Saturday, May 12, 2012

MAAF, SAYA TAK SAMBUT HARI IBU.

I am reposting this entry. It was first posted on 9 May 2010.

* * * * * *

It was a busy week for me. Sangat.

And my home's phone and data line pulak, down for three days. Customer service TM yang takder bagi service tapi calling again and again just to verify nombor phone rumah aku. Will talk about that later.

Anyway, it is mother's day. Selamat Hari Ibu kepada semua ibu yang membaca blog ni. Pastinya, ibu ibu yang membaca blog ini sangat comel, dengan cara tersendiri. And I am glad, sebab aku tahu all of you are good mothers too! On behalf of your children, terima kasih mak, ibu, umi, mama! You are the best!

Aku teringat pepatah, kasih mak bawak ke mati.

Aku jugak teringat akan kisah Pak Karim di Pontian. Apa khabar Pak Karim? Mudah mudahan Pak Karim berada dalam keadaan sihat bersama ibu.

Cerita Pak Karim mungkin dapat mengungkap sedikit kesedaran pada kita, dan mengapa aku tidak menyambut Hari Ibu.

Lihat kisah Pak Karim di link ini.

Bacalah, adakah kita sehebat Pak Karim? Pada aku, Pak Karim tak perlu Hari Ibu untuk meraikan ibunya. Bacalah sungguh sungguh.

Hakikatnya, keinsafan terhadap pengorbanan ibu bukan pada satu hari semata mata kan. Ia sepatutnya berlangsung setiap hari, itupun kalau kita tergolong dalam mereka yang siuman (ya, aku kata begitu sebab kat sini juga terdapat pembaca yang tidak makan ubat dan sering mendengar suara halus untuk naik ke bangunan tinggi lalu terjun).

Berapa kali kita benar benar genggam tangan ibu kita?

Cuba genggam tangan ibu.

Rasai kulit jarinya, tapak tangannya.

Kemudian bisiklah pada diri kita, tangan inilah yang mencuci kencing dan berak ku ketika kecil dulu, walau busuk mana sekalipun. Jari jari itu jugaklah yang mengusap kita pada ketika kita dambakan belaian kasih sayang, pada ketika kita mahu dipujuk manja.

Tetapi tanyalah, adakah nanti, tangan kita pula akan mencebuk kencing berak ibu apabila ibu sudah tak mampu menjaga diri dek usia?

Tak mahulah aku nulis panjang kali ni sebab sedang bermalas malasan dan letih. Bacalah kisah Pak Karim.

Sambil itu, aku titipkan pada semua, doa untuk sekelian ibu:

"Ya Allah, diakhirat kelak kau hadiahkanlah ibuku dan semua ibu ibu sebuah Mahkota yang sinarnya lebih terang dari pancaran matahari, Kau hiaskanlah mereka dengan perhiasan syurga yang cahayanya menyinari sanubari, Kau serikanlah ibuku dan semua ibu ibu dengan wangian kasturi bidadari syurga, agar mereka menjadi wanita tercantik yang pernah disentuh mata, agar mereka menjadi wanita paling bahagia di Firdausi sana."

Dan kepada yang sudah kehilangan ibu, marilah kita sedekahkan Al-Fatihah. Al-Fatihah.

13 comments:

mizzyN said...

happy mum's day juga kpd semua ibu2, bakal ibu2 dan yang ala2 ibu tu. tak termasuk ibu ayam.

Zaleha Khairene said...

insaf kejap aku baca posting ni. thanks hazrey

Ummie said...

untuk yang tiada, Alfaatihah.
untuk do'a Hazrey, Amiin.

Ummie said...

Oh sorry, sambung sikit.
TM saya dah jangkit jat Hazrey, hehe... :P)

kakcikseroja said...

Terima kasih untuk doamu....

Naz said...

Entry yang cukup cukup cukup indah...Hazrey-style :)

Faridrashidi.Com said...

Assalamualaikum,

Semoga tuan blog sihat sejahtera hendaknya.

Saya jadikan setiap hari saya adalah hari untuk ibu dan ayah.

From Tanta> www.faridrashidi.com

zeqzeq said...

Aminnnnnnnn..

tapi ibumertua masih adakan?? soalan..

LORD ZARA 札拉 said...

selamat hari ibu gak buat Mak kat rumah~

ku terperuk di Mersing tatkala hari ibu~

tak mengapa, dah abwa sesuatu pulang untuk Bonda~

anna said...

Salam, tuan..
sy pon x smbut Hari Ibu.
sbbnya... HARI IBU yg dismbut pd 2nd week of May adalah acara gereja Kristian-Methodist. di UK, gereja R.Catholic mneyambutnya pd bln Mac. ia adalah smbutan khas utk Virgin Mary, ibu kpd Jesus Christ, dan paderi mbacakan doa khas serta 'mmberkati' kaum ibu.
Paderi2 Kristian-Methodist sehingga kini menentang pengkomersialan (byk org kaut untung jual brg2 bkaitan hari ibu) Hari Ibu ni sbnrnya sbb ini adalah upacara suci mereka.
So.. jom smbut Hari Ibu hari2..

noor afzan said...

mmg hari2 hari ibu..=)

mizzyN said...

baru aku perasan aku tak link ko, dah link dah. hoyeah

aizamia3 said...

terima kasih atas doamu itu.. dan buat mereka yang telah kehilangan ibu.. Al-Fatihah buat mereka.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.