mak sedara? Sepupu? Uncle sebelah rumah?"

    Agak-agak, mereka marah tak kalau kita tanya macam tu? Ohh, kita tak boleh marah orang kerajaan, sebab kita kan merempat dan mintak sedekah pada mereka. 

    Jangan, jangan. Tengok Ketua Pengarah Kastam, tup tup pi sound kat Kuching beberapa hari lalu, cakap media ni penyebab imej Kastam tercemar. Gelak tak? Imej Kastam tercemar. Hahahahahahahaha. Joker. Terbaru, semua media di Pulau Pinang, boikot semua aktiviti Kastam. Kau patut marahkan staff kau yang pergi cekik duit haram tu, diaoranglah yang buat imej korang tercemar. Dungu. Matematik tak lulus ke?

    Anway, ini cerita pasal projek jalan. Kalau projek jalan, bersiap sedia untuk langgar pembahagi sementara atau tetiba 20 lorong jadik satu lorong dan kita sering terperangkap untuk memasuki lorong tunggal tu disebabkan tiada pemberitahuan awal yang boleh buatkan kita alert. 

    Yang pastinya, di Malaysia ni, kalau letak papan tanda, adalah menjadi hobi dan kesukaan orang yang meletak, yang arah untuk meletak dan yang memantau untuk meletak - meletakkan papan tanda ngam ngam kat hujung.

    Bak kata kawan aku, memandu di Malaysia ni kena bersiap siap seperti perumpamaan berikut:

    "Dah sampai kebun baru nak cari cangkul," itu kata kawan aku Rahman.

    Aku setuju.

    Kalau projek jalan, dah menjadi SOP kepada kontraktor untuk biarkan pengguna jalanraya bukak mata extra besar, nak nengok jalan lencongan. Dan kekadang tu, papan tanda mengelirukan. Tup tup accident. Salah siapa? Kontraktor? JKR? 

    Kita boleh salahkan kontraktor. Boleh jek. Tapi mana so-called integriti? Mana agensi atau jabatan yang sepatutnya memantau? 

    Kalau ikutkan ayat Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Mohd Noh Gadut bila berbual dengan aku, dia sentiasa tak lekang gunakan ayat - takpe, kita sangka baik.

    Maka, kalau kita mengikut nasihat dia, aku jangkakan SEMUA kakitangan JKR menggunakan pengangkutan awam. Naik jek bas atau teksi, mereka akan tidur maka terlepaslah peluang untuk menikmati kesusahan kita sebagai pengguna jalanraya.

    Di Singapura, ya, tak jauh pun dari Johor Bahru ni, jika terdapat projek naiktaraf jalanraya, pencahayaan yang ditempatkan di tapak projek sangat mengagumkan. Ya, setiap projek pembinaan pasti terdapat sedikit kesulitan seperti lencongan, lubang sikit sikit (eh jap, lubang mesti wajib kat jalan kita), tetapi adakah kesulitan yang ditanggung tu termasuk melibatkan kemalangan?

    Pernah aku sedang memandu di Jalan Skudai, kereta di depan aku terbabas disebabkan kurangnya pencahayaan selain faktor papan tanda tidak efisyen. 

    Selain papan tanda yang ngam ngam diletakkan di hujung jalan (termasuk papan tanda permanent yang selalu main sembunyi belakang pokok), kita selalu lihat betapa papan tanda sementara sebagai makluman sangat sangat tidak efisyen.

    Dengan pencahayaan yang tak cukup, mana nak nampak?

    Untuk pengguna jalanraya yang tak pernah melalui jalan yang sedang mengalami pembaikan atau lencongan, pasti tak perasan dengan papan tanda macam tu. 

    Tapi sebenarnya, kalau korang nak tahu, sebenarnya papan tanda itu semua bukan untuk kita. 

    Papan tanda itu semua ditempatkan di situ untuk jin dan mahkluk halus yang boleh melihat dalam gelap. Jika kita nak gunakan papan tanda tu semua, kena pergi beli kemenyan yang dikeluarkan khas oleh JKR. Tak mahal. Dijual sebuku sebuku. Batu geliga pun ada jual kat sana.

    Seriously, aku rasa sudah sampai masanya JKR ni dilawati pihak SPRM, eh salah, dipantau lebih sikit untuk memastikan kontraktor yang diberikan projek pembinaan jalan lebih bertanggungjawab dan mesra pengguna terutama dalam menyediakan kemudahan bagi mengelak kemalangan.

    Oh, esok akan ada announcement - projek pembinaan jalanraya akan bertambah kosnya disebabkan ada pengguna mengadu kurangnya pencahayaan di kawasan tapak projek. Kalau dulu RM5 atau RM6 juta, disebabkan nak letak lapan sembilan biji lampu, kena tambah lagi RM2 juta. Ya, mentol mahal sekarang sebab petrol dah naik.

    Itu belum cerita lagi mengenai papan tanda di hujung jalan atau belakang pephon rimbun. 

    Cerita pasal pokok rimbun depan papan tanda dah macam satu senario lazim buat kita. Bila kita komplen, dia tolak dia, dia tolak dia. Kita ni macam bola dah. Meeting pasal siapa nak cantas pokok pun kekadang kena ambik bertahun. Tak caya? Tengok ni aku dapat dari laman web JKR.

    Yang menjadi pelik ialah, kenapa nak tunggu orang komplen kat sok kabor, baru nak terhegeh hegeh buat kerja? Korang tak ada orang nak pantau? Takkan masa korang guna jalanraya tu, tak nampak pokok tu dah besor gedabak tutup papan tanda?

    Karang kalau orang telefon opis korang, cakap korang ni buta, korang mesti marah, pastu cakap - kami pun manusia ada perasaan. hahahah, ya, orang gomen kerap emo kalau kena tegur. Period tu.

    Akhirkata, khas untuk pihak yang bertanggungjawab mencantas pokok yang kalau kita lihat jejauh macam rambut David Arumugam, SEPOTONG lirik sepohon kayu ini ditujukan kepada anda sekeluarga dengan ucapan, kenang daku dalam doamu. 

    Sepohon kayu daunnya rimbun
    Lebat bunganya serta buahnya
    Walaupun hidup seribu tahun
    Kalau tutup papan tanda, apalah gunanya.

    Sekian siaran.



    Tuesday, July 12, 2011

    ENTRY #695: PEDANG SAMURAI

    SEMALAM (Isnin), kira-kira jam 1.15 pagi, sebuah kereta Proton Wira berwarna hitam yang dipandu laju di Taman Daya, Johor Bahru dalam keadaan mencurigakan, ditahan polis peronda.

    Sebaik ditahan, polis mendapati terdapat empat lelaki berusia antara 18 dan 23 tahun di dalam kenderaan itu.

    Hasil pemeriksaan, polis menemui tiga bilah pedang samurai di bahagian tempat duduk manakala enam lagi di bonet kenderaan itu.







    Pada waktu macam tu, bawak pedang samurai macam ni, takkanlah baru balik kebun pulak kan.

    Tahniah polis Johor.

    Sunday, July 10, 2011

    ENTRY #694: UPDATED - FACTS THAT PEOPLE DO NOT KNOW ABOUT BERSIH.

    First of all, tahniah pada semua yang bersusah payah dan susahkan diri pergi berarak ramai ramai kat jalan Kuala Lumpur tu.

    Aku ada beberapa soalan untuk korang:

    1. Masa Maulidur Rasul, korang berarak sekali tak? 
    2. Agak agak, korang dah register belum sebagai pengundi?
    3. Selepas mengundi dan parti yang didewakan menang, korang suka tak kemajuan yang dibawakan pada korang?

    Aku tahu, korang bukan orang yang sabar. Kalau sabar, pasti korang akan gunakan sistem pilihanraya. Oh wait, macam mana korang nak gunakan sistem pilihanraya sebab korang sendiri tak percaya dengan sistem pilihanraya. Maka, aku tak terkejut kalau korang gunakan alasan "aku tak percaya dengan sistem pilihanraya Malaysia sebab tu aku tak daftar sebagai pengundi" crap.

    Let me share with you something.

    Ada yang kata, ini kebangkitan rakyat sejak 1957. Fuck you idiots.

    Arwah atuk aku adalah salah seorang pejuang menentang Malayan Union. What is Malayan Union you fucking idiot? If you don't even finished your elementary, how would you know, right? Again, you fucking idiot, good for nothing. I bet if I were to ask what is the meaning of Malaysian flag, you fucking dungu and gunduk tak tahu. Yeah, go and google, if you know what google is.

    Ambiga is tongue twisting person. That will not be surprising. 

    Ramai yang tahu, masa she had the audience with the Yang Dipertuan Agong, she did not hand over whatever crap she wrote.Takkanlah, even for a 5-year child pun tahu. 

    "Adik, adik pergi jumpa mak cakap kita nak mak bawak kita pegi Universal Studio kat Singapore tu. Kalau tak, kita akan buat demo depan laman rumah. Nah, ini senarai tuntutan kita," kata si abang, Nama abang dia Nuar. Kalau ada terkait, itu secara kebetulan ya. Jangan nak jadik pondan nak meroyan macam tak dapat kote.

    "Baiklah bang nuar," kata adik yang bernama Ambiga.

    "Bang Nuar, mak taknak dengar apa yang adik cakap kat dia dan tuntutan tuntutan kita pada dia sebab dia kata dia tengah masak. Suruh tunggu malam sikit untuk berbincang," keluh si adik.

    "Kalau macam tu, kita akan teruskan demo kita kat laman rumah. Sediakan baju Wonderpet kita supaya mesej kita jelas pada mak," tegas si abang.

    Bila si bapak dengar konspirasi anak-anaknya itu, sebagai seorang yang matang dan berakal, si bapak memutuskan untuk berjumpa dengan keduanya dan menasihatkan mereka.

    Lalu, datanglah si abang dan adik berjumpa bapak pada satu sesi yang aman damai dan penuh dengan suasana harmoni dan kekeluargaan. Siap ada jemput jemput pisang dan air teh tarik sedap.

    "Kami akan teruskan demo," tegas si abang pada bapak. Adik hanya mengangguk angguk sebab dia sebenarnya hanya dijadikan puppet oleh si abang. Yelah, umur baru 4 tahun, dia bukan paham pun apa jadahnya tuntutan abang dia.

    Bila ditanya kenapa, si abang tetap berulang ulang kata, nak demo nak demo. Ini kuasa mereka. Ohh, adik beradik mereka ada sepuluh semuanya. Konspirasi ini melibatkan mereka berdua sahaja.

    Bila ditanya pula apa tuntutan yang mereka mahu, si abang tetap meroyan macam orang gila cakap nak demo, nak demo. Si bapak pelik, dia tanya pulak si adik mana tuntutannya, si adik geleng kepala sambil memeluk patung wonderpet, ikon buat mereka dua beradik. Yang penting kerjasama - walaupun objektif tak jelas. 

    "Toksalah berdemo anak-anakku sayang. Kan tak elok jiran tengok. Kita kan ada adab. Kita kan bertamadun," nasihat si bapak mengakhiri pertemuan itu. 

    Si abang hanya diam tapi mengatur pelbagai strategi. 

    Apapun, dalam adik beradik yang sepuluh tu, si abang ni memang pelik sikit. Adik beradik lain malas nak layan. Nanti kalau dilayan, ada karang si abang ni buat drama buat buat pitam, pastu buat buat terjatuh kat lantai pastu bila bengkak sikit, kata adik beradik lain pukul. Drama dia selalu menjadi, dululah masa awal awal. Bila lelama, adik beradik lain naik muak. Macam dia jek yang betul. dia jek yang maksum. Mulut memang manis. Pandai berkata kata. 

    Berbalik pada Malayan Union dan jaman penjajahan dulu, arwah atuk aku sangat struggle untuk berjuang menentang penjajah. Eh kita sekarang ni dijajah? Ya. Dijajah oleh kata kata manis orang yang didewakan. Apa ntah yang dungu sangat tak boleh nak analisa dulu tindakan penganjur. Marah tak kalau aku cakap korang ni fucking dungu?

    Aku ingat lagi, arwah atuk tunjukkan pada aku parut peluru ketika menentang Jepun. Bila teringat, aku agak sedih. Tapi itulah pengorbanan yang dilakukan arwah untuk anak-anak, cucu-cucu dia. Hidupnya tak mudah dulu. Ketika berjuang untuk menentang Malayan Union hingga ke perkarangan Istana Besar Johor, arwah antara yang dihormati berikutan ketegasannya dan komitmen dia untuk berjuang demi generasi akan datang. 

    Arwah tak ada datukship. Tak ada. Cuma satu pingat keberanian sahaja yang masih kemas disimpan hingga ke hari ini. Arwah tak pernah menuntut apa apa balasan dari perjuangan dia kecuali untuk memerdekan negara ini. Arwah pernah mengikat perut untuk berjuang. Samakah perjuangan itu dengan apa yang berlaku semalam? Setakat ni, korang kebulur ke duduk Malaysia ni? Kalau kebulur sangat, pergi Jabatan Kebajikan Masyarakat mintak bantuan. Kalau diaorang tak layan, pergi complaint kat sok kabor. Susah ke? Kau kena jalan kaki 50 kilometer ke nak pergi pejabat JKM?

    Aku ada lagi soalan untuk korang:

    1. Has Ambiga exhausted all options to submit whatever demands? Mungkin dia lupa nak bawak masa dapat audience dengan Tuanku tempohari. Of all the things she can bring, she so lupa sebab sibuk sikat rambut dia untuk ada nampak belah tepi. Pegi cari gambar dia. Aku taknak hina diri aku letak gambar dia kat sini.

    2. And ohh, bukan ke satu dunia dah tahu apa demand dia yang lapan tu. Kita ni duduk zaman batu ke atau orang lain semua buta huruf tak boleh baca apa yang dia demand tu? Secara logiknya, orang dah tahu apa demand dia, definitely orang gomen pun tahu apa dia nak sebab orang media mesti tanya dan mestilah orang gomen kena tahu. So, apa jadahnya nak berarak lagi? Aku tak paham motif korang yang dungu dan gunduk. Sangat dungu otak korang. Masa jumpa Tuanku elok elok kau taknak bagi memorandum kau, bila berarak, dapat ke kau hantar? Cara molek kau taknak, cara tak molek jugak yang kau nak, susahkan orang kau nak. Nampak sangat korang ni setan. Lainlah kalau negara ni susah sangat nak mengadap Tuanku. Tuanku dah bagi peluang kat kau jumpa baginda. Tapi kau nak guna jugak jalanraya. Kau ni bagus kerja JKR sebab kau suka jalanraya.

    3. Kenapa pemimpin pembangkang tak pakai gas mask yang harganya lebih murah dari caj peguam untuk membela dia di mahkamah? Kalau tanya pakar psikologi mana-mana pun, mereka pasti setuju kalau aku cakap - mereka ni semua tahu boleh pakai gas mask kalau betullah nak 'berjuang' (kononnya) tapi sengaja sebab tanpa gas mask, mereka boleh mendakwa dizalimi, dikejami dan membuat kenyataan yang keji terhadap pihak berkuasa walaupun dah terang terang, jangan buat, jangan buat. 

    4. Yang peliknya, Ambiga is the immediate past president of Bar Council. Takkan dia tak tahu pasal undang-undang? Dia lupa? Again, dia sibuk sikat rambut dia.

    5. Population di Kuala Lumpur adalah 7.2 juta. Berapa yang datang semalam? You do the math. Kalaulah ini dinamakan gelombang kuning or whatever crap you wanna claim, why is it cuma di KL jek? Korang kumpul satu tempat jek? Let say, it is 20,000 lah, does it reflect the whole country sentiment, you fucking idiot? And do you think most of the KL people suka, gembira, berguling dengan perbuatan korang tu? 

    6. From what I see, and correct me if I am wrong, I see that mostly comes from East Coast. Sunyi Trengganu dengan Kelantan.Mana orang KL? Sekelumit jek kot orang KL. Yang menyokong berkobar kobar kat twitter atau facebook dua tiga kerat jek, tapi yang dok berdegar degar cerita kat twitter kononnya penyokong, sendiri tak pergi. Sebab apa? Haaa.. kantul.

    7. Kau salahkan polis sebab tembak tear gas. And to those dungu foreign reporters, it is NOT tear gas ATTACK, you stupid fucking idiot. They are riot control. You can't even understand what is the definition of disperse, you stupid may you rot in hell stupid foreign media. Ohh we do have some in Malaysia too. Dah suruh disperse, disperse lah. Bila rumah kau kena rompak, bila kau kata dalam video tu bukan kau, kau pergi balai polis jugak. I just don't get it.

    I know, kau mesti tak suka dengan apa aku tulis ni. Ya, aku selalu jumpa orang yang selalu ingat dia jek betul. Dan ya, semalam kita lupa, kita bertamadun. Carry on to be a dungu because you will never ever understand what is the real meaning of perjuangan. 

    And oh, I am not even an Umno member. Dan ya, arwah atuk aku sehingga akhir hayatnya marah kat aku sebab tak register sebagai ahli Umno but I am a registered voter and I can change my vote when the time comes. 

    Lastly, I really wanna say this again to you - you fucking idiot, good for nothing (except for tear gas).


    KL Police issued a statement with relations to the death of a man yesterday during the Bersih demo.


    Click to enlarge and read. What? You wanna say that this is another conspiracy? Again, you are an idiot.

    * * * * * * 

    Thanks to Azhar Abdullah, here is a link that everyone should visit, read and understand, the Pakatan Drama strategy to deceives, us, Malaysians. Yes, Pakatan Drama. Next, they will demo kat depan Angkasapuri, Sri Pentas dan Astro, mintak airtime untuk drama drama diaorang.




    ENTRY #693: SERBU PUSAT PERSUNDALAN

    Malam tadi (Sabtu), aku menyertai satu operasi yang paling aku suka - Bahagian Anti Maksiat, Kongsi Gelap dan Perjudian (D7), Ibupejabat Polis Kontinjen Johor.

    Diketuai Pegawai Turus D7 Johor, DSP Mohammad Abd Hamid bersama seorang pegawai dan tujuh anggota, serbuan dilakukan ke atas sebuah kediaman berpagar atau gated housing estate di Taman Setia Indah, Johor Bahru yang dijadikan pusat pelacuran.

    Wanita yang menawarkan khidmat seks di premis ini terdiri dari empat wanita warga Thailand berusia antara 20 dan 31 tahun. 

    Ketika serbuan, dua bilik sudah dimasuki pelanggan bersama wanita terbabit. 

    Ada yang tak sempat untuk berbuat apa apa kecuali menyambar tuala untuk menutup tubuh. Maaf, gambar ketika sebelum tuala tak boleh nak letak di sini sebab nanti korang print. Aku tahu niat kau tu. 





    Wanita ini baru sahaja memasuki bilik di tingkat atas rumah berkenaan bersama seorang pelanggan berusia 30-an.
     


    Ya, anda pasti tahu dia sedang buat apa tu. 


    Harga khidmat seks ialah RM100 sekali dan premis ini dipercayai baru sahaja beroperasi namun berjaya dihidu pihak berkuasa.

    Ketika ditanya lelaki di foto atas ini, sudah ke belum, ini jawapannya:

    "Belom la abang. Ini pes taim. Kawan ada lekomen," katanya tersengih. 

    Aku ada offer lelaki itu panadol, kot nanti pening kepala pulak. Yelah, bak kata orang tua tua, tak baik tinggalkan kerja. Kerja jangan tangguh tangguh.

    Tapi aku agak pelik dengan gambar bawah ini jika dibandingkan dengan foto pertama di atas.


    Ia ditemui di bilik yang sama. Berapa helai dia ni pakai? Atau lelaki tu yang pakai? Hahaha. Ok jangan gelak. Setan korang ni. Cukuplah derita lelaki itu hokay. Berilah sedikit simpati.

    Seperti lazimnya, pusat pelacuran yang diserbu pasti menggunakan tilam yang aku kira kalau di kedai perabot Tun Aminah yang selalu aku pergi, hargnya dalam RM45. Takde spring. 






    Dalam bilik ini, props paling penting ialah tilam. Tu, kat hujung tu tisu. Untuk lap lap mana mana yang patut.

    Aku yakin, ramai antara korang yang biasa tengok CSI, maka jika digunakan semen detection kit, pastinya bertompok tompok kat tilam ni. Dan korang agaklah, berapa kali diaorang ni hantar laundry sarung tilam ni. Ya, sila muntah segala nasi lemak, soto, karipap dan nescafe pagi tadi atau nasi campur lunch tadi.


    Berbungkus kondom belum digunakan ditemui ketika pemeriksaan dilakukan di premis ini.


    Mungkin bapak ayam beli borong, dapat diskaun. Mungkin. Aku tak tahu, jangan tanya aku.Apsal kau curiga?

    Modus operandi pusat persundalan ini ialah menawarkan khidmat seks kepada pelanggan dikenali sahaja dan menerusi rekomendasi sahaja. Bapak ayam kemudian akan menghubungi semula pelanggan menggunakan talian Private Number untuk memaklumkan tempat yang perlu dituju.

    Bapak ayam tidak berada di rumah berkenaan ketika serbuan dilakukan dan dipercayai dia beroperasi dari luar dan menggunakan premis sebagai pusat pelacuran semata-mata.

    Empat wanita warga Thailand ditahan bersama empat pelanggan dan tiga lagi pelanggan yang sedang menunggu giliran. Ya, tunggu giliran.

    Kekadang aku tanya, kesian kat wanita ni semua, adakah mereka ni semua tak ada pilihan pekerjaan lain? Atau mereka ditipu sehingga diperdagangkan? Harap pihak polis akan menjalankan siasatan dan cekup lelaki lelaki yang mempergunakan kaum yang lemah ni. Bunyi macam hero pulak aku. Kena bela misai tebal lah camni.

    Apapun, aku sedikit tertarik (bukan terpikat) dengan wanita di bawah ini, salah seorang yang ditahan.





    Bila tengok wanita ini, aku rasa James Lee sudah salah pilih Sazzy Falak untuk berlakon cerita Tolong! Awek Aku Pontianak. Siriussss.

    Wanita ini lebih berhak untuk mendapat watak itu berbanding Sazzy Falak.

    Dengan mekap yang 19 setengah inci, aku macam nak tanya jugak kat lelaki yang tunggu giliran tu, korang dah tengok Tolong! Awek Aku Pontianak belum? Kalau meka jawab belum, aku akan kata diaorang tipu.

    Dem, aku lupa nak mintak autograph. Dem dem.

    Nak amik gambar bersama pun lupa. Dem kuasa sepuluh tul. Rugi.

    Eh dah pukul 4.30 pagi dah. Ya, aku pun macam pontianak jugak. Rupa dah ada sikit.

    Saturday, July 9, 2011

    ENTRY #692: UPDATE - BERSIH DIBATALKAN - AUNTI AMBIGA DAH DICEKUP.

    Cubaan Aunti Ambiga mengelak dari dicekup berikutan perintah mahkamah melarang aunti ambiga masuk ke Kuala Lumpur berjaya digagalkan.

    Dia dikatakan cuba menggunakan camouflage selepas polis berjaya mendapatkan perintah mahkamah terhadap dia dan 90 individu lain melarang dari memasuki Kuala Lumpur berikutan hasrat mengadakan perhimpunan haram.

    Ambiga dikatakan menghabiskan masa seharian di rumah untuk memakai camouflage ini namun ia berjaya dikesan pihak polis yang sememangnya hebat dalam mendapatkan intel.

    Ketika ditahan, Ambiga sempat mengeluarkan kenyataan berikut:

    "Ku tak bersamamu. Baliklah, camou saya tak jadik. Saya pasrah. Pembantu peribadi saya salah campur colour semalam, tak sempat nak bancuh color baru," katanya dalam nada sedih dan sempat menjeling pembantu peribadinya yang merupakan peminat X-Men.

    Hanya segelintir pihak media yang berjaya mendapatkan foto penahanan itu dan blog ini berjaya mencilok foto eksklusif ini.

    DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

    Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.