Wednesday, April 29, 2009

BOMOH KATA AKU TAKKAN KAHWIN DUA.... BUT WHY?

Haha, title ni memang best kan. Ya, itu hari wait, couple of months ago, aku pi cover satu story pasal pochong (or is it the spelling pocong?) di Kota Tinggi, for Misteri Nusantara jumpalah sorang bomoh ni, dia belek belek tangan aku, katanya, aku takkan kahwin dua.

Aku marah, sangat marah sebab dia sanggup melumpuhkan cita cita aku sebagai seorang lelaki sama seperti lelaki lain kat dunia ini. Ok sekali lagi aku tipu. Mana ada cita cita camtu. Betul.

Yang aku lupa nak tanya, adakah ayat itu dah habis, atau boleh disambung lagi?

Antara cadangan cadangan aku untuk ayat seterusnya ialah:

A. ..takkan kahwin dua, tetapi tiga.

B. ..takkan kahwin dua, tetapi empat.

C. ..takkan kahwin dua, tapi satu dah cukup sebab sebelum nak bercita cita nak kahwin lagi satu, siapkan diri untuk diwrestling. Hahaha

Idaklah.

Cerita pasal kahwin lebih dari satu ni memang tak akan habis. Ada yang menyeberang sungai untuk berbuat demikian. Ada yang balik kena parang.

Apapun, aku tengok cerita P Ramlee, Madu Tiga dan sepanjang cerita tu, aku tergelak sakan, walaupun, aku dah kira, berjuta kali aku tengok filem tu dan VT yang dimainkan pun naik bersarat bunyinya sebab dah terlalu banyak kali diputarkan.

Filem itu amat sinikal. Sinikal terhadap keinginan orang Melayu.

Dan tanyalah mana-mana lelaki yang dah 'season', yang muda, yang perasan muda, yang bergaya macam orang muda, dan yang masih terasa nak pergi shuffles walaupun usia dah boleh joget poco poco jek, mesti diaorang tau this flick.

Dan ini adegan P Ramlee pi kutip sewa dalm filem Madu Tiga.

"Kalau bapak dia mati, siapa nak jaga anak dia.. akuuuuuu jugakkk.. "

Dan ia bersambung..

"Saya ni manusia lembut hati, tak boleh tengok orang sakit. Bukan macam dia ni.."

Tanyalah mereka, tau tak lagu Madu Tiga, gerenti tau, especially mereka yang masih nak bershuffle walaupun usia dah meluluskan mereka untuk menari poco poco secara professional.

I did a study on P Ramlee many years ago. Pergi rumah dia di KL tu, pergi jumpa orang kuat Arkib Negara, dan cari maklumat dari pelbagai sumber termasuk dari Perpustakaan Negara dan Johor. And we did an exhibition about Allahyarham.

Aku tak sempat kenal dengan P Ramlee, tapi aku pasti ramai yang kagum dengan kebolehan dia.

Aku tak pandai bercerita pasal teknik lakonan, tentang teknik penggambaran dan sebagainya.

Aku cuma tau, filem P Ramlee tak lekang dek panas, tak luntur dek hujan. Kenapa? Adakah Allahyarham membakar kemenyan dan menghembusnya ke setiap pelakon dan petugas supaya filem arahannya sentiasa mekar hingga hari ini?

Tentunya tidak.

Yang pastinya Sargeant Titular ini tahu kelaziman dalam masyarakat dan ia menyentuh pelbagai kaum. Dan bukankah ia 1Malaysia? Tanya aku, aku jawab - YA.

Kalau seniman bujang lapok, hampir semua bangsa ada. India ada, cina ada, singh ada, jawa pun ada (minus the tempe of course, cuma jadik hang cangkul jek).

Tak perlu lawak slapstik. Lawak bodoh, tongong, bahalul, membodohkan dan yang paling penting, tak perlu tarian poco poco atau meniru Tokyo drift. Tak payah. That will be lame.

Filem Madu Tiga ditayangkan untuk tontonan pada 1964 dan tahun ni dah 2009. Berapa lama dah tu? Kenapa tak basi? Adakah kerana ia selalu dipanaskan seperti lauk yang dimasak lewat malam tadi untuk dimakan pagi ini?

Percaya atau tidak, nama Kassim Selamat dari filem Ibu Mertuaku pada tahun 1962 sehingga hari ini dikenali hampir semua orang. Sudu dan garpu korek mata. Ia menjadi bahan gurauan hingga ke hari ini. Tak pulak dengar ada orang cakap, nak jadik cicakman. Kecuali anak kecil. Itupun aku tak setuju sebab cicaklah yang mendedahkan rahsia tempat persembunyian Rasulullah SAW.

Dr Ismadi adalah satu karektor yang dibenci dalam filem itu. Muka dia pun dah cukup menggambarkan satu karektor yang dibenci. Takkan dah takder lagi karektor / casting macam tu lagi? Takkan Malaysia cuma ada wajah wajah toyboy dan gayish sahaja? Sampai bila A Galak nak jadik sarjan?

Adakah bisnes cari talent / casting agency tidak menguntungkan di negara ini? Adakah producer memilih dengan cekup sahaja apa yang ada? Apa kriterianya? Aku bukan penulis entertainment, tapi aku tertanya kenapa yek? Tak ker bertanya semua orang akan benda benda ni semua? Sampai bila Abu Bakar Omar nak jadik orang kampung dianiaya dan rumah akan dirampas?

Sampai bila Mak Jah nak jadi orang gaji? Yelah, wajah dia memang sesuai pun, tapi takkan tak kasi karektor lain pulak? Tapi sesuai ker? Takkan asal watak orang gaji mesti bagi kat dia? Tak boleh ke sesekali Mak Jah jadi majikan pulak? Takkan Mak Jah tak pernah simpan duit untuk jadi kaya? Kekadang aku tengok baju dia pun sepesen jek. Takkan wardrobe Mak Jah tu jek? Tak merasalah Mak Jah designer's clothes. Kenapa tak masukkan dia dalam salah satu watak drama Matahari? Kan best. Alah, nanti mesti dapat jadik orang gaji jugak. Pedih hati aku.

Adakah penonton di negara ini hanya akan menonton wajah pelakon wanita yang cantik sebagai karektor utamanya? Dulu Ratu Filem ialah Erra Fazira. Sekarang siapa? Fasha Sandha? Lisdawati? Maya Karin? Macam mana kita hendak mengukur seorang pelakon itu untuk digelar Ratu Filem? Aku tau camne nak panggil seorang usahawan itu ratu jamu kalau dia banyak keluarkan jamu pelbagai.

Adakah Dynaz boleh digelar Ratu Filem sebab menang Anugerah Bintang Popular Berita Harian tempohari? Adakah populariti atau kesan dari lakonannya perlu diambil kira? Ikut piawaian antarabangsa atau ikut piawaian penulis hiburan? :)

Adakah ukuran sama digunakan untuk Ratu Filem? Entahlah. Aku tak tahu.

Walau apapun, aku pasti, aku takkan percaya apa jua telahan dan telekan bomoh itu kerana aku percaya pada qada' dan qadar. Insya'allah.

Dan aku, aku nak pi jumpa Salih Yakob. Ada nombor phone dia tak?

Tuesday, April 28, 2009

SWITCH OFF THAT HANDPHONE PLEASE.

It was a back to back assignment today.

A day in the high court is too much for me.

Aku tergerak untuk menulis pasal etika di mahkamah, harap dapatlah kongsi sikit sikit. kalau ada pengamal undang undang kat sini yang namanya macam bunga kat padang pasir, pun boleh berkongsi ilmu. Mudah mudahan dapatlah dimanfaatkan.

Anyway, apabila kita ke mahkamah, pastikan kita tak memakai selipar, flip flops, skirt yang terlalu pendek atas lutut, baju yang V shape sehingga menampakkan apa yang tak perlu ditunjukkan dalam mahkamah. Singlet juga tidak dibenarkan sama sekali.



Definitely a no no bila kita ke mahkamah. Sesuai untuk di Bali sahaja.



Apabila memasuki mahkamah, ketika mahkamah sudahpun bersidang, pastikan apabila kita masuk dan kita ternampak kawan kita dalam court tu, bolehlah kita menjerit memanggil nama kawan kita tu. And yes, get ready to be arrested for contempt.

Never do that in the court of law.

Hendaklah tunduk sedikit ke arah hakim sebaik melangkah masuk ke dalam mahkamah. Biasanya, akan dilakukan oleh officer of the court, sebagai menghormati mahkamah yang sedang bersidang.

Ia sebagai menghormati mahkamah sebagai satu institusi perlaksanaan perundangan untuk untuk keadilan.

Please also, refrain from talking during the session.

Trust me, mahkamah bukanlah satu tempat untuk anda buat fashion parade atau nak tunjukkan baju paling seksi yang anda miliki di rumah.

Sopan. Itu sahaja etika pakaian menghadiri prosiding di mahkamah.

Etika di dalam mahkamah juga perlu diberi perhatian.

Kalaupun ada jejaka tampan atau gadis comel di sebelah anda, jangan sesekali membuat bunyi seperti tikus kerana ini bukanlah tempatnya. Serius. Tunggu apabila mereka berada di kafe. Itupun kalau rasa macam baru keluar dari hutan.



Sila pakai di rumah sahaja, ok?



Telefon bimbit mestilah dipadamkan, atau disilentkan bagi memastikan prosiding tidak terganggu dengan ringtone lagu Meet Uncle Hussein atau lagu Agnes Monica anda. Trust me, tak kelakar pun or entertaining pun kalau diaorang dengar. Tapi kelakar kalau handphone itu dirampas dan hakim boleh mengenakan denda terhadap anda.

There were once incident di Mahkamah Majistret beberapa bulan lalu, seorang lelaki terlupa untuk mematikan ringtone-nya, maka menjerit jeritlah lagu Kantonis yang mungkin terbaru di pasaran, di dalam mahkamah. Majistret jeling dan pegawai mahkamah terus merampas telefon bimbit itu.

Ini tanggungjawab kita. Cara itu juga dapat mendisplinkan diri kita. Maka, belum lagi aku dengar mana-mana kawan aku yang bekerja sebagai peguam atau timbalan pendakwaraya yang bercakap dalam wayang sebab mereka sudah biasa dengan etika.

It is not allowed for females to be wearing of clothes revealing bare midsection while lelaki pula, tidak dibenarkan sama sekali memakai seluar pendek. Tak boleh. Ini bukan beach party. Ini mahkamah where the guilty are being sentenced, and the innocence are being freed.



this is meant for clubbing right? Yes. Macam baju tido pun ada, tapi aku tengok kalau omputih kat tv pakai masa tido, rakyat Malaysia pakai gi clubbing. Aku nak kena check mata.


Have you heard of court shoes?


Peguam wanita diwajibkan memakai kasut seperti ini. To me, elok jugak even if you are working in the office / corporate environment. It shows seriousness. Takdelah terjelir jari jari tu. Especially yang ada cincin or kuku yang tak seksi langsung. Atau ada kuku yang terlebih panjang. Atau to make matter worst, yang tak tahu langsung apa makna manicure pedicure.



kasut ini mempunyai design tertutup di bahagian depan.




Ermm suddenly it reminds me of Ally Mcbeal. A comedy about a female lawyer who wears short skirts, and way too short.. wants a boyfriend, and dances in a coed bathroom. Ally may have killed feminism (as TIME suggested), but she was definitely the Gloria Steinem of the quirky-singleton TV movement. And she is too skinny. tak teransang.

Ramai yang tidak tahu mengenai kewujudan Biro Bantuan Guaman.

Klik di sini untuk mengetahui mengenai biro ini.


Secara ringkas, ia adalah satu badan kerajaan yang memberi bantuan perundangan dari segi nasihat dan juga bantuan guaman dalam perkara berkaitan undang undang bagi golongan yang kurang berkemampuan atau tidak mampu melantik peguam swasta bagi mewakili mereka di mahkamah.

Ia sekaligus memberi peluang untuk golongan terbabit mendapatkan nasihat perundangan yang terbaik.

Pun begitu, sebelum kita ke Biro Bantuan Guaman, ingat satu jek:


JENAYAH MEMBAWA PADAH.

p/s: i know, aku skema kali ini. :)

Monday, April 27, 2009

Update: MENTERI BESAR JOHOR DISAMAN RM322 JUTA.

Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Johor - (DPMMJ) bakal memulakan perbicaraan saman menuntut gantirugi terhadap Menteri Besar Johor, di Mahkamah Tinggi Johor Bahru, pagi esok.

Perbicaraan sepatutnya bermula hari ini, namun ditangguhkan esok berikutan permohonan pihak yang mewakili defendan.

Berita sepenuhnya melalui Berita TV9 jam 8 malam ini.

Sunday, April 26, 2009

NOT HERE TO PLEASE YOU DARLING(s).

Yes, to all darlings, I am not here to please you. If you feel offended, I can't help it, perhaps you had become the best topic ever. Perhaps I like to offend people, but not in real life. If you do get offended by the entries, then you gotta start having friends, go outside, have a cup of Caramel Machiatto at Starbucks or join a futsal team.

Better scroll the phonebook of your mobile now. See if there is a list of numbers categorized under Buddies, Friends, Geng, Rakan Subahat, Rakan Jenayah, Rakan Senggama.

And no, you can't choose and/or tell me what is the best for me to write. That could happen if you start typing my account number on your next Maybank2u favourite account transfer. Once you do that, you may negotiate.

Otherwise, if you love my sarcasm, my writings, stay on. You could also help me build a bungalow from my nuffnang account. But, even so, you know, fat chance. The only money I have from nuffnang now is RM5.64 and that is not even enough to buy me a pack of Dunhill.

I love brickbats. I have no problem with that. Kudos too.

But to tell me what you like to read here is a joke. This is not Harris, MPH or Borders. There is not section for fictions, adventure, romantics, management skill or Upin and Ipin books.

lols.

RADHI OAG: AKU MASIH SAYANGKAN BINI AKU.



That is what he said to me personally yesterday.

He does not know me though, sebab aku bukan wartawan hiburan. But that does not stop me from pushing the mic to him. Nasib dia tak elak. Aku ni kurang stamina, takleh nak main kejar kejar.

Dia memberikan kerjasama yang baik sepanjang temuramah itu.

Arrest warrant? Did he answered the question? Yes he did.

Kebetulan, ini adalah rentetan dari tulisan rakan aku di Akubimbo yang menulis mengenainya.

Mohd Radhi Razali, vokalis kumpulan OAG aku temui sewaktu konsert Radio Rosak di Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) di Johor Bahru malam tadi.

Lama berborak dengan dia. Ada yang on record, ada yang off record. Tapi aku tak ingat apa yang off record. Aku cuma ingat on record sahaja.

Dia menjawab. Tapi jawapan dia hampir sama dengan jawapan dia sebelum ini.

Radhi memulakan kehidupan sebagai suami apabila mengikat janji perkahwinan dengan pelakon drama dan bekas anggota kumpulan Girls In Music (GIM), Shazlin Sharif pada 1 Januari 2005.

Semalam aku agak kaget seketika dengan sikapnya kerana masih memakai songkok ketika membuat persembahan walaupun pernah dikritik hebat sebelum ini.

Dia pernah dipetik melalui akhbar Kosmo apabila ditanya mengenai songkok yang dipakai ketika membuat persembahan.

".. Mengenai songkok pula, seperti yang orang sedia tahu, sudah lama saya berimej begini dan saya rasa tak salah. Saya bukan memakainya mengikut suka hati saya.

"Setahu saya jua, orang yang memakai songkok dapat 'melindungi' kepalanya daripada kena najis syaitan. Saya juga selesa bersongkok dan berbaju Melayu untuk ke mana-mana sahaja. Orang memakai songkok ketika pergi ke masjid saja, tapi saya mahu memakainya sentiasa," jelasnya.

Pada 2007, pasangan ini pernah menyertai Sehati Berdansa dan pada 18 November 2007, keduanya tersingkir, menjadikan keduanya mangsa pertama di vote keluar dari program realiti itu.

Ibu Radhi kini menetap di Miri, Sarawak kerana kedua ibu bapanya sudah berpisah, dan Radhi ada menyebut mengenainya semasa bercakap dengan aku.

Pada 4 Disember 2008, anak tunggal pasangan ini Mohd Rifdhi Muslim, 3 tahun dikejarkan ke hospital selepas tenggelam selama 15 minit di dalam kolam renang sedalam 2.44 meter di rumah mentua Radhi di Petaling Jaya.

Radhi pula, ada berkata, kejadian itu ada hikmahnya kerana membuka ruang untuk pasangan itu berbaik semula. Ketika itu, mereka sudahpun tinggal berasingan.

Aku ada bertanya mengenainya dan Radhi turut menjawab.

Dan pada 21 April lalu, Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya, Selangor mengeluarkan waran tangkap terhadap Radhi selepas buat kali kelima, dia gagal timbul kat court itu untuk sebutan kes perceraian difailkan isterinya, Shazlin Sharif.

Radhi didakwa melafazkan "Aku ceraikan kau dengan talak tiga terus" menerusi satu panggilan telefon jam 11.40 pagi, 25 Februari lalu.

Dan Radhi menjawab:

".. saksikan Melodi, Ahad depan 3 Mei 2009."

Tunggulah, baru thrill. :)

Thank you.

Saturday, April 25, 2009

THIS IS MUCH BETTER THAN AKADEMI FANTASIA. MUCH MUCH BETTER.

Something about this video that made me thinking. And yes, in music, kena ada feel, kalau tidak don't ever dream of being an artist. Toksah jadik artis. Kena belajar feel. You feel me?

It is about feel. Yeah, feel the music.



Watched it? Now, you feel me? Aku dengar anak drummer tu taknak pergi sekolah lagi selepas video ni tersebar. Dia malu. Manakala isterinya tinggalkan dia. Dan guitarist nya pula, terpaksa cari band lain. Kesian.

Best tak drummer dia? Best kan. And tonight, I'm going to a concert for one exclusive assignment. Definitely, it will be something hot. Wait for the update tonight after 12 midnight. :)

Thursday, April 23, 2009

BILA GADIS JELITA, CUN, HANGAT, COMEL DAN CUTE MIUT..... KOREK IDUNG IN PUBLIC. DAMN, TERGANGGU ORGASM AKU.

Dudes and dudettes,

No, it is not about anyone here to quit smoking. It is not about smoking. Smoking is bad for your health, if you are NOT a smoker, don't start. If you are indeed a smoker, please don't stop. That is my advice.

And let me just paste again what I have commented on akubimbo's blog as he is trying, yes trying to quit smoking. Not that aku galakkan merokok tapi teringat cerita Lord Of War:

"Why worry about something that will kill you in 10 years, when there are so many things that will kill you today?"

Keh keh keh.

Today I received many news about some losers yang takut bebayang sendiri, sehinggakan sanggup buat cerita. Hahaha.. hopefully God may forgive your sin, bro. I will not bring myself to your low standard. Keh keh keh. Walaupun keji, tapi aku seronok sebab dapat mengeluarkan indeks keperibadian. Heheh. 10 untuk terbaik. But definitely not 10. Ekekekek.

It is better for me to dig my nose and check out which is the most hardest to find and to take out. hahaha, ohhh aku kena letak disclaimer takut kena saman. Desert Rose, ko lawyer kan, selain loyar buruk kau yang amat keji itu, silalah berikan nasihat perundangan.

Lagipun, kat Malaysia ni kalau kita tak perlu tunggu food poisoning to purge. Bukan bulimia or anything.

It is our Malaysians. Dan caranya mudah, tunggu, renungi dan nikmati.

These couple of days, aku banyak berjalan, and soon, aku akan jalan lebih jauh. Tapi aku suka these few days sebab aku dah photographically stored those human beings in my memory.

Aku suka kat diaorang ni sebab aku dapat purge all those indigested and digested substances dan boleh aku top up.



Nose digging, spitting, blowing your nose - in public adalah sesuatu yang terlalu biadab. Tapi satu pemandangan yang biasa, terutama buang kahak siap dengan sound effectsnya sekali dengan pitching dan tonation yang baik. Mesti best kan, pulak tu, tengah makan roti canai ke, roti telur cecah dengan dal. Mesti kau terbayang kepekatan dal itu datang dari bunyi itu kan.. kah kah kah.. jangan makan roti canai buat beberapa minggu ni tau.

Couple of days ago, as I was waiting for the light to turn green, I turned and saw one hot stunning girl next to mine. Yeah wifey, you know your husband is a normal and sane man. Ok, I will get medical advice. But baby, I dont have any erectical problem.. why should I get medical advice? Wuhuuu to see the nurse kan? Alah..

As I was staring at her, enjoying the short moment of ecstasy dan menikmati anugerah Allah SWT kepada gadis ini.. this girl pi korek hidung dia penuh dengan keikhlasan dan kenikmatan, dan pastinya diiringi lagu Anuar Zain, Lelaki Ini Yang Selalu Mencintaimuuuu Selaluu.. tanpa ragu....... Mesti sambil dia terbayang wajah kekasihnya kan.. betul ker? Salah eh. Sorrylah kalau salah.

It was a short exploration but believe me, ia dilakukan tanpa perlunya kemahiran dalam kejuruteraan mahupun geologi, but damn, that just kills my orgasm. Dan masa tu, aku terus tenung kat hidung dia, sama ada besar atau idak size laluannya.



Of all the things, aku lupa nak pergunakan SLR camera aku yang BARU, ehem yes baru untuk ambik gambar awek tu, tapi bolehlah gambo ni, sekadar hiasan tanpa renda renda. Tapi mesti syok kan nyonya ni. Pastu dia pergi orang jual kuih tepi jalan, dan dia gunakan tangan pilih kuih. Best tak? Yang korang makan, ingatkan inti karipap. Hahahahhaahah...
Nyonya: Ermm.. aiyah where lah, lai ahh lai ahh.. where you wanna go ahh. come here come here.. wahlau weh, so ha
rd meh.


The glove she is wearing will be on auction soon. Mesti mahal, dan berebut orang nak beli. Kalau ada macam defects kat hujung glove, it mungkin gumpalan benang.

Kekadang aku terpikir, kat rumah diaorang ni semua takder privacy ker untuk melakukan aktiviti tu semua? Mungkin diaorang nak tunjuk kebolehan mereka mengeluarkan benda yang paling susah dalam hidup dan bila keluar, kena buang. Eh, ya tak ya, apa kejadahnya yang orang makan.. tak sanggup aku abiskan ayat itu. Ohh aku pasrah.

Tapi itulah realitinya, manakala yang berkahak pun tak sesuai dengan tempatnya. Kekadang orang kita ada yang berkahak di restoran, di library, di panggung wayang, di dalam bas dan di dalam kapalterbang. Perlu ke?

Pulak tu, lepas dia kahak, dengan manjanya terus meludahkan kahaknya di tempat dia duduk atau berdiri, dan kebetulan jarak antara kita dengan pengkahak amatur itu kurang dari sedepa. Dan tentunya dengan jarak dekat itu, akan kelihatan akan hasilnya di lantai kan.

Salah ke kita, berdosakah kita kalau kita bangun perlahan lahan, kemudian pegang kedua bucu meja dan angkat dan hentak kepala diaorang tu? Itu kira serang eh? Bukan mempertahankan diri ke?

Aku selalu mengutuk diri aku sendiri. Sebab kekadang, ok selalu, aku ngaku, bila aku di public places, aku selalu tertoleh pada orang yang sedang buat benda benda yang meloyakan. Aduhai cik salmah.

Dan aku pasti tak sempat menoleh ke tempat lain. Aku macam terkedu. Tak, tak, bukan hobi aku tengok benda tu semua. Pernah rakan aku marahkan seorang lelaki tua yang tetiba berkahak tepi dia, dan dia sedang elok menikmati hidangan sarapan. Hahah. aku cuma mampu menggelakkan dia. Yelah, aku nak cakap apa lagi sebab aku pun selalu kena apa.. adillah.

Aku tak sanggup letak gambar orang meludah sebab meloyakan. hahah, serious meloyakan.

Tapi yang paling best ialah orang yang berkahak yang complete dengan usaha dia mengumpulkan sebanyak mungkin untuk dilontarkan mengikut tertib graviti.

The next time around, aku nak panggil makcik bawah ni. Sampai hari ini aku rasa akak ni cool. Tengok muka dia. Cool. Aku terjumpa dia pada satu majlis di Masjid Abu Bakar dulu. Dulu ahh.



Encik, encik tak boleh korek hidung di kawasan ini. Ini kawasan eksklusif.

Tuesday, April 21, 2009

You Are To Finish Strong.

Sesekali aku terasa untuk menjadi seorang yang motivational, yelah selain menyediakan tempat untuk korang melepaskan geram.

A fren from Astro sent me this, and I'm glad that she did. Thanks Pauline. Lama tak jumpa kau, lama kau tak belanja aku minum.

So, dudes and dudettes, enjoy this vid. Dalam bahasa Melayunya, fahamilah video ini. Kuatkan sikit audio tu. Sorrylah, aku malas nak buatkan sarikata. Hehe.

And I am dedicating this video to readers yang tengah exam sekarang ni - good luck!

Mulakan dengan Bismillah. Jangan lupa.


video

Few readers asked me about this fella. So here it is:

Nama lelaki ini ialah Nick Vujicic berusia 25 tahun.

Dia dilahirkan tanpa tangan dan kaki, serta tidak pernah diberikan alasan perubatan terhadap keadaan fizikalnya itu.

Nick kini menjelajah ke seluruh dunia untuk memberi motivasi. Kini lebih 2 juta orang sudah mendengar nasihatnya secara bersemuka. Ini adalah sedutan daripada motivasi yang diberikan kepada beberapa pelajar sekolah.

Anda boleh membaca mengenai lelaki di link ini.

Mungkin ada yang agak pesimistik terhadap lelaki ini memandangkan he is also preaching about his Christianity faith, tapi tak salah kalau kita melihat apa yang dikatakannya dari sudut kemanusiaan. How to live life to the fullest.

Sambil anda menonton video ini, sudahkah anda menghubungi ibu bapa anda? Sudahkah anda bertanya khabar mereka?

Thanks to my cerdik-ness, I managed to bring back the coding.

Cool. Managed to figure it out and bring back the coding. Mungkin sebab dapat mimpi semalam.

Yeah, thank you for the laughing, need 'that' so much and the laughs were so motivating.

Now, need to break away from blogging. Need to complete my storyboard for a client - From Rags To Riches.

And yesterday, there were sms-es going around town, about a cikgu in Pekan Nenas, Johor. If you ever received it, please ignore it sebab polis dah pun buat kerja mereka, in within the law. Don't take law into our hands. Jangan jeapordise our peace and stability. Ada friction of people yang sengaja mengapi-apikan keadaan. I know the whole story, in fact I spoke to the teacher on the phone. Let us uphold and maintain stability in our country.

Dear client,

Thank you for your patience. Yeah, I need to do some research first (sambil cuit cuit blog ni), and now, you shall have my utmost dedication to complete it.

I am all yours.

See you in ermm.. say soon?

Monday, April 20, 2009

Coding That Destroys My Blog.

Yes, I was trying to be pandai pandai and it makes by blog hay wire.

Dah jadik apa ntah. Hahaha.. pandai sangat.

I thought aku pandai, rupanya tidak - on this coding thingy. Damn..

Now, I must agree, jangan pepandai menggatal tangan or simply ikut some blogs placing some codings.. it is a risk, because it may work on theirs, but not on ours. Simply that.

And I lost all the blog lists of my blog frens. Sorry lah, nanti aku include balik. As they may say, macam monyet lah.. hahaha..

Damn.

After embedding the coding, once aku click on the respective title of posting, it goes to another window, and empty without all the texts of the posting. Halimunan? Hantu raya? Ermm.. macam ada bau kemenyan ni...

Same goes bila click on the comment section, terus hilang if I chose pop up comment window or embedded below post.

Now I need a rescue. Should I call 999? Or should I scream for help.. ermm that will be too pondan. I will just ask for help.

Any takers?

Dont ask for upah, because I can't afford any upah. I give you a 3 nights stay - free holiday at Palace of Golden Horses Hotel - parking.

Saturday, April 18, 2009

PONDAN AGAIN? YES, PONDAN AGAIN. IF YOU NEED TO READ THIS, PLEASE HAVE YOUR US DOLLAR AND I NEED TO STEAL YOUR HANDPHONE TOO.

KUALA LUMPUR: Mereka bukan perempuan tulen, tetapi bercita rasa tinggi. Hanya menerima warga asing sebagai pelanggan, kumpulan pondan ini pasti bertempik: ‘We accept US dollar only!’ (Kami hanya terima dolar Amerika!) jika dihampiri lelaki tempatan.

Mana dia Kassim, Sulaiman, Dollah, Ghani dan Lazim.. ehh sorry, Mana dia Casey, Suzie, Dolly, Gina and Leeza?

Adakah ini satu kebetulan atau satu suratan?

Adakah ini bermaksud Ringgit Malaysia tidak lagi sah diperdagangkan untuk service anda?

Atau adakah ini bermakna, warga asing yang menggunakan wang Dolar Amerika sahaja akan dilayan?

"Begitu gelagat primadona bapuk atau ‘lady boy’ yang menjaja tubuh khusus kepada pelancong asing yang membanjiri beberapa pusat hiburan di Jalan P Ramlee di sini," itu antara tulisan tinjauan penulis akhbar Harian Metro.

Haaa, pergi maki hamun wartawan wartawan tu.. pergilah. Opis diaorang kat Bangsar. Pergi ketuk kepala diaorang dengan tumit tinggi korang. lols lols lols.

Ohh dalam laporan itu turut menyebut:

"Dalam kes terbaru, seorang penuntut sebuah kolej swasta warga Iran menjadi mangsa apabila telefon bimbit dan kameranya dilarikan mak nyah terbabit."

This is definitely not new.

Baca seterusnya di link ini. Silakan.

Seperti yang aku tegaskan sebelum ini, perlakuan seumpama ini jelas sekali menampakkan betapa masyarakat ignorant, apatah lagi, jika ada yang sanggup bermati-matian mendokong perbuatan hina ini. Ya, ia amat hina sekali. Period.

Dan selagi ada permintaan, selagi itu, rangkaian pembekalan akan terus wujud.

Mereka ini aku anggap sebagai parasit dalam komuniti kita.

Seingat aku, sejak aku mula berkecimpung dalam dunia kewartawanan, bapuk yang berniaga di sebalik bangunan seusia Allahyarham atukku di Jalan Dhoby sudahpun wujud. Malah, kehadiran mereka sudah wujud sejak aku masih di bangku sekolah. Ya aku tahu, sebab ia turut menjadi satu momokan di sekolah, akan Jalan Dhoby.

Lorong belakang mati, sudah sinonim buat golongan yang memperdagangkan stor kunyit mereka.

Di Kuala Lumpur, tentu semua dah tahu akan Lorong Haji Taib. Sedihnya, nama jalan itu dikhabarkan diambil bersempena nama Haji Mohamed Taib, seorang saudagar dari Sumatera yang turut memainkan peranan dalam mewujudkan Kampung Baru di KL.

Malangnya, warisan terkutuk kaum Nabi Allah Lut A.S antara simbolik lorong itu.

Menurut sejarawan Profesor Datuk Dr Ramlah Adam (Utusan Malaysia 17 Jan 2008), "kegiatan yang berlaku di jalan tersebut nyata tidak bersesuaian dengan kesohoran Haji Muhamed Taib.

Manakala Profesor Madya Dr Kamarulzaman dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) melalui quote-nya di Utusan Malaysia pada tarikh yang sama berkata: "nama baik Haji Taib seharusnya dipelihara dengan menukar kawasan itu kepada kegiatan yang berkonsep kekeluargaan."

Konsep kekeluargaan ketika ini hanyalah dua lelaki yang memiliki alat sulit yang sama cuba bersenggama dan bersenggama di luar tabii. Laknatilah golongan itu Ya Allah SWT.

Hakikatnya, mereka penyakit dalam masyarakat kita dan kita perlu terus memberitahu mereka kerana tiada gunanya bercakap dengan golongan ini, kerana hati mereka sudah dihijabkan dengan bongkak.

Maka, apabila dah nampak potensi dalam seseorang itu, bimbinglah mereka, beritahu mereka betapa apa yang dilakukan salah. Dan bersiap sedialah untuk dimaki, dicerca, dihamun, ehh jantan, kau jagalah hidup kau dulu. Hahahah.. babi tak? Memang babi.

Friday, April 17, 2009

BERAT MATA KORANG MEMANDANG, BERAT LAGI MATA AKU MENJELING.

Dalam posting aku dahulu di link ini, aku ada janji nak tunjukkan some of the cabin crew yang aku sempat jumpa, ehh sorry, sempat jeling... dari jauh - yelah maklumlah selain status aku, aku ni seorang pemalu. Hahahah lols.

So, enjoy the picture. They are the hotties of AirAsia. And ohh, if you are one of them in the picture, jangan malu malu untuk ajak aku keluar. ok ok, joking joking. :) Haha.

Picture credit Abd Rahman Embong - Johor Bahru.



Seriously, aku hampir hampir tak mampu untuk fokus ketika assignment ini. Hahahah.. ok tipu, aku fokus. Aku seriously focus. Tak pandang pun kat diaorang.

Thursday, April 16, 2009

THE KOTE AND THE PONDAN.

First, let me gelak.

There were two things happening today. Aku sibuk gila hari ni. Dari pagi sampai ke petang, dari petang ke malam, dari malam sampai ke subuh.

Dan sekarang aku berada jauh nun di Muar sebab ada tugasan.

Yang kedua ialah bila aku tengok blog aku. Aku sempat beli pop corn medium size sambil baca comment comment entry yang lepas di sini. Entry nya best, sebab tajuknya ialah

THEY LIKE ABANG ASKAR, THEY LIKE 'KOTE' ALTHOUGH THEY DO HAVE ONE TOO , AND THEY ARE SAYING IT OUT LOUD...

Aku nak ucap tahniah kat Rika Hasriana untuk usaha dia. But truly Rika, tak guna pun bergaduh dengan pondan ni. Because from what I see, they just wanna spark the anger in us, and that is why aku tak marah walau apa pun diaorang cakap.

Pondan always be a pondan, selagi dia nak jadik pondan walaupun choice diri mereka sentiasa ada. So, toksahlah kita memondankan diri kita semata mata nak melayan pondan tu semua.

Not that we are losing, but they are the ones losing. Atau lebih tepat lagi sebagai loser.

Ada komen bertanya mengenai solat pondan ini, adakah mereka bersolat sebagai wanita atau lelaki? Hakikinya mereka adalah lelaki. Sampai mati pun mereka tetap lelaki dan sudah ditakdirkan begitu sejak dalam perut ibu mereka yang mereka ada 'bird bird'.

Aku setuju dengan pertanyaan dari farafara.

Ini pula - aku ada beberapa pertanyaan untuk pondan pondan yang beriya iya sangat menegakkan batang, ehh sorry, benang yang basah. Tersasul pulak, yelah, maklum jerlah, pantangkan.

Aku ada terbaca blog blog pondan, dan entry aku yang lalu pun lebih kepada pertanyaan, malangnya pondan tetap pondan sebab mereka yang aku ketahui selalu melebihkan mulut dari otak mereka. Mungkin otak mereka sudah terlalu serabut dengan bayangan kote, walaupun pada hakikatnya mereka tidak perlu membayangkan, sebaliknya cukup untuk menjenguk ke bawah dan melihat alatan mereka sendiri, KECUALI, mereka melipatkannya ke belakang.

Macam mana aku tahu mereka melipatnya? Yesterday, aku bersama seorang pegawai penguatkuasa, di mana mereka ada menahan pondan pondan di lorong belakang mati di Kuala Lumpur, dan dimasukkan ke dalam lokap untuk beberapa hari.

Selepas dua hari sahaja, terserlah kelelakian mereka! Sebabnya - penuhlah sudah wajah 'ayu' mereka dengan janggut, misai kerana di dalam lokap, tentunya tidak boleh membawa peralatan seperti itu.

Dan pegawai itu turut memberitahu bagaimana pondan pondan itu sanggup melipat peralatan mereka untuk meleperkan rupabentuk panty wanita yang dipakai. Dan sejenak aku terpikir, tak sakit ker, dan lantas soalan itu aku lontarkan kepada pegawai itu, dan jawapan yang diberikan pondan itu semua ialah: DAH BIASA. Damn.

Ada satu lagi komen tu more like a personal attack, instead of justifying themselves.

That shows how low they are. Sorrylah, tapi bila korang (those pondanss) menjawab dengan menyerang balas seorang daripada reader tu tanpa mempertahankan serta menjawab entry aku yang lebih kepada berbentuk kemusykilan itu, itu menunjukkan betapa kurangnya kematangan korang dan whatever that I wrote replying to the comment menggunakan nama pondanlahanat, memang tepat sekali.

Ceteknya pemikiran korang, dan sekali lagi aku sedih padahal the same person - pondanlahanat ni ada berkata, ada kalangan korang yang berpendidikan tinggi dan berjawatan tinggi tapi malangnya apa yang korang tonjolkan selain dada silikon, adalah kecetekan pemikiran.

Aku tergelak, bergolek golek baca komen yang menggunakan nama Leez dan aku yakin nama betul dia bukan Leez sebaliknya mungkin Zali, Hamzah, Afendi atau mungkin jugak Ghani. Mungkin.

Antara isinya ialah:

"Penulis blog ni pun BABI jugak... senang2 nak cakap orang BABI konon.... kau tu, lagila BABI bertopengkan manusia....

YES it's true blog ni ada disclaimer bagai... but we also have the rights to publish our views as well....

Kalau taknak orang komen, buat jer blog ni PRIVATE!!!"

Tidakkah itu macam kita kecik kecik dulu bergaduh? Keh keh keh keh. Babi mana ada komputer. Nak bela babi pun susah tau kat Malaysia. Kurang satu point dah. Kedua - mana ada babi bertopengkan manusia? Haha, yang ada ialah babi sahaja. Aku tak boleh bayangkan macamana babi boleh bertopengkan manusia. Kalau bertopeng manusia, abislah tutup semua kedai ba ku teh. Kesian kekawan aku berbangsa Cina.

Aku pun kena tanya pondan lah untuk soalan topeng ni. Bolehkan korang benarkan muka korang digantung topeng wajah manusia? Tak boleh kot. Hilang identiti nanti.

Dan aku pun tak seperti blogger yang syok sendiri, kalau orang kutuk, pergi delete komen, dan hendakkan komen yang indah indah belaka, yelah tak cukup matang untuk handle crisis dalam hidup dan untuk itu aku uphold the rights to comment. Pastu nak marah, meroyan. Hahaha. You know who you are, saje jek selitkan iklan untuk kau kat sini. Haha.

Tapi kan tak ke membazir masa korang, sebab bila korang komen, korang tak mempertahankan atau ada justifikasi tentang komuniti korang tetapi korang lebih sibuk bercakar macam pondan. Ehh sorry, korang memang pondan. Sorry. lols.

Pengalaman akulah, dan dari pengamatan aku, memang pondan ni suka bercakar. Sebab tu tak 'luak' bila baca komen pondan pondan tu semua. Aku hanya mampu tersenyum dan tergelak sahaja sebab secara ilmiahnya dan analytical nya, memang itulah yang sentiasa dizahirkan pondan.

Dan komen ni pun tak kurang menariknya dan dari orang yang tidak bernama:

"Rika, next time kalau nak bagi syarahan agama, sila bersyarah kat diri sendiri supaya pakai tudung...kalau u betul2 nak nasihat dan insafkan pondan2 tu, sila tunjukkan yang u pun ada pegangan agama yang betul.... pakai tudung tu tutup aurat....unless la u suka nak buka2 kan? Haahahhaha. X yah nak cakap Nabi Luth ker, akhirat ker, neraka ker kalau u sendiri masuk neraka sebab tak tutup aurat. Kalau lepas nie tak tutup aurat jugak, baik u diam aja la....."

Inilah dia satu sudut bangsa Melayu yang paling best. Nak menunjukkan pegangan agama yang betul bukan sekadar memakai tudung semata mata. Perbuatan, niat, perlaksanaan pun kena ada.

Tak bertudung pun sememangnya berdosa kerana tidak menutup aurat. Rambut adalah sebahagian dari aurat kepada wanita. Sebab tu aku cakap, dalam entry ini ialah mengenai perbuatan pondan, dan entry ini tidak ada kena mengena dengan pemakaian tudung tetapi jauh menyimpang tapi takperlah korang nak menaip kan..

Lagi sekali aku cakap, bercakap secara ilmiah dan berfakta. Itulah yang kawan aku di akubimbo katakan. Mesti ada justifikasi. Ni tidak, dok bergaduh, bercakar macam bebudak tak cukup sekolah.

Apabila itu berlaku, ia mengiyakan lagi pandangan masyarakat terhadap golongan pondan ini. Dan ia sudahpun berlaku melalui komen komen yang ditinggalkan dalam entry yang dicetuskan oleh kawan aku, damsel.

Apa kata korang lontarkan sesuatu yang berilmiah, jika ada, untuk menjustifikasikan hidup korang tu. Kenapa? Mengapa? Bagaimana?

Dan kepada Zakiah, aku selalu pasang alarm untuk mengejutkan aku tido, dan ia berfungsi dengan baik, dan aku belum pernah ada pengalaman membaling alarm clock sebab bunyinya bising. Betul tak DonCorleone? lols.

Satu jek pandangan aku. Pondan tidak boleh berdepan dengan krisis sebab mereka sendiri sukar untuk menyelesaikan krisis yang dialami mereka sendiri iaitu - identiti. Salah siapa jika ada yang berpandangan sedemikian? Aku pasti korang ada yang cerdik untuk memikirkan soalan itu.

Tapi aku respek pondan yang jadi jurumekap, sentuhan mereka tetap cantik. Hopefully they will find the right path in their life. Mudah mudahan. Insya'allah.

Dan apabila masyarakat memandang serong terhadap golongan pondan, tidakkah kita bertanya diri kita sendiri? Bukankah kita hidup dalam masyarakat? Atau kita mahu hidup dalam komuniti kita jek di lorong belakang mati sahaja? Jangan dihijabkan hati kita untuk melihat.

In the meantime, aku loan dari DonCorleone - Keep It Cool.

CHEERS!!

Monday, April 13, 2009

THEY LIKE ABANG ASKAR, THEY LIKE 'KOTE' ALTHOUGH THEY DO HAVE ONE TOO , AND THEY ARE SAYING IT OUT LOUD...

Excuse me for the foul language. Tapi aku pun tau, orang seperti DonCorleone mesti suka posting ni.

Tapi aku yakin, korang dah biasa dengan perkataan tu semua.

Hari ni, sedang aku mengedit visual assignment aku, kawan aku meng-Yahoo Messenger aku, dan aku tergelak berguling guling. Nasib baik bini dah vacuum carpet hall semalam sambil jeling jeling aku sebab aku pun tolong.. tolong tengok.

Dia mengadu kat aku, kenapa lelaki nak menyontot lelaki. Hahahaha.. aku gelak. Gelak sakan. Itulah perkataan yang dia gunakan untuk bertanya. Kaget aku sekejap.

For the record, I despise pondan. Aku pernah termuntah sebab member aku ajak aku minum pepagi di Jalan Tun Razak di Johor Bahru dan aku terpandang pondan baru keluar dari lorong belakang mati. Dan sehingga hari ini, aku serik. Pondan adalah parasite dalam komuniti, menggalakkan permasalahan sosial lain.

Dan kawan aku ni mereferkan kat aku satu blog dengan tajuk entry: kote mu kote ku jua.. what the fuck!!!

So I was explaining to this friend of mine, pondan is babi, while those fucking the shitholes of pondan is bangkai babi. Period.

And dia bertanya lagi, "how a normal man yang fitrahnya kepada wanita can menyontot another male?"

Hahahah... you tell me.

Dicks are for pussies. Excuse me, but that is a reality. And how on earth do you wanna fuck the same species with dicks too? Me myself just can't figure it out.

And regardless the makeups and silicons they still have dicks.

damsel: n abg2 asks tu plak ade yg dah ade bini
hazrey: hahahahahahah
myhazrey: babi kan
damsel: go la hantam whores bitches.. i still can understand
damsel: *not that i agree*
damsel: but,
damsel: another male???
hazrey: hahahahahah, they are bangkai babi. (read: pigs like them should be sent to hell)
damsel: even while u sontot them, u can see the dicks?
hazrey: hahahahahahahahahahhaah.. bila nafsu dah menguasai diri, anything will do, dan babi adalah untuk babi. So itulah fitrah mereka. Babi.
damsel: that turns u on meh?
hazrey: ehhh kenapa aku pulak ni
damsel: hahahahaaa
hazrey: aku takde kena mengena pun
hazrey: aku suci
damsel: 'u' secara general ye
hazrey: use 'they'.

I just found out that there is a club dedicated to malaysian gay. What the fuck? They even marched in San Francisco, sambil bawak banner of their club. What the fuck? Is this club registered? Something must be done.

Truly, this immorality must be stop.

Kita ada tamadun dan tatacara dalam Islam, apatah lagi kita ni bangsa Melayu. Kalau nak kata jahil tidak jugak, sebab ada kalangan yang mengamalkan seks songsang ini berpendidikan tinggi. Islam sendiri mengharamkan kita mendatangi isteri dari sudut itu, apatah lagi dengan kaum sejenis. 'Stor kunyit' itu adalah pusat penyakit.

According to Rosario, Schrimshaw, Hunter, Braun (2006), "the development of a lesbian, gay, or bisexual (LGB) sexual identity is a complex and often difficult process. Unlike members of other minority groups (e.g., ethnic and racial minorities), most LGB individuals are not raised in a community of similar others from whom they leam about their identity and who reinforce and support that identity. Rather, LGB individuals are often raised in communities that are either ignorant of or openly hostile toward homosexuality.

And yes, we are ignorant. Kita bagaikan meredai dengan pembiakan spesis pondan dalam komuniti kita.

Di Johor, ada peruntukan yang tegas melalui Seksyen 28 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor 1997, di mana jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Tapi, ketegasan itu kurang diterjemahkan melalui penguatkuasaan. Aku rasa perlu ada ketegasan dalam menangani masalah tidak bermoral ini, jika tidak, ia bagaikan satu restu untuk pondan pondan ini terus wujud di pinggir bandar dan di lorong belakang mati.

Tetapi, selain penguatkuasaan, perlu ada bimbingan kepada golongan ini supaya ia tidak menjadi satu wabak yang makin sukar ditangani pada masa akan datang.

To damsel, aku setuju, sebab jantan yang aku ibaratkan bangkai babi akan terus wujud selagi ada supply dan demand, creating a chain. Kalau supply dah tak ada, mesti kurang right? Sambil itu, pendidikan agama perlu menjadi teras utama dengan lebih meluas supaya dapat dijadikan sandaran dan pegangan.

Sunday, April 12, 2009

The Poyos at Meet Uncle Hussein & Samsons Concert.

Aku tak suka pergi concert.

Sebab bising. Hahah. Skema kan?

BON JOVI

The last time aku really enjoy a concert was Bon Jovi concert in Singapore, many many many years ago, and aku rasa aku dah terlalu tua untuk pergi concert, especially those rock rock concerts. (the upcoming Search concert will be an exceptional).

Watching Bon Jovi performing just a mere metre away on stage, was ecstatic. Gila sawan kalau tak pergi tengok. Watched it with a friend that both DonCorleone dan aku, kenal. And of course, aku tak pernah bayar tengok konsert, sebab aku kerja. That is the beauty of it. Jeles tak? Mesti korang jeles kan.

But, seperti biasa, aku memang banyak complaint sebab ini blog aku, aku punya pasallah nak complaint apa pun kan, bukan kau bayar RM1.50 macam beli sok kabor kan. Hahaha.. attitude tak? Haha.. Well, masa di concert Bon Jovi tu, I was standing beside some guys yang ketiaknya bau busuk nak mampus. Kurang kunyit punya jantan. Pergilah pakai sabun susu kambing.. bau tengik..

Lucky ada minah salleh yang comel comel dan menggiurkan, dan mereka cuba beberapa kali mengusha aku, tenung tenung aku, purposely brush their breast against my back, namun aku menolak dengan baik dan gentleman. Tetapi mereka tidak berputus asa, turut cuba menggoda aku, dah hampir aku tewas, apatah lagi pakaian mereka yang mengghairahkan. Aku kaget dan meruntun jiwa.

Ok, ok tipu. Mana ada camtu.

Meet Uncle Hussein & Samsons

Aku bernasib baik sebab tak perlu bayar parking untuk cover konsert Meet Uncle Hussein and Samsons di Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) malam ini. Otherwise, aku mesti dah telefon Kak Podah, Teropong Telek atau Seseh Seseh atau Goyah Goncang. (Nice name kan.. goyah goncang.. hahahah)

Dan masuk pun, free sebab tiket aku digantung dengan kemas pada leher jinjangku.. haha, now I sound so gay. Yeah laugh. Go on laugh. That is my work tag.

And yeah, I was wearing a pink shirt hoping for abang askar. Hahahah, babi gila kan if I do that. Babi babi babi to all pondans. May God strike you with lightning. And no, I was not wearing any pink shirt, mind you. Aku pakai t-shirt yang macho colornya.

Anyway, aku tak suka kat event promoter concert tu but I am not gonna menceceh / bitching macam pondan. I am there to work, and work.

Neither do I gonna bitch about bergesel dengan rempit bro and jawa jawa because they are at that concert to see their fav band, and they are paying for it. fucking pay their own money to be there. So they deserved to be there.

The crowd was not so overwhelming, as I have expected. The most, 1,000 people in a stadium that can fits - errmm.. 8,000 pax easily. I do not know what happened, but I guessed it was the late publicity being done for this concert.

Prior to this concert, aku turut telefon Akubimbo to get some latest news about this two groups, sebab pastinya aku kena interview, and with Shoeshine in the background (and DonC were actually repeating what she was saying, walaupun sebenarnya kan senang dia pass kan jek telefon tu kat bini dia.. samdol kan kau DonC.. aku tau kau memang samdol.. hahaha), just to avoid myself dari menanya soalan seperti: kenapa band Indon senang masuk Malaysia dan bukan sebaliknya atau bila music Malaysia nak maju. Hahah.. Beruk.

Both of them berikan good tips, yelah aku bukan tahu kisah pasal band band ni. Silap haribulan lagu yang diaorang nyanyi pun aku tak tau tajuk. Hahahah.. Call me what you want, but aku tak ambik peduli pun. Hahah.

Konsert itu bermula lewat. Hampir jam 10 malam baru start. And they said: biasalah konsert rock. WTF kan. Letih aku nunggu. Nak cuci mata pun tak boleh sebab yang datang semua untuk butakan mata aku, ada lah. Serious.

MUH sang several songs, 5 kot. Haha, nanti aku tengok berapa lagu. Lan the vocalist was histerical. Masa closing tu dia siap lompat atas bassdrum and jumped, tunggang terbalik mic for the bassdrum. Haha, but i likeeee.. I was expecting him to throw cymbals or at least snare drum kat crowd, but karang benjol pulak dahi sesaper.

Dia cuma baling topi dia jek. Dan masa aku interview diaorang kat backstage, aku tanya, kenapa tak baling keyboard ke? And I stopped them from answering and said, takyah baling, hulurkan tangan ringankan beban, hulur kat aku, aku ada tepi stage.

Closing with lagu you know what.. and despite the event promoter tak kasi aku pergi interview any of the groups, aku pergi jugak and I asked these questions:

1. Tadi nyanyi lagu apa?
2. Siapa penyanyi utama?
3. Siapa pemain drum?
4. Siapa pemain keyboard?
5. Siapa pemain gitar?
6. Kenapa mat indon ramai kat Malaysia. ehh sorry, kenapa banyak band indon senang popular di Malaysia.



Ok, ok tipu again. Aku tak tanya soalan tu. Haha. Dan tentu sekali aku tak tanya apa perasaan mereka perform depan live audience di Johor ni. Sebaliknya aku tanya apa diaorang buat dengan duit cash bebanyak itu hari menang AJL sebab aku tengok diaorang pakai baju ala ala beli kat bundle.

Actually, aku tanya soalan berikut:


1. Tunggu siaran di tv nanti.
2. Tunggu siaran di tv nanti.
3. Tunggu siaran di tv nanti.

In the meantime, aku kongsi sikit the poyos of all the poyos. Click to see the video. Kalau kat office, pastikan korang tutup muka korang dengan file, sebab nanti boss tahu korang tak buat kerja. Cepattt.....

Credit to my dear Hafiz Bahrin, cameraman for all the shots of poyos.





Dan ini pula, penyanyi sebenar Meet Uncle Hussein ketika diwawancara. Percayalah.




Thursday, April 9, 2009

Relief.

One thing for sure, I myself personally glad that Datuk Mukhriz is part of the cabinet.

Pada pandangan aku yang serba cetek pasal politik ni, kemasukan Mukhriz dapat mengimbangi keadaan politik pada masa ini. Dan aku setuju walaupun tiada jawatan dalam parti, Mukhriz dapat memberikan satu momentum kepada pentadbiran kerajaan, lebih lebih lagi melalui perlantikannya sebagai Timbalan Menteri Miti, satu kementerian yang penting.

Dan gandingan bersama Datuk Mustapa Mohamed yang memiliki kepakaran dalam bidang ekonomi dilihat satu kombinasi baik.



"Sorry dude. I'm in."

Aku lebih tertarik kepada perlantikan Ahli Parlimen Semporna, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengetuai Kementerian Luar Bandar dan Wilayah.

Sudah berapa lama, rakyat Sabah dan Sarawak mahukan wakil dari sana mengemudi kementerian ini, bagi memastikan kesinambungan serta perlaksanaan pembangunan turut menyeberang Laut Cina Selatan.

Banyak lagi daerah pendalaman yang masih jauh dari pembangunan apatah lagi untuk mereka menikmati apa yang kita perolehi di semenanjung.

Antaranya ialah Long Busang di Sarawak.

Perjalanan ke Long Busang dari Sibu Sarawak mengambil masa selama 10 jam !

Dari Sibu ke Kapit, 3 jam menaiki bot ekspress.


Bot ekspress ini bagaikan bas ekspress buat penduduk di Sarawak.

Di Kapit, bertukar bot untuk ke Putai, 4 jam perjalanan menempuh sungai.

Setibanya di Putai, bot berlabuh di pusat pengumpulan balak, dan perlu menaiki pacuan 4 roda selama 4 jam.

Signifikannya, itu sahaja jalan penghubung ke daerah itu.

Shafie, anak saudara kepada Tun Sakaran Dandai ini adalah antara pioneer dalam Umno di Sabah pada 1991.

Selama hampir empat dekad, isu pembangunan di Sabah dan Sarawak kerap ditimbulkan dengan gambaran tempang, terpinggir dan tersisih dari agenda pembangunan nasional Malaysia, secara keseluruhannya.


Salah satu cara pengangkutan di Sibu Sarawak, untuk menyeberang sungai.

Pada pengumuman pakej ransangan ekonomi baru baru ini berjumlah RM60 billion, kementerian yang kini diterajui Shafie memperolehi peruntukan tambahan sebanyak RM550 juta.

Projek yang perlu memanfaatkan rakyat luar bandar di Sabah dan Sarawak perlu dilaksanakan secara tersusun dan sistematik.

Apa yang penting ialah feasibility study terhadap sesuatu perlaksanaan pembangunan dan tidak dilakukan secara tergopoh gopoh, bagi mengelakkan apa jua yang diterjemahkan melalui pembangunan fizikal - tidak menjadi gajah putih, lantas menjadi ejekan dan bahan cemuhan parti pembangkang. Dan yang paling penting, tidak menguntungkan rakyat.

Sistem penjagaan dan rawatan kesihatan adalah antara yang perlu diberi perhatian.

Pembinaan jalan kampung, peningkatan sistem perparitan khususnya, pendidikan serta jaringan keselamatan sosial juga mencakupi keutamaan yang perlu dilaksanakan di kedua-dua negeri ini.

Manakala sambil pembangunan dilaksanakan, pembentukan jatidiri dan modal insan perlu diberi perhatian dan Shafie mempunyai tugas berat untuk memastikan kesan sosial darinya diminimumkan sebaik mungkin.

Pemilihan Shafie ini dikira tepat pada masanya, apatah lagi pada 10 Mac lalu, terdengar di sidang dewan rakyat keluhan wakil rakyat dari Sarawak sendiri.

"Bukan kita tidak sabar, tapi kita sabar sampai sudah mahu mati," keluh Datuk Seri Tiong King Sing (BN-Bintulu).

Dan tentunya suara itu mampu dijadikan modal untuk parti pembangkang mengupas dengan lebih cynical.

And shadow cabinet? For what? I think everyone di Parlimen perlu lebih proaktif dalam menangani masalah rakyat dari terus bercakar benda benda yang petty.

I've just met all the Bakal Menteri Kewangan, bakal Menteri Pelajaran, bakal Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.. dan ramai lagi.

A quick one.

Aku baru berjumpa mereka, dan aku sedikit kecewa.

Aku akan update nanti - kenapa.

A day.

Aku menulis dari sebuah tempat yang dijadikan capital kepada sebuah negeri pada 1880, tetapi kini tidak lagi. Pada 1881, tempat ini pernah dilanda banjir amat besar yang menyusul selepas satu tragedi kebakaran besar.

Ketika Perang Dunia Kedua, tempat ini ditakluki tentera Jepun pada tanggal 11 Januari, 1942 dan aku pula, suka lagu Gigi, 11 Januari. Begitu menggigit lagunya. Hopefully jangan sampai tergigit lidah.

Going back to the twin city of Istanbul, Turkey tomorrow morning. Hopefully right before 3pm to catch the hottest news. I reckoned there will be some suprises too.

Specially to Superzac, don't be surprised. You will know what I am saying.


In the meantime, kepada yang tidak tersenarai atau digugurkan dari barisan Kabinet, jangan kecewa walaupun aku tahu ia adalah sesuatu yang amat kecewa manakala kepada yang dilantik, tunaikan tanggungjawab dengan penuh dedikasi dan bertanggungjawab.

And yeah, talking about cabinet, I need to call kontraktor kabinet nak buat book shelf kat rumah aku.. adeh, lupa pulak.


Cheers!

Tuesday, April 7, 2009

AYAM NAIK HARGA BALIK - TAPI MAK HAYAM GEBUSS TU APA?


Agaknya apa yang cik yam cik yam ni pikirkan? Masa depan mereka? Ehh dia tengok kita lah.


sERiOuS ShIt.

i WaS NoT DoInG AnYtHinG tOniGHt, sO I FeeL a bIt SunDeLz.

Hampir dua minit aku nak taip tu while watching beberapa wanita berbikini ice-sliding their lubscious body on Las Vegas. Best kan main. Main ice.

Text a friend nak tanya pasal document. No reply. Takper, esok aku FAX kat office dia jek. Mungkin dia bersenggama. Masa bersenggama memang tak boleh jawab telefon ehh? Kat dalam movie orang kapir boleh apa.

Haha, aku tak abis nulis, tertekan publish post. Hahah.. macam monyet.

Monyet bunyi camne ah? Aku pernah dengar dulu, cuba kau bunyi sikit? Ye ker macam tu?

Try lagi sekali?

Eh samalah. Nak pisang?

Ehh monyet makan pisang ke?

Ok ok, nanti ungka dengan beruk jeles.


Saturday, April 4, 2009

Nicholas Cage's Knowing - A very bad and stupid movie both aesthetically and morally repugnant. Damn damn damn damn

Me and wifey decided to watch a movie today. (actually it is more of my decision..haha)

Aku ada few choices of movies to watch:

1. Fast & Furious 4
2. Righteous Kill
3. 12 Rounds
4. Talentime (tunggu raya, mesti kuar tv weii)
4. Knowing


Tengok orang berpusu pusu, dan berkampung depan kaunter jual tiket, we chose Knowing. Somehow, we KNOW that KNOWING is the best movie for us today. Knowing the trailer that had been shown over and over on TV, I guessed it must be a good movie.



It was!!

For the first 5.5 minutes of the movie.

The rest? Sucks! Annoyed, irritated.

Why?

Movie starts at 6:45pm.

6.50pm : A couple, wife pregnant lalu depan kami nak duduk centre seats. Terpijak kaki aku, and I spontaneously said: its ok. Wait, he did not say anything at all. Takper, mungkin dia takut terlepas first scene. They were seated right besides me.

7:02: Female voice - "Ehh dah start ke?" Husband: "Baru start." Ok, aku berharap sangat that will be the last they are talking. ** kalau dah nampak ada subtitle tu, maknanya dah startlah. Kau nak aku rewind kan ke?

7:03: "Ohh dia tunjukkan zaman dulu ehh. "

What the fuck, what the fuck, what the fuck..

It was 1959, when Lucinda, the mysterious girl who seems to hear whispered voices fills her sheet of paper with rows of random numbers, the movie next to me starts again.

"Kenapa budak ni tulis nombor?"

Aku nak jek jawab: sebab dia suka Magnum, Sports Toto dan kuda. Bodohlah.

Butuh butuh butuh butuh butuh, aku membutuhkan kedamaian dalam panggung wayanglah bodoh.

Bacalah sypnosis dulu, sebelum tengok wayang, idiot.

The talk continues for the whole 1.15 hours, termasuklah tetiba ketawa sebab orang lain ketawa. Dan si jantan ni cuba menguatkan suaranya ketawa, tapi aku tak ketawa.

Tapi bila the dialogue says: PH with double D, tak pulak kau ketawa, sebab kau baca subtitle!! Kampung, kampung, kampung.

Every scene ada suarakau dengan bini kau. Aku rasa macam aku tengah tengok DVD cetak rompak, ada kepala lalu kat screen dan ada suara orang ketawa. And this is one of those DVDs, except kali ni aku pun termasuk dalam DVD tu.

Wife aku, dok pegang lengan aku, tahan aku, sambil jeling jeling kat aku supaya aku tak sound mamat sebelah aku ni dan aku pun turut menjeling manja pada wifey. That moment, aku dah terasa aku dah bangun dan pijak pijak muka orang sebelah tu.

Finally at 8.11pm when suara diaorang ni semakin rancak, laki bini, sampaikan accident pun kau nak cerita kenapa kereta tu accident, lantas tanpa signal:

"Bro, kita kan kat wayang, rileks lah bro. Cool sikit lah bro." - ya, ayat aku sepatutnya berbunyi macam ni:

"Weii, korang ni bangang ke apa, bodoh ke apa, kau ingat tengok wayang cina kat padang ke. Korang ni kampung mana datang?" No I did not. Perhaps aku akan simpan untuk next couple yang bercakap dalam wayang.



Chinese Opera biasanya diadakan di padang, secara terbuka.

"Heheh, sorry sorry, excited sikit lah." Itu jawapan dia.

That made me speechless. Gampang tak? Gampanglah tu, dan masa dia jawab tu, scene tu takder apa yang membutuhkan dia untuk rasa excited. Aku paham kalau movie yang ditengok ni, Slumdog Millionaire or tengah tengok EPL.

Ok ok, message delivered.

Aku rasa tenang sesangat. 10 minit jek. Pastu, dia bukak kejadah apa ntah dari dalam plastik, and bukak macam kat rumah. Kau nak mencekik pun, bukaklah awal awal. Dan dia bukak plastik tu teramat lama sangat. Lepas mengunyah macam ada pertandingan mengunyah paling kuat. Dan aku dah nampak piala aku ketuk kat kepala si bangang ni.

Pastu, macam cibai, gampang, kau nak mintak airlah, "nak air, nak air".. kau dah tahu nak tercekik, standby lah air siap siap. Ko ingat aku masuk free ke? Kau ingat korang laki bini tengah picnic ke?

Masa tu, aku dah tak concentrate dah apa yang kat screen wayang tu, sebab dalam benak fikiran aku, duhai pasangan bangang, aku tengah membayangkan untuk membentes kaki si jantan bodoh ni bila movie abis nanti. I will spare the wife sebab kau tengah pregnant. Lucky you.

Confirm memang lembu. Sebab lembu memang tak reti bahasa.



Selalu gosok gigi yek, cik lem? Muuuuuu... yaaaa...
Kalau couple tu ada, mesti dia tanya: kenapa gigi lembu tu putih? Sebab korang gosokkan, bodoh.

Kalau waktu yang sepatutnya korang senyap, korang bising, macamana agaknya korang bersenggama kat rumah? Mesti bangun segala jenis haiwan, serangga dan binatang. Bagi alamat, aku nak pasang microphone untuk sound effect porno movie.

In conclusion, aku cuma nampak anak Jonathan "John" Koestler, a professor of astrophysics (Nicholas Cage), Caleb (Chandler Canterbury) naik spaceship tapi aku tak tau kenapa dan tetiba movie tu abis. There goes my RM10.

Kalau disuruh review dan rate kan movie ni, aku bagi one star jek out of 10 star whereas 10 is a must see movie, dan aku akan mintak ampun dari editor aku.

Finally, if you happens to read this blog, I suggest that you see this movie of yours:



I bet korang tau movie apa ni kan, sebab korang mesti dah tengok kan kan kan. Dan antara ayat korang mestilah: kenapa dia pakai rantai tu, kenapa idung dia kemek sikit, kenapa muka dia happy? kenapa telinga dia besar sikit, kenapa ada rumah kat belakang tu, kenapa ada air tu dan yang paling menakjubkan, kalau korang laki bini tanya, kenapa dia tak sikat rambut.

And I bet kau laki bini turut tepuk tangan masa tengok Armageddon. Koranglah rupanya yang tepuk tangan tu yek.

Damn.. hopefully aku tak tercarut masa buat emcee untuk satu event kat city square esok pepagi sebab suara korang dua orang masih terngiang ngiang di kepala aku ni.

Bangang.

Friday, April 3, 2009

paklah.com.my ?

I've checked, and this is what I found out:





One reader of this blog, JohnJenin as many others, suggested that probably the former premier will be writing a blog.

So it seems, paklah.com.my has been registered, but my attempt doing whois on the registrar seems futile. Secrecy. :)

So does paklah.com .

Perhaps Paklah (now Tun Abdullah Ahmad Badawi), could linger around the internet and check out the latest free blog template or paid template, to start with. Don't forget to have a pop up window for the comment section as one idiot-with-no-life - Obefiend - says it will help the reader. Ohh, please place a disclaimer and a link to your older post too. You may ask Obefiend for tips on nuffnang too.

And blogging is a network where you find new friends, just in case nobody had briefed you on that. And be ready, you could also end up being labelled as pondan too, like what I had to endured.

If you are sucker of entertainment news and get to know who is tapir in journalism and who will be doing a flick on a dick stucked in a bottle, you could check out Akubimbo's blog. No, no, dont get confused, it is a man's blog. He does not involves in any illegal vices.

Ohh before you start, do check out the templates and you may start with gardening theme.

In case you need to blast it a bit, pictures are available at a click of the mouse. Google is the best solution.

Type paklah on google images and voila... this is what you get:

Results 1 - 18 of about 97,900 (0.10 seconds) !!!

There are many options for our dear negarawan.

We have the following:

1. www.bloggers.com
2. www.wordpress.com
3. myspace.com
4. facebook.com is mainly to place your pictures on gardening and your time with your family. Please don't put pictures that may be a disgust to your followers. Ohh, please ignore those quizzes ok. It is irritating, unless you have no Wii or Xbox at home. You could play some trivias too, on who will be dropped from the cabinet.

And ohh, please bear with streamyx service that sucks.

Whatever the case it may be, you need to take a break, the much deserved break.

Well, if you may choose to go for domestic tourist spots, and taking Airasia; the cost such as Krabi, Bali and Bandung are cheaper than those locally. And yes, when checking out the price for accommodation, do ZOOM in for the rate, because like Johor Bahru, even the F1 is being held in Singapore, the hoteliers in Johor Bahru happily increase the room rate, escalating for at least another 40 percent of normal rate. Ohh don't ask the minister-in-charge of tourism because the last time when I asked during a press conference, she thought I was asking about F1 in Sepang and had to cut her off and ask her to answer the question!!

But hey wait, we have Skytrax's the world best cabin crew award recipient right here kan? Perhaps on business and first class but not on economy class especially when your flight has been cancelled without prior notice.

One of my tips for holiday is, if you ever choose Bandung, don't forget to bring empty luggage because you will be spoilt by choices of great quality imitation goods. Ask any of our local artistes, many would concur.

Bandung is Paris van Java!

Do check out Cibaduyut street for shoes and handbags. Donatello is the best choice.

But I do think the real Paris is the best choice ever. If you need a butler, let me know. :)

Whatever it is Tun, please have a good rest, I believe the country is in good hand now.

And to Tun Mahathir, a statesman with bright ideas and visions that 'rocks the world', welcome back.

Happy holiday and happy blogging to you, Tun Abdullah!

Thursday, April 2, 2009

I see the light.




Seeya.




Selamat Bersara Pak Lah.

And selamat traveling to Pagoh, Muar to me, to cover Deputy Prime Minister's event on a more frequent basis.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.