Tuesday, March 31, 2009

Stress Free Blog.



Just came back from Singapore to cover Airasia's launching to 4 destinations - Jakarta, Bali, Yogyakarta and Bandung.

Yeah, there were lots lots and lotssssss of hotties in red and there were lots of eye-feasting session throughout the function at Grand Hyatt Hotel in Singapore. And, memang, now kena banyak minum air, sebab banyak sangat telan air liur... haha.

Will write about Woodlands.. soon. Kalau rajinlah..

Monday, March 30, 2009

And Actually..




Sorrylah, aku suka lagu Yuna ni. Dan dia patut dipromosikan, unlike those that performs out of tune every Saturday night and stand still like a statue during a fast number.

Had emailed to Yuna Room Records to get her EP, unfortunately everything is sold out.

Visit her at http://www.myspace.com/yunaroomrecords

Jom nyanyi.

Had a chat with Malaysia Hari Ini (MHI)'s host cum producer, Nuraffenda Haji Ibrahim, she was actually invited to the program couple of weeks ago. Cool !

Dan dia sendiri agrees that Yuna is good. A Norah Jones herself.

By the way, there will be a teenage group from Johor Bahru singing on MHI this 2nd April 2009, together with a blogger - ladyesah yang akan tunjukkan her skill melukis on shoes.

Dont forget, 2nd April 2009, MHI.

p/s: kalau ada lagi those yang talented and have unique skills (except pushing your thing into a bottle), pls let me know.

Sunday, March 29, 2009

Mum And Earth Hour

My nieces - Azwa and Fiqah were more than excited in joining the global effort to switch off the lights last nite. We were at mum's place.

They even did a countdown themselves.

A couple in Subang took the limelight in the darkness for having their wedding dinner coinciding Earth Hour.

Some of my neighbours switched off their lights too.

My mum asked:

"Kena tutup lampu ehh Hazri pukul 8.30 ni?"

"Yalah mak, kalau tidak nanti polis tangkap. Semua penghuni rumah kena tutup lampu. Arahan kerajaan"

Dengan suara panik, mak keluarkan perintah berkanun: "Ehh ehh Azwa, Fiqah pergi tutup lampu cepat, nanti susah kita."

Quickly, sebelum ditulis dosa aku kat bahu sebelah kiri, "taklah mak, hihi (must be done dengan muka manja), hazri memain jek.."

Wifey giggling, so does Azwa. And Fiqah too.

Sorry mak. Ampunnnnnnnnnnn...

Our home - our earth hour starts early.. sebab tak balik lagi since petang. :)

But one thing for sure - TNB mengalami kemerosotan perolehan malam tadi. No bonus for all the bunch of losers working for TNB. Tak percaya? Read here at bystander's blog.

Saturday, March 28, 2009

DON'T USE BOTTLE PLEASE; IF YOU REALLY REALLY NEED TO MASTURBATE.

Old man’s bottle mishap leads to his death

A SINGAPOREAN died of heart failure after his penis became stuck in a soft drink bottle, reported Sin Chew Daily and China Press.

The incident happened

when the 77-year-old man used the bottle to masturbate.

China Press reported that the senior citizen got his private part into the bottle and only sought help after his penis could not be dislodged from the bottle despite trying various ways such as applying soap w

ater.

Doctors tried to alleviate the man’s suffering by cutting the bottle below the neck but to no avail because by that time, the skin around the penis had started to become inflamed, causing him to be unable to urinate.

His misadventure later led to other medical complications causing his death.

* * * * * *

WTF !!!

One will just wonder, sama dia guna botol seperti Coca Cola bottle ni. But can it fits? Haha, rofl.. rofl rofl..



Or this bottle could fit him too perhaps?






Finally, hopefully not this.. I know, I know.. it must be those "alaaaa comelnyerrrr" type.. kan kan..



Macam mana pun, my advice is: pergi buat medical check up if you really really need to do it, you know, taking things into your own hand..

Friday, March 27, 2009

We Are 5 Today.



and continue to be 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16..... 500th.. Insya'allah.



PICTURE REMOVED.




I know, I know, we are both adorable.





Thursday, March 26, 2009

TUTUP TV ANDA, JANGAN TENGOK AF. SEE THIS. THIS IS SOOTHING AND THERAPY. REAL TALENT. REAL VOICE. PRADA OF ACCOUSTIC MUSIC.



More of Yuna videos here.

** this song was composed 2 years ago. Dia buat lagu ni bersama her room mate masa dia tengah frust bercinta. Tapi baguslah, she can translate it into a song. And a darn good song. (source: tootsie blog).

"oh bulan enggan melayan diriku lagi

Wednesday, March 25, 2009

GIRLS - MEREKA NI, ADA YANG SUKA PENDEK, ADA YANG SUKA PANJANG. TAPI KEBANYAKAN MEREKA SUKA YANG PANJANG.. MESTILAH KAN..


Optical Illusion funny picture


Best kan gambar lampu ni.

Yeah, what were you thinking? Explicit content? Tak boleh tak boleh.

This is about hair. Nothing else.

Rambut ibarat mahkota buat wanita.

I am an analytical person. Suka memerhati. Busy body they would say. Tapi aku suka tengok orang mostly perempuan sebab once aku perhati kat lelaki, that will be the biggest problem to my wife. Haha. Orang cakap gatal, but truly, I am a lesbian in a man's body. So forgive me.

Rambut juga bagai satu ekspresi buat wanita. Ekspresi menggambarkan diri mereka.

Tapi aku pelik, kalau rambut panjang, aku faham they will spent the whole century for treatment at salon. Tapi yang rambut pendek pun time spent sama jugak! How? Yeah, you girls gonna say, nak pamper kan diri. Then, apa guna ada memacam shampoo kat TV tu, sampai hero dan heroin hindustan pun dibayar untuk melakonkan betapa menggunakan jari pun boleh?


Aku tak tau apa fashion rambut this Korean girl ni, but I like the ribbon on her blouse. Cantik knot tu.

Lepas tu, kekadang aku tengok, orang yang menggunting punyalah berhati-hati dan sikit sikit dia gunting. Patutlah lambat habis. I always accompany my wife for her routine hair pampering session. And, normally, aku akan habiskan satu shopping complex pusing pusing, treatment tak habis habis.


She was supposed to perform here in Malaysia kan? Tapi cantik kan rambutnya. Stylo. Any taker?

Yeah, wait until rebonding, highlight etc. It will take the whole flight to New York.

Dan perlu ke, tukang tukang gunting tu guna gunting kecik? Bila nak abis? Kenapa tak pakai machine jek? One shot jek kan dah boleh habis? Zapppp... and you are done!

Yelah, rambut kan penting buat wanita. Ya, paham paham, tapi kan harga hair treatment jadik mahal sebab tak produktif. Tak quantity-oriented. Wait until Air Asia bukak salon. Imagine that.

Aku pun jumpa banyak portal menyediakan program untuk kita test camner rupa kita dengan pelbagai fashion rambut. Best kan jadik pompuan ni. Look at this picture.




It is a fashion statement kan. Look at the above picture. Very neat kan. Kalau kena dengan orangnya, it will look hot! But kalau tak pandai memilih atau tersalah 'dipilihkan' it will be a nightmare kan? Dan cermin akan menjadi musuh utama. Haha. And to us too. And sexy can be subjective. Kalau kena dengan style nya, sure nampak sexy and hot beb.

Dulu, the only extension yang aku tahu ialah extension telefon, or extension kat rumah.. renovation lah tu. Now, rambut pun dah ada. I never understand why do they need the extension while in the first place, kenapa pi gunting rambut tu. Pelik kan? Dah tahu nak panjang, toksalah pi potong. Ishh. Pompuan.

And women like it bila orang cakap rambut dia cantik. Tul tak? Kalau bad hair day, it is like the end of the world. Ohh and that pick up line is workable guys! Handbag, hair, shoes and ohh eyes, always work. No more phewiitt, helo kak long.. etc etc.. or buat bunyi macam tikus tu. Right Emma?

Apparently, while writing this piece, superzac is doing a complete overhaul to her hair (hope to see her on nightline with her new piece) while shoeshineazreen berkira kira about long or short hair. And Mukhriz lost to another guy.

And to answer your question girls - we the men, have our own preferences.

Ada yang suka panjang dan ada yang suka pendek.

Long hair that’s curled looks extremely sassy to sport for any occasion. I bet shoeshineazreen mesti tutup mata potong rambut dia. Haha.

Tapi kan, ada juga yang tak elok dibiarkan panjang and leaves lots of ketumbe pada baju. Despicable beb. Very. Amat Keji. Nampak malas. Nampak pengotor. Please make sure you shampoo your hair ok. Rambut cantik dan highlight pun kalau pemalas nak cuci, tak guna jugak.

And rajin rajinlah sikat. Comb.

But gilalah kalau panjang camni. A turn-off beb. Haha.


Macam mana dia ni shampoo rambut dia? Rendam dalam tempayan yang dah diletak shampoo? Kalau dia 'siputkan' rambut dia, camne jadiknya? Kalau rambut dia basah, dia pakai hair dryer?

Kalau rambut panjang, kena dengan style, wavy sikit, curly sikit, cantik kan. Tapi kenalah dengan bentuk muka. Kalau bulat semata-mata bentuk muka tu, sesungguhnya toksahlah ko pi buat yang makin menampakkan kebulatan ko tu dan ko buat semata-mata sebab orang lain buat cantik. Pi beli cermin dulu sebelum ikut orang.


No, no, this picture is not about hair. Diaorang ni all my ex-girlfriends. You know, long distance relationship susah nak menjadik.

Truly, kalau kena dengan gayanya can make others turn green with envy. Top it with attitude and you would be ready to rock! Rambut sahaja, can make you sexy, very sexy.



this shoulder length pun best gak kan... err provided that you are hot like her.

And to answer your question girls - we the men, have our own preferences.

Like you us the men ada yang suka panjang dan ada yang suka pendek. It plays a role to our eyes jugak.

So, there is no specific preference sama ada pendek atau panjang, but to me, as long it looks ok and neat, that will be just fine. Kalau ada style sikit with highlight, I guess that will be a bonus kot.




Ohh, kalau boleh, get a second opinion before you do anything with your hair please kalau idak... alahai..


I need a rebonding, fast.


p/s: Do I sound gay for writing this?

Tuesday, March 24, 2009

UBI MAKANAN RUJI KITA MASA ZAMAN JEPUN, TAPI WANITA SEKARANG SUKA MAKAN UBI.

myMetro

‘Hari-hari makan ubi’

GEORGETOWN: Umpama hidup di zaman penjajahan Jepun, itu dialami seorang gadis, Nur Jamiah Saad, 18, yang terpaksa memakan ubi kayu setiap hari selama dua tahun kerana tiada wang membeli makanan selepas melarikan diri dari keluarga semata-mata untuk berkahwin dengan suaminya, Soranto Ngadio, 30-an di Medan, Indonesia, pada Oktober 2007.

Katanya, selepas berkahwin, kehidupannya sangat susah dan sering tidak cukup duit untuk beli makanan hingga terpaksa makan ubi kayu yang ditanam di belakang rumah.

Dia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas (LTABL), semalam berkata, hasil perkahwinannya, dia melahirkan seorang anak perempuan bernama Risti, berusia setahun lebih.

Nur Jumiah yang tenang, tetapi sebak tidak dapat menahan sedih selepas disatukan semula dengan kedua ibu bapanya, Saad Ahmad, 61, dan Esah Shaari, 56.

Anak kelapan daripada 10 beradik itu berkata, kehidupannya di Kecamatan Seilepan, Medan, umpama kais pagi makan pagi kerana suaminya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya berpendapatan RM6 sehari.

“Saya tidak mahu kembali semula ke sana dan berharap akan dapat meneruskan hidup bersama keluarga di sini, namun saya dan suami tidak bercerai.

“Malah, dia akan datang ke negara ini untuk meneruskan hidup dan membawa bersama anak kami,” katanya dengan pelat bahasa Indonesia ketika ditemui selepas dibawa pulang Sekretariat Pembelaan Masyarakat Pemuda Umno.

Dia yang berasal dari Belantik, Sik, Kedah, mula berkenalan dengan Soranto yang bekerja sebagai penoreh getah ketika masih belajar dalam tingkatan empat di Sekolah Menengah Kebangsaan Gulau, Sik.

Gadis itu hilang sebelum Aidiladha dua tahun lalu selepas memberitahu bapanya dia mahu berjumpa rakan di Baling, kononnya untu k pergi berkelah.

Nur Jumiah berkata, dia tidak sanggup lagi hidup dalam kesusahan di sana dan mengambil keputusan menghubungi keluarganya untuk pulang ke negara ini.

“Saya sangat menyesal dengan apa yang saya lakukan, tetapi ketika ini saya hanya mahu bawa anak saya pulang dan merancang keh idupan baru di sini,” katanya.

Sementara itu, Saad berkata, kepulangan anaknya itu amat menggembirakan mereka sekeluarga kerana tidak menyangka dapat bertemu semula Nur Jumiah selepas dua tahun terpisah.



* * * * * * * * * * *

Mata aku tersalah baca, aku salah mengeja atau aku buta huruf?

Aku nak ucap terima kasih kepada Pemuda Umno kerana sudi membawa balik wanita wanita yang 'sangat menyesal' dengan apa yang dilakukan mengahwini lelaki Indonesia sehingga ada yang tak makan berhari hari, disiksa , disuruh kerja pagi petang siang dan malam, terpaksa susah payah menongkah kehidupan tanpa televisyen, belajar cakap banget ngetop butuh dan gampang serta belajar menyukai dangdut "ada yang bilang, dangdut tak goyang, bagai sayur tanpa garam, kurang enak, kurang sedap.."


Best kan gerudi Inul ni. I know, aku dah beli drill kat rumah.

Aku rasa, kalau dikumpulkan semua laporan media mengenai kisah kisah cinta derita selepas 'berhijrah' ke kampung suami nun di seberang, boleh menggunung.

Banyak soalan aku terpikir.

1. Adakah lelaki Malaysia kurang bermutu?
2. Adakah lelaki Malaysia yang bermutu hanya untuk pondan sahaja? (perfect men for men only?)
3. Adakah lelaki Malaysia tidak kacak, dan wanita ini semua inginkan yang berwajah Ariel Peter Pan atau Giring dari kumpulan Nidji? Tidak adakah wajah seperti itu di Malaysia?
4. Adakah lelaki seberang lebih romantik berbanding lelaki Malaysia?



Dapatkah mereka lelaki seperti ini?


Aku pelik, apa yang membutakan mata dan hati serta akal wanita wanita ini semua sehingga sanggup mengenepikan mak, ayah yang bersusah payah membesarkan diaorang semua?

Kalau tak silap aku, di kampung, masih ada lagi teruna tampan, teruna yang masih kepinginkan cinta sekampung, tapi cinta seberang tetap menjadi idaman dan pilihan hati.

Mungkin banyak sangat tengok sinetron. Hiburan adalah hiburan. Sekadar menghibur dan memberi teladan. Sebab tu kita ada - yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Ni tak, yang menyeberang sempadan jugak yang bertatah di hati.

Pada satu sudut pula, aku yakin, wanita wanita ini mempunyai alasan yang baik. Mungkin mereka tidak mahu nanti terpaksa berkongsi hidup dengan orang orang seperti wartawan yang suka teropong, sebab nanti sibuk teropong orang, hidup sendiri tak tentu arah.

Dan pastinya, wanita wanita ini takut nanti, kalau ditakdirkan berkahwin dengan orang orang camtu, pastinya mereka tak a kan merasa untuk pergi shopping sebab suami sibuk bermain acah acah di depan escalator, tetapi suami tetap anggap kebodohan itu sebagai satu tugas demi mendapatkan komen dari artis.

Dan pastinya (sekali lagi) wanita ini mengambil keputusan untuk pergi ke seberang sebab phobia dengan bayangan escalator.

Atau mungkin wanita wanita ini terseksa jiwa dan raga sebab tak sanggup lihat gambar seperti ini:

Ada juga wanita yang bahagia bersama teman yang sememangnya mesra dengan orang seberang. Tapi tentunya mereka amat berhati-hati ketika memilih pasangan.

Apa jua ceritanya, aku tetap tak faham wanita. Tapi aku faham satu perkara, jangan mengacah di depan escalator sebab tak manis kalau pak mentua nampak.

Saturday, March 21, 2009

ANDA DIANGGAP TIDAK BERMORAL BERKEMBAN DALAM SEBUAH BILIK YANG TERTUTUP DAN BUKAN DI PUBLIC?

Hari aku hari ini, dimulakan dengan pelbagai khabar yang baik, sehinggalah aku melihat akhbar Kosmo yang jelas jelas melacurkan nilai kewartawanan.

Aku tak mau menjelaskan dengan lebih panjang apa rakan aku ondscene.blogspot.com dah cerita panjang lebar.


As a respect to her privacy, aku letakkan paper cutting yang sama seperti di ondscene.

Morally speaking, aku tak tahu kenapa penulis akhbar ini menulis dengan mengaitkan dengan kisah Zarina An Julie dan bekas pelajar AF, Zhana dengan gambar ini.

Ini petikan dari perenggan atau para kelima laporan itu:

Aku imbas kembali gambar Zarina An Julie dan Zhana di sini, sekadar nak melihat apa relevannya empat (4) perenggan pertama laporan akhbar itu dengan gambar ini, memandangkan mereka tak pulak menyiarkan gambar gambar ini sebagai perbandingan.

Ada persamaan ke, dari sudut moral?




Tidakkah penulis terfikir banyak persoalan:

1. Adakah berkemban di dalam bilik yang tertutup itu satu tingkah laku yang tidak bermoral sebagaimana cuba digambarkan dengan mengaitkan dengan dua kisah yang jelas jelasnya berbeza situasi dan moralnya apabila ia menyebut ".. personaliti ini pandai beraksi ghairah."?

2. Kenapa ia membuat perbandingan antara pakaian personaliti ini ketika berada di depan kamera untuk tatapan penonton dengan gambar ini yang tentunya bukan di tepi kolam renang, atas pangkuan seorang lelaki, bukan sedang berpoya poya, sebaliknya di dalam sebuah bilik hotel yang tentunya, memiliki privacy kepada penginapnya?

3. Adakah penulis sendiri menggambarkan stigma dirinya sendiri bahawa apabila berada di dalam bilik hotel, ia sekaligus menggambarkan akan berlaku perbuatan tidak elok? Tahukah penulis, bekerja sebagai wartawan menuntut masa kita untuk turut travel hampir ke seluruh pelusuk dunia? Mungkin penulis ini di dalam kepompong dan tidak keluar daerah atau mungkin tidak pernah dengar perkataan outstation yang memerlukan mereka turut menginap di hotel yang disediakan syarikat dan tentunya syarikat turut memikirkan perkara perkara seumpama ini, termasuk privacy kepada kakitangannya?

Gambar ini muncul secara tiba tiba termasuk di laman gossip, serentak dengan akhbar ini.

Adakah ini satu perbuatan terancang?

Memang mudah nak memusnahkan hidup seseorang, tapi apabila ia dilakukan dengan cara yang amat GHAIRAH dan bagai tergesa gesa seperti laporan ini, tentunya banyak persoalan timbul apatah lagi gaya penulisan langsung tidak ada kesinambungan dan cubaan mengaitkan dengan dua lagi kisah menampakkan kurang matangnya cara ia dilakukan.

Aku tertanya, laporan ini juga menyebut, gambar ini SUDAH tersebar di Internet, TETAPI aku dah puas mencari dan kebanyakan laman web yang menyiarkan gambar itu semua bertarikh 20hb Mac 2009. Suratan atau kebetulan?

Dan laporan itu tentulah ditulis pada 19hb Mac 2009 iaitu sehari sebelum akhbar dijual.

Tuesday, March 17, 2009

EARTH HOUR.





I am supporting earth hour.

I know, much can be done to help our earth breath thus allowing us, the human to breath.

I know, some can be skeptical over this effort, ahhh this is just another publicity stunt. We must start somewhere. This year, we do it once. Next year twice. Years to come, we will do it monthly. And an effort must start somewhere.

Perhaps this might not be your interest, and hoping only tall buildings sahaja yang akan join, but in reality, a small effort pun akan memberi result yang besar, kalau dilakukan secara kolektif. Be positive. Be an earth loving creature.

Kita tak nampak what global warming can do to us, to our children. I have seen banjir besar, ribut, tsunami and many more. It is in your hand. Do your bit. Switch off your lights this March 28, 2009 for an hour, from 8.30pm.




This one hour effort reminds me of Hari Nyepi in Bali, Indonesia, if there is a similarity to it. I was told that even Denpasar airport is closed for this holy day. It is a one-day ceremony.

Nyepi
On Nyepi day itself, every street is quiet - there are nobody doing their normal daily activities. There is usually Pecalangs (traditional Balinese security man) who controls and checks for street security. Pecalang wear a black uniform and a Udeng or Destar (a Balinese traditional "hat" that is usually used in ceremony). The Pecalangs main task is not only to control the security of the street but also to stop any activities that disturb Nyepi. No traffic is allowed, not only cars but also people, who have to stay in their own houses. Light is kept to a minimum or not at all, the radio or TV is turned down and, of course, no one works. Even love making, this ultimate activity of all leisure times, is not supposed to take place, nor even attempted. The whole day is simply filled with the barking of a few dogs, the shrill of insect and is a simple long quiet day in the calendar of this otherwise hectic island. On Nyepi the world expected to be clean and everything starts anew, with Man showing his symbolic control over himself and the "force" of the World, hence the mandatory religious control.

Monday, March 16, 2009

AKU TAKNAK JADIK HITAM, GELAP. EVEN MICHAEL JACKSON PUN TAKNAK.


Gosh, I am having a serious sunburn.

The radiation was excessive during the shooting of Bersamamu in Ayer Hitam, burning my skin, leaving burn marks on my hands, my face and even on my feet.

I was having fatigue as well, mild dizziness as a result to over exposure to the sun.

However, Im glad. The family of makcik Salmah of Kampung Cahaya Baru in Ayer Hitam, received helps from many quarters.




Even the Yang Berhormat of DUN Semarang, Johor were very helpful.

Malahan, ibu tunggal anak lapan ni dah dibantu sebelum ini.

Dia seorang yang tabah membesarkan tujuh anaknya (seorang sudah berkahwin) selepas kehilangan suaminya hampir setahun lalu. Nantikan episod makcik Salmah melalui program Bersamamu nanti. Anak sulungnya yang sudah berkahwin, sanggup berkorban demi memastikan adik adiknya memperolehi pendidikan yang sewajarnya.

Malah seorang adiknya kini menuntut di Universiti Pendidikan Sultan Idris di Perak. Alhamdulillah.

Hari pertama shooting, it was raining cats, dogs and hamsters (pinjam quote superzac), and we were drenched, yet the shooting has to continue.

Second day, panas sampai senja. Senja hujan.

Third day, hujan tengahari, and it was the last day of the shooting.

But makcik ni memang best. Dia sentiasa senyum dan bergurau dengan kami. Mudah mudahan Allah SWT akan memudahkan urusannya dalam membesarkan anak-anaknya dan terus diberikan ketabahan dan kesabaran menempuhi segala dugaan. Dan mudah mudahan anak-anaknya akan menjadi anak yang baik dan berguna pada keluarga, masyarakat dan agamanya.




SUNBURN

Now, aku tengah cari the best solution untuk redakan dryness and rasa dehydrated ni.

Some suggested Aloe Vera.

Some suggested UV Lotion.

Tulah, patutnya aku pakai sunblock cap bot pisang tapi lupa nak bawak sebab bawak kereta sponsor. So terlupalah nak pindahkan bebarang tu semua.

Tapi, seriously, I can't be having dark skin altho my family roots say otherwise, sebab later kalau aku pi mana-mana restoran or any shops, they will ignore me sebab I have dark skin, and Malaysians are known to be glorifying kulit yang cerah. Serious. Better start applying the cream now. Till then.

I found an article here by P. Ravi Shankar, P. Subish, Department of Pharmacology, Manipal College of Medical Sciences, Pokhara, Nepal.


".. pale skin is considered as social markers or aristocratic lineage and class allegiance. Dark skin is associated with labour and field work in the Sun. White, yes white skin has a colonial notion of power and superiority.."

And let me pinjam end quote DonCorleone : Keep It Cool - Use Sunblock.

Wednesday, March 11, 2009

KENAPA FILEM KITA PUN NAK CERITA PASAL PONDAN?

Aku tergelak baca blog kawan aku - DonCorleone di akubimbo.blogspot.com pasal the next movie ANU DALAM BOTOL.

What the fuck.

Aku tak pandailah nak ulas as what DonC had done sebab dia memang aku ketahui seorang yang pakar dalam hal hal perfileman. So lets not talk about that.

Lets talk about implikasi of this movie to the masses, to the young audience.

Ini sedutan dari laporan Harian Metro, Rabu 11 Mac 2009.

"Anu Dalam Botol mengisahkan percintaan pasangan lelaki gay, Rubidin (Ruby) dan Ghaus berakhir selepas tujuh tahun bersama apabila Ghaus mula didesak keluarga untuk berkahwin.

Membuktikan cintanya, Ruby sanggup berkorban dengan melakukan pembedahan jantina hanya kerana mengesyaki lelaki itu semakin menggemari wanita.

Malangnya, Ghaus tidak dapat menerima Ruby dan menyingkirkan lelaki itu daripada hidupnya. Tambah tertekan apabila dia jatuh cinta kepada seorang gadis, Dina.

Namun, segalanya musnah apabila Dina mengetahui Ruby tidak mempunyai anggota kelelakiannya. Penyesalan yang tidak berkesudahan menghantuinya dan segala kekayaan tidak lagi bermakna. Ruby sedar dia sedang menerima hukuman daripada Yang Maha Esa dan hanya menantikan hari kematiannya."

Dah abis baca?

Baca sekali lagi.


"ADB mengisahkan percintaan pasangan lelaki gay, Rubidin (Ruby) dan Ghaus berakhir selepas tujuh tahun bersama apabila Ghaus mula didesak keluarga untuk berkahwin.

Membuktikan cintanya, Ruby sanggup berkorban dengan melakukan pembedahan jantina hanya kerana mengesyaki lelaki itu semakin menggemari wanita.

Malangnya, Ghaus tidak dapat menerima Ruby dan menyingkirkan lelaki itu daripada hidupnya. Tambah tertekan apabila dia jatuh cinta kepada seorang gadis, Dina.

Namun, segalanya musnah apabila Dina mengetahui Ruby tidak mempunyai anggota kelelakiannya. Penyesalan yang tidak berkesudahan menghantuinya dan segala kekayaan tidak lagi bermakna. Ruby sedar dia sedang menerima hukuman daripada Yang Maha Esa dan hanya menantikan hari kematiannya."

* * * * * * *

Aku yakin, pondan pondan akan bersorak gembira dan yakinlah, ia market yang cukup skewed dan market yang mendatangkan banyak duit. Pondan pondan akan mula bercakap inilah movie yang menaikkan martabat mereka, menunjukkan mereka lebih mulia dari manusia biasa (ya pondan bukan manusia), dan sanggup berkorban demi cinta lebih baik dari wanita.

Filem ini akan menjadi pecah punggung. Ehh sorry, pecah panggung sebab pondan pondan ni semua akan keluar beramai ramai dan cuba cuba jugak untuk memaksa abang askar pergi bersama mereka walaupun abang askar ni ada benda lebih baik nak dibuat pergi nonton citer pasal 'perjuangan' mereka ini.

Aku takkan menyentuh mengenai sudut keagamaan sebab aku takut terkhilaf.

Tapi aku ingin sangat menyentuh mengenai implikasinya nanti.

Sebagai lanjutan dari apa yang DonC katakan melalui entry ""Anu Dalam Botol. Aku tak tahu nak gelak atau diam tentang judul filem baru Raja Azmi ni. Tapi dia kata ini filem serius!" aku cuma nak cakap, ia akan memberi precedence kepada banyak lagi tingkah laku dan perkara perkara yang bertentangan dengan natijah kemanusiaan oleh golongan pondan ini.

Sememangnya dunia bakal kiamat, dan sememangnya ini adalah petanda yang kukuh dunia akan menemui penghujungnya.

Siapakah penonton filem ini nanti? Siapa lagi kalau bukan pondan pondan yang pastinya melaram tak tentu arah dan menangis nangis, merintih rintih membayangkan mereka adalah Ruby yang sudah berkorban nyawa demi cinta.

Adakah airmata yang sama menitis seperti 'manik manik' ketika dipaparkan anak anak kecil Palestin yang tidak berdosa dibunuh?

Pastinya tidak.

Sesiapa pun boleh memberikan justifikasi bahawa ia adalah satu filem berdakwah, hakikatnya, berapa minit sahaja yang diberikan untuk memaparkan keinsafan? Selebihnya adalah mengenai pergelutan atau struggle si pondan Rudy ini dalam merenangi gelora cintanya. Dan sudahkah Raja Azmi membuat kajian, adakah filemnya itu mampu mengubah golongan pondan?

Tak payah tanya Raja Azmi, tanya budak sekolah pun pandai. Aku ada seorang pembaca seperti atie yang mampu memberikan hujahnya.

Adakah ia akan diberikan taraf 18PL? Setahu aku kalaupun beri taraf sekalipun, yang pastinya, yang masuk tetap bebudak kecik sebab tokeh tokeh panggung wayang lebih sukakan duit di kaunter daripada membiarkan panggung mereka kosong.

Impaknya pasti, pastinya, tidak akan disukai golongan ulama yang sememangnya sudahpun bosan, benci dengan golongan pondan, walaupun pelbagai pendekatan dilakukan. Kita perlu bangkit, jangan ketepikan pandangan golongan ulama.

Dan aku, aku akan cuba dapatkan komen dari Datuk Mohd Noh Gadut mengenai filem ini.

Apabila ditayangkan kelak, adakah ia membuka lebih banyak ruang untuk cerita cerita cliche pondan mendapat tempat? Lepas ni apa? Now Anu Dalam Botol, after this, the sequel will be Anu dalam Bontot Ruby?

Percayalah, ia akan menjadi precedence kepada lebih banyak lagi benda yang berkait rapat dengan pondan. Samalah dengan AF. Kenapa ia berjaya? Ia berjaya menyentuh hati dan perasaan si pondan pondan tu semua. Sorrylah but aku yakin, mamat dari Johor tu akan menjadi popular antara reramai tu. Siapa? korang pilihlah sendiri. Hanya pondan mengenal manikam.

Kita perlu bangkit dan menentang filem atau apa jua yang menggalakkan perkara yang boleh menjerumuskan pemikiran anak anak kita kepada menghalalkan perkara sebegini. Kita perlu mencegah.

Kenapa aku anti pondan? Cuba bercakap dengan mereka, setakat pengalaman aku, mereka ini adalah poser yang paling expert dan paling cekap. Paling pandai bermuka muka dan paling pandai membelitkan situasi demi punggung mereka. Yeah, after all that is their pot of cherry kan. Dan pernahkah korang menasihat mereka untuk berubah? Adakah usaha korang berjaya? Buktikan pada aku kalau ada yang berjaya untuk meninggalkan benda yang tak elok tu.

Dan hujung kata pergi comment kat akubimbo and urge akubimbo to write a petition to Minister In Prime Minister Dept in charge of agama Islam, Datuk Zahid Hamidi to stop this movie from being made. Please support that notion. Jangan biarkan negara kita dibelenggu wabak pondan.

Ohh aku suka statement Raja Azmi ni:

"Jika pelakon utama ADB dikenal pasti, Raja Azmi akan melakukan persiapan membeli kostum dari Universal Studio di Los Angeles yang membabitkan beberapa rambut palsu, buah dada palsu, punggung palsu serta alat solek.

Katanya, ramai cadangkan untuk membeli semua kelengkapan itu di Thailand dan pihaknya sudah berkunjung ke sana tetapi buatannya tidak nampak asli."

Hahahahah gampanglah pondan ni. Mesti diaorang yang suggest kat Raja Azmi.

Damn pondan, damn all of you pondan.

Monday, March 9, 2009

YOUR NEW HOME?





Lets leave AF aside shall we.

Tengoklah.

Rumah siapakah ini?

Ada tak penghuni di rumah ini?

Ada tak bekalan air, elektrik? Macam mana anak anak kecil mengulangkaji pelajaran jika tiada elektrik?

Rumah ini terletak di Kampung Kedah, Ayer Hitam Johor dan lapan anak kecil mendiami rumah usang ini. Wanita yang menjaga mereka, seorang ibu tunggal. Rumah mereka - sanggupkah kita memanggilnya rumah, dengan papan usang menanti hari untuk menyentuh bumi dan bumbung yang tak mampu menahan hujan yang menimpa?

Sambil kita menonton televisyen menyaksikan diari tari menari, nyanyi menyanyi, lompat melompat, dapat handphone baru yang ditaja, jangan lupa gunakan sedikit wang anda untuk menderma kepada Tabung Bersamamu. Well you can be pessimistic as much as you want, but to those yang masih ada hati dan perasaan, dermalah sikit ya. That little RM2 of yours means a lot to this family and other families that are in need.

Esok, aku akan tampilkan lagi maklumat mengenai famili ini. Insya'allah.

Derma boleh disalurkan melalui sms atau akaun maybank terus ke tabung bersamamu. Sorry aku tak ingat detailsnya, esok aku paparkan di sini.

Dan sebelum ada yang gatal tangan nak bersifat negatif bila part nak membantu orang susah, jangan susah susah, tak payah cakap apa apa kalau taknak membantu. Jangan asyik bercakap, menulis tetapi habuk pun takder. :)

Mudah-mudahan Allah SWT akan membalas sumbangan anda untuk orang susah ini.

p/s: kalau ada kumpulan yang ingin bersama-sama menyumbang terus kepada keluarga ini, maklumat akan dipaparkan di sini esok. Insya'allah. Penggambaran Bersamamu di rumah ini akan bermula Jumaat ini.


Saturday, March 7, 2009

"..MACAM MANA HENDAK MENYURUH ORANG GAJI INDONESIA UNTUK BERMAIN SEX.."


Click for larger image, and brace yourself.


This is a work of a motherfucker, who is sooo desperate to find out how to TELL an indonesian maid to have sex with him. Fuck fuck fuck.

He googled the term "macam mana hendak menyuruh orang gaji indonesia untuk bermain sex?" and ended up here.

That is a work of a pig. A pig with better nose but uglier look.

This is what my wife said: pengotorlah diaorang ni. (well she is more diplomatic with her reaction).

And whoever you are motherfucker, if you are reading this: Babi kau ni. Kau mesti not being fed well by your ugly wife. Or if you are a teen, have you heard of masturbation you cheap motherfucker punk?

And wait, I checked nuffnang analytical, inilah aku dapat:

KeywordsHits
gambar jenayah2
salesgirl seksi1
cerita pondan1
hazrey1
gila shopping site:blogspot.com1
emak dan anak porn1
ah moi bogel1
sugar daddy abang angkat1
budak sekolah1
orang putih bogel1

Cuma dua jek yang related to me, the rest, needs no further explanation. Cerita pondan? What the fuck. Ah moi bogel? orang putih bogel?

kenapa bodoh sangat to google orang putih bogel. Type jerlah naked, nude. Dahlah gampang, bodoh pulak tu. Mana ada ahmoi bogel. Kau patut type on sofa naked, bangang.

Tapi NO 1 of the top 1o list for my blog is SALESGIRL SEKSI. Hahahah.. basket. Drooling over sexy salesgirl ehh? Babi. Khinizir. Bak ku teh. Bodoh. Tapi aku try google gak, dapat 3,940 results. Hahahahaha... gampang.

And to those yang google those words, here is the result - your own picture:


Hey Dude!

Babi adalah haram.



* * * * * * * * * * * *

TREK SELEBRITI AF-7
Dateline 7th March 2009. Sarawak audition.

wHaT tHe FuCk <-- hahaha reminds you of a blog? I was forced to watch this program sebab sebelum tu, the connection for my Astro fails me, and I was sooo fucking pissed. There must a conspiracy. Yes there is. I did my investigation and voila.. aku tak bayar bill dua bulan dah.

Hahahah.. lupa ahh. And immediately reconnection was made, Trek Selebriti AF7 is on! Yeah, pastinya ramai yang sambil memegang tuala di bahu dan berkemban terpacak depan TV. Dan pastinya mereka yang berkemban ini bukan wanita tetapi tetap menyakinkan semua orang mereka adalah wanita, malah lebih vogue the vazz dari wanita.

Kenapa orang Malaysia ni, macam haram jadah? Kau dah tahu tak boleh nyanyi, kau pergi audition tu kenapa? There was one dude singing R Kelly's number - apa ntah nama lagu tu, tapi with some words I believed I can fly - dia buat version baca syair. Hujung berlagu sebijik macam syair.

Yang satu style AF ni, mesti nak buat elemen elemen sedih - nanti pondan pondan tu akan tersentuh hati - kesiannnn... pastu background music letaklah lagu Aizat - Hanya Kau Yang Mampu. Surely undi banyak masyukkk.. kayalah. I bet yang duduk kat Long Busang can sing better. Dan perlu ker, perlu ker, ikut gaya Dayang Nurfaizah, even serak dia pun ko nak ikut? Perlu ke, slang masa sebut lirik tu? Bunyi gampang. Sorrylah orang Sarawak, aku cakap "lawa" sikit.

Dan paling best sekali ialah penutup Trek Selebriti AF7 malam ini kemuncak kepada segalanya, lagunya tak lain tak bukan - Mencintaimu !! Yeah yeah, pastinya pondan pondan akan seronok sesangat dan terus memeluk erat tuala di bahu mereka sambil menggigit hujung tuala itu sambil mata tampak sayu. Gampang.

Thursday, March 5, 2009

HANTU? MANA ADA HANTU? ADALAH, SEMALAM AKU NAMPAK.. HANTU PONDAN.

Yeah, some of you must be totally a nutcase to crack your head on why did I placed the stop sign in the earlier entry. Admit it, you are all nutcase. Nuts nuts nuts. :)

This is my blog. I can do whatever I want and I surely can. Dan aku suka suka letak the stop sign just to see what are the reactions. I can just write tales and lie to everyone here. I can tell anyone that I was in London yesterday and now Im writing from a cafe in Paris. Whatever fuck that I write, surely it stills entertain you. Right? Yes.

And it is a BIG no, I am not gonna write anything about AF - as so it seems, everyone is writing about it, and I definitely not gonna be a dickhead to write about something so cheap and no quality at all.

AF is for pondan. See the audience, you should see more pondans and pondans and pondans. I bet those faggarts and useless creature on earth are there to see which PESERTA will be their blow job conversation among themselves.

This time let me write about ghost. Because I like like lah, why you busy busy?

Ask anyone, any tom, dick, leha, sani, ketutbudi, hanizah, faryn, rauf or even a sally, ghost story is the best bedtime story or any coffee shop story. And this is better than talking about those pondan's drooling over one of the not-so-hunk PESERTA AF. yeah, they drool imagining how would it be to be blowing one of the guy's dick. Such a dickhead. Pondan. Trust me, they are there to drool, not to support.


Aku sentiasa positif. Like this picture, tried to upload for 4 times and only the fifth I managed to do so. The third time, I had to restart my notebook. Blame Bill Gate's Windows XP, and not the innocent Pocong.

Seram comes in many ways. Seram nampak hantu, terasa kehadiran hantu termasuk orang yang macam hantu, seram tengok pondan pakai wig and heels pun ya jugak, itu pun kategori seram.

Me, aku seram tengok PONDAN. Kira samalah macam hantu.

In my life, aku cuma ada dua sightings of ghost. Hopefully itu jek sebab aku segan dengan hantu. Dan harap harap bila hantu nak kacau aku, dia akan berkata kata: ehh jangan kacaulah, itu sepupu or something in between.

First sighting when I was the news editor for a radio station here in JB back in mid 90's. Balik at about 5am, driving back and secara kebetulan atau tidak seperti cerita cerita dari kekawan aku, jalan lengang.

Adakah hantu dah plan itu semua? Cant they have different script or storyboard? Monotonous sangat. Signature perhaps? Mungkin.

Tapi aku rasa ini mesti konspirasi. 'Celaka'.

So, setibanya aku di Jalan Pantai Lido, I saw a big white thing on the bus stop bench. Abouyt 10 meters dah nampak, no bulu roma naik, no strange smell and nope, I saw nothing on my rear mirror.

Kedudukannya membaring. Putih.

Ponjot. Yes dude, it was wrapped with kain putih macam mayat. Bukan macam, memang exactly mayat.

Yeah, laugh. Laugh lah. Kau ingat senang ke nak dapat sighting macam ni. Orang tua cakap, mata sejuk jek dapat tengok benda benda camni. I guess Im one. The chosen one? Seronoknya. Macam matrix pulak. Ehh, tapi takperlah, taknaklah jadik the chosen one. Kasi orang lain ah.

Call me a chicken or anything, but damn me, that thing elok jek berbaring atas bangku bus stop tu and I was passing it.

Cool hazrey, cool. Apalah dosa aku, mengapa aku diperlakukan begini. Lucky masa tu tak terasa nak throw the small water.

I was calm. Masa tu aku tak rasa ada angin langsung seperti cerita cerita seram kat tv, filem atau yang aku dengar dari kekawan aku (sama ada diaorang temberang aku pun, aku tak tau tapi kekadang macam real jek citer diaorang tu.. haha), yelah sebab aku dalam keretalah, mana nak rasa angin. Ish. Aircon tahap mininum tapi rasa macam maximum. Haha.

Mulut kumat kamit. Tapi I was definitely deceived by my suka-sangat-baca-buku-bercakap-dengan-jin. Hahah. Ehh whatever happen to that book kan? Tapi aku suka, mistik mistik ni. Hehe. Fuhh fuuhh.. jangan ketawa, I can mandrem you from here, u know.

Kepala mulalah ingat setiap patah perkataan dalam buku Bercakap Dengan Jin yang ditulis Tamar Jalis tu. Kenapa dia letak tajuk camtu?

"Bulan di langit mula dilitupi awan. Angin kian keras bertiup. Bunyi dedaun bergeseran sesama sendiri amat menakutkan. Dan datuk terus melangkah dengan tenang.."

Bila aku dah confirmkan visual atas bangku bus stop tu, secara automatik, kereta aku terus jadik laju. Mungkin sebab pagi sebelum tu aku baru servis so lajulah sikit piston.

Dan aku tak cukup tanah sampai rumah sebab mak aku lambat bukak pintu. Hahaha.. bukan takutlah, kebetulan perut aku sakitlah. Yeah, go on, laugh, go on.. must be funny kan.. go on lah.. malam karang korang kena.

Makhluk jin selalu mengusik manusia untuk memesongkan akidah kita. Jadik, siap siaplah dengan ilmu dari Al-Quran dan fahami maksudnya (bukan sekadar baca jek, tapi hampeh satu pun tak faham).

See, this story is better than AF right? Better than talking about those pondan pondan yang bakal memenuhi stadium tengok AF dan drool over peserta lelaki dan pakat ramai ramai keluarkan peserta perempuan, especially yang tergedik sikit kat peserta pujaan pondan pondan ni semua.

AF = Konspirasi Pondan. Hahaha 'celaka'.

Dan, hah, pastinya pondan suka dengar cerita hantu, especially kalau aku cerita kat diaorang, agaknya, mesti baru aku cakap part ".. tiba tiba rasa seram.." terus dia melompat atas aku, alah pondan memang over dalam segala hal. Saje nak ambik kesempatan tu.

Dan mulai hari ini sesiapa yang bercerita pasal hantu, aku nak tanya:

"Nok, kau pernah ke jumpa hantu pondan?"

Aku pernah. But the one I saw was more a pondan hantu than hantu pondan. Different meh? Yeah, different, you dickhead. Still, both are pondan.

Dan di JB ni, seperti hantu yang kebiasaannya muncul di tempat gelap, samalah jugak hantu hantu pondan di belakang bangunan rumah kedai di Jalan Tun Abd Razak di JB ni. Dan mereka hanya takutkan satu jek benda panjang. Van panjang. Sebab biasanya van panjang ni pejabat agama punya dan pastinya kalau tak bunyi suara garau mereka menjerit LARIIII, tempat duduk di dalam van itu menjadi milik mereka.


WOOH!

Ya, aku akan pakai macam ni, the next time aku ikut Jabatan Agama pi tangkap pondan. Sergah diaorang, untuk dengar suara sebenar mereka. "Ohh mak kau.. (suara halus, control)... SIAL PUNYA JANTAN.. (tukar tune, garau original).


WHEN YOU SEE RED, PLEASE STOP.


Yes, it has to stop.




























Wednesday, March 4, 2009

Fly With MAS, ANDA PASTI TERASA SEPERTI DI ITALI.

Apa beza Itali dengan Malaysia?

Apa bezanya, kalau sebuah syarikat berkaitan kerajaan atau Government Linked Company (GLC) seperti Malaysian Airlines yang turut dimiliki Khazanah Nasional Berhad sebanyak 69.34 peratus milikan modal berbayar syarikat penerbangan itu melalui anak syarikat Khazanah, Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) tidak membantu ekonomi pengeluar makanan di negara sendiri?

Dan Khazanah Nasional pula adalah syarikat milik kerajaan.

Ok, ringkasnya pulak.

"Khazanah Nasional is the investment holding arm of the Government of Malaysia and is empowered as the Government's strategic investor in new industries and markets. As trustees to the nation's commercial assets, our main objective is
to promote economic growth and make strategic investments on behalf of the Government which would contribute towards nation building."

So it says in their web.

Well, if I read it correctly, in promoting economic growth does include those of local produced products isn't it? Perhaps, Khazanah Nasional people may see this as a petty issue but, considering in December 2008 alone, MAS carries 5 million passengers for domestic route, definitely it will be a significant number for a whole year kan.

Almost every Ali, Ahmad, Zaleha, Hussein, Ismail knows that the ministry of Domestic Trade and Consumer Affairs is doing something
g to help to market the locally produce products to both domestic and international market. Their effort is much to be said, and to be given due recognition.

Since 2003, objektifnya ialah untuk memasarkan produk keluaran kita iaitu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) ke pasaran antarabangsa, sekaligus merancakkan ekonomi pengusaha. Dan kebanyakan pengusaha ini beroperasi di luar bandar. Apabila permintaan meningkat, ia membuka peluang pekerjaan kepada suriruma
h, untuk potong bawang, potong ubi, packaging, dan pelbagai lagi.

Petani pun dapat tempias. Kalau dulu, orang cakap balik kampung tanam ubi, sekarang tanam ubi boleh kaya. Kalau dilakukan secara serius dan komersil. Tapi kalau setakat baling dua tiga batang ubi kat tanah belakang rumah, expect nak jadik jutawan, baik korang pergi tikam ekor.

Kalau sebelum ni, produk kerepek ubi atau kerepek pisang, kerepek keladi, kerepek sukun hanya ada di R&R ataupun di Ayer Hitam, Johor, produk yang sama juga sudahpun memasuki pelbagai pasaran antarabangsa dengan bantuan pelbagai agensi pembantu seperti SMIDEC, Mara, Perbadanan Usahawan Johor Bahru (PUJB) meningkatkan packaging presentation produk terbabit.

Dan baru-baru ini, kraftangan Malaysia juga sudah dijual di Harrods. Itu satu kebanggaan.

Mengikut laporan KPDNHEP, sehingga Sept 2007 sahaja, sebanyak 315 pengusaha PKS dengan 2,717 jenis produk telah menyertai program promosi ini dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 190 pengusaha PKS dengan purata 1800 jenis produk telah berjaya disenaraitetap di pasaraya-pasaraya berkaitan.

Kalau dulu iaitu pada 1991, Hajah Mariam Boon menjual kerepek cukup di kedai kecilnya di Rengit, Batu Pahat, kini melalui bantuan nasihat dan tunjuk ajar dari Mardi, Hajah Mariam sudahpun memiliki produk yang diterima pasaran dalm dan luar negara, dengan piawaian antarabangsa.

Tetapi alangkah malangya apabila sebuah penerbangan milik negara - Malaysian Airlines menghidangkan snek buatan Itali dalam penerbangannya.




There is nothing wrong t
o be serving Italian-made snack in a flight, if only there is no local product that we may choose from. In this case, however, we have an abundance of products made by our own Mak Jah, Pak Ali, Hajah Mariam and the list continues.

Wait, Mak Jah's product is not up to MAS standard? So why is it that SMIDEC has various grants for improvement of packaging, product development thru R&D and many more? Why is it that Carrefour places our local products at their shelves in other countries too while MAS is serving an Italian made product on their DOMESTIC flight?





MAS is a GLC company. Whoever works for GLC will be saying this to themselves: I am doing my country a national ser
vice. Yes, national service. So, how does your national service stint benefits an Italian company? Why can't you have our own product in our own plane?



This kerepek ubi will cost you RM1.90 only.

Does anyone knows how much is Loacker mini costs? Aku tak tahu sebab aku dapat free on MAS flight. Hehe.

Kalau my calculation is right, in December 2008, MAS flies 5 million passengers on his DOMESTIC flight. Kalau setiap seorang dihidangkan dengan snek kerepek ubi berharga RM1.90 ni, wah kaya tokeh kerepek ubi ni. Of course, since MAS is buying in bulk, lets say the fortunate entrepreneur sells at RM1.00.

So RM1.00 x 5,000,000 per month = RM5,000,000.00 gross income.

But biasanya only short flight sahaja yang dapat snek seperti ini kan? Kalau flight seperti KL Kuching tentunya kita dapat nasi bungkus or in MAS case - nasi kekotak. :)

Maka, kalaulah usahawan PKS tempatan dapat menjual produk mereka kepada MAS untuk dihidangkan kepada penumpang MAS, mesti suka diaorang. Aku pun nak tanya orang tua aku, ada tak tanah warisan yang lalang atau hutannya tak ditebang lagi untuk aku bercucuk tanam, tanam pisang, ubi.

That is a good stimulation of economy if that is what Khazanah intends to do. Well, tak payahlah ambik satu jenis produk, you can diversify from one product to another. And no, your cabin won't look kampung or terlalu 'desa' at all. Alah, lagipun yang kerja kat cabin tu pun lagi teruk dari perangai orang kampung kan, so apa salahnya kalau ada produk kampung ni, kan kan kan. These days, it is easy to find a nice presentable packaging kerepek ubi or kerepek pisang on the shelves.

But, since MAS subscribes to their Italian-connection, well lets do the maths for Loacker with the same formula.

One month 5 million passengers for Loackers. Lets go with an average of 2 million per month x 12 months = 24 millions Loacker. Kaya tokeh Loacker. Kaya sesangat. Mesti bosses of MAS gembira sebab dapat bantu ekonomi Itali. Dan pastinya tokeh Khazanah turut melonjak suka sebab membantu ekonomi sebuah negara yang ada pertalian saudara dengan kita di Malaysia ni. Yelah negara kita kan terletak dalam ruang lingkup EU.

Terima kasih MAS kerana wang itu disalurkan keluar ke negara lain, instead of helping to stimulate the SME industry here in your own country. But before that, please check your last known address. Does it says Parit or Kampung or something? Unless it states Pescara, I cant say anything.

Jangan stress, pi makan kerepek ubi pedas.

p/s: lama tak makan kerepek pedas atau sebutan shortcutnya kepek pedas atau boleh diringkaskan menjadi kedas atau kerudas = kerepek ubi pedas. Kalau nak hantar beritahulah yek.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.