Friday, April 30, 2010

THANK GOD ITS FRIDAY.

Kita santai sikit ok. 

This is an entry about a moron.

How do you rate / categorised a moron? For his bangang? For his snobbish act? For his cerita macam champion sampai nak kena order piala?

Surely enough, we have many morons around us.

"Don't sweat small stuff," says a good fren up north - Suria.

True. But if those morons are so everywhere, everyday, around us, like post it notes, can we like get a hammer and knock their moronic head?

Boleh tak?

Morons ni kurang pemalu, ok salah, morons memang tak ada maruah. Depa tak kisah pun apa orang pikir about them as long as they achieve what they want. Against all odds gitu, tapi malangnya untuk mencapai cita cita morons ni, depa susahkan orang lain.

Ohh, they do not know what is adab too. Adab never exists in their vocabulary. Apa adab tu? 

And tomorrow is a saturday and hope that it will be a serene and quiet day for me. Hopefully there will be no peha putih to be raided or any men being chopped into 6 parts.

Let me have my moment at home, quietly with wifey. 

And to all girlfriends and scandals, please do not call and/or sms me throughout the weekend.  That goes to you too, Lisa Surihani.

tetiba aku rasa aku nak pakai baju merah jek sekarang. untung dinding tu. Berabuk pun chacha nak pegang. Eh sejak bila ada nama manja pulak ni? takleh takleh, nanti kena saman, dia lawyer!! 

Thursday, April 29, 2010

BERITA BAIK UNTUK BAKAT BARU - KELAS NYANYIAN -- SIAP DENGAN GRO !!

Betul.

Ini kisah benar. Lebih benar dari Gerak Khas yang tak abis abis episodnya dan orang jahat mesti pakai singlet dan polis pula mesti pakai jaket hitam biarpun cuaca panas sampai ke telinga, hidung dan kening mata.

Last nite, seperti biasa aku menerima panggilan dari Pegawai Turus Cawangan Anti Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7), Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, DSP Tan Hiap Seng.

Seperti biasa jugak, target tidak akan diberitahu dan aku dah biasa dengan cara itu. Kumpul di tempat yang diberitahu, dan kami bergerak bersama-sama.

Jam 11 malam, kami gerak ke lokasi.

Sebuah premis di rumah kedai dua tingkat di Taman Pelangi diserbu.

Dari luar, ia adalah sebuah pusat belajar nyanyi. Aku teruja sebab baru aku tau ada kelas nyanyian kat JB ni, dan dengan wujudnya kelas nyanyian ni, cita cita aku untuk masuk AF mungkin tercapai. Alah, tapi aku kena cari rumah buruk sikit sebab baru boleh menang. Suara tak sedap tak kisah, undi simpati penting kalau masuk AF.

Aku dah bayangkan mesti cikgu kelas nyanyian ni, terdiri dari ahmoi ahmoi penyanyi hongkong. Kurang kurang pun boleh belajar canto pop beb!

Seramai 10 anggota menyertai operasi ni.

Bila dah masuk, aku nampak ramai lelaki berusia dalam lingkungan 40-an ke atas. Aku terpikir kejap, depa ni masuk nak belajar tai-chi ke? Atau nak belajar nyanyi? Kebanyakan lelaki yang ada dalam tu besar kemungkinan adalah bapak bapak orang, atuk pun ada.

Bila dah bukak lampu, maka puaslah aku tengok ahmoi ahmoi, wait sorry, nyonya nyonya GRO yang menemani apek apek tu semua.

"Aiyah encem, delink delink orli mah. Wer got work? Ol oledi, blood no more oledi." (putus darah dah.. hahah), ok dialog tu aku tambah. Ajinomoto sikit.

Hakikatnya GRO yang ditahan seramai 18 orang tu semua aku pasti dah putus darah dah. Tapi bila dah kena carlsberg dengan guiness, aku pasti, mata pelanggan akan nampak GRO kerepot tu semua seperti Katie Leung.


Tapi, dressing bukan main! Sungguh happening. Kalau gelapkan lampu, mesti terbayang Fasha Sandha.

Apapun, yang menjadi peliknya ialah, lesen yang dikeluarkan untuk beroperasi adalah dari Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB).

Kita semua tahu, pihak berkuasa tempatan memiliki kuasa untuk membatalkan lesen jika terdapat penyalahgunaan lesen oleh pemiliknya.



Lesen perniagaan dikeluarkan MBJB bagi kelas nyanyian. Dan pemiliknya sungguh patuh dan letakkan papan tanda kelas nyanyian di luar premis. Tapi adakah pegawai penguatkuasa MBJB percaya bulat bulat dan tak perlu ada pemeriksaan dalam premis selama ia beroperasi? Dan premis ini bukanlah terletak di tengah hutan mahupun dalam gua.

Lihat pada tarikh lesen dikeluarkan. Dari bila?

Sekarang dah bulan April. Selama empat bulan terdapat 120 hari. Apa penguatkuasa MBJB buat?

Banyak tindakan boleh diambil jika MBJB lebih proaktif dan tak menyerahkan bulat bulat pada polis untuk buat kerja diaorang.


Kelas nyanyian ada sediakan minuman keras? Mesti something ikan kan?

Ini pula 'kelas nyanyian'. Ada lampu lap lip bling bling. Happening kan kalau siapa belajar kat kelas nyanyian ni. Terasa seperti superstar, boleh joget ala ala Wonder Girl ok!

Tulah kekadang bila selalu ikut operasi pihak berkuasa, kekadang aku terpikir jugak, takkan semua benda polis nak jaga? Abis tu buat apa ada jabatan penguatkuasa dalam pihak berkuasa tempatan seperti MBJB?

Aku tahu, depa pi tangkap makcik jual nasi lemak dengan kuih lopes kat tepi jalan.

Wednesday, April 28, 2010

RULES OF ENGAGEMENT AND INTERVENTION TECHNIQUE

I read carefully the report about a 15-year old boy being shot dead after a police chase at Section 11, Shah Alam yesterday.

My fellow colleague, TV3 crime program producer - Mazidul Akmal Sidik wrote about it here.

While di Harian Metro online ia turut dipaparkan, lihat di sini.

A special panel has been setup to investigate the case.

Now, we asked:

1. Macam mana a 15-year old boy can be driving a car while he is not lawfully legal untuk memiliki a driving license?

2. What had happened prior to the chase sehingga mengakibatkan polis mengesyaki kenderaan itu mencurigakan (atau dalam kes ini, timbul keadaan mencurigkan) dan mengarahkan ia berhenti?

3. When the boy decided not to stop, is panic the main reason?

4. Apabila berhenti, mengapa kanak-kanak itu decided to reverse his car? (Note: definisi kanak kanak digunakan kerana usia pemandu adalah 15 tahun).

"Although police chases are dangerous, police who allow suspects to flee run the risk that offenders will do even greater harm to citizens, says Michael Crivello, president of the Milwaukee Police Association and a city police detective." Quote: USA Today.

The panel has to establish all this questions, termasuk adakah anggota polis terbabit sudah melaksanakan intervention technique untuk memberhentikan kenderaan berkenaan.

While answering that question, bear in mind, that enforcement officers sudah mengarahkan kenderaan itu berhenti termasuk menggunakan intervention technique sebagai usaha memberhentikan kenderaan yang melarikan diri.

It is also common sense that yang mengejar dan arahan memberhentikan adalah dari anggota polis menaiki kereta peronda lengkap dengan beacon dan siren serta pembesar suara. Selalunya dalam kes lazim vehicle pursuit, teknik itu sudah digunakan, bagi tujuan memberi arahan.

However, would you rather have yourself or your family drive through a city or a place with such vehicles involved in a police chase to continue to drive around, placing countless innocent civilians in harms way?

Di mana mana part of the world, in a police chase, it is common that they may not establish the identity of the driver until the vehicle driven has been stopped, indefinitely.

International Association of Chiefs of Police (IACP) pernah mencadangkan penggunaan tyre deflation sebagai alternatif utama memberhentikan kenderaan yang terlibat dalam vehicle pursuits. In Malaysia, aku tak pernah dengar lagi terdapat peralatan itu, dan alternatif intervention adalah menembak tayar kenderaan itu dan aku kira ia agak tepat, kerana pada penilaian ketika itu, membiarkan kenderaan itu terus bergerak memungkinkan ia memberi risiko kepada innocent civilians, bystanders atau other road users.

tyre deflation system atau 'stinger'

Note, pada ketika adegan kejar mengejar itu, identiti pemandu masih lagi tidak dapat establish.

Manakala pada kes kes terdahulu, apabila terdapat hostile intent pada kehadiran anggota polis, mereka perlu mengambil tindakan bagi meneutralkan suspek, kerana kemungkinan pemilikan senjata tidak dapat diketepikan. Apakah alternatif ketika itu?

Based on assumption, tentunya anggota polis terbabit melihat terdapat ancaman berdasarkan perlakuan pemandu, kerana:

1. Tidak berhenti biarpun sudah diarahkan berbuat demikian.
2. Tayar ditembak tetapi masih lagi bergerak.
3. Selepas terbabas, masih lagi cuba mengundur kereta dipercayai dalam cubaan meneruskan pelarian.

Pada ketika kejar mengejar itu, tiga persoalan itu ditambah dengan cara pemanduan yang berbahaya memungkinkan pemandu atau penumpang kenderaan bakal memberi ancaman.

Persoalan timbul, mengapa pemandu itu masih cuba lagi lari padahal anggota polis terbabit beruniform? The passenger can answer this question. Berdasarkan maklumat yang aku terima, bapa kepada penumpang itu adalah penjawat awam dalam law enforcement agency.

On recent cases, a fleeing vehicle involved in a pursuit normally terlibat dalam satu aktiviti jenayah atau perlakuan menyalahi undang undang. Soalan ini harus ditanyakan kepada penumpang dalam kenderaan itu adakah faktor itu persuaded them to flee?

Adakah berlaku satu kejadian mengakibatkan kenderaan itu dipandu dalam keadaan mencurigakan? Perkataan mencurigakan amat subjektif. Adakah kerana faktor tidak memiliki lesen sahaja mengakibatkan pemandunya bertindak melarikan diri? It is a traffic offence.

Apapun, I will let you to debate. In the meantime, sedekahkan Al-Fatihah kepada si mati dan takziah kepada keluarga kanak-kanak ini manakala doakan agar justice prevails. To the four policemen, have faith.

Tuesday, April 27, 2010

CONTRARY TO POPULAR BELIEF.

Sebenarnya, aku hanya berpura pura ketika gathering di Hutan Komanwel ala ala gimik Gerak Khas The Movie. Ya, aku teringin nak jadik A Galak tapi aku tak suka misai dan mungkin aku rasa aku terlalu comel dan ayu untuk disamakan seperti Abang Galak.. Ayu? Hahahah

Now, laugh as much as you want.

Dan akhirnya, ia menjadi tali pinggang. Ok tak. Ni ada ni haa kat rumah, tengah melingkar. Robert nama dia. lols

Friday, April 23, 2010

SHOES AND HANDBAGS SALE !!!

Yes, it is shoes and handbags sale, you will never believed !!

Why? Sebab memang tak perlu percaya pun.

Well, this is about my little sis - Annom's participation during Jom Heboh in Johor Bahru, 24th and 25th April at Danga Bay. Her participation melalui company dia sendiri - head2toe boutique. As you can see, I placed her facebook badge here on my blog dan setakat ni aku masih belum dapat upah lagi. Ya tak ya kan.

And nope, she will NOT be taking up any booth di Jom Heboh, better yet, she will be at Nona's Booth at Studio 3 for the two-day carnival. Nanti pi cari ya.

There will be some make up and tudung demonstration. Segala jenis tudung dia bawak and if you ask me, aku memang tak tahu apa ke namanya. Haha. Yang aku tahu cuma tudung awning untuk melindungi hujan. lols.

Tapi aku ada tengok stok dia upon her arrival from KL yesterday, berbungkus dia bawak dan aku pelik jugak, sejak bila adik aku ni pandai berniaga tudung pelik pelik ni.

Annom kata, ramai yang suka tudung, anak tudung yang dia bawak tu, memang hot items. Ok, perempuan memang selalu ada citarasa pelik. Sama dengan bini aku bila dia pilih aku jadik boyfren dia dulu.Sampai hari ini aku cuba mancungkan hidung aku tapi tetap penyek gak. Takperlah, dia pun dah kahwin dengan aku. lols.

Annom memang tak pernah putus asa dengan entrepreneurship dia. Sama dengan laki dia. Hopefully, aku akan dapat ganjaran sebab mengampu dia kat sini. Tapi kalau korang tak pergi, kuranglah ganjaran untuk aku kan. Haha, tak ikhlas sungguh kan.

They are blessed with a child - Khalish dan sejak menjak ni, dah mula nak takeover position aku kat rumah aku sebab selalu sangat dengan Mak gegula. 

Anyway, she will be at Nona's booth di Danga Bay throughout the carnival dan katanya, dia akan bagi  out of this world discount for pengunjung booth Nona! Errr, bila dia dah bagi diskaun, tak dapatlah dia belanja aku nanti. Cisss.

Apapun, bila dia sibuk di karnival Jom Heboh, inilah peluang aku untuk kidnap anak dia hehe.Gonna spoil him with Baskin Robbin, wait, Khalish tak suka ice cream tapi suka keropok lekor (????). Sungguh tak international anak sedara aku ni. hahaha

And in the centre is Khalish, the only child to my sister (buat masa ni.. ehem.. umi nak adikkkkk). On the right is Hafiz, another favourite nephew of mine. Of course yang paling kiri pun sama umur dengan kedua duanya. Err pandai posing Khalish ni.. comel tak? Tiga tiga comel kan. Alah cakaplah comel, cakaplah..

Apapun, jangan lupa pergi booth Nona di Jom Heboh di Johor Bahru sebab ini kata Annom:

"Semua produk yang aku bawak ni aku nak bagi murah murah sebab after all, inilah peluang customer nak try style baru for tudung!" Tak untung takper, janji dapat long term dengan customer. Bagusnya adik aku ni, strategi bukan main lagi. Eh, kalau agaknya ada duit lebih bagi kat aku tau. Haha.

p/s: ohh setakat ni Annom takde cakap kalau ada sesiapa sebut nama aku dapat further discount tapi kalau comel dan hot, tolonglah tolonglah dan tolonglah JANGAN lupa sebut nama aku ok. Ehem. Tersedak sikit. Ada orang sebut ni.


Thursday, April 22, 2010

WAHAI CARPET PANDAI TERBANG... U-TURNNNNNN...

Aku sangat suka pada story ini dari The Star.

KUALA LUMPUR: The Road Transport (Amendment) Bill which proposes compounds for traffic summonses to be increased from RM300 to RM1,000, will be withdrawn.

Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Abd Aziz confirmed that the bill, which had been tabled for first reading in Dewan Rakyat on Monday and scheduled to be debated in a day or two, will be withdrawn.

"The bill will be re-tabled in the Parliament meeting in June," he said, adding that he would have to explain to the Cabinet about the withdrawal of the bill, which has a total of 51 amendments.

Two other proposals - increasing the minimum age to apply for a motorcycle licence from 16 to 17 years and for only the Director-General of Road Transport to assign a number plate, will also be dropped.

He said the backbenchers had written to him, saying that the three proposed amendments were "not people-friendly."

Nazri also said the RM1,000 proposed fine was deemed too harsh for the lower income group and the increase in mininum age of driving licence for motorcycle might affect students in rural areas, where motorcycle is their mode of transport to attend school.

The proposed amendment on car number plate to be assigned only by Road Transport may not be able to solve problems of forged number plate as well, he said.

Asked whether the u-turn on the bill was related to Hulu Selangor by-election, Nazri said it was not in his mind at all when he made the decision.

Backbenchers club deputy chairman Datuk Bung Moktar Radin said the MPs spent two days with Road Transport Department, Transport Ministry and other agencies to discuss about the proposed amendment.

He said discussions with them would continue in order to have a people-friendly bill.

Penang Chief Minister Lim Guan Eng also questioned the Government's move to increase the traffic offence fine from the present RM300 to RM1,000.

The Bagan MP added the authorities should have concentrated more on enforcement and education for motorists instead of imposing higher fines.

"This bill was hastily passed without proper discussion in Parliament.

"It should be withdrawn and brought to a select parliament committee for further discussion.
"The authorities should have looked into the problem of lack of enforcement instead of increasing the fines.
"Many people have complained to me that the fines are excessive and the amount is more than they can afford," he told reporters at the Parliament lobby.

Aku sangat suka statement dari the young chap of Kinabatangan.

Whilst aku sangat setuju dengan the nasi kandar fella, sebab what we are lacked of is education.

Realitinya, walau tinggi sekalipun denda, it all goes back to attitude. And correct me if I am wrong, on the road, kalau kita nampak kereta dah tak macam bentuk kereta, unsur serta elemen setan, iblis dan jin serta sepupu bunian pasti ada pada pemandunya.

Enforcement pulak tak cukup. Self prevention is the best tool.

Ramai yang nak jadik F1 driver. Kereta Kancil pun ada yang diubahsuai menjadi kereta BMW pada logo di stering. Cukuplah nok, itu jek mampu, kastemer kurang tempah pelamin.

Dan, bukan sahaja private cars sahaja yang bawak macam setan, ada jugak kenderaan milik jabatan kerajaan mahupun agensi kerajaan yang dipandu ibarat setan kena petir. Setan kena petir camna?

Dulu, pernah aku nyaris berlanggar dengan kenderaan milik Pihak Berkuasa Tempatan Pasir Gudang yang tetiba memasuki simpang tanpa mempedulikan kereta aku datang dari arah depan. Mungkin dia terasa comel pada ketika itu, lantas membuat lintasan seperti setan kena petir.

Kenderaan milik kerajaan seharusnya lebih berhemah. Do we have any numbers to report on their way of driving? None. Of course, they will say report it to JPJ tapi it is NOT independent. We should have another number so that we can spend more money setting up the number. And lastly, nak tunggu telefon berjawab sama dengan nak tunggu dapat turn kita kat spital kerajaan.

The verdict is simple - kerajaan menguatkuasakan undang undang, menggubal undang undang, tetapi kakitangannya tidak mematuhinya. Hows that? And how do we see that? Mestilah kita fikir, buat apa aku nak ikut atau patuhi sedangkan diaorang sendiri main langgar jek. Right?

Case in point, recently I was picking up a colleague from Senai Airport. Drop off area is no parking zone. Understood that.

Arrived there immediately after the arrival of the flight carrying my colleague.

"Encik, nak ambik orang?" tanya seorang anggota polis bantuan airport itu.

"Taklah, saya saje jek bersiar siar kat sini, manalah tau kot dapat mata air kat sini," tentunya bukan itu jawapan aku, sebaliknya aku menjawab - saya tengah cari kedai jual putu mayam.

"Ya encik, saya kejap jek ni, nak ambik orang," aku cuba menghaluskan suara tapi gagal, namun ada sikit sikit bunyi manja, merengek - malangnya ia jugak gagal mendapat simpati brader polis bantuan tu.

"Dah jalan jalan," katanya.

Aku pun gerak dari situ dan membuat satu u-turn yang sangat besar. Aku suka perkataan besar. Tak tahu kenapa.

Anyway, bila aku sampai semula ke tempat yang sama, aku nampak sebuah kenderaan berlogo PDRM masih tidak beranjak dan masih ada pemandu di dalamnya.

Bila nampak kereta PDRM itu tidak beranjak, aku rasa tidak ada keadilan sebagaimana wanita merasakan tidak adil kalau laki mereka kahwin lebih dan ternampak gambar laki mereka bergambar dengan menampakkan dada persis 20 tahun lalu dan tetiba kena denda pulak tu. Abis duit ai nak beli pinggan mangkuk kat Langkawi tauuuuu..

Aku berhenti at the same spot sebelum tu - which is few metres infront of the police car.

"Encik, tak boleh parkinglah sini," the same polis bantuan approached my car.

"Encik, belakang tu kereta polis ke? Kenapa dia boleh parking?"

"Ohh dia tunggu inspektor narkotik," katanya confident.

"Ye ker? Dia boleh parking kat sini pulak yek?" aku tanya.

Dia terpinga pinga.

"Macam nilah encik, saya pun taknak susahkan encik, apa kata encik mintak kereta belakang jalan dan saya pun jalan sekali," aku memberikan satu idea yang sangat munasabah.

"Kalau encik rasa saya salah, then encik boleh saman kereta saya, tapi pastikan kereta belakang tu pun kena saman sekali, saya nak ambik gambar," aku memberikan cadangan kedua kerana sebagai seorang yang adil, kita perlu beri pilihan pada orang.

Kesian brader tu, dia terus berlalu membebel bebel dan membiarkan aku park kat tempat drop off tu.

You see, it is not difficult to understand the law kalau kita sendiri yang kuatkuasakan. And the words - law abiding citizen mestilah dimaktubkan sekali pada kakitangan kerajaan, kerana mereka sebenarnya memberikan khidmat kepada kita dan they should earn our respect and not asking for it, or making us fear of them.

Ini tidak, the culture now is, we should be so fear of them sampaikan kita meluat dengan perangai mereka. That is NOT right.

Hakikatnya, penggubalan undang undang semata mata dengan menaikkan denda tidak memberi kesan yang cukup untuk mendidik. Preventive education is more important. We should spend more money on that instead. Ini termasuk mendidik cina cina bukit, india estet dan melayu bangang yang pandu kereta macam kera dapat keluar zoo. If you feel offended of the name calling, then you are living in denial.

Dan aku masih lagi tak dengar mana mana ahli parlimen yang bijaksana termasuk Abang Bung, untuk mencadangkan kepada Menteri Pengangkutan supaya mengawal harga pengambilan lesen memandu because it is fucking expensive! And yes, fucking a prostitute is much cheaper than getting a license in Malaysia. Literally. And so I was told.

Dan when you say that denda RM1000 is too harsh for low income group, itu maknanya kita lebih tertumpu pada denda semata mata. Letaklah sejuta ringgit sekalipun, kalau education fails, tetap gagal jugak.

What they DO NOT understand is, it is NOT about denda. Administering through fear? Salah tu. Orang akan lebih benci.

But then aku terpikir. Depa nak kisah apa, depa ada outriders. Depa pakai keta besor besor, ada drebar. Leadership by example? Apa tu? Tajuk novel?

"Leadership comes at all levels and in all roles, and it's not just held in positions of power." - Psychologist Lily Kelly-Radford.

Tuesday, April 20, 2010

PLEASE ADD AS FRIEND: PEMBEKAL SUSU DI PESBUK.


Hahahaha. Sundal sungguh siapa yang dah add ni. Tengok jantina nya. Lols. Kalau tak segan, click kat gambar tu untuk lihat secara besar. Sangka baik ok ayat aku tu. Pegi klik dulu, pastu baru baca.

Dah klik besar dah? Besar tak? I mean, cukup besar tak gambarnya? Kalau tak sila beritau di ruang komen.

Aku rasalah, ni ada mesti mamat yang bengang kena dumped pastu depa simpan pulak gambar girlfriend dia. Tup tup dia letak ID camtu. Sial ahh kalau kena camni.

Mesti menyumpah nyumpah kan. Hahahah...

Dan aku rasa, gambar ini sesuai jika membuat perniagaan susu. Yelah, kat pesbuk kan ada memacam barang boleh jual.

Ohh, kalau kawan korang yang terdiri dari lima orang tu, sila maklumkan kepada mereka dengan segera - selain membisikkan, kau ada buat bisnes MLM susu ker? Tak masuk takper, dengar dulu... hahahahaah

Jap jap, biasanya kalau beli borong susu, pakai kampit atau uncang? Taklah, aku tanya jek. Malu bertanya sesat jalan ok.

BANYAK ORANG GILA JUDI DAN CERITA PEHA PUTIH.

Banyak orang gila judi
banyak orang gila judi
hai judi merosak diri
merosak diri
banyak yang setengah mati
akibat judi

Kalau sedang main pakau
banyak orang naik angau
mereka selalu risau
selalu risau
sama-sama jadi sasau
hai jadi sasau

Satu ringgit
dua ringgit
tiga ringgit
empat ringgit
limaaaaaaa ringgit

Satu ringgit
dua ringgit
tiga ringgit
empat ringgit
lima ringgit
haaaaaangusssss....

Kalau sudah gila judi
kalau sudah gila judi
dia lupa anak isteri
hai anak isteri
dia lupa anak isteri
hai anak isteri

Kalau kecanduan judi
kalau kecanduan judi
akhirnya setengah mati
setengah mati
akibat judi

Tolak habuk
jalan kaki
gigit jari
kalah judi..

Youtube vidz here, kalau rasa diri masih lagi bergetah.

Kenapa aku tetiba post lagu ni? 

Couple of nites ago, aku menyertai serbuan anggota dari Cawangan Anti Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor ke atas sebuah funfair di Taman Puteri Wangsa, Johor Bahru.

Antara yang ditahan adalah seorang lelaki berusia 57 tahun.

Lelaki Melayu yang aku pasti boleh dipanggil atuk ni pada mulanya menafikan kehadirannya di situ untuk bermain. 

Bila aku beritau ada anggota polis yang sudah masuk awal awal, menyamar sebagai pelanggan dan mengesahkan dia ada bermain barulah dia mengaku.

"best ke pakcik berjudi ni?

"Taklah pakcik cuma datang ikut kawan jek, nak tengok."


"Takkanlah pakcik tak main."

"Tak main langsung, saya cuma berdiri kat hujung sana," dia beriya iya menafikan sambil menunding ke arah sudut tempat permainan judi dijalankan.


"eleh pakcik, tadi ada polis lah dah masuk awal menyamar, eleh," aku cakap pada pakcik tu ala ala manja sikit, persis drama Na-O-Mei.

"Sikit jek saya main," kata pakcik tu malu malu kucing.

"Berapa menang?" aku tanya.

"RM30!" sungguh sungguh pakcik tu jawab, tanpa melihat aku. Dia bagai merenung masa depannya.

"Berapa pakcik abis (duit)?"

"RM50."

"Pakcik, itu bukan menang lahhhhhhhh.. itu kalah..."


Dalam serbuan itu, polis mendapati pengusaha funfair itu langsung TIDAK mempunyai sebarang lesen mahupun permit untuk menjalankan operasi funfair itu.

Semua diangkut termasuk dua ahmoi comel yang bekerja di funfair tu. Dan aku hampir bergaduh disebabkan ahmoi comel tu cuba mengenyit mata dan menjeling manja pada aku, dalam cubaan menggoda aku. Ok tak. Itu tambah ajinomoto kat cerita ni. Haha.

Hari ni, aku akan mengikuti satu lagi operasi. Best. Operasi tengok peha. Yummy !!


Serious, gambar ini takder mengena dengan entry dan operasi yang aku akan ikut kejap lagi. Tapi aku google gambar peha, yang ni jek aku rasa PALING beshhhhhh... Untung jadik kerusi tu kan.. takperlah..

Ohh, tajuk peha putih tu pun takder mengena dengan gambar ni. Kalau ada pun, ia secara kebetulan.

Saturday, April 17, 2010

CUBAAN MEMONDANKAN AKU.




Hahaha.

Sungguh celaka tak?

Aku tak sempat mengorek rahsia di sebalik penemuan nombor telefon aku tu, tapi aku dah tahu kat mana ditulis. Gampang sungguh.

Before the shocking discovery and very the pondan mondan and celakalah pondan, I called the number and he was surprised to hear a husky, not ladylike voice.

Aku gelak dan he was laughing too. Chemistry kot. Haha. Tapi tolong percaya, lelaki itu tidak langsung berbunyi ketawa ala-ala manja. Haha, gampang.

Semangat betul mamat ni, pepagi dah sms aku.

And yes, benda ni dah lama. Dan gampang cecah bumbung ni.

Thursday, April 15, 2010

PAKEJ PALING MENARIK MAK ANDAM KHAS UNTUK ANDA. JANGAN LEPASKAN PELUANG.

Ya, pakej. Amat menarik.

Lebih menarik dari semua pakej yang ada.

Baca ini.

BATU PAHAT: Dari luar dia nampak lembut dan bersopan-santun. Namun, perwatakan itu langsung tidak menggambarkan kezaliman seorang pondan berusia 29 tahun terhadap seorang gadis lembam yang dikurung dan ‘diperdagangkan’ kepada lelaki hidung belang selama sebulan.
Malah, mak nyah terbabit sering mengancam dan memukul remaja berusia 19 tahun itu jika enggan melayan nafsu pelanggan yang bertandang ke rumahnya di Taman Soga di sini dengan bayaran RM100.
Hasil perbuatan tidak berperikemanusiaan terhadap remaja itu, mak nyah berkenaan yang juga seorang mak andam menggelarkan dirinya Kak Dhalia meraih pendapatan lebih RM2,000 sebulan.

Bagaimanapun, kegiatan jahat pondan itu dapat dihidu keluarga gadis berkenaan yang mencarinya di sekitar bandar ini sejak sebulan lalu.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris, berkata pengalaman hitam mangsa bermula apabila mak andam terbabit bertemu remaja berkenaan di Dataran Penggaram di sini, pada malam 3 Mac lalu.

More of the story here.

I just love the ending part of the story. Go and read please.

Celaka tak pondan ni? Yet, bila kita cemuh, mereka ni akan cakap kita setan, kita jahat. Kita iblis.

I know, you will say kenapa nak profiling? Orang lain buat benda yang sama. Betul. Tapi kita terima hakikat. Pondan tak boleh terima hakikat sama seperti mereka tak boleh terima hakikat mengenai status LELAKI mereka. Dan tidak, mereka TIDAK memiliki dua kemaluan. Percayalah, mereka hanya ada satu biarpun mereka sungguh sungguh mengeluarkan suara halus seperti kucing cuba menguatkan dakwaan kasar mereka. Dan mereka juga bersungguh sungguh melipat hakikat mereka ke belakang.

Pondan are not perfect. Malah, apabila mereka menggunakan KONONNYA kelembutan mereka, kadangkala mampu memperdayakan ramai orang. Tengok cerita itu, aku percaya dia menggunakan taktik memujuk terhadap gadis itu sehingga menjadi mangsa. Dia pulak senang lenang dapat duit. Setan tak pondan?

Tapi, pondan sekor ni memang cukup pakej. Good that the police acted fast.

Hopefully not all pondan will be as such tapi kalau such offences being repeated, idakkah nanti pondan pondan semua akan dilabel macam tu, dan pastu marah kat masyarakat. Buatlah peel elok sikit, kalau betul nak jadik perempuan sangat melawan hakiki, buatlah 100 peratus. Kalau ia boleh dilipat dengan penuh usaha hingga menjadi tangga kejayaan, takkan perangai takleh dilipat?

To me personally, pondan tetap pondan. And you know aku memang tak suka pondan.

Tuesday, April 13, 2010

PHOTOGRAPHER NEEDED.

I am working on a hotel project in Johor Bahru thus in need of a photographer yang boleh menghasilkan fotografi yang dramatic and of course, creative (read: very creative, abnormal, extraordinary).

The job will require several days of outing in Johor Bahru (if you are outstation); however, a 4-star accommodation will be provided during the service rendered.

Please quote accordingly via my email and link to your past photographic profile.

Full photographic equipment is necessity.

Monday, April 12, 2010

AI KENOT TOK INGLIS. KENOT KENOT.

I was rolling on the floor reading this from thestar today:


ON a recent trip back to Malaysia, I noticed that many stores at shopping centres have trained their salesgirls to greet customers.

Unfortunately, they have all been taught to say, “You’re welcome”, which should only be said in reply to

“Thank you”. They should be greeting shoppers with “Welcome”.

I do not understand how such bad English has managed to spread to stores all over Kuala Lumpur. I noticed that this happens in Singapore, too.

I hope we will be able to correct this before everyone else makes the same mistake and before we are laughed at by tourists!

SHOPPER,
Zurich.

lols !

It is not something extraordinary to be reading such comment from a tourist. Kita sendiri pun selalu berdepan dengan diaorang ni semua.

"Alor (yes they do say helo with an 'R' and kalau yang dirty minded sikit, tentu sekali ia dapat menyuntik satu gambaran berkaitan alor dan tentunya bukan alor setar).

"Alor missster, what are you looking for?"

Normally, kalau aku masuk kedai dan ditanya sedemikian, aku akan jawab:

"Saya cari kasut sekolah dan baju sekolah. Ada tak" Dan biasanya ketika aku menjawab dengan statement ini, muka aku sangat serious seperti aku sedang berak. Dan ketahuilah, berak tak boleh senyum, sebab ia tidak membantu otot otot muka.

Dan di Malaysia, lazimnya, kalau kita buat bodoh jek dengan salesgirl or sales-not-so-men with colored hair, meka akan tenung kita seolah olah kita sedang merancang untuk mencuri biarpun kedai mereka menjual televisyen yang besar besar dan sukar untuk dimasukkan dalam poket.

Enuf said. Can't they speak in Malay instead kalau nampak muka jawa masuk kedai?

And do they have to asked, cari apa, instead, let us be with our business and then ask "do you find anything you like?" Wouldn't that be more appropriate?

Wednesday, April 7, 2010

SINGAPORE - THE SMALL DOT.


Singapore is equivalent to a loser republic. Wait, lets describe them as a small dot. Small dot trying to make their presence felt.

They are also kiasu too.

From talkingcock.com here is the definition of kiasu:

KIASU
(kee-ah-soo)
Hokkien adjective literally meaning, "afraid of losing". A highly pejorative description beloved of Singaporeans. Possibly our defining national characteristic. The nearest English equivalent is "dog in a manger", though even that is pretty mild.
"You went to get a handicapped sticker just to chope a parking space? How kiasu can you get?"

Cool kan? I couldn't agree more about the last sentence. 

Not only Singaporeans tend to be 'kiasu' with their driving skill, they also have the tendency to be kurang ajar throughout their daily life, and they achieved excellence to it.


Masa di Singapura for the whole three days, kami sungguh sungguh jumping in joy sebab dapat host yang tempatkan kami di hotel konkek. Ask your male frens if you do not know what 'konkek' is. I do not want to delve into that.


Sebelum sampai tu, aku ada tanya tanya pada colleague from KL, Marwatif Amer of Nona, whether dia tahu atau tidak of the hotel arranged by the host. However, aku macam ada bad feeling about this trip and macam dah agak dah, mesti Hotel Konkek. This hotel konkek is so popular in Singapore for a quickie.


A quick read at this link should give you some idea of the hotel we were staying.

Masa check in, aku dah membebel bebel sebab I don't mind staying at any hotel except for those with suspiscious characters inside the hotel.


In fact, masa checking in tu, a man leaning against a wall next to the smallest reception in the world, tengah baik punya feeling korek hidung. Gampang sungguh.

Gambar hiasan, takde kena mengena dengan cerita ni. Tapi that should give you an idea, apakah yang dilakukan lelaki itu terhadap hasil titik peluh dan usaha gigihnya hingga mampu mengaut keuntungan tanpa nilai. Yang pasti, aku menjauhkan diri dari dinding tempat lelaki itu port. Mesti banyak dia tinggalkan kat dinding tu.. uweeeeeee... dah jangan jadik pondan.


We were given rooms at 2nd floor. Seperti yang aku jangkakan, kalau diberi pilihan, berbaring atas rumput lebih shedap dari baring atas tilam hotel konkek ni.

We had no choice tapi terpaksa jugak mandi, walaupun kalau tanya perasaan aku masa tu, sungguh bercampur campur, sungguh keliru. Tapi aku tidak keliru akan jantina sehingga menyebabkan aku ajak assistant aku Hafiz untuk menggosok belakang badan aku. Hahah. Setan.


Keluar dari bilik untuk ke masjid bagi satu majlis pernikahan, kami terserempak dengan one young Malay couple going for one nice konkek session. Siap bawak ration mungkin nak makan kalau lepas konkek nanti perut lapar. 


Muka mamat tu sungguh berselera, tapi bukan pada bungkusan yang dibawak pasangan wanitanya, tapi, takyah cakaplah, sangka baik. Mereka check in untuk main 'kebun kebun'. Tak tahulah siapa yang bawak baja dan siapa bawak benih. Aku rasa aku tau, tapi taknaklah cakap, nanti jadik fitnah. Dosa.



Ingatkan akan kurang dosa kami bila dah keluar dari hotel tu, rupanya tak.


At the masjid, there were international photographers - well at least they thought they were international. lols

About five or six of them, with one that uses a SLR camera to shoot video.

Using a tele-lense, the one using SLR for video is the most annoying.

Apparently, all of them are fucking stupid. Why? Bila kami tengah shoot, diaorang sungguh rabak. Well that is the term that the small dotters' used to describe something extreme.

Aku rasa setakat ni, photographers in Malaysia masih lagi civilised and diaorang tak lagi cross infront of camera macam those Singaporean photographers seperti siamang dan ungka.

Siap melompat lompat kat belakang pengantin ketika kami tengah shoot, making it difficult for us. The room is so small, dan mereka ni langsung tak hirau.

Aku hampir nak cakap - ini bukan artis international and they too, not international tapi kalau depa masuk circus mesti international sebab gaya memang macam siamang dan ungka terlatih. yah, yah yah, down down, jump jump..

credit: http://fotosa.ru

That really shows that being a developed country, excuse me, being a small dot, does not mean the people are ethical and civilised. Kiasu is the wrong word, uncivilised is the right word. Atau kalau dalam bahasa kita, kurang diajar. Tapi gempak macam real. lols.

Aku pun sempat jeling kat screen diaorang tu, takdelah gempak apa pun shot. lols.

Tapi seriously dah macam circus kat dalam bilik tu, yang saiznya lebih sikit dari akal photographers tu semua. Haha. The room was used untuk mekap pengantin perempuan, tapi ada 5 fucking photographers! What the fuck must you be in the same room padahal bukan banyak sangat shot pun.

Fuck.

Aku nak sambung nanti. Appointment. Haha. Sempat ok.

Assalamualaikum, tak jawab dosaaaa...

Monday, April 5, 2010

SINGAPOREANS? ARE THEY PERFECT LOT?

The answer ladies and gentleman is perfectly NO.

I have been living and growing up on the nicer side of the causeway and I have seen many unbearable incidences here in Malaysia. Speeding, littering and illegal parking by Singaporeans. And they call themselves civilised?

Physically, I mean the buildings look so civilised and have the wow factor but the human being living in it? Hardly civilised.

They do litter. They speed their exorbitantly priced COE vehicles. All done in Malaysia. Littering and spitting too.

And they are NOT perfect. Never. They scammed too. Yes, they do. Trust me, they do. Sim Lim Square is a place you should go for overpriced items or broken items being sold as new. Ohh, they do have Blackberry alike too ! Price - almost as the real Blackberry. Don't fall into those Singaporeans ok?

Yet, they are saying Johor Bahru is not safe. That is so fucking lame.

Aku di Singapura-pura since Friday for an assignment. Yes, working without any fucking permit.

Ohh, lupa. If you crave for a chewing gum in Singapore, please stop by at any pharmacy in Singapore. Yes, pharmacy.

Why?

In order to buy chewing gum in the republic, pembeli mesti tulis nama, nombor IC atau passport, nombor telefon, alamat! After doing that on a form, voila, you are officially registered as chewing gummer ! lols lols regulations by Singapore's government. Idiot.

Truly, not all Singaporeans are bad. Sorry, let me rephrase, not all Singaporeans are a total loser. For one, I would take my hat off to Ara and her husband. But the rest, lain kali aku nak bawak batu dengan lastik.

And the past three days sangat seronok sebab it was the most miserable moment of my life ! I was there for an assignment, dan selepas balik, aku sungguh tak redha kena pegi Singapura-pura.

Unfortunately, 'suwey' tu semua begin in Johor Bahru. Yeah, the idiots in Johor Bahru pun never spared me.

"Isi minyak penuh," aku signal pada cashier di Esso Taman Pelangi.

It totalled-up to RM64. I walked to the counter.

"Lain kali tak boleh isi minyak penuh. Nampak tak notis ni (pointing to a notice on the glass panel)," yelled the cashier inside the counter. Aku tak berapa dengar sangat sebab lubang untuk dia bercakap walaupun banyak tapi he was not talking directly to me, instead cakap kat cash register depan ni, sambil jarinya ketuk ketuk pada satu notis yang Singaporean takleh beli minyak lebih lebih.

Aku terpinga kejap. Apa kejadahnya mamat ni. Menstrual pain ke?

"Salah ni, boleh kena tangkap," says another guy, who I supposed is the none other, taukeh, sorry, atendan pam minyak tapi cara cakap mengalahkan presiden petronas.

Aku tak berapa dengar sangat, tapi mamat cashier tu terus belek belek duit aku, dan punching the keys on the register tapi tak bagi bagi lagi balance duit aku.

Memandangkan aku memandang tinggi taukeh ehh salah lagi, atendan dan sang cashier yang beriya iya nak marah kat aku tapi aku tak dengar sangat, aku terus jalan untuk masuk dan serentak dengan tu, si taukeh, ehh salah lagi, si atendan tu pun jalan ke arah pintu.

"Awak tak boleh suka suka isi minyak penuh. Sekarang dah ada undang-undang," masa dia cakap tu, dia seperti mengacah acah aku supaya aku tak boleh masuk. Memang aku tak dapat masuk pun. Celaka betul. Berlaku body contact tetapi aku gagal dijatuhkan.

Ohh, dia marah aku sebab isi lebih dari 20 liter. Ohh main kasar yek. Takper.

"Brother, cuba kau tengok betul betul. Itu kereta Malaysia. Aku orang Malaysia. Apa hal kau nak bising bising pulak ni?"

Terus mamat cashier tu menjenguk tengok plat number dan slow jek suara dia.. "ohh kereta Malaysia ehh.." dan dia mencuba control suara dia agar berbunyi comel.

Ohh kau ingat kau comel ehh.

"Ohh lain kali cakaplah kereta Malaysia," si taukeh, ehh sori atendan tu mencelah. Dari statement tu, seharusnya dia akan menggalakkan aku untuk bukak kuda kuda kat stesen minyak tu.

"Kenapa kau tak tanya? Ada kau tanya? Suka jek kau nak marah aku, apa hal."

Sebaik aku cakap macam tu, mamat cashier cuma melirikkan anak matanya gaya seksi ala ala Rahimah Rahim nyanyi lagu lirik lirik mata tu, dan buat mini sengih ala ala M Daud Kilau posing untuk cover album.

Yang si taukeh, damn, salah lagi, atendan tu pulak buat buat kira gegula kat atas kaunter, ala ala cari semut, ala ala tengok burung, lepas aku sound tu.

Haha, setan tak. Kebetulan pulak, semua pam yang ada kat situ occupied by Singapore cars. Dan aku pulak sebelah hujung, terlindung sikit nombor plat maka suka suka si Daud dengan taukeh tu nak sound aku.

Terus kusut mamat cashier tu nak kira balance aku. Hahah.

Lepas kejadian anti climax tu, aku terus ke CIQ. Jammed, sebab ada engineer bijak pandai sebelum tiba kat Tambak Johor pergi buat resurfacing jalan time peak. Aku tak tahulah nak marah siapa. Nak marah JKR ke, nak marah kontraktor?

Yang bestnya, punyalah ramai pekerja 'adik manisssssss, sudah makan kar bulum,' bekerja tapi yang dibuat ialah cuma tampal jalan yang kalau kera langkah pun lagi besar. Pelik kan.

Setan pun yek jugak.

** aku dah ngantuk, nanti sambung cerita esok. Babai.a

Saturday, April 3, 2010

Rumah Ibu Mertua Sahabat Aku - Azhar Abdullah Dirompak Indon Setan.

Entry ini adalah dari blog Azhar Abdullah.

Mari kita doakan agar ibu mertua Azhar dapat menghadapi hari hari mendatang ini dengan tenang.

Dan aku memang dah cakap, kita jangan bagi muka pada Indon setan ni semua. Even it is not all yang setan, tapi selagi sempadan senang dibolosi selagi itulah ramai lagi akan menjadi mangsa.

Keganasan dan kekuranghajaran pendatang...

Semalam pagi (Jumaat) aku cuti sebab taska Zain tutup atas sebab-sebab tertentu. Dalam pukul 9 pagi, dapat call dari abang ipar aku di KL,rumah kakak ipar aku di Bangi kena pecah masuk sebelum Subuh. 4 orang Indonesia masuk, ikat tangan biras dan mak mertua aku...dan mak mertua aku adalah orang pertama diorang pegang,dengan parang panjang di lehernya..
.
Aku terus ajak wife ke KL, sebab mak mertua aku ada masalah jantung, so korang bayangkan mcm mana keadaan dia waktu tu...

Aku sampai sebelum Maghrib...terima kasih banyak pada Bapak Gula-Gula Hazrey yang dah minta crew 999 datang sebelah awalnya. Laporan polis dibuat pagi, tp masa tu dalam pukul 3 lebih Polis belum sampai. Crew 999 la telefon tanya Polis lambat lagi ke, dalam 5 minit je dah sampai...magik kan...

Anyway, habis jewelleries mak mertua aku, kakak ipar, duit cash dalam 3k lebih dan 7 bijik handphone...rasanya cecah 100k jugak kot...

Yang kurang hajarnya, penyamun tu siap berak kat backyard rumah...tak cukup dgn tu, CCTV menunjukkan laknat tu siap cebok berak dan kencing dalam swimming pool kat backyard tu...jahat kan...

Ni aku post pakai email je...nanti aku update lain ok...

^^ From Azhar Abdullah's blog.

Thursday, April 1, 2010

WE NEED A MAKEOVER BADLY.

I am in need of a makeover. Facelift or whatever you name it. No, but not me, it is this blog.

I need something fresh, lively and of course that represents me as I am migrating to a new blog name soon.

Any takers? Definitely takers will be appreciated in monetary. Wohh, that will be some extra cash for you ain't it?

I could think of few names that always impressed me with their designs.

for those interested, email me at superhazrey at gmail dot com.

* we - me and the blog.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.