Saturday, February 12, 2011

RETARDED AND KONGKEK.

What is the big hu-ha about Valentine's Day? 

Siapa sambut bodoh. Siapa yang celebrate adalah orang yang dungu dan gunduk. 

Aku ramai kawan yang bukak kedai bunga, this is the time of the year, depa buat duit bergunung. Dan yang korang perempuan ni pun satu, dalam banyak banyak hari nak bunga, time benda tu mahal, time tulah korang nak. 

Macam takde besok besok. Kalau biasanya depa jual RM100 sejambak, benda yang sama pada Hari Valentine ni akan jadik beratus ratus ringgit. 

Lepas tu, ngada ngada nak makan ala ala romantik macam kat Eiffel Tower ada lilin. Candle light dinner konon. Bukan murah. Mahal. Korang tau tak, whatever package yang depa jual kat hotel tu mahal nak mampus?

Sebenarnya, kita kena tengok kenapa kita dinasihatkan jangan sambut Valentine ni, ia untuk menyelamatkan kita dari membazir. Benda yang sama, dinaikkan harga berkali ganda. Haram sebab kita membazir.

Valentine 14hb, 20hb boipren kau dah tak ada duit, cekik meggi siang malam. Itupun nasib kalau ada stok. 

Dan aku kesian pada boipren kau. Kau tanam jerlah pokok ros kat rumah kau. Bila kau nak, kau petik. Kononnya kalau tak bagi bunga, tak lap lah? Pastu kena pegi cekik ala ala romantik.

"awk nie soooo shweettt lewwwwww... aq tk sangkew u bagiew bungaew today ewww.. ewwwww lewww mewww tewwww kewww "

Bagero.

Ada pulak yang jenis hipokrit: "aq tak kisah lew klu balakew aq tk bg bungaewwww.. lgipun membazir lewwww. aq pun dh ckp kat balakew aq tkyh belieww bungaewwww" 

Bila nampak member dia dapat bunga, mulalah meransang kesetanan dalam hati, celaka punya boipren aku, tak bagi aku bunga pun.  Kejap kejap sms, kejap kejap sms. Kejap kejap call. Pastu hint hint kat balak yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang macam ayam.

"ayg, iler awk ak agi unge art iter, iter ase cam nak uno wiwi tau. iter shedar sape wiwi iter"

Itu bahasa style Heliza Helmi. Menggeliat aku nak translate. Ntah apa apa ntah.

"Sayang, bila awak tak bagi bunga, kita rasa macam nak bunuh diri. Kita sedar siapa diri kita"

Kena pulak, boipren yang ada pasang lebih. Lagi lari budget. Abis duit minyak keta aku, kata sang boipren. Abis duit nak beli cincin. 

Bini aku pun sama. Baru kejap aku tanya. Ai penah bagi u bunga ke during Valentine?

"Mana aderrr lewwwwwwww... ai rasa nak uno wiwi tau.." hahahahah gila bini aku ni.

Aku bukan kedekut, tapi mahal lah der. Kita jangan terperdaya dengan perangkap merajuk pasangan kita untuk beli diaorang bunga pada Valentine. Belajar untuk berkata TIDAK. Katakan TIDAK.

Dan kepada orang pompuan, janganlah mintak bunga pada Valentine. Valentine's Day ni patut tukar jadik Hali Cali Untung Sama Itu Melayu Boloh. Untung sikit sajar maah. Aku selalu marah tokeh tokeh Cina ni kalau cakap perkataan "mah' kat ujung ayat diaorang. 

"Harlow tokeh, wa punya nama bukan Mah. Nama saya midon." Panggil saje Don. Ehem.

Lagi satu, kongkek. Gelaklah. Tersipu sipu malu kan? Meh kongkek.

Ini aku dapat dari buku sejarah kisah Johor Lama.

"Do you know, Johor Gambler and Pepper Society (defunct in early 1900's) also known as KONGKEK in Malay."

Ia bermaksud gambir dan lada hitam. Aku pun tak tahu macam mana ia boleh diterjemahkan menjadi satu makna kepada senggama. 

Apapun, jangan kongkek secara haram. Nikah dulu. Buat jek yang wajib. Wah senang kau cakap Hazrey. Takyah tunang, terus kahwin jek.

Eh, camne nak hantar bunga kat Tasha Shilla? Hantar e-bunga jerlah. Hahahahahahah... kelat jek bunyi ketawa aku.


21 comments:

CPI said...

hehehehehe syle bahasa skang yg tak tahan tuh.. boleh migrain nak translate

Cik Liyana said...

tapi sayang kan..msh ramai lagi yg smbut...padahal..kalau betul sayang takperlu tgu hari kasih syang untuk tunjukkan kasih syg..huh... akhirnya ramai yg terjebak dlm dunia maksiat kasih syg..dan dalam kiraan 9bulan kehadapan...ramai yg buang anak

- koroe - said...

abang hazrey marah ye ?
haha. biasa lah budak2. semua yang omputih buat, dia nak tiru.

yang orang kampung buat, takda pulak dia nak tiru. tengok pakcik2 pegi masjid. takda pulak dia nak tiru. haha.


"awk nie soooo shweettt lewwwwww... aq tk sangkew u bagiew bungaew today ewww.. ewwwww lewww mewww tewwww kewww "

aii shukew larh ayart kart blorg nieyh..

har har har

Azrul Hisham said...

sungguh ku tak faham bahasa rempit itu...hehe

orang bodoh je yang sambut valentine ni... :)

word verification for this comment is: butork

una berry said...

spread love everyday-lah
not just on V-day

an15 said...

Td i masuk shopping mall, kiri kanan org promo psl V-day nih. Kalo beli bunga hari ni dapat dlm $10 kot, on Monday harga $50 satu, by Tuesday turun jd $2 jek. Bagus betul marketing strategy diorg.

:p

LORD ZARA 札拉 said...

Ha ha ha ha.

V-Day itu jadi Virgin Day eh?

Pfft!

Tak minat benda2 begini, tak pernah sambut dan ya, aku join single appreciation week minggu depan.

lagi mudah dari sambutan haram camtu~
bunga tak kenyang der.

P/S : Aku dilupakan oleh encik Hazrey rupanya~
sobs~

Audra Sazreena said...

Wohoooooo.... baby dalam perut aku menendang-nendang bila aku baca kuat-kuat statement dalam bahasa pelik-pelik tu. Adehhhhhhhh.. so aku skip ke perenggan seterusnya. Ngilu perut aku kena side kick flying kick bagai.

Aku pun tak paham apa bestnya 14hb Februari tu. Kalau nak celebrate kasih sayang ke apa ke, celebrate hari-hari ler. Baru romantik beb. Kalau setakat setahun sekali, romantik kebenda, komantik adalah!

P/S: Aku lebih suka bunga plastik sebab tahan lama dari bunga hidup. Bunga hidup ni hidup tak lama, bila dah layu, dah buruk rupanya. Buat sarang nyamuk lagi adalah!

saraa said...

kehkeh dua tiga kali jugak aku bce part itewwwwww tu..haha!

adoi,boleh je kot kasi sehari sebelum 14 tuh.aisk,yg pmpuan mtk hari tu jugak,awat?

eh aku perempuan jugak haha.

Sky0ne said...

cheh ada jugak terselit nama tasha shilla tu...mencik ai

♥CIK SHA♥ said...

sumpah geli dengan bahasa rempit yang tersepit ala2 manjeww itewww..euuuwwwwww..haha..

1st time dengar perkataan kongkek..menatang ape la tu ye..-_-"


ceq sokong!sape yg sambut tu memang budus!kui3..

Stalker00 said...

kardawng kardawng itew porwn tarwk pahawm apeww yg elizaw elmeww tuhlish derkawt fb diewh

HAHAHAHA

Netnet said...

geli gila bila dengar remaja cakap pelat2 gituh...errkkk rasa nak tikam2 jer remaja mcm tu

tak payah valentine laaa.... mcm mak i cakap, tu budaya sesat...

Eri-chan said...

kalau dapat sms dgn ejaan mcm tu rasa nak baling je henpon. kalau baca blog budak2 sekolah boleh migrain. aq - aku? whattttttttttttttttttt!!!!!!???

miss el said...

haha aku pn bengang kalo tulis ayat tah pape. dr short form n konon manje jd pening hell nk translate

esmaxempayar.blogspot.com said...

Hahaha ..kepada gadis gadis tu jangan mintak bunga okes ...kecian balak u all makan maggie

Momento said...

haha,anwarhadi pn ade gk perli bhase2 konon2 moden ni.

ibnu marzuki al firdaus said...

http://planetofthemonyets.blogspot.com/2011/02/garispanduan-jakrim-tatacara-menyambut.html

MAMAT NIH ANTI PERKASA NO 1 JUA...

Mila@Rimbun said...

14th feb is nothing more than a friend's birthday haha... tak pernah sambut Vday.. tapi bithday party pernah ler g

TheBentPencil said...

IDEA HADIAH VDAY:

1) pergi banyak2 kenduri kahwin
2) kumpul bunga telur dia
3) malam V-day, cabut bunga-bunga tu dan gubah jadi sejambak.
4) attach kad "terima kasih" (yg biasanya ada pada gift bag kahwin anway) pada jambak bunga itu
5) kasi pada kekasih
6)?????
7)PROFIT!

The Red Rambutan said...

Bro, heliza helmi tu belajar sekolah apa tu? Ada skim ejaan baru ke? aku dah lama tak gi sekolah ni.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.