Friday, February 26, 2010

SHOES AND HANDBAG SALE YOU WILL NOT BELIEVE!

Gila tak?

Tertarik tak?

For all the sane women out there, kalau tengok iklan macam ni, mahu berebut nak tengok apa kebendanya yang di 'sale' kan tu.

Handbags and shoes sale tak boleh dipisahkan dengan wanita, biarpun terpaksa cuti masak.

Ok, this is not about any sale. Haha. Got you there.

As mentioned, there will be a gathering to be held on Saturday, 6th March 2010 di Kuala Lumpur.

Aku masih lagi menunggu confirmation dari Sham Ondscene dan pagi ini, selepas dia berjaya ambik balik handphone dia dari office sebab terlalu komited sangat dengan kerja sampai tertinggal, we had a short chat sebab aku pulak, tengah sibuk dengan final day of our shooting for Bersamamu.

I think the soonest yang kita akan dapat the venue for this lepak will be on Monday and hoping that Sham could shed some light tentang venue dan time. There are few venues that we have in mind, termasuk some suggestions from Mazidul Akmal Sidik sebab depa pernah buat small gathering di FRIM tak lama dulu.

Ohh well, lets wait for Monday then.

Sekali lagi, penganjur kepada pertemuan ini adalah:

1. Sham Ondscene
2. Bapak Gula Gula
3. Mazidul Akmal Sidik
4. Military Of Malaysia
5. ResQ
6. Akubimbo
Zara's name came into my mind sebab she has a different twist of blogging walaupun aku sepatah haram pun tak faham every entry that she wrote. Hahah sorry Zara, tapi serious aku tak faham. Hahah.

Semua blogger adalah wartawan kecuali Zara yang masih lagi bertugas sebagai guru sekolah menengah di Muar.

Manakala Saniboey, the writer of Akubimbo sudahpun memberi persetujuan untuk turut bersama-sama.

Sebenarnya, rancangan ini sudah lama dikongsi dengan Sham (Ondscene) dan Shah (Military of Malaysia) dulu tapi disebabkan kedua mereka sibuk mengalahkan orang buat preparation nak pergi bulan, ia terpaksa ditangguhkan.

Harap harap, ia menjadi kenyataan kali ni. 

Dan kami membuat keputusan untuk turut mempelawa readers dari blog masing-masing untuk join sekali manakala Mazidul Akmal Sidik pulak, sudahpun bercadang untuk memanggil Malaysia Book Of Records.

Ohh well, bila aku check website Malaysia Book of Records, Perdana Menteri masih lagi Pak Lah the sleepy man. Sedih lama tak update. Aku akan cuba berhubung dengan mereka Isnin ini.

Sementara itu, aku membaca worlds record, dan ini yang aku perolehi:

Largest Gathering of People Dressed As Gorillas
 
WHO:
The Dian Fossey Gorilla Fund
WHAT:
637
WHERE:
London, UK
WHEN:
September 25, 2005
The largest gathering of people dressed as gorillas involved 637 participants of the Great Gorilla Fun Run to raise money for The Dian Fossey Gorilla Fund in London, UK on September 25, 2005.

Of course kami tak akan mintak sesiapa berpakaian sebegini walaupun kalau ada, ia pasti menceriakan hidup kami.

Manakala, kami harap lebih ramai penulis blog akan menyertai perjumpaan santai ini kerana kami tidak akan menghantar apa apa memorandum pada sesiapa sebaliknya lebih kepada satu pertemuan rekreasi.

Tetapi jika tidak memiliki blog, ia tidak menjadi masalah. Datanglah.

I will update again for the venue and time, on Monday. Insya'allah.

Till then.

Thursday, February 25, 2010

MARI KITA JUMPA.

Eversince I started writing on this blog, aku rasa aku semakin ramai kawan. Matured friends.

Aku mula menulis pada November 2008 dan aku bukanlah personaliti popular mahupun politikus atau selebriti.

Blog ini tiada pengkhususan terhadap topik yang aku tulis, tetapi ia lebih berkisar kepada apa yang aku tempuhi, termasuk kejengkelan isu isu yang aku nampak di depan mata semasa menjalankan tugas.

There are things that can't be written elsewhere tetapi aku dapat kongsi di sini, namun dilakukan berlandaskan etika iaitu benar supaya ia tidak menjadik fitnah ataupun hearsay hingga boleh mengheret aku ke mahkamah. Dan bagi memastikan perkara itu, aku terpaksa berbaik baik dengan blogger lawyer seperti Desert Rose. Ok tak Desert Rose, aku ikhlas. Hahaha. Betul ni. Usah risau. Haha.

Untuk memotong cerita pendek, (to cut the story short.. haha cun tak translate?) seperti yang disebutkan pada entry lalu di sini, aku ada sebutkan mengenai 6 Mac 2010 untuk berada di Kuala Lumpur bagi melepak dengan bloggers lain dan akhirnya, Insya'allah ia akan menjadik berdasarkan entry terbaru Ondscene di sini.

Dan dengan segera, Mazidul Akmal Sidik turut menyatakan persetujuan untuk turut bersama-sama menjadi hos kepada pertemuan ini malah dia agak bersemangat untuk join sama. Aku lupa nak tanya sama ada dia kalau makan banyak atau tidak, sebab takut aku tak dapat makan. Haha, ok tak. Aku tahu takat mana dia makan. Hehe, korang toksah risau. 

Sejak semalam, aku agak sibuk dengan penggambaran satu lagi episod Bersamamu di Taman Desa Jaya, Johor Bahru mengenai seorang budak lelaki berusia 4 tahun yang menghidap penyakit leukemia manakala keluarganya susah. Nanti aku akan update mengenai budak ini. Tersentuh hati tengok budak ni yang tak tahu apa-apa tetapi terpaksa menanggung sakit yang serius seperti itu.

Anyway, pada 6hb Mac ini, kami akan menjadi hos kepada semua pembaca bagi blog berikut:

1. Bapak Gula Gula
2. Mazidul Akmal Sidik
3. Sham Ondscene
4. Military Of Malaysia
5. ResQ
6. Akubimbo
7. Dunia Sebelah Zara 

Setakat ini, kelima-lima blog owner sudahpun menyatakan persetujuan kecuali akubimbo dan aku harap aku dapat call dia esok atau sms dia untuk gay-thering ini.

Dan yang bestnya ialah, kesemua lima (kecuali ResQ) adalah wartawan. Dan kami akan berganding untuk mengadakan perjumpaan lepak lepak, santai santai ini.

Di entry yang lepas, ada pembaca yang bertanya mengenai had usia, dan kat sini aku nyatakan tiada had usia, bangsa mahupun agama. Semua boleh. Jantina jek kena confirm betul betul. Haha.

Dan kami mempersilakan semua pembaca dari keenam enam blog ini untuk turut lepak bersama, without any protocol, bawak anak, bawak isteri, bawak suami, bawak ayah, bawak mak, bawak nenek, bawaklah sesiapa sahaja.

Paling best, kalau anda turut memiliki blog sendiri walaupun ia BUKAN satu keperluan/kewajipan. Blog ni sebagai penghubung jek, bukan kad pengenalan. :)

Kami diperingkat terakhir untuk mengumumkan maklumat terperinci mengenai tempat, masa dan lain lain info dan pastikan anda check one of the mentioned blogs untuk maklumat lanjut.

Pastinya, melalui percakapan aku dengan Sham dan Mazidul malam tadi (sungguh panjang lebar diaorang bercakap), ia akan menjadi satu pertemuan yang tidak akan dilupakan oleh semua yang datang. Note: kami tak akan main gitar dan nyanyi yek atau buat pertunjukan gimnastik).

Harap ramai yang akan datang dan bawaklah kamera (dan pastikan dah charge), pada gathering itu.

Really hope to see you there !

Dan ohh, lokasi akan diadakan di KUALA LUMPUR atau SELANGOR.

Orang Muar, Negeri Sembilan dan Melaka serta Johor, Pahang, Perak pun boleh datang. Satu semenanjunglah kiranya ni.

Ok tak? Kalau ok, pls fill up the comment box below.

Wednesday, February 24, 2010

Paris & London



 Homeless immigrants in Paris.


 
London.

  

 



Sunday, February 21, 2010

GAY-THERING.

Again?

Yeah, again.

This time it will be held in Kuala Lumpur, hoping to meet up with some wonderful people clinging to this blog for months (or a year?) now.

Aku dah bercakap dengan Sham from Ondscene dan dia (tak tahu yek sama ada rela atau tidak.. haha) bersetuju untuk carikan tempat / lokasi untuk melepak, di mana dia sendiri akan turut datang. (You better be brother.. kalau idak, pencangkuk bomba aku cangkuk kau.. haha).

Since aku pun ada kerja di Kolumpo, Mac ni, the tentative date will be 6th March 2010. Venue will be duly advised.

Hopefully I can meet some of my dear friends there.

Ohh, you may join too sebab tak perlu pakai tiket, tak ada dress code, tak ada pass, tak ada check kelulusan sekolah, tak ada langsung tanya anak siapa, dan kerja apa. Kalau ada, confirmlah, yang tanya tu suka jaga tepi kain orang. Kalau macam tu, sila bawak lastik.

Selain Sham (yang dah tentu tentunya aku akan tutup handphone dia masa jumpa tu), I am hoping to see penulis Military Of Malaysia, Azhar Abdullah (azharshafie.blogspot.com), Saniboey (akubimbo), Desert Rose, Obefiend (Freedom of Association), bro Mazidul Akmal Sidik, Faryn dan semua yang selalu ke sini.

Hopefully it will happen and you are invited too. 

Kalau ada yang pandai main gitar dan bertudung, bolehlah nyanyi lagu, nanti kami kongsi bagi syiling. :)

p/s: Next gathering will be in Brisbane. Yeah riteeeeeeeeee...

Saturday, February 20, 2010

ANONYMOUS ISSUE.

Aku tergelak berduyun duyun baca latest entry dari rakan blogger Sham Ondscene.

It is about anonymous comment from readers.

Issue anonymous ni dah lama especially leaving irresponsible comments.

I was not spared too. Bila ada entry panas sikit, teruk jugak aku kena bantai from anonymous readers.

Tak semestinya bila seseorang tu register melalui gmail atau Open ID, ia identiti sebenar mereka.

It is free email, maka sesiapa sahaja boleh register dan boleh gunakan apa jua nama dan letak apa jua gambar yang mereka mahu.


Tapi, yang amat amat aku pasti, pattern anonymous ni satu jek: depa suka maki hamun, kurang ajar dan tak cukup susu badan mak diaorang masa kecik dulu.

Maka bermaharajalela lah diaorang tu semua menghentam blogger yang menulis mengenai sesuatu isu. Aku kategorikan mereka ini pondan berdasarkan pengalaman aku dihentam oleh pondan pondan laknat. Hahah.

Pondan sebab figure of speech, takut untuk diketahui identiti sebenar. Samalah kalau pergi lorong belakang mati, jumpa pondan:

"Nama apa?"

"Sheila bang..." Masa ni halus suara mereka. Walaupun kalau dengar dengan teliti, ada bunyi bass lebih sikit yang keluar dari halkum. Idham lebih tuuuu. 

Itu sebelum diserbu Jabatan Agama Islam Johor (Jaij) dulu. Ya, aku suka ikut serbu pondan ni sebab masa kami menyamar, lenggok mereka mengalahkan model.

Dan saja nak menyakat masa menyamar tu, ada jugak kami tanya:

"Nama lelaki apa?"

"Alah, apalah abang ni (ok masa ni tangan dia mulalah menepuk nepuk kita, ala ala manja tetapi selagi minda kita sedar mereka ni lelaki, maka tiada 'kekerasan' akan berlaku)."

"Cakaplah nama lelaki apa?" kami tanya lagi.

"Alah, abang ni comel sangat, panggil Sheila jerlah. Itulah nama kita kad IC."

Pondan tidak akan memberitahu identiti sebenar mereka sehinggalah IC mereka diperolehi apabila ditangkap. Dan bukan senang nak tangkap pondan ni. Sangat susah. Depa paling phobia dengan van warna putih, tak kiralah apa jugak tujuan van tu masuk lorong belakang mati, dan walaupun yang naik van tu sebenarnya some apek or some Melayu laknat cari lorong persundalan liwat, mereka tetap bukak langkah seribu.

Dan apabila lelaki lari, mereka menggunakan muscle yang kuat dan pastinya selalu kecundang yang mengejar mereka.

Sheila tentunya bukan nama sebenar kerana mereka mengelak dari diketahui identiti jantan mereka. Kalau tanya alamat mereka pun, takkan dibagi pada kita, kecuali ditangkap, dapatlah kita tahu, Sheila tu sebenarnya bernama Salleh atau Sukiman. Gothic kan nama Sukiman.

Maka, apabila ada pembaca yang beriya iya nak tinggalkan komen tetapi takut identiti diri diketahui, kategorikan mereka sebagai pondan atau mereka sebenarnya pondan yang baru balik berniaga tak sempat nak register email atau tak vogue kalau letak nama Salleh mahupun Sukiman sebagai ID mereka. 

Bayangkanlah kalau mereka letak sukiman-sheila.blogspot.com tetapi di dalamnya banyak sungguh cerita kepondanan. Tentu ia sesuatu yang tidak pondan kan? Ia mestilah sesuatu yang memondankan bagi memastikan kepondanan dapat dipondankan. 

Maka, kalau lelaki menggunakan anonymous ataupun profile yang disembunyikan, ia memberi gambaran yang sama. Pondan. Kalau pompuan, mesti seorang yang tak mempunyai kawan yang ramai dan mempunyai konflik jiwa yang serius, atau ringkasnya, jiwa kacau. Susah tau kalau perempuan jiwa kacau, semua orang tak betul, semua orang tak elok, semua orang tak best, dia jek best. And snobbish too. Rasa macam hebat jek. Haha.

Hakikatnya, kalau khuatir berdebat di gelanggang, jangan masuk gelanggang, duduk kat lorong belakang mati jek. 

Tapi aku pulak sangat suka kalau ada yang degil nak masuk gelanggang dan menghentam entry yang diperdebatkan. Aku suka sebab aku rasa macam kat Disneyland. Macam dapat jumpa Mickey Mouse cakap Perancis!

Malangnya mereka ini suka menyembunyikan profile mereka. Tapi elok jugak, macam entry mengenai bagaimana Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru menafikan hak untuk rawatan terhadap mangsa rompak dulu.

The entries are here, here and here. Kalau rajin pi lah tengok.

Kalaulah depa letak profile sebenar, aku nak sangat jumpa mereka dan gelak sakan kat depa ni semua sambil berguling guling dan buat sommersault 360 degrees.

Aku tak faham betul isu minda mereka yang guna anonymous atau tanpa identiti ni. Some of my blogger buddies pun tak terlepas dengan orang orang anonymous ni. Akubimbo, Obefiend, Military Of Malaysia and mine too, semua dah kena. And now, Ondscene. 

I will remain open about this though. Tengok perkembangan. Kalau masih ada lagi golongan pondan, silap silap, aku moderate kan blog ni. Haha. Yang aku pelik, kalau tak suka, takyahlah baca. Pastu yang tak bestnya, komen tak berakal, pastu kena belasah balik nak mengaruk macam budak tak matang. lols.

Dan nasib mereka tentu tak baik kan kalau datang menghentam kat sini. Haha. Sian. Apalah nasib.

Friday, February 19, 2010

ROGOL: LELAKI KACAK MENGAKU TAK BERSALAH.

What do you think?

A fellow blogger, hellioz wrote about a report on a Malay newspaper today with such header.

 

Apa relevannya kacak? Masalahnya, kacak ker?
Aku berpendapat, sangat tidak perlu header diletakkan sedemikian rupa kerana ia generalizing. Ia sepatutnya fokus kepada Orang Kena Tuduh (OKT) semata mata sahaja dan pengakuannya di mahkamah iaitu "tidak bersalah."

However, hellioz did not mentioned any details of the report (while I think he should) of the date of publication, medium and others.

Rape, in law enforcement and psychological term is unwanted sexual intercourse. Rape can also be called sexual assault.

During the unfortunate event, victims are being forced or most of the times a rapist uses violence or the threat of it to take control over another human being.

And I seriously do not know how such header may relate the story of the case the suspect is being charged of.

Aku rasa banyak jugak kes rogol yang tidak memerlukan rupa. Sebab rogol is a forced crime. And to have such header is irrelevant sungguh. Tetapi adakah OKT ini menggunakan taktik kacak untuk memperdaya mangsa? Well, I shall not elaborate takut menghina mahkamah.

Any women can be a victim to any men regardless of the latter's look. Thus, it is imperative that sense of security dan jugak berhati hati kena ada apabila keluar dengan lelaki yang baru dikenali. Tetapi ada jugak kes di mana wanita sudah mengenali lelaki agak lama. Itu aku panggil opportunist. Yang mengambil peluang untuk melakukan jenayah.

Mengikut Seksyen 375, Kanun Keseksaan, seseorang lelaki adalah dikata melakukan rogol jika ia, kecuali dalam hal yang dikecualikan kemudian daripada ini, bersetubuh dengan seorang perempuan dalam keadaan yang termasuk di bawah mana-mana perihal berikut:

a. bertentangan dengan kemahuan perempuan itu,

b. dengan tiada kerelaan perempuan itu,

c. dengan kerelaan perempuan itu manakala kerelaannya telah didapati dengan mendatangkan kepadanya atau mana-mana orang lain ketakutan mati atau cedera, atau telah didapati melalui salah tanggapan fakta dan lelaki itu tahu atau ada sebab untuk mempercayai bahawa kerelaan itu telah diberi akibat dari salah tanggapan tersebut

Jika sabit kesalahan, mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan, pesalah boleh menjamin kehidupan ditanggung dalam penjara sehingga 30 tahun dan sebatan hingga 10 kali. Sakit tu.

Kalau sesiapa tak pernah lihat bagaimana hukuman sebatan dilakukan, Jom Heboh pernah membuat demonstrasi dengan kerjasama Jabatan Penjara Malaysia.

Jika hendak lihat sedikit gambar statik, boleh layari laman web Jabatan Penjara di sini.

Ramai yang tidak tahu, jika mengendalikan mangsa, pastikan tidak menekan atau menempelak mereka sebaliknya berikan kaunseling ringkas sebelum menasihatkan mangsa untuk membuat laporan polis. Banyak jugak kes yang aku dengar susah nak lekat berikutan tiada kesan sperma yang boleh dikaitkan dengan DNA pelaku jenayah.

Polis biasanya menasihatkan mangsa tidak terus mencuci atau mandi bagi membantu pihak perubatan mengambil sample DNA untuk memperkukuhkan kes.

Biasanya, mangsa akan menjadi amat traumatize maka, adalah penting untuk kenalan rapat memberi moral support.







Wednesday, February 17, 2010

JOBLESS.

Berjalan di Paris atau di mana sahaja ketika bercuti perlukan perhatian lebih kepada keselamatan.

Di London, while walking back to our hotel di Bayswater, kami diekori seorang nigga yang mencurigakan, dan Alhamdulillah, aku terperasan cara lelaki berusia dalam lingkungan 20-an berjalan di belakang kami. Quickly, aku berhenti di sebuah premis money changer.

Aku berhenti beberapa minit, aku lihat lelaki itu melepasi kami.

Bila aku jenguk, aku tengok lelaki itu berhenti tak jauh dari kedai itu dan bila aku jenguk keluar aku lihat dia sedang menunggu dan pandangannya ke arah kedai yang kami berhenti.

Aku keluar sedikit dari kedai itu dan looked (stares at him, actually) at him, and immediately he walks away. Mungkin depa tunggu orang. Sangka baik. Mungkin depa nak bergambar dengan aku, hahaha pun sangka baik. Kau ingat aku kumpulan rap ke apa.

Di Paris pun sama jugak, banyak betul karektor yang mencurigakan. Lagi pulak, number of jobless in France is 2.61 million dan itu tak mustahil menjadi faktor opportunists untuk melakukan jenayah.

Di underground train station, never ever stares at people. Unless they are comel dan bergetah. Ya, aku sempat main mata dengan awek French yang duduk berdepan dengan aku ketika balik dari Disneyland dan hampir hampir aku dapat PR di France ni. Ok tak. Muka jawa cam aku ni, gila ke apa awek French nak kat aku. Alah, kalau aku cakap diaorang nak pun, korang takkan percaya kan. Korang jeles sebab hidung korang kembang lebih sikit dari aku. Sudahlah. Pirah.

Ramai jugak warga Afrika yang mencuba nasib di kaki Eiffel Tower, menjual souvenirs seperti Eiffel Tower keychains berharga 1 euro. Mahal tu.

Beli kat depan Moulin Rouge. Murah.

Dan rakan rakan mereka nilah yang panggil aku bloodyfool. Bongok sungguh. Haha.

Wee, ini bukan Sean Kingston versi kurus ok.

Tapi paling tak best ialah ketika berada di Champs Elysees, fashion haven in Paris.


Nampak tak gadis ini siap bersujud mintak sedekah. Hina betul kan, apatah lagi dia memakai tudung untuk meminta sedekah.

Memang ada French people yang meminta sedekah even in underground train dan di traffic light, tapi this is too obvious ok.



They seems to be everywhere. Almost all the landmarks that I have been to, we can find them. Heard that this scourge are people from Balkan countries but they looked like Albanian.

Those are tourist spots, and the French police should have done something about it. Or at least they should have an authority to deal with these group like we have in Malaysia.

Well, they did. On Sunday, there were more policemen patrolling and chasing them away (but not arresting).

The only thing to do is not to interact in any way with them, and walk on.

Paris is not as what I have expected, although much could be said during our trip to Disneyland yang Mickey Mouse dia pun cakap French (???). Even Armageddon pun cakap French. Benci sungguh aku.

Tapi the best experience was its roller coaster. Ok tak best sebab aku penakut. Hahaha. 360 degrees ok. It was a three devastating roller coaster ride in my life. The first ride ever. And last too. Sumpah taknak naik lagi. Biarlah aku panjat benda lain. But not roller coaster.

Mau patah pemegangnya aku genggam. Hahah. Adrenaline mencungap cungap ke otak, urine, tears semua ada. Aku malas nak cerita lagi. Sedih pun ada, nak ketawa pun ada, nak terkencing pun ada. Tapi aku control macho sebab bini ada sebelah ok. Malu ahh. Hahahah.. Tapi lepas tu memang aku pergi toilet sebab kebetulan. Kebetulan semata mata. Tak ada sebab lain selain aku minum air banyak sangat pagi tu. Lagipun sejuk. Kita kan masa sejuk selalu buang air. Betul apa.

Tomorrow, we are taking the earliest fight to return to mothership.

".. Houston, do you read us Houston.."

Tuesday, February 16, 2010

CHANGING OF NAME.

Nope, I will not change my name to some Jean Pierre or Jean Michel or anything. That will be soooo not belacan and petai ok.

I have decided to move this blog to hazrey.blogspot.com upon my return to Malaysia sometime next week, oleh itu, as a respect to my readers, this will be an early notification for you to update your link. Ohh, currently the new blog is still not open for readers, but it'll be as soon as I'm back to Johor Bahru. Ohh I am so homesick. Balik ni kena tomyam, kerang bakar, kupang sambal, teh tarik.... bestnyerrr

Meanwhile, this blog will continue to be updated daily (maybe) until a closure notice is being put up here.

However, I will continue to keep bapak-gulagula.blogspot.com addy. Ini bagi mengelakkan ada kutu pi salahguna. Imej mau jaga ok. Hahah.

Hopefully, I will continue to see you at my new blog.

Cheers !

Monday, February 15, 2010

LARI DENGAN MAT INDON, SOONER OR LATER, IA AKAN MENJADI BUDAYA.

Today, two of my journalist colleagues wrote about how a girl duped or fell into the hand of a mat indon, dan kini dikategorikan sebagai hilang.

Klik blog Mazidul dan Sham Ondscen untuk cerita lanjut.

Aku baca sungguh sungguh kedua dua entry ni mengenai kehilangan seorang gadis berusia 19 tahun, Norlaili Afizah yang mengikut seorang lelaki Indonesia.

 
from blog mat ensem ondscene.

Melalui suratnya gadis ini mengaku melakukan perbuatan jahat sebab lari dengan seorang lelaki Mat Indon yang dulunya bekerja sebagai buruh binaan tidak jauh dari rumah mereka. Baca blog Mazidul or Ondscene.
Lihat pakaian gadis ini. Bukankah itu pakaian seragam PLKN? 

Adakah selepas ini, Jabatan Khidmat Negara perlu memasukkan satu syllabus "Jangan Mudah Jatuh Cinta dengan Mat Indon?"

Lawa budak ni tapi sayangnya, kecantikan itu tidak menggambarkan kecerdikan dia untuk tidak menderhaka kepada kedua ibubapanya. 

Sebagaimana ditulis oleh Sham, gadis itu menghantar satu sms kepada bapanya mendakwa dia berada di Johor Bahru dan dalam perjalanan ke Indonesia menaiki feri. Jika benar, adakah gadis ini memiliki passport antarabangsa? 

Atau adakah dia menaiki tongkang menggunakan jalan belakang? Jika ya, itu adalah satu keputusan yang sangat bodoh.

Di Johor terlalu banyak lorong tikus terutama di kawasan Kota Tinggi dan Sungai Tiram dan ini diakui sendiri Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) ketika aku buat liputan program 360 tak lama dulu.

Pastinya, untuk menggunakan lorong tikus ini, si gadis ini terpaksa bersembunyi di belukar sebelum menuruni kadang kadang cerun atau tebing curam untuk menaiki tongkang yang sudah diubahsuai tekong laut.

Mengikut cerita pendatang haram dari Indonesia, kadang kadang mereka terpaksa bersembunyi berjam jam lamanya, dan kadang kadang semalaman.

Dan di dalam tongkang itu, tidak seperti business class kapalterbang Emirates mahupun Qatar Air atau hot seat Airasia (read: kalau tak bayar hot seat, jangan nak menggatal duduk kat situ sebab cabin crew Airasia tidak diajar courtesy ok).

Adakah gadis ini terpaksa melalui itu semua? Jika benar, ia suatu perkara yang amat bodoh sekali. 

Dan adakah selepas ini kita terpaksa menghantar wakil Umno untuk menyelamatkan seorang lagi gadis di Indonesia? Tidakkah itu membuang masa? Cinta itu buta, and marriage is an eye opener, in this case of course. 

Kita dah banyak baca cerita gadis menderita makan ubi, makan tak tentu, bila berada di Indonesia atas nama cinta. Yang bodohnya, takkan tak boleh pikir, kalau Mat Indon tu boleh bela dia, takkan dia datang ke Malaysia kerja buruh, dan bukan engineer atau lawyer macam Desert Rose atau produser macam Mazidul? 
Takkan dia tak boleh pikir sampai ke situ? Adakah cinta cukup untuk membahagiakan kalau nak makan pun selalu miss?

Cinta tak akan mengenyangkan. Cinta tak akan menghalau nyamuk dari menghisap darah setiap malam, subuh dan senja.

Cinta tak akan me-magic-kan simen sejuk menjadi tilam yang empuk seperti yang ada di rumah mak bapak kita.

Cinta tak akan menjanjikan syurga pada kita kalau derhaka kita pada ibu bapa tidak diampunkan. 
Cinta tak akan mencurahkan duit untuk kita beli makan dari langit. Belum pernah berlaku lagi. Kalau ada pun, itu guna CGI dalam movie.

This life aint a fairy tale ok.

Aku tahu ramai gadis yang masih sunti dan tak sunti (read: zaman Tom Jones) yang baca blog mulut jahat ni, maka jagalah sikit hati tu, toksah mudah sangat terpikat kat Mat Indon, nanti dah merana, dah menderita, barulah terhegeh hegeh, barulah rasa nak menyesal, kasi susah semua orang.

Fikirlah. Itu bukan Mat Indon jek, tapi pada Mat mat kat Malaysia ni jugak. Kalau dah tahu tak kerja, dok abiskan duit mak bapak yang tak banyak pun, toksahlah melangit perasaan tu, sebab esok lusa bila dah kahwin, dah takder benda nak makan, barulah menyesal. Baik menyesal sekarang. Again, cinta tak akan bawak ke mana-mana. This is real, this is life.

In the meantime, kalau ada sesiapa yang kenal mana-mana Mat Indon, never ever trust them fully. Reserve sikit demi kebaikan. That is the benefit of doubts. Ragu ragu sikit pada orang, jangan completely head over heels ok, esok heels pun tak dapat, kaki ayam jek kau kat kampung Indon tu.

My pray for this girl's family, harap gadis itu cepat sedar sebelum terlewat. Harap harap dia balik. Harap harap Mat Indon tu pulangkan. Hopefully all of us could pray for the family.

Aku pulak, akan cuba berhubung dengan contact aku di Johor Bahru, to check betul ke budak ni keluar naik feri.

Kalau nama takde dalam passenger manifest, confirm dia naik tongkang.

IT IS CONFIRM, EIFFEL TOWER IS NOT IN ITALY.

Remember this entry?


 A blooper done by Metro Ahad in September last year?

Click here.

We decided to be here sebab nak confirmkan whether it is no longer here in Paris.

Yes, it is still here. There is no sign of the tower being moved or removed. Takder langsung.

Just to confirm the venue of Eiffel Tower, we decided to take a picture of the same position.

Note: Gambar ini diambil di studio gambar di Jalan Trus Johor Bahru. Belakang itu cuma backdrop semata mata. Caj pun tak mahal. Kalau siap dengan frame ada awan larat, RM200 jek. Boleh contact aku untuk gambar macam ni. Jaket boleh disewa. Kalau bawak downline, nanti boleh jadi jutawan. Tak join takpe, dengar dulu.

Mesti korang cakap, manjanya bini aku kan. Helo, it is in Paris, she should be manja ok. Kalau idak harus aku bagi tiket bas suruh balik. Hahah. 

However, we were so unlucky sebab we arrived at Eiffel Tower on Sunday, and the que is like sampai Nigeria. Kempunan tak dapat naik Eiffel Tower of Itali. Jap, nak hembus hingus.

We did bumped into a Chinese family from Kota Kinabalu, Sabah and they were very nice. And the best thing is, kami terserempak di toilet McDonalds ! Haha. Sebelum tu, aku punyalah slang kat dia mintak tolong ambikkan gambar, bila terjumpa sekali lagi di toilet, kami ketawa berdekah dekah bila tau lidah ada bekas tomyam dengan nasi paprik dan of course sambal ikan bilis campur petai sikit. Adehhh meliur aku. Nak balik, nak balikkkkkk...

It is certainly an adventurous journey for two of us, without hiring any tour guide and sitting on a closed windowed-bus and listening to all the craps from a tour guide, no pun intended. Hahah. 

We took a Metro underground train without faham-ing a single word on the signages. Nak nyebut pun tak pandai, but we managed to arrived at all our destinations. Rasa macam orang Perancis ok. Lagi pulak malam semalam kami gi beli roti perancis semata mata nak kasi lidah kami bunyi macam 'cetwa, cetwur, pabalis..' hahaha.. then aku terpikir, macam mana agaknya orang Kelantan slang French? Sorry ya, aku bukan ngutuk tapi menanya. Jangan tersinggung ok. Haha.

From the place we are staying - Hoche (silent the 'e'), we took two underground trains to arrive at Notre Dame. Teringat cerita Hunchback of Notre Dame. Lupa nak buat aksi hunchback. Muka dah ada sikit, tinggal nak bongkok jek. lols

Dan kami dapati, sungguh ramai Africans here dan aku banyak kali check peta untuk pastikan kami betul betul berada di Paris, dan terjadik satu insiden menyayat hati di kaki Eiffel Tower dengan orang Afrika ni.

Aku tengah sibuk nak ambik gambar bini, this African guy approach nak jual Eiffel Tower keychain.

With a smile, I said, No thank you. Mungkin dia tak faham, aku wave as a NO sign and said Merci. 

Dia degil. Aku senyum lagi and once again, aku cakap Thank you but no thank you.

Tiga kali aku cakap taknak, barulah dia blah. And as he turns around, dia terus cakap bloody fool. 

Aku terus jerit kat mamat hitam legam pendatang haram tu, oiii what did you just said? Come here come here, what did you've just said? Terus dia kelam kabut lari. Babi kan mat legam ni. Dahlah pendatang haram kat kampung aku, pastu nak cakap bloody fool kat aku. 

Dahlah aku ni sungguh lama tak balik kampung sini, dia merempat pastu nak cakap macam tu. Karang, terbalik Eiffel Tower ni, dah tak boleh Metro Ahad tulis Eiffel Tower kat Itali lagi. Nanti siapa susah? 
Marah aku kat kedai kedai kat Bicester Village tak abis lagi (sebab pergi bagi diskaun bebanyak sampai aku nak panggil polis), kat sini ada pulak orang buat hal. Nasib nasib.

Banyak gambar aku ambik, tapi internet connection kat hotel ni macam kat rumah Azhar Abdullah of Perlis. Tanyalah kat dia, macam mana Streamyx kat rumah dia.

Sunday, February 14, 2010

Bon Jour - Nous sommes arrivés à Paris

Seriously, some British are snobbish.

And some are even worst, they are immigrants living in London without a valid permit. Kalau di Malaysia, taraf mereka adalah seperti orang Indonesia yang masuk secara haram, naik bot tengah malam dan landing kat belukar.

Cuma mereka masuk melalui airport, dan control muka jawa mereka dan tinggal di London tanpa permit yang sah dan akibatnya, menyusahkan orang lain yang genuinely datang untuk vacation.

We met a wonderful couple from Shah Alam staying at the same hotel in Bayswater. Nordin and her wife.

Sungguh comel couple ni. And guess what, they were complaining about how Malaysians yang berlagak sungguh di London. See, bukan aku sorang jek yang complaint. Hahahah.


Anyway, on the last night of our stay in London, we had the opportunity of having nasi beriani yang tak berani aku beritau harganya in London with Ms B and her daughter. Her daughter is as lovely as she is.

They were a good host and Alhamdulillah, aku selalu dapat kawan macam ni. Mungkin sebab aku comel? Ok tak. Sungguh tidak.

It is easy to travel in London, despite being suggested to acquire the service of a Malaysian yang duduk di London dengan harga yang cekik leher, cekik darah dan cekik tengkuk.

I missed the trip to Manchester sebab the fare is far too expensive for us to spend that kind of money just to see Old Trafford. Almost RM600 train ride for two ! Itu gaji aku sebulan ok. Lama nak kumpul tau. Instead, bila aku kata tak jadik pergi, Miss Bini sungguh ceria airmukanya, sebab di anak matanya, aku dah nampak peta shopping.

But Bicester Village is a place that nobody should missed when in London. Kalau bawak bini, nak bini peluk lebih sikit sampai atas bahu, bawaklah depa pi sini. Seriously. And untuk sang suami, kalau rasa nak gunting rambut, tak payah, bawak jek bini pegi village ni, konpem balik rambut dah kurang. 


Aku hampir report polis atau nak call M15 sebab bini taknak berhenti shopping. Zalim sungguh bini aku ok. Aku tak sangka aku didera sebegini rupa.



Gambar hiasan semata-mata.

Today we are in Paris, and we texted some of our Chinese friends, wishing them Happy Lunar New Year and for readers kat sini yang menyambutnya, Gong Xi Fa Chai too. Dan kepada orang Melayu, jangan lupa pergi ziarah kekawan yang menyambutnya tapi ingat tau, Ba Ku Teh jangan makan ok. Haram.

The hotel we are staying in Paris is much better than Berjaya Eden Hotel di London. Seriously, aku tak akan rekomen sesiapa duduk di Berjaya Eden Hotel sebab muka masam staff di front office sama dengan pegawai Imigresen Malaysia kat Tambak Johor. Tak pernah senyum.

And sadly, it is owned by Berjaya Group. Hopefully Uncle Vincent Tan will do something about it.

Dan oh, kalau duduk di Berjaya Eden ni, bersiap sedialah nak bersenam sebab nak ke bilik diaorang ni, kena naik turun tangga dan biliknya sungguh sekangkang kera. Asyik bergesel jek dengan bini. Sushah nak jalan. Terpaksa baring selalu. Hahaha.

Di Paris, it is an apartment style room. And it is a new hotel dan lebih baik dari yang aku sangkakan. The staff are nice too.

After our arrival yesterday, we did some groceries shopping sebab nak masak di bilik, dan terasa seperti aku orang Paris. Hahahha.. takde maknanyaaaaaaa...

Masa tengah jalan tu, terserempaklah dengan penjual DVD cetak rompak.

Dan nasib baik aku tak bawak video camera, kalau tidak aku dah buat 999 khas untuk Mazidul Akmal Sidik. Hahahahha..

Penjualnya tak mau diambik gambor sebab aku tengok confirm mamat Bangladesh tu overstay. Haha. Dan malangnya, DVD cetak rompak yang meka jual tu, even Avatar pun cakap French, apa kejadahnya aku nak beli.

Friday, February 12, 2010

MELAYU BANGSAT?

That will be a question for you to ponder.

I am sitting here at a cafe in Bayswater district of London sipping my small cup machiato with wifey, pondering over how Malays behave while they are in London.

Since day one, and that was three days ago, kami terserempak dengan ramai orang Melayu, regardless the age.

But, honestly our first encounter was pleasant sebab jumpa another blogger residing in UK with her adorable daughter - Ms B. Her blog (Thöughts of a Möch@ |över) is presently being linked from this mulut jahat blog.

She is adorable as I thought she would be. A friend of Kak Naz of Norway, another avid blogger, Ms B had made our day. Yes, the day that we arrived after a long flight from Singapore. If you ask me, rasa macam flight tu macam tak sampai sampai. Boring sungguh. And nope, the cabin crew sungguh tak menawan mata ok. Sungguh gagal. 15 bloody hours ok. Nasib baik bawak bini. Kalau bawak girlfriend, confirm aku ajak pergi Melaka jek. Ok, aku takder girlfriend, so mungkin tak akan ada sebab aku cuma nak bawak gi vacation gi Melaka jek.

Ms B, wifey and I had a long chat at Starbucks di Bayswater of London.

As she requested, she prefers to remained anonymous maka gambar ni sahaja yang aku boleh letak. Wait, aku bukan berdua jek dengan dia ok, Chief Bini ambikkan gambar, of course dia izinkan aku ambik gambar ni. Terima kasih. Seminggu advance tau antar form mintak izin. Kejam tak? Hahahaha

Don't be surprise, aku tak kenal Ms B, and she does not know me pun altho aku sedikit popular. Hahah, popular kedodolnya. In her early 30's, masa on the way nak jumpa dia, aku dah terbayangkan this Ms B will be somewhere around late 40's sebab geng dia semua zaman Tom Jones. Hahaha. Sorry Kak Naz, mulut saya memang jahat. Hati baik tau. lols lols.

We brought some homemade cookies sebab in her past blog entry she mentioned of her crave for homemade cookies. So kami bawaklah as a surprise altho I do not know her, tapi sebab kawan dia Kak Naz, and Kak Naz is so sweet and adorable, her friends are all my friends too.

Ohh, Ms B, thank you for the drinks. Kurang sikit jetlag. Haha.

Day two, we were hoppin' on city tour on the renowned big bus of London. Kalau kat Malaysia, confirm aku dah pindah Afrika dan jual jam tangan dengan wallet kat restoran mamak, tapi because the weather is so comfortably freezing, yes comfortably freezing and made me sneezing the whole day, kami menyamar jadik omputih enjoying the view of the metro London.

Pergilah kami ke Madame Tussaud, seperti orang lain buat.

We bumped into some Malaysians, and rasa macam happy sebab Malaysians can travel too and itu menunjukkan ekonomi rakyat Malaysia semakin baik.

Tapi tak bestnya, aku pelik. Bila orang Malaysia jumpa orang Malaysia, hilang sungguh kemesraan macam kita ni asal dari Sri Lanka. Aku puas dah pakai Fair and Lovely dan aku dah check, hidung aku sama dengan mereka jugak, kembang sikit dan tak mancung macam omputih di kota London ni.

It is hard to even smile? Wifey were scolding me, sebab aku ni pulak, suka senyum, lagi pulak kalau jumpa orang kulit sama dengan aku. Yang tak bestnya, bila aku senyum, depa buat bodoh selamba macam aku ni invinsible.

Hari ni ada dialog best:

We were queing to hop onto a bus taxi to ferry us to Bicester Village from Bicester North train station, which is about an hour plus train ride from London.

Aku ternampak a group of orang Melayu and there were three of them. They were infront of us, and cuma ada two seats vacant so, aku pun menyelit dengan Miss Bini.

"Takper bang, biar kami naik dulu ehh," aku cakap sambil senyum kat group tu.

Aku tak tau mungkin they were startled ke atau memang time tu meka kena sawan dan lupa nak bawak ubat ke London, this guy were staring at me macam aku nak naik tu pakai tiket palsu.

Perghh, teransang aku dengan pandangan group itu.

Maka, terkeluarlah dialog dari Miss Bini aku pulak:

"Dahlah, betul kata Ms B, orang Melayu kalau datang London berlagak," katanya sambil mengerut gerut dahinya. Macam novel kan.

Tapi aku seronok ketika berada di Tower of London, sebab terserempak dengan our students from Egypt, four of them. Semua Sabahan. Tak sombong. Salah seorang dari mereka sedang tengok information board, aku tegur dari belakang "akak, nak ambik gambar dengan kakak boleh tak?" Hahaha, nasib dia tak melatah. Hahah. Tapi terkejut ungka ok budak tu.

 
Malaysian Medical Students dari Sabah. Yang kanan sekali dan sebelahnya dah jadik doktor. Takleh cakap, takut kena tangkap. Haha. Tapi, percayalah, tiga tiga tu comel. Yang tukang tangkap gambar kurang comel sebab sama jantina dengan aku. Hahahahahah.

Tu dia tukang angkat gambar sebelah kiri sekali. Pun Sabahan, tapi semua baik baik belaka. Seronok aku. Tapi kan, aku hampir pitam ok sebab bila aku tanya dari mana, mereka empat orang ni dari Parisssss. Aku ni kerja berhempas pulas 24 jam, baru ni lah dapat pergi, depa tengah study dah dapat pergi. Wait, meka ni pergi London naik Eurostar ok, and it is not cheapppppp.. Ok sangka baik, bapak diaorang tokeh balak. Aiseh aku lupa nak mintak nombor tepon bapak diaorang, kot nak cari anak angkat ke. Cissssss.. Tapi aku tak jeles pun sebab mereka empat orang ni sangat baik and truly Malaysians.

Di Bicester Village pun sama, bukanlah pergi Harrods pun, kat situ sama haprak dengan aku jugak, altho branded names tapi ada discount.

Dan berlagaknya orang Melayu kita mengalahkan omputih. Aku ni pulak degil, terus menerus nak senyum pantang nampak orang Melayu dan tup tup kena tempelak dengan Miss Bini, "dah u jangan ngada ngada nak senyum senyum dengan diaorang tu, buat apa nak senyum. Buat bodoh jek."

Aku pun heran, macam berdosa kalau diaorang ni senyum balik kat muka sama kembang hidung, sama jawa, sama bau belacan mulutnya dan sama bau petai air kencingnya.

Well, this is London. Perhaps the city changes people. Hahahah.. Aku tak. Aku tetap Melayu yang crave for sambal udang petai which I fulfill my crave di Malaysian Hall dengan Ms B and wifey.

For now, lets look at a picture that I took using my not-so-fantastic skill. Jangan gatal nak komen ok, aku tengah berlagak ni sebab aku di London (macam orang Melayu lain..hahahaha). For all I care, wifey is having a splendid good time here. Huhuhu, nak upahhhhhhh... ehem.

Akhirnya, adakah Melayu bangsat apabila berada di London? Tepuk dada tanya selera.

 
 ** Free to use pix, but please dun forget to link back ok. 

Tuesday, February 9, 2010

ORANG KAMPUNG PERGI BANDOR.

To be seated for 15 hours is something yang pada usia lanjut aku ni, tak larat nak buat dah. Mulalah segala otot-otot terasa kejang, mulalah pinggang terasa sengal. Dan ralat sangat sebab lupa nak bawak minyak gamat, kalau tidak boleh kasi satu kabin bau minyak gamat. Itu kira promosi ok. Aku sayangkan Malaysia. Itu kalau aku pakai minyak gamat, sure esok keluar paper, ada orang lompat pakai payung terjun dari passenger's plane.

Dan, dan, dan mulalah mata turut terasa tegang dek gadis gadis omputih yang mencuba nasib untuk menggoda aku, dan aku terpaksa lari-lari anak untuk mengelak dari terperangkap dengan cinta dua benua. Haha, macam bagus jek kan. Padahal, agaknya dalam hati diaorang: "Sibuk jek si jawa ni datang negara aku." Tapi serious, minah minah omputih ni ada yang lawa. Tapi tak selawa bini aku. Itu aku dah tau lama dah. Betul.

We departed from Changi Airport in Singapore, thanks to a blogger friend, Sarah dan suami yang tinggal di Tampines yang amat amat dan teramat baik hati, sebab selain terpaksa susahkan diri untuk hantar kami, mereka jugak sanggup bersusah payah untuk menjamu kami dengan rojak Singapura yang aku makan tiga round sampai tak ingat tuan rumah. 

Dari jam 6 petang hingga 10 malam, dapatlah kami mengumpat bermacam macam benda (read: orang sekali).

Aku memang dah jangka mesti membosankan this long haul flight to London. Dan aku nak jek pujuk bini, toksah pergi sebaliknya pergi ke Tiram Johor Bahru jek sebab kat situ ada London Biscuits. Boleh dapat bawak balik spring roll, takyah gi jejauh. Kalau nak snow, kita duduk jerlah depan peti sejuk kat rumah. 

The inflight entertainment dalam Emirates tidaklah sebest Singapore Airlines, dan aku agak kecewa sesangat sebab cabin crew aku tengok macam kategori dah lepas Asar so, kuranglah sikit tarikannya. Hahah.

Banyak kali aku tidur, bangun, tidur bangun.Tak, percayalah, aku tak buat yoga mahupun poco poco dalam cabin walaupun aku sedikit teruja apakah akan terjadi kalau tetiba aku ajak semua orang bangun dan menari poco poco lagu Abang Roni.

Dan aku jugak sempat berbual dengan seteru rasmi aku, Desert Rose memberitahu dia yang aku flying out from Singapore to UK dan dia menyumpah tak sudah. Hahah. Sorrylah tak ajak kau. Tak baik membazir duit (read laki kau). Hahaha.

And thanks to Kak Naz of Norway, aku dapat berjumpa dengan seorang blogger di UK, Miss 'B' yang sangat sangat berjaya dalam kerjayanya di sini. Tapi itu cerita kemudian. Itu kena ada pengkhususan entry sebab apa yang kami bualkan amat amat perlu dikongsi.

Anyway, pictures can be viewed via my facebook sebab tak sempat nak upload kat sini.

Esok, kami bercadang nak berenang Selat Inggeris. Ok tak. Kami bercadang nak pergi 10 Downing Street ajak minum teh susu kurang gula.
Tapi, yang paling bestnya adalah setibanya kami di Heathrow, salji yang dikatakan dah agak lama tak turun, mencurah mencurah turun dan sejuknya kat sini, kalau aku bersin menyembur, confirm jadik ais percik. Pernah dengar ais percik? Hahahahah.. Halo, bulu idung pun jadik keras ok sejuknyaaaa.

Sementara ni, aku nak membuta sebab lum abis jetlag lagik dan internet charges adalah sangat sangat cekik darah di hotel yang biliknya lebih kecik dari reban ayam di Machap, Johor.

Till then, good nite, ewah pandai cakap omputih aku ni. Helo I am in London ok, must talk talk enggeris ok. You dun laf laf ok, make my blood go upstair.


Sunday, February 7, 2010

IT WAS ONLY A DREAM.

Masa kecil kecil dulu, selalu terpikir untuk menjejakkan kaki ke city of romance, Paris tetapi banyak halangan dari peluang yang ada.

Dan ya, kalau ada yang ingat akan cerita di Metro Ahad tak lama dulu, mereka membuat kesilapan tentang Eiffel Tower dengan membuat caption ia terletak di Itali. Sungguh tragis kesilapan itu.

Banyak perkara yang boleh dilakukan kalau kita ada peluang untuk ke sana.

Kalau nak disenaraikan semua, tentu sekali ia akan membosankan untuk sesiapa di sini membaca, panjang lebar.

Yang penting, jika di sana, lidah kita akan terbelit sedikit dan akan cuba sedaya upaya untuk kononnya memiliki dialek seperti mereka walaupun sungguh belacan lidah kita. Bukak mulut pun confirm bau belacan.

Yelah itu cerita angan-angan, bestnya kalau dapat berjalan sejauh itu.

If you ask me, aku Genting Highland dan Cameron Highland pun tak sampai lagi dan ia menjadi bahan gelak wifey. Terima kasih wifey kerana sudi gelakkan. Tak cium pintu syurga ok. Haha. Ok, I will make it a point to go there. Cuti cuti Malaysia ! Domestic tourism ok.

Apapun, kali ni aku skip both highlands. Aku dan wifey akan bercuti beberapa hari.

Sepanjang minggu ini, kami sibuk menyediakan persiapan untuk bercuti. Well, I always believed in traveling light and I am gonna do just that. Tapi memandangkan perjalanan agak jauh, mungkin aku akan bawak kuali, periuk belanga, batu lesung dan sudip.

Beras wangi super juga akan dibawa sekilo dua.

Cili padi, asam keping dan daun sup jugak akan diselitkan dalam luggage. Hahaha gila kentang kalau bawak tu semua.

Tapi yang pasti, aku bersyukur tidak ada yang mengirim pada aku untuk tolong bawakkan ubi, pisang mahupun kelapa untuk mereka.

Kalaulah ubi sebanyak ni hendak dibawak, maka pengsanlah aku nak menjawab kalau ditanya di checkpoint nanti.

Malam ini kami akan berada di Changi Airport di Singapura. Dan rakan baik kami, Sarah yang menetap di Tampines akan turut 'memaksa' diri untuk melepak dengan kami sementara menunggu the time to fly. Tapi percayalah, aku tak boleh terbang seperti superman. Tapi kami akan diterbangkan.

The flight is expected to leave the airport at 1:20am later dan sementara tu, kami akan mengumpat sebanyak mungkin dan pastinya akan kecoh Changi Airport dengan suara kami.

And our destination: London and Paris. It will be our 5th anniversary trip. Hopefully we may celebrate Valentine's at Eiffel Tower di Paris and to renew our vows (macam menyampah jek kan baca statement jiwang tu.. hahaha) dan harapan kami agar landmark itu tidak berada di Itali.

Sorry Genting Highland, sorry Cameron Highland. Next round ok.

Dan to Ms B of UK, please expect some homemade cookies from Malaysia. :-)

Dan untuk kekawan aku di Meleyshia, amboi tiba tiba dah terslang sikit pulak. Jap, betulkan sikit. Ehem ehem.

Perhaps I may update some of the pictures here, but I believed that would be soooo boring kan. Ok let's not even think of that. Facebook? Ya, aku ada facebook. Haha. But, probably. Probably. Yeah, its not a big deal pun kan.

Azhar Abdullah of Perlis, thank you for all the advices and NO, I will not buy you any Arsenal jersey ok. I am Manchester United ok! Lagipun takut demam beli team yang kalah ni. Kau tak malu ke sokong team lembik macam tu? Insaflah. Jalan keinsafan masih terbuka luas untuk kau.

And of course to a silent reader here, Mahani of Skudai, thank you to you too.

Saturday, February 6, 2010

"SAYA KATEGORI WARGA EMAS, TETAPI SAYA TETAP SUKA TENGOK DVD LUCAH."

Hidup sudah hampir ke penghujung.

Tangan sudah menggigil-gigil.

Hitungan aku, usianya sudah pasti hampir 80 tahun.

Aku terserempak pakcik ni di sebuah kedai menjual DVD cetak rompak di Kipmart, Taman Tampoi Indah, pakcik ini sedang membeli bukan satu, bukan dua tetapi lapan keping DVD lucah !



Aku berbual dengan Mazidul Akmal Sidik, apa kejadahnya orang tua ni beli DVD lucah. Aku yakin depa dah tak mampu berbuat apa apa selepas menontonnya.

Dan yang paling tragis, pakcik itu turut memakai kopiah. Sungguh terhina aku rasa. Aku rasa macam nak tackle kaki dia. Hahah.

Mazidul menggambarkan dialog pakcik ini apabila pulang ke rumah kelak:

"Paknya, beli DVD apa tu.." tanya makcik , bini orang tua ni.

"Ni haa cucu cucu punya. Untuk belajar jawi," jawab pakcik.

Kalau ada sesiapa yang kenal pakcik ni, tolong nasihatkan kat dia. Umur dah nak mahgrib dah.

Thursday, February 4, 2010

G.R.O

Genit, licin dahinya, seksi pakaiannya.

Mungkin jugak manja orangnya.

Perlu pandai menyanyi walaupun sumbang sikit sikit, lari pitching amat sangat tetapi itu tak membantutkan kemahuan lelaki di sebuah premis hiburan di Bandar Baru Permas Jaya.

Mungkin itu yang boleh digambarkan ketika menyertai satu operasi Cawangan Anti Kongsi Gelap, Maksiat dan Judi (D7) Ibupejabat Polis Kontinjen Johor sebentar tadi.

Sasaran adalah sebuah premis hiburan di Bandar Baru Permas Jaya.

Kira-kira 5 wanita sedang bersidai di luar premis dan apabila anggota polis turun dari samaran, mereka tak sempat berbuat apa apa.

Namun seorang darinya sempat melarikan diri. Seorang anggota terpaksa memerah kederat mengejar dan tak jauh dari lokasi, wanita warga Filipina yang ditahan berjaya ditangkap.



"Air pandan gelas besar tokeh charge (pelanggan) RM46, kalau yang kecik cuma RM23 jek."

Air pandan itu dihidangkan kepada gadis pelayan atau GRO yang menjadi peneman lelaki lelaki yang rasa tak pernah cukup.

Aku jarang ke pergi pasar. Tetapi dulu, setahu aku, daun pandan tak susah untuk ditanam. Antara tumbuhan yang mudah ditanam.

Kalaupun beli di pasar, aku pasti ia taklah semahal mana pun.

Dan lelaki lelaki hidung belang dan polka dots dengan rela hati membayar harga sehingga RM46 bagi setiap gelas besar Ladies Drink.

Disebaliknya, setiap wanita peneman akan menerima imbuhan RM16 bagi gelas besar, manakala RM8 bagi gelas kecil. Itu komisen mereka.

Tokeh akan tapau siap siap balance nya, itu tak termasuk duit sewa bilik, minuman dan service charge.

Untung jugak berniaga camni kan.

Aku sempat berborak dengan dua gadis Indon. Seorang berusia 26 tahun dan seorang lagi 22 tahun.

Ia disiarkan dalam slot berita TV9 malam tadi.


Yang berusia 26 itu, ibu tunggal, ditinggalkan suami, dakwanya.


Aku menulis 'dakwa' ni sebab dah biasa sangat dengar ayat camtu. Dan antara ayat kerap digunakan apabila diberkas ialah "saya baru kerja kat sini" walhal selepas disiasat, dah bertahun kerja camtu.

Aku berikan namanya Noni (bukan nama sebenar).

Termasuk semalam, itu kali ketiga Noni ditahan. Tapi degil.

Bila ditanya, jujur sungguh Noni ni. Itu termasuklah mengenai hubungannya dengan suami orang rakyat Malaysia yang bekerja di sebuah bank terkemuka di Johor Bahru. Aku hanya tersenyum. Nama boipren pun lengkap disebut.

Operasi diketuai Pegawai Turus D7 IPK Johor, Deputi Superintenden Tan Hiap Seng bersama 14 anggota.




Tujuh wanita terdiri dari 2 warga Indon dan 5 dari Filipina berusia antara 21 dan 28 tahun dicekup dalam operasi itu.


DROOL.

 

Drool girls.. 

Monday, February 1, 2010

STAY UNITED.

Khas untuk Azhar Abdullah - stay United. Haha.

Benda yang lepas jangan dikenang. Tapi kena ingat. lols.

Bilalah aku ada time untuk update this blog?

Now, I need to go home, nak tidur after a marathon of video editing.

Good nite Hazrey.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.