Tuesday, August 31, 2010

SETIAP MALAM ADALAH MALAM PENGANTIN DI BATU PAHAT.


Comel. Selempang dengan nilai duit ni bukan hadiah kepada any miss universe or not-so-universe competition, tapi nilai pertaruhan kepada wanita yang dipamerkan di atas pentas di sebuah pusat hiburan eksklusif di Batu Pahat, Johor.

RM10,000 adalah nilai tertinggi dan pembahagian dikatakan antara 60-40 di mana 40 peratus adalah milik wanita terbabit.

Ketika pemeriksaan dilakukan di salah sebuah bilik, jurukamera Zarinor Mohamed Noor diminta untuk tidak mengambil gambar oleh seorang pelanggan, dengan dibisikkan "dia pensyarah ****". Duduk disebelahnya adalah seorang dari wanita dari China - yang turut ditanya where are you from - I am from China dengan pelat.

Bangunan lima tingkat yang terletak di tengah bandar Batu Pahat dan di depannya berlangsung bazar Hari Raya!

Kisahnya di 999, TV3.

Thursday, August 26, 2010

LET US CRIPPLE INDONESIA TOURISM INDUSTRY

Ya, semua akan cakap, then what will happen to our local tour companies? Firstly, banyak lagi destinasi yang lebih baik dari Jakarta (and that goes to you too Eja), Bali, Bandung, Batam dan whatever place you have been.

Among the reason kita bagi ialah senang nak berkomunikasi. Well, kalau kita ada duit, no matter what, kita pasti akan dapat apa yang kita nak apabila kita travel. I have bumped into some local traders yang lazim berurusan dengan warga China yang melancong ke negara kita. Haram satu patah perkataan Melayu memanglah depa tak paham, apatah lagi Bahasa Inggeris. Tapi mereka tetap melancong.

Kita boleh pergi Phuket or even Krabi kalau nak tengok pantai, kalau malas nak pergi jejauh, boleh pergi Pantai Lido kat Johor Bahru ni, tak pun kat Stulang Laut, tapi Stulang Laut aku tak encourage especially malam minggu sebab sahabat sahabat setan dan jin ramai dan bakal membahayakan kesihatan sebab kerapnya, mereka mabuk.

Ini petikan dari Harian Metro hari ni:

"Malaysia Airlines terbang ke Jakarta 38 kali seminggu, Bali 21 kali, Medan 12 kali, Bandung dan Surabaya tujuh kali dan Yogyakarta tiga kali seminggu."

Jakarta sahaja 38 kali, untuk tempoh 7 hari. Ini bermakna, kita ni sebenarnya banyak membantu ekonomi Indonesia yang tak sedar diri tu semua.

Itu belum kita kira Airasia. Tak payah kira. Dun worry, kita juga tak akan mati atau sesak nafas kalau tak dapat pergi Tanah Abang. Kat Jakel pun boleh pergi. Kalau kira kira pun sama jugak, in fact, duit kita tak mengalir keluar dan membantu negara yang tak kenang dek untung tu. Sambil tu, kita jugak membantu ekonomi negara. Dan tidak, Jakel tak bayar aku untuk tulis nama company diaorang walaupun aku mengharap, half price untuk kain pun kira cun jugak.

Mereka ni besar kepala. Tak abis abis dengan buluh runcing mereka.

Seriously, tak payah pergi, in fact I just cancelled my trip to Indonesia for leisure sebab aku tak suka cara mereka. Kita susah dapat Kemerdekaan, my arwah grandfather fought for our independence dan aku dapat merasai kepayahan dia, semata mata untuk memastikan kita, generasi mendatang hidup senang.

Dan bila rakyat mereka melakukan perkara perkara tak ubah seperti ungka dan siamang terhadap pejabat kedutaan kita dan Jalur Gemilang, itu penghinaan kepada susah payah arwah atuk aku. Seriously, we dont have to be afraid of these Indonesians, instead put a pressure to the Indonesian government and their economy by not traveling to their country.

Apapun, esok bila siamang ni semua tengok takde orang Malaysia yang nak dibuluh runcingkan, akan keluar pulak statement nak serang Malaysia. Worry not, kita ada perwira kita, as those Indonesians are a mere joke, and we shall send our own locally made heroes. Click this link here and see whether you wanna laugh or cry.

Selamat Hari Kemerdekaan dan Merdekakan diri anda dari melawat Indonesia.

Wednesday, August 25, 2010

MARI, MARI KITA SEMUA BERHENTI KERJA DAN MENGEMIS.

Sindiket mengemis rakyat China terbongkar, RM16,000 dirampas !


Amacam der?

That is the heading of Harian Metro's news today. Read more here.

Tempohari, aku menyertai operasi Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor bersama saudara Mazidul Akmal Sidik.

Operasi turut disertai empat pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah Johor Bahru dan sebelum serbuan bermula, kami sempat berborak mengenai aktiviti pengemis warga asing ini.

Dulu, program 360 pernah memaparkan mengenai kegiatan pengemis warga asing terutama di pasar malam dan kami mengekori mereka sehingga diambil pulang sebuah teksi yang sudah dipajak setiap malam.

Apapun, aku tak pernah menyumbang kepada mereka kerana objektif utama mereka sudah lari dan kehadiran mereka di negara ini adalah mendapatkan simpati dari rakyat tempatan yang sudah sememangnya mudah simpati, apatah lagi ada yang berkudung, mengesong anak dan pelbagai kaedah, semata mata menagih simpati dari poket warga tempatan.

Mereka ini parasit. Parasit yang turut menggunakan kopiah, dan taktik bagi mengelakkan dari ditanya bukan bukan oleh manusia seperti aku dan Mazidul, mereka akan bawak ke hulu ke hilir, signage- Saya Bisu. Itu taktik yang paling best mengelak dari disoal.

Adakah mereka benar benar beragama Islam dek kopiah yang dipakai? Ya, ada yang akan kata, sangka baik. Tetapi, tidakkah itu akan menggalakkan mereka untuk menjadi malas, dan hidup dengan menagih simpati semata mata?

Apapun, agama Islam sendiri menyuruh kita berusaha, dan itu bukan usaha. Tak tahulah kot ada definisi lain pada mereka ni.

Pendapat aku, mudah, banyak lagi cara untuk kita memperolehi pahala. Banyak lagi cara untuk kita bersedekah.

Wednesday, August 18, 2010

AI TAKNAK LELAKI MALAYSIA, I NAK JUGAK LELAKI LOMBOK.

Yes, apa kejadahnya?

Dun they read? Dun they learnt? Dun they even know the sufferings? The makan ubi, the no television, they hard labour work? The ladang work? All that?

Aku tak mau cerita panjang, tapi aku pasti selain cerita orang buang bayi yang semakin menjadi jadi, this headline dalam akhbar Harian Metro jugak menjadi perhatian:


Perenggan yang paling aku tak boleh terima ialah:

"Akhirnya, selepas puas menahan gelora rindu, pasangan berkenaan melarikan diri dengan menaiki bas jam 8 pagi hari kejadian."

Aku rasa aku setuju dengan cadangan untuk mengharamkan mana mana lelaki Lombok datang ke Malaysia. Ini dah jadi satu pekung buat masyarakat. Takkan kita nak jaga anak dara kita 24 jam? Makin tak selamat Malaysia ni ke?

Seriously we should unite and say to the government, NO MORE Lomboks' sebab these people are bringing social problem rather than solely working on our soil.

Get them out of Malaysia. Kalau tak mau, kita cari buluh dan serang mereka dengan buluh runcing. Sounds familliar? Or, we should gather infront of their consulate or embassy dan bakar bendera mereka lengkap dengan sepanduk "ganyang Indon". Sounds familliar?

Fortunately we are more civilised than those fucktards. Mereka akan berdemo walau sekelumit sebab jek. They got nothing to do. Seriously, they got nothing to do at home, so they demonstrated infront of our embassy. Freedom of speech kononnya, my ass!

Now, what should we the more civilised people do?

Wait, what with the girl? Apa hebatnya lelaki Lombok? Tidakkah budak ni membaca akhbar bahawa hidup di Lombok seperti neraka? Makan ubi, tiada air, tiada elektrik? Kenapa perempuan susah nak pikir logik? Kenapa tak buat percaturan yang betul dan ikut nafsu kononnya atas nama sayang? Apa kejadahnya?

What the fuck is that? Sama jugak dengan kes buang bayi. Kau dah tahu benda tu haram, memanglah sedap masa main, bila dah buncit, kau panik. Lelaki senang, dia panik, dia angkat kaki. Pergi cari lain.

I remembered satu operasi yang dijalankan Cawangan Anti Judi, Maksiat dan Kongsi Gelap (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di mana seorang gadis berusia 17 tahun yang turut ditahan didapati hamil.

Read it at this link.

Among others, when asked, kenapa tak suruh teman lelakinya bertanggungjawab, lelaki tu jawab: "Dia kata bukan anak dia."

Tak cukup ke paparan media? Tak cukup ke apa yang disiarkan kat televisyen?

At her age, we can't blame her totally. She did it at the age of 16, and she came from a broken family. What happened to our community?

Kenapa kita taknak rasa suspicious? Macam kes the fucktard from Lombok in Mersing ni. What happened to Ketua Umno? Ketua PAS? Ketua PKR? Adakah mereka semua ni, hanya akan wujud / timbul masa ada kamera semata mata? They should have acted early. Preventive. Tanya. Bukan susah sangat pun. Whatever the case maybe, they are still foreigners and furthermore they are indons. Too many bad eggs among them.

We should start asking. Ask where are you from, check betul betul. If they refused to give cooperation, panggillah polis. And police too should start asking extensively. Tapi community must play a role too. Rabaklah kalau semua nak harap mata mata sahaja.

It is better to lose one Indon than one virgin to a Lombok. That is bad. Truly bad. Seriously the community should have played a better role.

Sebab? Sebab salah kita, masyarakat yang biarkan the Lomboks berkeliaran sekeliling kita and only when it appears in the paper, barulah "Laaa baik budak Indon tu, pergi bawak lari anak dara orang." Yeah, baik ada makna tu, kata P Ramlee.

Kenapa kita sentiasa ingat yang baik tu akan baik sampai kiamat? Mereka adalah manusia yang ada nafsu dan tetap ada setan dalam badan. Mereka juga seperti kita. Kita patut usir semua orang Lombok keluar dari Malaysia. Get them out of our country.

Whilst for the buang bayi kes, my stand is, get the children more education. Tell them, sex is after marriage. Approach them amicably, sebab jiwa bebudak mudah memberontak.Janganlah bila approach bebudak ni, kau pegi hentak jiwa diaorang sampai kacau. Lagilah diaorang nak buat.

But who gonna do all this? Of course, the imam, the ketua umno, the ketua PKR, the Ketua Pas, SIS or whatever you called yourself. Takyah tunggu menteri buat statement, barulah semua orang nak terhegeh hegeh, barulah nak wujudkan memacam jawatankuasa yang hanya membazirkan kertas suratkhabar dan membazirkan airtime kat tv. Do it now. Jangan bila diketuk baru nak buat.

Be proactive my dear community. Jika anda proaktif, dua dua masalah di atas ini dapat dikurangkan. Komuniti perlu mainkan peranan. Siapa komuniti? Kitalah komuniti tu.

Dan satu lagi, kita tak ada mata dan telinga di kalangan remaja walhal kita ada rakancop, talian nur dan memacam lagi. Kenapa? Tentunya kalau budak tu hamil, ada rakannya yang dapat rasa. Kenapa rakannya tak membantu dengan memaklumkan kepada satu badan yang neutral untuk membantu mengelak dari perkara perkara tak diingini?

Adakah dia takut sebab yang hamil ni kawannya, takut dikatakan backstabber? Apakah stigma mereka sehingga mereka sendiri tak mahu membantu untuk jangka masa panjang? Begitu juga dengan remaja remaja ni semua, adakah mereka didedahkan dengan kesan dari persetubuhan tanpa pernikahan? Ada? Takde. Banyak dah kes berlaku, adakah analisa dilakukan untuk mengenalpasti kekurangan dan kelemahan kerajaan, komuniti itu sendiri? Kenapa tak dilakukan itu semua?

Correct me if I am wrong tetapi remaja hari ini cuma didedahkan, jangan lakukan hubungan kelamin tanpa pernikahan kerana ia haram. Kita lupa pulak akan stigma mereka, kesannya nanti apabila sudah mengandung, apa akan jadik pada mereka, pandangan dari masyarakat dan sebagainya. Of course yang banyak buang bayi adalah bangsa kita, sebab kalau dah ter-hamil, wait that is NOT terhamil, that is purposely cari penyakit, mereka akan panik.

And sekolah budak hamil WILL NOT solve this social problem. It won't. Trust me it won't. Get them the right education. Period.

And ohh, sooner or later, we should have a syllabus kat sekolah: SAY NO TO MEN FROM LOMBOK, AFRICA. And tell them all the media reports, compilation of what had happened to those yang dah tersungkur. 

Hobi Saya Adalah Mengumpul Setem - Updated Sikit, Tak Banyak Sikittttt Jek.

Once upon a time, dulu, masa muda muda, masa ramai orang tua, terutama makcik makcik will go to me and cubit pipi aku and say comelllllnya. Yeah that was many decades ago. Sekarang ni kalau cubit, mau terkeluar white heads and black heads. Tak pun macam rasa pegang kertas pasir. Mana ada comel dah.

And kalau depa buat jugak kat aku, confirm aku akan difitnah sebagai memiliki sugar mummy.

Tapi masa kecik kecik dulu, aku sangat suka Ramadan. Sebab inilah masanya dapat hantar kad raya.

Well, dulu my type of kad raya takde yang cheesy tapi yang 10 in a pack and its cheaper. Yelah masa sekolah dulu mana ada duit nak beli yang ada lagu Uji Rashid.

Tapi aku pelik, apa kekdahnya pi hantar kad raya ada lagu bila bukak kad? Terasa suci ke bila antar kad raya macam tu?

Dulu, masa sekolah rendah, saat paling best ialah bagi kad raya pada kawan satu kelas. Aku bersekolah di boys school so tak ada lah nak ngurat mana mana awek despite me being comel (read:dulu).
And we exchange cards even to non-muslims. Seronok.

And the last Raya card that I sent via snail mail ialah.. ermm.. dah berabad dah rupanya. People sent me cards due to the nature of job, tapi aku jarang reply. 

Kenapa ntah aku malas. 

Dan paling pantang masa sekolah menengah dulu, ada kad raya signed by Secret Admirer. Yes, ini konspirasi kekawan aku, sebab dunia akan kiamat kalau aku ada secret admirer. Tapi cubaan mereka berjaya dan hidungku akan kembang kuncup sebab konspirasi mereka turut dilengkapi dengan bau wangi pada kad raya tu. Wangi, tapi hati mereka busuk sebab mengenakan aku. Zalim kan. 

Tahun ni, aku rasa aku akan hantar kad raya secara manual. Cantik kad raya aku, minus lagu Hail Amir, Uji Rashid atau DJ Dave. Saloma pun tak ada. Korang jangan nak merepek. 

Lagipun Pos Malaysia kata pakai setem 50 sen jek. Kalau 100 orang dah RM50. Wuihh mahalnya. Kalau ikut followers kat blog ni, mau bangkrap aku. Mau raya makan roti bai cecah kopi O bujang jek. Ohh jangan lupa tapis, nanti habuk banyak.

Apapun, this year we printed our own kad raya. Comel tak? Entah apa jin ntah masuk dalam badan, aku pi order kad raya tahun ni. Dah siap dah pun. 

Dan aku teringin nak hantar pada pembaca kat sini, tapi boleh tak aku mintak korang sediakan setem sendiri bersama sampul surat beralamat sendiri? Alah macam mintak kerja tu. Tak boleh eh?

Kalau ada yang teringin nak tengok kad raya aku, silalah emailkan alamat  (snail mail) dengan status perkahwinan (ehh yang tu takyahlah, saja kan miangggggg), pada email aku superhazrey at gmail dot com. Jangan letak kat komen, nanti ada pulak beruk dengan ungka datang rumah korang aku tak tau ehh.

Updated: Please indicate your full name, snail mail address and your blog in your mail to me. Sila nyatakan nama penuh dan nama blog anda (jika ada) dalam emel kepada saya. Ohh kalau tak sampai, sila marah Pos Malaysia ok. Overseas (kecuali Israel) welcomed too.

Ohh kad raya aku tak ada alamat rumah, so selamatlah aku. Hahahah..

Jangan miang nak mintak duit raya ya, korang dah besar panjang dah. Gatal.

Monday, August 16, 2010

ALFATIHAH UNTUK IBU Nazli Ghazali Kvernevik.

Ini kali kedua aku menerima perkhabaran sedih bulan Ramadan ini. Selepas sahabat di TV3, Mazidul Akmal Sidik, kini seorang sahabat blogger, Nazli Ghazali Kvernevik kehilangan ibu tercinta.

Kak Naz, penulis blog Serenity Now aku kenali sebagai seorang yang motherly (sangat), dan walaupun aku tak kenal secara peribadi, tetapi keakraban tercipta di dunia maya ini. Malah dia sentiasa membuatkan aku dan isteri seperti adiknya sendiri. Kak Naz is truly wonderful.

Jam 1 pagi tadi, Kak Naz menerima berita yang mungkin amat berat sekali buat diri dan keluarganya.

Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui dan Maha Menentukan.

Kusisipkan rasa simpati dan takziah buat keluarga Kak Naz dan mohon semua panjatkan doa serta Al-Fatihah buat arwah ibunya.

AlFatihah.

JIKA ANDA BERPUASA, JANGAN BACA ENTRY INI.

Seriously, aku mintak maaf, kalau korang berpuasa, tolong jangan baca entry ini atau melihat gambar bawah ni sebab akibatnya nanti, ia boleh membatalkan puasa.

Seorang sahabat aku menghantar satu mesej di facebook aku:

Wan Zuha Ishak bro, kalau free nak belek newspaper, buka the star semlm 14aug page N23. mesti bro gelak besar tengok iklan tu. hahahahaha!! can't wait to know what's ur reaction after read that ;-

Aku pun bertungkus lumus lah mencari paper The Star. Tapi tak jumpa. 

Lastly aku request pada dia, mintak post kan whatever the story on that page, and she did. Inilah dia.


Aku marah pada Wan Zuha sebab dia hampir buatkan aku batal puasa, dek sakit perut ketawa. Yeah, stop it, sakit perut dah ni... please please please..

p/s: for those yang agak confuse, please type celcom kat google search on the top right of this blog. see whether you gonna laugh or cry. 




Saturday, August 14, 2010

NOT EVERYONE LOVES THIS BLOG.

I know I know. It is a love and hate relationship.

Firstly, aku pernah menjadi seorang PR practioner for many years, although six to seven years of service tak buatkan aku sehebat PR-men yang ada di Malaysia ni. However, it does helped me to gain lots of knowledge and experience. And yes, aku mulut manis, so that is my advantage.

Aku sebenarnya tak ada intention to prolong this so-called issue tapi I think when I received second sms, just like how a Vice President of Celcom sent me a childish sms when I complaint about Celcom and quoted Maxis, he went besserk. Funny. Amusing too. The thoughts of forwarding the sms to CEO Celcom sangat tinggi, but I decided not too sebab the sms is too childish and immature.Even if I post it here, you surely gonna have a good laugh. I bet, you will.

Yeah, he went besserk sebab tak boleh terima bricks from a customer like me. I like to throw bricks at customer service people sebab in this world of you need customer badly to survive, you really really have to be very careful to what you say to your customer. And guess what, this little blog of mine could be read by anyone. Just google. Voila !

Presently, we have new media, even without the traditional media featuring our nags, ramblings and rantings, we still have blogs, facebooks to tell the whole world of our grouses.

To me, if you can't handle customer's complaint, maka tak payahlah hold that position. There is nothing wrong to be sarcastic dan perli, memandangkan kita ni Melayu tapi if you are doing to a customer, that is too much.

For the fact is, you can't handle customer, and live with it. Bila customer complaint dan tegur, take it, swallow it, as you know you are wrong and that is why you have a Public Relations Department. If you can't take bricks being thrown at you, well, clerical job would suits you well. Less hectic.

Ok, lets cut the crap.

I wrote in short of our experience in Sibu Island Resort at this link.

Itu baru summary of what actually happened to us the crew during our stay there.

Let me say this, in Malaysia, there is NO such thing as good customer service. I never believed in that.

This is what a reader commented on the entry:

Audra Sazreena said... Hazrey... err. aku tak setuju.. sebab kita bayarlah kita perlu defend our rights as consumers. The payment that you made was not worth the service. And the management should compensate you.

Setakat buat review, memang akan ada effect, tapi lambat sikit... bab ni kena laju. Otherwise, they will not learn their lesson.


I could not agree more. Audra has a point there. The money we are paying does not worth the service we are receiving but of course, Sibu Island Resort which is owned by Jcorp does not realise this. Perhaps, the GM himself does not know what is customer service? What is value and what is worth? Of course he does not.

And this is what I replied to Audra:

Hazrey said... Audra: if we are in London or perhaps Paris, yes that may happen. Tapi kita di Malaysia. I have experienced many times dah, the only compensation they gave is - a stupid apology letter that has grammar mistake all over it. Example is Celcom.

Today, I receive an invitation to attend a food tasting for media from the same group, when I jokingly asked, "is this an invitation to compensate for the bad service we received in Sibu," guess what was the answer:
"..lagipun benda yang lepas takkan nak ungkit selalu, simpan n jadikan pengajaran untuk yang lebih baik for the future."

And this is Malaysia. Best tak? The concept of lepas tangan is being practiced in Johor Corporation itself. Kudos Jcorp! Kudos.


Yeah, that is how they handle customer complaint, let bygone be bygone. When a customer does not received the value they are paying for, should the customer be compensated? Not to Sibu Island Resort, and apology thru sms suffice.

To me, sms tak dapat menggambarkan keikhlasan kita. Apatah lagi if we wanna to apologise to people for our mistake. They should have this on their customer service mission, for all Jcorps staff.

Seriously I do not understand, a huge, company such as Jcorp do not have customer service values? Where is the value? For smiling at people? That is not enough. For sending apology via sms? That is never been enough. For saying let bygone be bygone? Screw that!

Another reader commented:

Izad Amran said... Salam….

“Siapa yang taknak hantar kek tu?” Macam tak boleh terima hakikat bahawa staf dia tidak menjalankan kewajipan mereka.

He as a general manager should made known those complaints about service failures are
valuable. Organizations pay huge fees to researchers and survey companies to discover their weaknesses, whereas complaints effectively provide the same data for free.

One general manager with 5-star hotel experience put it perfectly:
"It is the small, simple, special moments that we create through personal engagement with each customer that they will recall when they return home. To accomplish this type of sustainability we carefully and methodically select our employees, and then continuously train.

Personally, I've seen 3 star establishments with the 5-star mindset.

To the top management: Better to fix the holes and stop the leaks before you try to fill the bucket....when all that many customers require is not to be upset. 

Aku suka komen Izad ni. Aku rasa he is in customer service industry or hospitality. Good for him. Hopefully this can be a good case study for his students.

Apapun, let me repeat what was sent to me via sms:

"..lagipun benda yang lepas takkan nak ungkit selalu, simpan n jadikan pengajaran untuk yang lebih baik for the future."

Yeah, sangat cool kan! Selamat Hari Raya everyone ! And I guess they love sms so much!!

Friday, August 13, 2010

ARE MALAYSIANS SUCKER TO BE RICH, IN SAY.. FEW DAYS?

Throughout my sane and sometimes not-so-sane life, I have yet to hear someone proclaiming himself a billionaire. Forbes will do that for us. Most of billionaires will be discreet on how much money they have. That includes me too, except, I have nothing to be discreet of.

Sungguh jarang billionaire akan mengaku depa kaya berbillion billion. They are being valued by their assets, investments and many more.

Tapi Elie Youseef Najemis a classic story.

Today (friday) he is being sentenced to 77 months imprisonment for cheating an old chap, tokeh kedai alatulis. Kesian apek tu. Buta buta kena kelentong.

He made headlines in 2006 bila pi buat press conference kata nak derma RM1 billion pada Majlis Kanser Negara (Makna).

Selepas empat tahun, depa tak bagi lagi duit tu. Mungkin terlupa kot. Atau duit dia tertinggal. Whatever the reason maybe, hari ni dia buat satu lagi klasik story saying that he wants to kill Malaysians dalam mahkamah.

Ia sangat kurang ajar.

Read this:

"The 50-year-old self-professed "billionaire", who was visibly upset, started shouting profanities in court as soon as it was adjourned after magistrate Mohd Azali Ibrahim passed sentence on him.
"Six years? Six years! What did I do to deserve six years? I didn't kill anyone.

"I am going to kill you Malaysians! I swear I will. Six years! I am going to fuck the judge! I am going to bomb all the embassies!" he shouted from the dock, while his lawyer S. Selvam tried to calm him down.

The court had earlier found him guilty as charged, ruling that he had failed to raise reasonable doubt in the prosecution's case, which began in 2005.

That is amusing actually. I bet the magistrate mesti sengih and ketawa terbahak bahak keluar dari mahkamah.

Wait, how many embassies yang dia nak bom? Why embassies? God knows why.

Cool tak rambut dia? Ada sesiapa tak can donate shavers? Rimas aku tengok muka dia. Tak pernah shave ke?

He has no respect to our judicial system.

Remember last January? Depa pi bagi USD500 pada tukang kemas bilik? Ingat?

"Shaya rasha awak shudah bershihkan bilik ini dengan baik. Ini ada tips untuk awak," mungkin itu kata dia.

Yang cleaner tu so esctatic, gembira, seumur idup dia tak pernah dapat tip banyak tu.

 "Wah, banyaknyaaa pak arab ni bagi tips. Tak sangka walaupun dia jarang shave tapi bagi tips banyak. Ni kalau tukar, dapat beli  wasin mesin baru, lebih boleh pegi Poh Kong," itulah agaknya bisikan gembira si cleaner. But her joy shortlived. Sampai kat money changer, duit tu pelesu rupanya. Cissss..

Polis raided his room and found 160 fake notes with a face value of US$60mil and that is a whopping RM220 million. Wahlau weh, itu kalau kita dapat, sumpah tak pakai prepaid Celcom lagi.


Apa masalah orang tua ni? He is 50 now. Mana dia datang? Kenapa dia dok claim dia banyak duit? Wait, mana dia dapat duit palsu tu semua? Dia print sendiri? Dia pakai laserjet ke inkjet? Setau aku kalau high resolution, pakai laserjet best. Mahal sikit, tapi the quality mak nenek, cun sungguh.

Wednesday, August 11, 2010

ADAKAH PEMUTIHAN PEKIDA SUDAH DILAKSANAKAN?

Januari 2009, aku diminta penerbit eksekutif, Mazidul Akmal Sidik mengupas sedikit kegiatan Tiga Line di Johor.

Aku berjaya mendapatkan komen / reaksi dari seorang mangsa mengenai keganasan ahli Tiga Line, yang turut diumpamakan bagai above the law.

Ia disiarkan melalui program 360, kalau tak silap pada bulan yang sama.

Mazidul pernah menulis mengenai usaha untuk melakukan pemutihan tetapi aku kira ia bagai hangat hangat tahi ayam.Sudah lebih setahun berlalu, tetapi tidak pulak aku dengar akan hasil pemutihan yang dilakukan. Persoalan timbul ketika ini, adakah reaksi berikut sekadar menyedapkan hati sendiri atau ia benar benar dilakukan, jika ya, apakah hasilnya?

Berikut, petikan dari blog Mazidul mengenai Pekida di capaian ini

"Teringat kenyataan Pemangku Presiden Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islam Malaysia, Pekida, Jamaludin Yusof dalam sidang media di Kuala Lumpur tidak lama dahulu.

“Kalau nak jadi ahli kena memasang niat ataupun mempunyai iktikad, dia mesti berpegang teguh kepada konsep perjuangan berpandukan Al Quran dan hadis dan kita punya cogan kata, amal makruf nahi mungkar”
 
Beliau berkata demikian semasa melancarkan program ‘pemutihan’ berikutan laporan media mengaitkan ahli Pekida dan kegiatan berunsur jenayah.
 
Tidak menghairankan, sebelum ini sebilangan mendakwa ahli Pekida dilapor terbabit dalam kes pergaduhan sesama Melayu. Ada antara mereka kaki tonggang dan terjebak dalam kes peras ugut warga asing. Pekida dilaporkan mempunyai lebih 72,000 ahli di seluruh negara termasuk mereka bekerjaya penarik kereta dan bouncer pusat hiburan."

Adakah mereka dianggap pembela nasib Melayu? Jika sekadar untuk menunjukkan muscle, dan menakut nakutkan bangsa sendiri, adakah itu dianggap pembela Melayu? Apakah definisi sebenar pembela Melayu? Dengan berkumpul ramai ramai, lengkap dengan tatu di tangan? Adakah dengan mempunyai pengikut begitu ramai yang rata rata tidak matang, dianggap sebagai pembela Melayu? Itu soalan yang mudah dijawab.

Kaitan antara Pekida dan Tiga Line terus menjadi stigma kepada masyarakat. Apakah fungsi mereka ini? Apakah peranan mereka meningkatkan ekonomi mahupun tahap sosial masyarakat Melayu yang sememangnya beragama Islam?

Ya, beragama Islam. Tetapi mengapa dan kenapa, jika Islam menjadi tonggak atau tiang kepada perjuangan mereka, ada kalangan pengikut bekerja sebagai bouncer di pusat hiburan? Tidakkah itu memperolehi pendapatan dari jalan maksiat? Apa yang menghalalkan pekerjaan mereka itu? Tidakkah itu bertentangan dengan nama pertubuhan itu sendiri?

Mengapa ahli bukan terdiri dari jemaah masjid? Mungkin ada, itu aku tak ketahui, tetapi mengapa yang bekerja sebagai bouncer, penarik kereta lebih ketara diketahui masyarakat? Anda sendiri tahu jawapannya.

Adakah dengan lantang memaki hamun, menjerit jerit terhadap orang lain menggambarkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang menggunakan nama Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islam Malaysia. Apa yang didakwahkan mereka? Cara kehidupan? Cara sunnah? Al-Quran? Mazhab mana yang diikuti? Jangan melenting, itu satu hakiki persoalan. 

Bukankah Nabi Muhammad SAW itu sendiri apabila diherdik, akan melembutkan suaranya? Tetapi dalam banyak kes, mengapa ahli mereka terlebih dahulu menjerit, memaki hamun bagai tiada pegangan agama? Sekali lagi, jangan melenting, kerana ini hanya satu soalan? Adakah itu cara berdakwah?
Apakah pandangan bangsa lain terhadap kewujudan persatuan seperti ini apabila lebih banyak kes negatif dicanangkan daripada yang molek molek? 

Sampai bila pertubuhan seperti ini menjadi duri dalam daging dalam masyarakat kita? Apakah yang perlu kita lakukan? Apa yang BOLEH kita lakukan?
Adakah pemutihan satu usaha yang bernas? Atau dibatalkan terus pendaftaran mereka bagi membolehkan proses pemutihan dilakukan secara total? Aku tak mampu menjawab persoalan ini, namun hakikatnya, aku tetap dengan persoalan, apakah hasil pemutihan yang dicanang akan dilakukan lebih setahun lalu.

Hanya Pekida sahaja yang mampu menjawabnya.

Tuesday, August 10, 2010

Ramadan - Kursus Mengawal Diet dan Nafsu.

Salam pembaca semua. Eh, macamlah ramai pembaca. Har har har.

Blog ini bermula sejak November 2008, dan kini sudahpun melangkaui usia dua tahun. Alhamdulillah, ia membawa kepada kematangan kepada penulis dan pembaca. Banyak yang tersirat serta tersurat dan harap harap ia dapat membawa kebaikan kepada semua, apatah lagi yang tersurat. Kebetulan posmen dah dapat naik gaji kan. Syukurlah, kurang-kurangnya tahun ni, dapatlah depa raya sakan. Penat kena kejar anjing, bertarung hujan, meredah panas terik.

Banyak yang aku tulis mungkin mengguris hati. Apatah lagi kalau yang membacanya adalah lelaki yang hatinya selembut tiramisu yang bini aku buat. Bini aku dah pandai buat tiramisu ok. Sedap. Nak order beritau aku. Nanti aku letak gambornya. Komisen ya miss bini.

"Macam puaka entry ni."

"Babi tul kau ni."

"Tak best blog kau ni.Lain kali nak tulis blog, ikut cara orang lain, dapat pembaca ramai."

Aku tak tahu, tapi untuk menjawab statement pertama tu, aku sebenarnya bomoh hujan dan tak pernah lagi simpan mana-mana spesis puaka. Kalau ada mesti aku dah kaya sebab boleh mintak nombor Magnum atau Sports Toto.

Bila ada orang cakap aku babi, aku tersengih. Sebab yang dicerca adalah babi dan bukannya aku. Babi sering menjadi mangsa. Sering menjadi mangsa kezaliman mulut manusia. Kesian babi. Walaupun babi adalah haram, ia tetap makhluk. Adakah dengan mencerca babi, ia dapat melegakan perasaan si pengucapnya? Mungkin. Syukurlah.

Untuk statement ketiga, depa pi baca banyak entry pastu gelak sorang sorang, pastu bagi statement camtu. Kanina tul kan. Tapi aku tau, ramai yang ketawa terbahak bahak sampai keluar airliur bila baca entry yang aku sendiri gelak. Mungkin ini akibatnya masa kecik kecik dulu aku selalu tengok Wahid Satay melalui televisyen itam putih jiran aku.

Hari ni hari terakhir Syaaban. Alhamdulillah, facebook banyak mengingatkan aku kehadiran bulan bulan ni semua, memandangkan aku sendiri daif dalam hal agama.


Sabda Rasulullah saw, "akan datang kepada kamu bulan Ramadan, bulan keberkatan, difardukan oleh Allah kepadamu puasa dalam bulannya, dibuka pintu langit dan dikunci pintu neraka, dirantai akan syaitan. Demi Allah, terdapat padanya satu malam yang lebih baik dari seribu bulan." (riwayat Al-Nasai'i dan Baihaqi).

Apapun, aku harap tiada antara korang yang tetiba datang gastrik ataupun bagi pondan pondan sekelian, tak payahlah kata datang bulan pulak sebab darah keluar ikut mana? Hidung? Impossssibleeee..

Yang merokok tentunya ia satu cabaran hebat untuk menahan pening sebab tak dapat menyedut. Mak gegula sangat suka bulan Ramadan sebab statement dia akan berbunyi:

"Rasa macam kat tepi laut, nyaman udara.."

Saat statement tu keluar, aku terasa seperti dihempas hempas ke batu. Bagai dicanai canai.

Insya'allah, mudah mudahan kita semua akan diberi tubuh yang sihat untuk menjalankan ibadah puasa dan menambahkan amal ibadah pada bulan keberkatan ni. Dan aku, aku akan bercuti rehat dari kerja selama sebulan, eleh macamlah aku ni artis pulak kan. Aku kuli, maka kerja tetap jalan kalau tidak dapur tak berasap. Takkan nak makan kurma raya nanti. Gila ke apa.Mulut orang Melayu ni bukan boleh. Karang satu kampung kena kompang. Kalau nasib tak baik, mau depa pi update status kat pesbuk kata rumah aku takde kuih.

Haaa, satu lagi, biasanya Ramadan yang pertama, akan berduyunlah manusia kat Bazar Ramadan membeli juadah macam besok nak kiamat. Air tebu, murtabak, nasi beryani semua korang nak bawak balik kan. Rasa macam perut korang tu sebesar tangki air kat rumah.

Bila waktu berbuka, pekena air tebu jek, terus tak boleh masuk yang lain. Itulah kita, pelahap sungguh rupanya kita ni kan. Nafsu kita ni kalau rakyat Somalia tengok, mesti mintak ampun.

Toksahlah beli banyak banyak. Aku pernah terbaca atau terdengar satu ceramah agama dulu (ya aku pun pergi ceramah agama), kalaulah duit yang kita plan nak berboros kat bazar ramadan tu, kita masukkan dalam tabung pastu sampai hujung Ramadan, kita sedekahkan, bertingkat pahala kita. Dapat pulak membantu orang susah. Ramai orang susah kat keliling kita, kita jek buat dek. Kategori susah ni tak termasuk mereka yang susah kencing ya atau susah tido.

Amalkan diet yang sihat cik abang, cik adik, makcik, kakak, cik pon sekelian. Cik Pon jangan lupa puasa. Mudahan dapatlah mengawal nafsu tengok abang askar tu. Ensem nokkkkkkkkk.. Sasaaaaaaaa

Dan aku, aku ingin menyusun jari memohon keampunan kemaafan dari korang semua kalau ada tercela, termaki, tertulis, tersilap dan semua yang ter yang pernah berlaku kat blog ni. Dan jangan lupa, zakat kepada mereka yang memerlukan.

Insyaallah, aku doakan agar Ramadan ini membawa segala keberkatan dan kemuliaannya kepada rakan rakan pembaca aku kat sini.Dan digandakan akan pahala pada setiap kebaikan yang korang lakukan.

Errr.. kenapa tetiba aku rasa suci jek ni. Haha.

Lastly, jangan tuang posa. Dosa derrr.. dosa nok.

Selamat Berpuasa, selamat menambahkan pahala.

Saturday, August 7, 2010

Al-Fatihah,

Saya menerima perkhabaran sedih dari seorang sahabat, Mazidul Akmal Sidik yang kehilangan bapa tercinta kira-kira jam 2 pagi tadi dan tiada perkataan yang dapat dihamparkan kepadanya selain doa buat Allahyarham.

"“Ya Allah!Berilah keampunan kepada Allahyarham Angkatlah darjatnya di kalangan orang-orang yang diberi petunjuk.Jadilah penggantinya bagi anak-anaknya yang masih tinggal.Kurniakanlah keampunan untuk kami dan untuknya,wahai Tuhan sekelian alam. Lapangkanlah untuknya di dalam kuburnya dan terangilah untuknya di dalam kuburnya”.

Wednesday, August 4, 2010

TNB - Powering The Nation's Progress? Crap.

I am not gonna do a rap song because I am a lousy singer. When I rapped, I sound more like I am reading newspaper than singing. Forget rhymes too. I am tone deaf. Kawan aku Azhar Abdullah and Suria nonetheless are two awesome singers. Tapi depa tak pandai menjahit, kalau idak, boleh jadik duta produk Singer.

Ini berkaitan TNB. This month alone, two incidences suffice to say, TNB berjaya memacu darah pelanggan untuk naik dan menunjukkan betapa hebatnya Malaysia memiliki sebuah syarikat monopoli pembekal tenaga di negara ini. Horay TNB. 

Anyway, let us focus on what had happened today.

Power were cut off abruptly (sejak bila pulak elektrik boleh putus secara manja?), while doing my editing. Lucky me, I ensure that every inch and nano, I used the Ctrl and S button to saved the file. But the last one, I failed to do so sebab baru start buat, and nak buat montage video is NOT easy. 

Power cut off happened at about 11am, and when my good colleague immediately called, the people answering the 15454 number said: 

"Sejak bila encik tak ada elektrik?" So they took the report. 

At about 4 or 5 pm, supply were restored tapi terasa seperti zaman pakai generator, atau as my colleague, Fitri said, "Hazri, elektrik dah ada, tapi macam kat Kampung Peta, Taman Negara." Rino pulak cakap, "kau tau tak elektrik kalau pakai generator, macam tulah, kalau nak rasa macam hidup kat kotai Indon, mehlah datang opis."

Bila aku pi opis, terasa sungguh nomad hidup. And the whole block terpaksa terima the same fate too.

After 7 hours of waiting, aku cuba pulak call, and this is what had had transpired:

The number, none other - 15454

Panggilan pertama ini dibuat exactly at 6:32pm.

Operator: "Bla bla bla, TNB bla bla bla"

Aku: "Encik nak mintak tolong check, kenapa supply takde kat area bla bla bla bla.." 

Operator: "Sejak bila tak ada (supply) encik?"

Aku: Aik, takkan awak tak tahu, mesti dah ramai call.

Operator: Saya check dan akan maklumkan pada encik.

Bila aku cakap kat colleague aku yang operator yang jawab tu kata tak tahu ada shutdown dan depa kata itu first time depa dapat report, semua mulut colleague aku ternganga macam pintu air masa musim banjir.

I was NOT hoping someone from TNB will call, sebab selepas pukul 6 petang, aku sungguh tak merasakan anyone from TNB will call, after all they are OUR CUSTOMER and we are their provider. It is a take or leave it situation in Malaysia.

After 3 hours takde langsung sesiapa dari TNB nak call, I made another call dan bukan sahaja office aku but the whole block tak ada elektrik.

2nd call made at 9:05pm:

Operator: (answering with standard baca buku greetings). 

Aku: "Encik bila electric supply akan ada di alamat bla bla bla bla bla.."

Operator: "Ohh encik, kami tak pasti, tapi akan hubungi encik balik."

Aku: "tak payahlah susah payah berjanji untuk sedap mulut, baik awak check sekarang, ini shutdown ni kenapa, scheduled shutdown atau interruption, sebab kalau scheduled shutdown, aku nak pi telefon namawee suruh dia rap." ok the last part tu aku tak cakap kat telefon, tapi dalam hati jek sebab namawee bingai tu tak tahu apa kejadahnya interruption and scheduled shutdown.

Operator: "Sebentar ya encik." Ding dong ding dong. Kenapa lagu for call waiting anti climax?

Operator (after almost one minute): "Encik, ini schedule maintenance..." belum abis operator ni cakap, aku terus rasa macam nak masuk dalam telefon aku tu. 

Aku: "Apa scheduled maintenance?" Kenapa tak bagi notis? Kenapa? Sampai bila scheduled maintenance ni? 

Operator: Sepatutnya ikut jadual, pukul 6 dah selesai encik. Tempat encik tak ada bekalan lagi?

Seronok kan? Yes, this is our fate, sebab TNB is the sole provider. Suka tak suka, kena suka. Ini kira kahwin paksa lah kiranya. Dulu in mid 90s pernah ada plan to have IPP (Independent Power Provider) untuk mewujudkan satu pasaran perbekalan yang kompetitif tapi biasalah kat Malaysia ni, apa apa hal, cakap dulu, announce dulu besar besar, gempak gempak kat media, pastu tak jadik. And this culture is being inherited sampai menteri sekarang ni. Gosh, I sound like ahli seumur hidup pembangkang. Tapi true to the fact, kita ni selalu sangat telan all this craps kan. Pindah Nigeria jom. Aiseh, beras tak cukup pulak.

Anyway, the operator said, she will get someone from Johor Bahru to give feedback to me, bila supply will be restored. So she did.

Lady caller: Assalamualaikum encik nasri.

Aku: Hazrey.

Lady caller: Encik, bekalan sepatutnya dah ada pukul 6 tadi sebab ikut jadual supply sepatutnya dah ada.

Aku: Memanglah dah ada, tapi tak stable, it cant even power up my pc.

Lady caller: bla bla bla, encik kami di office bla bla bla bla.

Aku: Kalau awak tak tahu apa yang berlaku kat ground, why the hell u call me for? Pergilah check dulu your fact sebelum call customer.

Lady caller: Bla bla bla bla bla.. hampir seminit setengah jugak dia cakap, dan repeating scheduled maintenance is being done from 9am to 6pm.

Aku: Cik, saya ni customer, kalau cik nak telefon saya dan dok baca dari apa yang tulis depan cik tu, baik tak payah call, my question is bila supply akan stable? Yang cik nak repeat dah dekat tiga kali pasal schedule maintenance tu kenapa? Sekarang jam kul berapa? Dah pukul 9 malam dah cik. Cik kat India ke? When you call your customer, customer do not expect you to kept on rambling about your problem, they want their problem to be solved. When you call, you took that responsibility and customer don't care where you are calling from. Kalau awak tak terima maklumat, that means, you better quit sebab you are not up to the standard to handle customer.

Lady caller: Ok encik, saya akan mintak jurutera call encik. 

Yes, it is a scheduled maintenance and we were not informed. For the 2nd time this month, aku dapat power interruption due to scheduled maintenance tapi tak ada notis. Horay TNB. Someone in TNB must be idiot or too stupid to figure out the importance of electricity to a business. He or she must got the job sebab pak sedara atau pak ngah depa keja TNB. You can always do your maintenance, tapi beritaulah betul betul, get them to sign as acknowledgement of receipt bila dah bagi notis. Agaknya siapalah the dungu yang pi hantar notis tu kan? Sumbat jek dalam post box and left. Time constraint mungkin? They should be more pragmatic in serving their customer. Inilah akibatnya kalau kerja dengan GLC. 

My agony does not ends there, the so-called jurutera rang my phone. Depa kata nak antar orang kejap lagi. Note that, at that hour which is at 9pm, not much of traffic to arrive kat my office area. It is 15 minutes tops.

Satu jam 15 minutes is the time taken! Aku lagi angin. Call lagi 15454, and the operator answered, ya encik technician dalam perjalanan ke tempat encik. Aku jawab: wahh, tempat kami ni macam jauh dalam hutan belantara pulak sebab tak sampai sampai pun. Kalau your technician tak ada kenderaan, beritahulah, saya boleh tolong ambik, saya pun tengah sangat free ni. Apa salahnya.

Lastly, at about 11.30pm supply restored tapi aku tetap menahan diri dari buat lagu rap untuk TNB sebab kali ni, memang scheduled maintenance. 

Nak dengar cerita best? Maintenance yang dilakukan pada sub-station terletak less than 100 metres from my office !! Yahuuuuuuuuuu i love TNB. Boleh buat chest button tak tulis I love TNB. TNB Loves me too. 

Ohh, kalau any of you have any contacts or listed in your spam mail yang tiap tiap hari korang abiskan masa baca dari buat kerja dan sibuk forward kat orang lain, please forward this too. Pakai blind carbon copy (bcc) ok lain kali.

Oh don't forget to forward to namawee sekali sebab kalau depa nak pi mengamuk, pi mengamuk for case like this.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.