Saturday, February 28, 2009

APABILA 'ORANG PUTIH' KURANG AJAR.

Let's be specific. One guy, fat ugly big belly, smelly mat salleh, accompanied by an Indonesian woman, taking an AirAsia flight and was told by one of the cabin crew NOT to place their bags into overhead compartment sebab digunakan for emergency, starting yelling the unfortunate long hair, fair skin, long leg girl - hey don't fucking touch my things. And all the way using those four letter words to the girl.

Flight taking off, he approached one of the engineering guy and complaint saying the girl was harrassing her. What the fuck.

And I was the only one witnessing the whole incident. There I was, being centre of attraction tetiba and everyone from Air Asia taking turns asking me about the incident. Even the guy sitting behind selitkan muka in between the seats to sneak / eavesdropping my conversation. Hah.

The captain should have removed the guy from the flight for harrassment and for creating nuisance. Yeah, it is not easy to do so. I know.

Prior to the flight, he was queing infront of me at the check in counter and even harshly pushed an empty trolley to an old lady.

And ohh, the big belly ugly mat salleh tu saying he wants to sue Air Asia. Fuck him, you don't even have money to fly business class, yet you wanna hire a lawyer?

While the Indonesian lady accompanying her with a curly hairstyle, pun naik kepala. Lupa diri lah tu. Hey, he is not even Orlando Bloom. Not even close. Hodoh banget.

Dahlah tu, who on earth letak handbag LV - yes Louis Vuitton dalam overhead compartment? Hahahah.. stupid ass. Sorry, two stupid assess.

Fuck you westerners, orang putih, mat salleh or whatever you call them.

Tuesday, February 24, 2009

EMAS = GOLD / MAS = PERLU BUNGKUS.


Mari semua naik MAS !! Everyday low fares, RMO dan yang paling penting EVERDAY Low Service !!

Thank you very much to all the good people of Malaysian Airlines System - or widely known as MAS.

Kenapa intro aku tak senadadengan heading? Typo error? No, it is not a typo error. Yeah, they need to buck up.

I just came back from Sibu, Sarawak.

My flight was on scheduled at 7am on 20th Feb to KLIA as I have checked thru a phone call to confirm the flight.

"Yes sir, the flight is on schedule," says one lady with a sexy voice. She must be ugly. Sebab orang lelaki cakap, kalau suara sedap kat telefon, mesti hodoh mukanya. Well, I care less about that. Im more concern about my trip to Sarawak. Aku ni tak pernah sampai Sarawak. Haha, Sabah dah sampai, Sarawak tak sampai sampai.

Tapi, sampai sana, aku dah pastikan aku tak cakap 'lawa'. Sarawakians would know.

Arrives at Senai Airport at 5.45 am. Que at the counter tersangatlah panjang. And the clerk manning the two-odd counters taking their own sweet time to attend the passengers. I aint sure, whether it is me, atau mungkin pagi sangat aku keluar, mata aku berair tengok kelembapan petugas kat kaunter tu.

Ok, aku beratur dan beratur with one hand luggage and a baggage to be checked in.

Panas. Panas.

A mum checking in her 'old-enough to check-in himself' son for a flight to Melbourne, Australia.

"Ohh, can you pls seat my son besides his friend. Ohh his friend's name is.. ohh ah meng ah meng what is your frens name."

"Wait mum, let me call him."

Attentively, the clerk listens in. Wait, I looked down, damn, I should have wear my jungle boots.

It was not even a crawl. It was static, for the whole fucking 15 minutes just to confirm his bloody seat.

Ohh the nice akak tu did say, takperlah, the flight is not on full load. So, duduk jerlah nanti. Ohh sweet mum, she insisted to have the seats arranged. How sweet. And the son, sibuk belek belek his I-phone and buat muka tongong. Lama aku tak guna perkataan tongong ni. Hahaha

Finally my turn. I was jumping in joy. Sebab I am going to Sibu Sarawak to meet an old friend for an assignment.

Assalamualaikum akak. How are you this morning kak. She smiles and greeted me.

Let me see your IC.

Ehh mana boleh kak, you are a stranger, why should I do that.

Gila, nope, I wun say that.

"Alamak, the flight to Sibu at 8:40am has been cancelled lah dik!"

Wuhuuu bestnyer MAS, I was rolling on the floor, from the counter right up to the boarding hall.. sebab suka sangat diperlakukan begitu rupa seawal pagi yang dingin dan aku tak cukup tidur lagi. Bestnyer.. MAS just made my day !!!

Seronoknyaaaa..

"Dik, flight adik to KLIA is on schedule. But your next flight to Sibu will be at 4pm. Tapi kenabuat connecting di Kuching."

Sekali lagi, aku bergolek golek, berguling guling kat Senai Airport sebab terlalu gembira tak terkata. Bestnyerrrr.. seumur hidup aku inilah pertama kali aku dapat cancelled flight. Bestnyer.. yelah, aku pun jarang jarang naik 'katebang', sesekali nak gak merasa flight di cancel kan.

Aku mula terbayangkan, mesti seronok kan jadi pegawai yang memegang mouse untuk click satu window macam dalam semua Hollywood flicks.

Mesti ada dua button kat window tu. Satu tertulis CANCEL, dan satu lagi CONTINUE. In this case, satu CANCEL dan satu lagi, CANCEL & SAVE.

Takper, kena sabar.

Boarding.

Flight tak penuh and I was sitting alone. I slept throughout the journey of 45 minutes.

Sampai terus berlari lari anak, ke Transfer counter yang jauhnya berbatu batu dan melepasi ramai pondan pondan yang duduk di kaunter kaunter dan kedai kedai kat KLIA tu. Sempat diaorang tenung aku, main main mata, lantas bertanyalah aku pada diri aku sendiri, tak sangka jadi idaman pada pondan pondan ni kan. Hahahahah.. damn damn damn.. amboi amboi amboi..

Di transfer counter - once nice chick layan aku - I mean attending to my needs - I mean attending to my transfer.

Datang seorang lagi, hot! Standing behind her doing nothing.

I got my transfer pass. My next flight to Kuching is at 8:40am. Met my host at KLIA.

Boarding flight MH2504 to Kuching.

Sila pakaikan tali pinggang keselamatan.. bla bla bla..

Kami duduk dalam keadaan sopan dan berhemah bagi mengelakkan gossip dan dijadikan bahan di internet.

Borak borak, dah hampir 30 minit. Tak gerak gerak lagi flight to Kuching ni.

"Tuan tuan dan puan-puan, terima kasih kerana memilih Malaysia Airlines penerbangan MH 2504. Kami memohon maaf di atas sedikit kelewatan pada hari ini kerana pihak jurutera sedang melakukan penukaran tayar..."

What the fuck?? Tukar tayar? Aku terus bangkit dan bergolek pulak dalam cabin sebab terlalu gembira dengan lawak pilot flight MH 2504 tu.

Last last, selepas satu setengah jam, barulah aku nampak objek objek kat luar tingkap mula beredar meninggalkan pandangan aku.. bumi berputar atau katebang ni dah start gerak? Or aku nak pitam?

Satu setengah jam. Memacam boleh terjadi dalam tempoh itu. Apatah lagi aku duduk bersama seorang hos yang top dan masih bergetah lagi.

Jam 10 lebih baru berlepas ke Kuching. Tiba hampir jam 1 tengahari di Kuching.

Disambut oleh kakitangan MAS, dan aku menunjukkan boarding pass aku untuk ke Sibu.

Terus diminta ke kaunter transfer untuk dapatkan tiket penerbangan seterusnya ke Sibu. Bila aku tengok, flight aku sepatutnya jam 4 petang mankala hos aku dapat flight jam 11:30 pagi untuk flight MH2266.

Eh?

Dapat tukar ke flight seterusnya dan diberitahu, penerbangan belum berlepas lagi. Belum? Ermm tukar tayar kot.

Terus berlari ke departure hall. Tapi sebelum tu, aku dan hos bergegas dulu untuk melepas throw the small water jek. Itu pun kelam kabut sebab diberitahu flight dah nak gerak dah. Gerak ke mana? Kan tukar tayar?

Selepas dah siap siap throw the small water, kami masuk.

Boeing 737. Seat 23A. Jauh ke belakang.

"Good morning. Boleh tak saya duduk kat seat ni, nampak macam banyak kosong jek." aku tanya.

"Kalau takder orang belakang encik, duduklah, tapi kat belakang encik masih ada orang lagi tu." Aku toleh, ada sorang jek lelaki Cina sedang memasuki badan pesawat. Seorang dibahagikan dengan berpuluh seat kosong.

Boleh tak ni?

"Duduklah." Dengan muka masam. Yes muka masam. Aku dah membayangkan krisis penduduk di Melaka yang mengadu akan tindakan beberapa individu yang meletakkan kepala babi di pagar rumah mereka. Entah kenapa aku teringat kisah tu ntah, bila tengok muka steward bernama Yusof tu cakap dengan aku. Mungkin aku rindu kat kawan aku yang buat liputan tu kat Melaka. Apa kabarlah si Rafi tu.

Hos aku dah duduk dulu. Well, being a gentleman, aku tolong angkatkan luggage dia. Ishh, dia ni bawak periuk belanga ke apa ni, berat nak mampus. Pastinya, aku masih berpeluh peluh sebab berlari lari tadi dari transfer counter ke toilet dan dari toilet ke departure hall.

Aku bukak ruang menyimpan beg di atas tempat duduk atas kepala hos aku, penuh. Sebelahkiri kanannya pun penuh, Belakang aku pun penuh. Semuanya sudah tertutup rapi dan aku MEMBUKANYA SENDIRI terkial kial di ruang aisle yang maha sempit.

Dan Yusof and another two stewardess?

Mereka hanya mampu MELIHAT sahaja. Mungkin mereka tidak terdaya untuk berbuat apa apa, memandangkan aku menaiki flight itu secara percuma dan atas belas kasihan mereka bertiga terutama si gampang Yusof tu.

Yusof menyandarkan tubuhnya di tepi salah satu kerusi terletak betul betul di belakang tempat duduk hos aku, dan aku lihat yang bergerak pada tubuhnya ialah matanya berkelip dan mulutnya bercakap.

Dan aku terdengar salah satu ayat paling best:

"Penuh ya semua compartment ni." Kata seorang stewardess kepada si Yusof tu, tapi aku tak nampak yang mana satu yang bercakap sebab aku tengah sibuk terkial kial bukak ruang simpan beg tu.

Yusof jawab" "abis semua dah pandai pandai bawak beg masuk cabin."

Damn, bapak dia surely owner Boeing atau kurang kurang pun ada share dalam MAS.

Aku terus toleh dan tengok muka dia, dan aku terus beritau dengan nada sopan dan berbudi bahasa: THANK YOU YA, THANK YOU. Nada dia tak sama dengan mana-mana penyanyi yang mengucapkan terima kasih kat pengkritik. Tak sama langsung.

Sepanjang flight setengah jam ke Sibu tu, bengang aku membuku buku. Nasib duduk sebelah hos TV.

Dan hos aku pesan, takperlah bro, mungkin ni semua dugaan sebab we will get something better in Sibu. I just smiled at her sebab lepas tu aku terus buat buat menguap nguap sebelum dia sambung tazkirah pada ketinggian 15,000 kaki dari paras laut. Heheh, sorry Ms _________.

Nasib baik aku balik dengan Airasia sebab ada direct flight from Sibu to Jaybee. And their cabin staff lebih baik dari MAS walaupun tambang mereka amat amat lebih rendah dari the latter. And the girls are hot too. MAS semua tinggal yang 'lebih lebih' jek.

Haa, aku dapat statement ni dari Idris Jala, taken from The Star online:

"MAS managing director/ chief executive officer Datuk Idris Jala said he was "very proud of our cabin crew and their outstanding performance."

"Our crew treat our customers as guests in our own home. They are natural, spontaneous, determined and willing to demonstrate the best of Malaysian hospitality."

Dan pastinya, aku tergelak bila baca statement tu. Ohh that is an isolated case. Yeah right.

And today, I am flying again for my long due holiday !! Yeahaaa.. pi holiday for 8 days! korang kerja tau.. jangan ponteng, jangan datang lewat, jangan pergi minum teh tarik pukul 10 pagi dan jam 3 petang setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad dan paling penting, jangan berhenti kerja walaupun HR manager tu kau tak suka sebab perut dia buncit. Ohh aku tak naik MAS. Aku naik Udara Asia.

Untuk kawan aku yang kena denggi tak baik baik lagi tu, takyahlah kerja, kan best duduk rumah. Pi cari sugar daddy pi.

JANGAN STRESS, TAPI AKU TAK JAMIN TAK STRESS KALAU NAIK MAS !!


Thursday, February 19, 2009

SAYA TAKNAK BELAJAR, SAYA KE SEKOLAH UNTUK PUKUL CIKGU, BELASAH PELAJAR LAIN. SAYA GANGSTER.


Mungkin secara kebetulan atau tidak, dua hari selepas aku menulis entry tentang Sekolah Porno Di Malaysia, Daftar Hari Ini! aku terbaca di Utusan Malaysia surat dari seorang guru yang dah fedup, bosan dan menyampah dengan sikap ibu bapa dan pelajar yang semakin hari semakin melampau.

Ini catatan guru itu:

"Sikapnya masih sama; tidak bawa buku teks dan buku latihan, asyik bermain dalam kelas dan mengganggu rakan yang lain. Apabila saya katakan "Awak ni baru saja datang selepas dibuang sekolah, mengapa masih tidak ubah sikap?", dengan angkuhnya dia berkata kepada saya, "Kalau kena buang sekali lagi pun, saya masih boleh masuk semula. Ini bukan urusan cikgu". Seterusnya saya meminta dia duduk dengan senyap dan melarang dia mengganggu rakan lain. Tetapi, kerana marah dengan saya, pelajar saya itu keluar dari kelas tanpa kebenaran dan tidak kembali sehingga tamat waktu pelajaran saya. Dia tidak masuk kelas juga pada waktu guru lain masuk mengajar. Kawan-kawannya memberitahu saya yang dia telah melompat keluar dari pagar sekolah. Saya hanya dapat mendengar."

Baca selebihnya di sini.

Esok aku akan ke Sibu, Sarawak untuk satu tugasan.

Sibu, Sarawak pernah dikenali sebagai salah satu daerah di Sarawak yang memiliki banyak masalah samseng yang kritikal sehingga satu operasi dikenali sebagai Ops Cantas Kenyalang dilancarkan pada April 2007.

Seramai 763 orang termasuk 84 kepala gangster dari 17 kumpulan haram diberkas dalam operasi itu.

Kisahnya, hinggakan penjualan telur ayam juga dikawal oleh samseng di sana dan tidak boleh menjual mengikut harga pasaran sebaliknya harga yang ditentukan kumpulan yang berkuasa di sesebuah tempat.

Antara nama kumpulan yang ditumpaskan polis adalah:

GENG MARKET - KUCHING

GENG AH SENG - SARIKEI
GENG TUA CHECK - BINTULU
GENG HUA KEE - SIBU
GENG TAXI STATION - MIRI
GENG SUNGAI MERAH
GENG KONG PIA


Aku yakin dengan kemampuan pihak berkuasa negara ini, lebih lebih jika satu perlakuan yang menggugat kestabilan dan keamanan negara kita.

Aku selalu menghadiri sidang akhbar polis mengenai kejayaan mereka menangkap penjenayah, menumpaskan geng geng samun, rompak, culik, dadah dan sebagainya.

Ada yang kata, alah poli
s ni nak glamour jek lebih. Well, for once, aku nak cakap, that is a wrong perception. Ia perlu dilihat dari sudut positif (altho I know dah natijah manusia, susah nak pikir positif, asyik nak belasah jek).

Sebenarnya, apabila sesuatu kejayaan itu dilaporkan ia seharusnya dijadikan pelajaran kepada bakal bakal penyamun, perompak, per
agut untuk tidak melakukan jenayah. That is an education to the public supaya kumpulan kecil dalam masyarakat ini tidak terus menjadi parasit.

Dan pelajaran itu boleh dilakukan di sekolah. Itulah peringkat usia yang mudah dilentur.

Lihat petikan akhbar di bawah ini:

30 samseng balas dendam (18 Mei 2007)
KOTA BHARU: Tindakan nekad kumpulan 30 remaja termasuk pelajar menyerang lima sekeluarga hingga menyebabkan seorang mangsa meninggal dunia dipercayai berpunca daripada perasaan tidak puas hati. Difahamkan, serangan itu tercetus apabila seorang mangsa yang juga pelajar sebuah sekolah menengah di Wakaf Mek Zainab di sini, mengadu kepada gurunya selepas tidak tahan dibuli dan diperas ugut pelajar lain.

Saya cuma tegur dia (28 Mac 2008)
ALOR STAR: "Saya cuma menegur tindakannya kerana mengejek saya, tetapi dia bersama 10 rakannya membelasah termasuk memukul kepala saya dengan kayu hingga pengsan," kata Elvin Sri Rush. Dalam kejadian kira-kira jam 1 tengah hari semalam, Elvin, 17, berjalan seorang diri menuju ke dewan untuk membantu guru membuat persediaan bagi mes
yuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sebuah sekolah menengah di Pokok Sena di sini.

Pelajar Perempuan Dibelasah (17 Mei 2008)
BATU PAHAT, JOHOR: Seorang pelajar perempuan Tingkatan Tiga sebuah sekolah menengah di pinggir bandar ini, lebam di dahi kanan serta sakit pada bahagian dalam perut selepas dibelasah teruk seorang rakan perempuan sekolahn
ya, petang kelmarin. Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, mangsa Nur Farhana Abd Razak, 15, sedang dalam perjalanan pulang apabila dihampiri pelajar terbabit bersama kira-kira 20 rakannya, antaranya beberapa pelajar lelaki.

Even the female students are becoming violent.

Salah WWE?



Aku ada terjumpa gambar lain, tapi macam tak manis nak letak kat sini. Huhu.

Now, are we sending our children to school for this? Are our institutions being transformed into violence school or WWE wannabe?

Malangnya, seperti yang ditulis seorang guru dalam akhbar Utusan Malaysia 16 Feb lalu, ibu bapa bagaikan ambik mudah tentang sikap dan masa depan anak-anak. Tak mustahil nanti, bila anak tu membesar nanti, ibu bapa dihalau keluar dari rumah mereka sendiri.

Frasa remaja adalah satu peringkat yang mudah memberontak dan keliru. Dan jangan lupa terpengaruh. Cuba tengok demonstrasi jalanan yang dianjurkan. Tengok kapasiti golongan remaja. Berapa peratus? Inikah yang hendak ditonjolkan wakil rakyat yang kita pilih?

Remaja hari ini sentiasa disogokkan dengan pelbagai isu yang mengelirukan. Dan tidakkah duhai pemimpin hari ini, terfikir semasa mereka remaja, mereka juga mudah terpengaruh dengan sesuatu yang mengelirukan?

Polis ada menganjurkan pelbagai program bersama Jabatan Pelajaran. Tetapi adakah pelajar pelajar ini semua akan ikut apa jua nasihat, untuk tidak melakukan sesuatu di luar batasan? Atau masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.

Pegawai perhubungan sekolah diwujudkan di sekolah terutama di bandar besar seperti KL, Penang, Johor dan Selangor.

Antara tugasnya ialah mengenalpasti masalah, gejala gejala yang dikesan mula 'merasuk' dalam 'jiwa suci' pelajar.

Tetapi setakat mana? Lepas sekolah siapa yang kawal?

Cuba jenguk kat cyber cafe. Apa tujuan cyber cafe? Tujuannya (ini pak menteri cakap); untuk meng-IT kan generasi muda. Tetapi adakah tokeh tokeh cyber cafe ini semua jujur atau profit oriented sahaja? My answer is profit-oriented. Diaorang tak kisah dan tak hirau sape yang masuk, yang duduk kat dalam cyber cafe. Undang-undang memang ada, dan kalau kita tengok hampir setiap tahun ada jek pengubalan undang-undang, tetapi adakah perlaksanaannya dilakukan secara total? Of course, kalau ditanya media esok, akan dijawab: kami akan siasat. Kami akan siasat. Tutup seminggu. Lepas tu bukak balik. Default answer.

Bila media highlight, depa marah, mengamuk cakap orang media ni takder kerja lain. Ehh depa lupa ke kami kerja apa? Why the hell should we be covering your ass while the majority of our readers / audience are the society and NOT you.

Kalau media tak highlight, bila public call, jawapan hampir sama. Yang makin menjengkelkan ialah, ada public yang mengadu pada media, bila dihubungi pihak berkuasa, disuruh pulak isi borang aduan. Apa kejadahnya?

Email toksah ceritalah. Jangan haraplah kalau kau hantar email pada mana-mana jabatan kerajaan atau agensinya. Hanya segelintir jek yang menjawab atau nasib baiklah kalau depa bukak email. Dan nasib kita LAGIIIII baik kalau depa tau apa itu email.

Pengaruh persekitaran amat penting buat pelajar.

Manakala dari satu sudut pulak, pelajar adalah market yang luar biasa buat tokeh tokeh cyber cafe, karaoke jamban, telekomunikasi dan rokok. Contohnya ialah rokok mahal sekotak, takper, kita jual rokok bukak. Karaoke jamban boleh masuk paling ramai dua orang, sumbat masuk sampai 10 orang. Satu lagu seringgit. Masuk pulak lelaki dan perempuan. Ruang bilik dalam 4 x 4 kaki. Masuk 10 orang. Ya 10 orang. Perempuan pakai seksi. Itu permulaan buat remaja ini ke arah benda benda yang tak baik. Tokeh tak kisah, janji masyukkk.. Tala apalah, lu masuk laa itu bilik, lu hentam lagu. Manyak lagu melayu maaa...

Dan mak bapak pulak tak kisah nak bagi duit, asalkan anak tak buat bising kat rumah. Dan anak tak ugut nak lari rumah. Mana nilai moral kita? Mana?

Anak hari ini mesti balik sebelum pukul 10 malam. Aku teringat community message Sinar FM guna suara kawan baik aku, Najman Hj Mohammed bunyinya lebih kurang camni: LIHAT JAM ANDA, DI MANA ANAK ANDA...

Aku suka pesanan masyarakat tu. Selalu dimainkan terutama diwaktu malam. Itu satu usaha yang baik. Tapi mungkin zaman hari ini, ia perlu ditukarkan kepada: LIHAT JAM ANDA, DI MANA SUAMI ANDA...

Betul tak? Betullah tu.

Sebelum jam 10 malam tu, memacam boleh berlaku pada anak anak kita. Tak perlu tunggu sampai tengah malam. Dan kalau aku ikut operasi polis pada waktu malam, masih ada lagi pelajar yang di luar.

Aku teringat satu insiden. Aku terkejut beruk sebab aku hampir melompat.

Satu hari aku pergi recce satu rumah untuk tujuan program kebajikan, hulurkan tangan ringankan beban. Aku dapat maklumat mengenai keluarga yang kehilangan kedua ibu bapa mereka. Dua hari lepas tu, aku terserempak dengan salah seorang dari ahli keluarga tu, pelajar perempuan yang masih di Tingkatan 5, dalam karaoke jamban, bersesak bersama 4 orang remaja lelaki. Mau tak aku mengamuk. Tapi aku tak mengamuk. Alhamdulillah ada pihak yang prihatin dan ambik kisah. Pegawai Kebajikan Masyarakat tu kini dah pun dinaikkan pangkat.

Begitu juga dengan gam. Tokeh tokeh jual gam tak kisah, walaupun muka yang sama beli gam hampir setiap hari sebab dia ada margin keuntungan pada gam tu. Dan dia boleh pulak promote kat budak tu suruh beritahu kekawan seGAM, boleh dapatkan bekalan gam terbaik di pasaran di kedai mereka.

Tingkah laku pemimpin penting. Ia menjadi ikutan. Pengaruh. Kalau asyik bergaduh pagi petang siang malam, bila masa nak jenguk masalah yang lebih besar? Dan toksahlah bergambo terkangkang kat atas sofa dengan cermin mata tak bukak dan duduk atas katil bersama laptop. Itu kan tak baik.

Mak bapak perlu lebih prihatin dengan anak-anak. Berilah peluang pada guru mendidik, mengajar dan mengenakan sedikit hukuman kepada anak anak kita kalau buat salah. Kalau kat rumah kita tau anak kita degil, nakal, toksahlah jangka anak anak kita jadik pondan kat sekolah. Mesti sama jek. Kalau dah nakal tu, terima jerlah, dan berilah peluang kepada sang guru mendidik, menjadikan anak kita ORANG. Esok, kalau anak tak betul, salahkan diri sendiri, jangan salahkan cikgu. Ada cikgu yang komited, ada cikgu yang siang malam prihatin terhadap anak muridnya. Berilah mereka sokongan. Fahamilah tugas mereka.

Kita yang mak bapak pun susah nak jaga anak sorang kat rumah, cuba fikirkan sang guru nak jaga satu kelas!! Berapa ramai tu?

Dan cikgu cikgu jugak, toksahlah dok main SMS kat dalam kelas. Kalau ye pun, urgent, pergilah kat bilik guru, jangan tunjuk pada bakal pemimpin negara kita tu. Tapi aku tahu hanya segelintir jek macam tu.

Yang penting, kita kena tunjukkan moral yang baik duhai pemimpin pemimpin sekelian. Ya, moral. Kalau nak masuk balik jadik pemimpin, fikirkan soalan berikut:

"Ini kalau aku masuk balik, mesti akan jadi pengaruh tidak baik pada generasi akan datang. Aku seorang pemimpin, mesti memimpin benda yang baik dan positif."

Atau

"Alah takperlah, kita kan masyarakat yang saling memaafkan. Biarlah aku bertanding balik. Diaorang mesti dah lupa tu."

Ya, aku pasti korang akan ambik jawapan yang kedua. Terima kasihlah.

Dan aku akan terbang ke Sibu Sarawak pepagi esok dan maaf ya, aku tak ambik apa apa pesanan dari korang termasuk untuk belikan korang gambir Sarawak. Dan harapan aku ialah, MAS tak cancel kan flight pagi esok sebab diaorang ni selalu buat magic waktu pagi!

And I hate packing.. and now I'm on a sofa, stressed.




Saturday, February 14, 2009

SEKOLAH PORNO DI MALAYSIA? DAFTAR HARI INI !





Best kan cerita pasal pelajar kita? Aku pun nakal di sekolah, merasa hisap rokok, ponteng sekolah, tapi selepas rotan cikgu singgah di punggung dan di tapak tangan, ia menjemput keinsafan. Apatah lagi, kalau mak bapak yang susah payah, bertungkus lumus setiap pagi hingga ke senja hampir menjelma, membanting tulang mencari sekelumit rezeki buat menyuap kita.

Dulu, sewaktu di sekolah menengah, aku takut nak hisap rokok depan orang. (alamak sorry mak, sorry ayah, kiranya ini my true conffession lah nih). Paling hebat pun aku hisap rokok ialah di depan kekawan. Punyalah takut nak eksyen depan orang apatah lagi isap rokok beruniform sekolah.

Several months ago, aku ada buat isu budak sekolah hisap rokok untuk 360. Cameraman aku ambik jejauh, dan menggunakan wireless microphone, aku menghampiri bebudak sekolah. Dulu masa aku nakal nak isap rokok, sure aku kelam kabut buang rokok. Tapi, bebudak sekarang hebat. Aku rasa ini mesti ada kena mengena "anjakan paradigma". Yelah, dulu aku dididik untuk hormat orang tua kan, mungkin sekarang kurang penekanan terhadap konsep itu kot.



"Yozz.. we are hot"

Apabila aku tegur, bebudak tu cakap.. alah bang mak bapak saya pun tak marah, abang nak sibuk sibuk kenapa? Adakah sistem pendidikan kita kurang berkesan bagi mendidik generasi ini agar lebih menghormati orang lain? Itu secara baik, ada jugak yang jawab: Yang Lu Nak Sibuk Apa Hal? Keh keh keh keh, betul jugak, aku bukan bapak dia kan kan kan.
Aku tak tahu, tapi yang pastinya, pakaian seragam sekolah hari ini bukan lagi satu stigma untuk dibimbangi. Masuklah kafe siber yang berlambak kat taman perumahan, mesti ada jumpa pelajar sekolah lengkap dengan uniform.

Di luar premis, mesti ada tulis Pelajar Sekolah Berpakaian Seragam Tidak Dibenarkan Masuk.

Yeah rite. Sekarang ni, notis atau amaran macam sekadar melepaskan batuk di tangga, alah, macam kita masuk kelab malam lah, Dilarang Menjual Minuman Keras kepada Orang Islam, dan yang meneguknya siapa? Kalau idak, takkan pegawai penguatkuasa pak haji pak haji pi menangkap umat Islam yang menikmati air haram tu kan.

Teknologi

Evolusi teknologi pantas menguasai kehidupan kita. Dulu paling tidak pun, public phone menjadi sasaran anak muda yang masih di bangku sekolah, tetapi sejajar dengan evolusi serta perkembangan teknologi, telefon bimbit sudah menjadi lebih penting dari text book.




Malaysian are truly avid texters. And do you ever know that Malaysians are known as the most sought for due to their ability to drive and send text messages? Haha..

I was told that Hollywood producers organised a covert operation here in Malaysia to recruit Malaysian drivers to be their next stunt drivers! Serious. Aku tak tipu.

Back to school. Look around you, ada tak budak sekolah yang tak ada handphone? Tak ramai kan. Aku rasa, bebudak ni akan bangga kalau ada handphone. Dan sebab handphone lah, lahirlah bakal-bakal producer, pelakon, pengedar serta pencetak ulang filem pendek porno.

Yelah dulu zaman aku, kalaupun ada mak bapak yang 'sudi' belikan handphone, rasanya aku pun tak sanggup bawak, sebab berat.


Aku rasa kan ada eloknya Motorola revive kan handphone ni dah gomen buat satu peraturan, pelajar hanya boleh pakai handphone ni sahaja, untuk elak dari kelahiran ramai sangat producer, director, pelakon porno kat sekolah.

10 years down the road, Anugerah Skrin akan lebih meriah sebab akan ada kategori porno untuk pelajar pulak. Yelah, kan dah ada orang cadangkan suruh pi buat festival filem seram. Jadik, aku nak cadangkan kita buat festival filem porno.

Nanti kita boleh send an entry untuk kategori International Short Film Competition di Porn Film Festival di Berlin. Malaysia Boleh ! Mesti peminat peminat filem porno terkejut sakan bila dapat tahu producer, director, pelakonnya adalah pelajar pelajar sekolah sahaja, menandingi Paul Thomas. Paul Thomas pergi belajar sampai universiti. Kena ada subjek mengenai Paul Thomas selepas ini di sekolah.


Haha, ntah saper ntah ni. Aku tak kenal pun. She must be a porn star dulu kot. Cuba tanya bebudak sekolah sekarang, mesti diaorang cam.

Lupakan sukan peringkat zon, lupakan sukan peringkat negeri, lupakan lumba lari lompat pagar, kita buat AVN Award.

Minggu lalu, di bawah office aku, sekumpulan pelajar masih berpakaian sekolah bertumbuk. Ya bertumbuk dia swing penumbuk macam dalam filem Hollywood cuma kurang sound effect jek. Aku tak sempat nak rakamkan, sebab sebaik aku nampak hayunan pertama, aku terus berlari ambik kamera, bila aku pusing balik, dah abis, budak yang ditumbuk tersungkur.


Meh, berani masuklah.. Ini bukan gambar salah seorang pelajar yang bertumbuk tu, tapi ada iras iras sikit. Kira bolehlah aku taruk gambo ni. Ada relevan kan..

Tempat bertumbuk? Cyber cafe. Kat situ semua ada. Ponteng sekolah, hisap rokok and couple of months ago, polis serbu dan salah seorang pengunjung didapati memiliki dadah sintetik. Best tak budak sekolah sekarang?

Dulu masa baru baru pindah, aku tegur sekumpulan remaja yang meletakkan motosikal menghadang laluan ke tangga ke office aku, tup tup dia panggil geng enam tujuh orang kerumun nak pi belasah aku. Hahaha.. One phone call, and all of them spent the night at the best five star hotel in town, meal and transport provided - Lock Up.

And they are juveniles.

Dan aku terpikir, apa jadi dengan pihak berkuasa tempatan? Bukan ke salah satu syarat lesen cyber cafe ialah tidak membenarkan pelajar berpakaian sekolah memasuki premis mereka? Kenapa tak ada pemantauan? Wait, pihak berkuasa tempatan sibuk nak mengangkut makcik jual nasi lemak pepagi yang dapat untung entah berapa sen sangat. Itu penguatkuasaan yang diberi keutamaan.

Aku terpikir, salah cikgu ke? Alahai, cikgu pun dibelasah. Then aku terfikir, apa fungsi mak bapak? Tuntutan hidup menjadikan mereka terlalu sibuk untuk tengok anak-anak? Dulu kalau aku kena rotan, seronok mak dengan ayah. Memang terbit rasa benci, tetapi hari ini, aku terpikir, rotan itulah yang mendidik aku, dan bukan menghukum aku. Hari ni, sebelum merotan, jika anda seorang guru, pastikan anda mempunyai pertalian dengan peguam yang hebat hebat di Malaysia ni, atau dilahirkan dalam satu keluarga yang berpengaruh bagi memastikan anda menang jika diheret ke mahkamah.

Bercakap pasal premis seperti cyber cafe, apabila sesebuah premis itu sudah diserbu dan ada hasil melalui serbuan seumpama itu, laporan akan dihantar ke Majlis Keselamatan Daerah / Negeri dan biasanya pihak yang membuat laporan biasanya akan mencadangkan tindakan seterusnya - contoh jika sebuah premis hiburan didapati menggalakkan aktiviti negatif, satu cadangan penutupan atau lesen ditarik balik akan dikemukakan atau penilaian semula lesen boleh dilakukan. Jadi, bila nak 'dilakukan' tu?

Aku taknak buat apa apa kesimpulan, tapi aku rasa dah banyak kali cyber cafe diserbu dan banyak kesalahan yang dibongkar, jadi terpulanglah kepada kebijaksanaan ahli ahli mesyuarat majlis berkenaan.

Manakala biarpun handphone dilarang digunakan ketika waktu sekolah, tapi kawalan selepas waktu sekolah camne? Adakah satu hari nanti, memiliki handphone memerlukan lesen seperti lesen memandu kalau ia semakin tidak terkawal?

Rekod Kementerian Pelajaran pada 2007 menunjukkan 21,060 pelajar (0.39 peratus) dikesan ponteng sekolah, manakala 24,840 pelajar (0.46 peratus) pada tahun sebelumnya.

Selain ponteng, salah laku pelajar KURANG SOPAN seperti berikut:

1. Merokok
2. Tidak hormat guru
3. Tidak hormat pengawas
4. Berbahasa kesat

Keempat empat salah laku ini adalah kesalahan yang PALING BANYAK berlaku di sekolah membabitkan 23,220 kes (0.43 peratus) pada 2007 dan 19,980 kes (0.37 peratus) pada 2006.

Kesalahan berunsur jenayah pulak, seperti: MENCURI, MENCEDERAKAN PELAJAR, BERGADUH DAN PUKUL antara kes banyak dicatatkan di sekolah iaitu:

18,900 kes pada 2007 (0.35 peratus)

18,360 kes pada 2006 (0.34 peratus)

See the figure. 18,900 pelajar. Yelah akan ada statement, isolated case @ jumlah kes tidak membimbangkan tapi cuba korang kumpul semua 18,900 orang kat satu padang bola, penuh tak? Itu belum diukur kalau masuk lokap. Cukup tak?


Pada aku yang tak secerdik bebudak sekolah zaman sekarang, although it is only 0.35 percent, ia tetap jumlah yang tinggi.

Isu lewat ke sekolah agak ketara dengan 18,360 pelajar (0.34 peratus) pada 2007 dan 15,120 pelajar pada 2006. Nampak tak kenaikan tu. Maka adanya, buang tebiat ke apa, bangun lambat, itu untuk sekolah sesi pagi. Sekolah sesi petang?

Yang ni pulak pasal salah laku disiplin berunsur kelucahan termasuk guna the finger sign, lukisan serta guna perkataan tak senonoh catat sejumlah 2,700 kes sahaja. Ehh wait, kenapa kurang sangat? Aku rasa yang report cuma pelajar skema yang tak tahan dipanggil pondan, sissy and God knows what.

Ohh, korang mesti tanya, kenapa tak cerita pulak pelajar yang cemerlang.. eh eh bukan ke tujuan asal diaorang pergi sekolah untuk apa? So, sekolah jerlah.

Jangan Stress, Nanti Kena Tumbuk Dengan Budak Sekolah.

Tuesday, February 10, 2009

SURAT TERBUKA KEPADA TOKEH TRAVEL AGENCY.



Damn, I need a long break / holiday.. If any of you owns a travel agency, please let me know as I need to hypnotize someone to send me for a free long 5-star holiday. Ohh, I get to choose my own holiday destination please.

If not, please bank in your money to me. Kan baik sedekah. To all of you, my account number will be emailed to you. Minimum transfer is RM2,000-00 and don't worry, no strings attached.

Each and every contribution will be greatly appreciated. A thank you card will be send to you. Please send self-addressed envelope with stamp for your thank you card.

Ohh, siapa yang first sekali comment, berpeluang untuk menyumbang first sekali !! Haaa.. best tu, eksklusif tu.. gambar anda akan diletakkan di sini.

I definitely stressed out.. Saper tokeh travel agent? Saper tokeh travel agent? Err anak tokeh pun takper.. wuhuu, yuhuuu.. alo alo..

Jangan Stress, Bagi Jek Holiday Kat Aku..

Monday, February 9, 2009

SINGH IS KINNG



It's a bird? It's a plane.. no, no, yenada, it is Singh Is Kinng.

Aku tahu korang mesti ingat ada cerita lanjut yang berkaitan dengan negeri Perak kan? Takder, aku cuma nak cerita pasal latest movie package kat Astro ni. I love Astro, sebab even without any reception pun, aku tetap kena bayar cerita yang berulang ulang, pagi petang siang malam, subuh.

Dan aku masih mampu tergelak tengok Astro this couple of days. Aku tak tahu sama ada ia kebetulan, atau ada konspirasi di sebaliknya namun sewajarnya ia adalah di luar pengetahuan aku. Tapi aku yakin, ia adalah secara kebetulan.

Tapi aku tetap gelak. Filem lakonan Sonu Sood dan Neha Dhupia ini disiarkan melalui Astro Box Office Movies Channel 952 dengan bayaran RM3.00 sahaja. Cepat cepat, banyak aksi out of the world in this movie, better than Matrix, better than James Bond, it is SINGH THE KINNG !

Ishh, Astro kena bayar upah kat aku ni sebab promote kan. Ehh bukan ke Astro yang dulu kat masjid tu.. yang.. alah yang.. takperlah.. lets put things behind us, shall we.

Aku tak berniat sinis terhadap filem tahun 2008 yang penggambarannya dilakukan di Australia dan aku pun tak tahu apa kejadahnya cerita ni pasal apa, tapi aku tertarik dengan tajuk filem ini. Dan aku yakin semua faham kenapa aku seronok dan tertarik dengan tajuk filem ini.

Aku rasa eloklah ramai yang membuat laporan polis terhadap mereka yang dianggap menderhaka terhadap institusi kesultanan, namun ia perlulah dilihat sebagai satu pemangkin kepada penyatuan orang Melayu di negara ini. Dan jangan setakat cakap jek, esok lusa, bila orang dok belasah orang Melayu, ko terpinga pinga. Ohh, pastikan bila dah buat report tu, anda semua ada cukup maklumat dan buat homework bila wartawan nak menanya ya. Jangan terpinga pinga dan korang buat police report sebab orang lain pun buat. :) Bacalah sikit constitution ya dan kenapa derhaka kepada Sultan itu patut diambik tindakan. It is better to be equipped with information, facts so that bila kitaorang tanya janganlah korang jawab default reply: "Kita buat sebab orang lain buat". Kenapa, mengapa, di mana, siapa dan bagaimana.

Memandangkan aku tengah malas sangat hari ni, semalam, esok, minggu ini dan minggu depan, bulan depan, aku taknak tulis pepanjang.

Jangan stress ya. Rindu takper. :)

Sunday, February 1, 2009

JOM PERGI BUAT JENAYAH.



“It's an act of lunacy, General, sir. Personally, I think you're a fuckin' idiot.


“The tree of liberty must be refreshed from time to time...
with the blood of patriots and tyrants." Thomas Jefferson.


Aku suka dialog ni dalam filem The Rock arahan Michael Bay pada 1996. Apa yang menarik tentang dialog ini ialah: Its an act of lunacy. Yes, lunacy, and it has an association with this entry.


Aku bukan racist. Aku hidup dikelilingi pelbagai kaum, tapi apa yang aku nak cakap di sini ialah tentang jenayah.


Lihat gambar gambar ini:









SEKUMPULAN EMPAT PENJENAYAH BERBANGSA INDIA BERMOTOSIKAL MENCEROBOH KE ASRAMA PEKERJA DI KAWASAN PERINDUSTRIAN PASIR GUDANG BERSENJATAKAN PARANG.


Mereka menggunakan senjata senjata merbahaya ini (seperti gambar) untuk merompak sekumpulan pekerja warga Nepal di kawasan perindustrian Pasir Gudang, Johor Isnin (26 Januari) lalu.


Apa yang mereka rompak?


Wang tunai RM21 dan 177 rupee matawang Nepal serta 11 telefon bimbit. Itu sahaja.


Ketika melakukan samun, empat mangsa dicederakan termasuk di tetak di kepala menggunakan parang.


Tapi sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh tersembam ke tanah.


Seorang dari mereka dikejar sekumpulan mangsa dan terjatuh. Berjaya ditahan polis dan hasil siasatan, dua lagi berjaya dicekup empat jam selepas itu di Taman Scientex, Pasir Gudang, Johor.


Suspek ialah lelaki India warga tempatan berusia antara 17 hingga 23 tahun. Lihat kenyataan akhbar polis Johor di www.polisjohor.gov.my


Aku pelik, lately ni semakin banyak kes melibatkan kaum ini.


Aku bukan berniat mencetuskan polemik perkauman tetapi apa yang ahli politik yang mengaku memperjuangkan bangsa itu lakukan untuk mendidik bangsa mereka dan beritahu jangan melakukan jenayah?


Apa sibuk pasal seorang suspek jenayah yang dipercayai melakukan jenayah samun kereta dianggap seperti hero? Inilah akibatnya kalau tengok Sivaji The Boss banyak sangat.


Kenapa bila seorang suspek didakwa dipukul sehingga menyebabkan kematian dianggap sebagai hero kepada kepayahan kaum India selama ini?


Why championing the present situation while prior, no serious thing were done to eliminate or even reduce the poverty level among the Indians? Pandai bercakap bila kat depan microphone jek.


Where has MIC gone to?


Dulu Hindraf pernah meminta polis menangani masalah sosial di kalangan kaum India sebagai salah satu dari 18 tuntutannya kepada kerajaan, dan kini bila dibanteras, NGO mula muncul pelbagai dan cakap polis jahat.


Where were all those NGOs yang terpekik terlolong siang malam untuk kes ni did not champion the effort to educate the family of the Indians that don’t involve into crime? Jangan berkumpul beramai ramai, jangan watch too much of Vanavil on Astro.


For the case of Hindraf, it appears at the right time to demarginalise MIC sebab MIC sibuk dengan Samy Vellu yang tak reti reti bahasa nak berhenti and give way to other people. Tanyalah sesaper sahaja, semua orang kenal Samy Vellu, dari belum abis sekolah – dah masuk kolej – dah keluar kolej – dah jadi laki / bini orang – dah dapat anak – anak dia pun dah sekolah – anak dia pun dah nak kahwin – SAMY VELLU IS HERE TO STAY. So next to come is Samy Vellu The Boss - The Movie.


Aku menyampah tengok report ni dalam The Star:


“On the support received from various politicians and members of the public, Ravi said that it has helped them get through these tough times.


“We would like to thank everyone who have shown their support to us and Kugan,” he told reporters.


At around 3pm Monday, a flurry of VIPs, including PKR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim and Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, visited Kugan’s family.”


Read more here.



A flurry of VIPs. Yes, flurry. Kenapa muka ni semua tak masuk ke dalam ladang-ladang, dalam hutan untuk jenguk family India yang susah sehingga mengakibatkan mereka tidak menerima pendidikan yang sempurna dan mudah terjebak ke dalam kancah jenayah?


And please forgive me my the dear family of late A Kugan, have you ever thought of why your son sped off when the police approach him? And have you thought if, yes, if he is being implicated of the said crime, has the life of those car-theft victims being tougher that you could imagine? Align Center


* * * *


Although a minority, the Malaysian-Indian poor are blamed, rightly or wrongly, for most of the violent crimes in the country. Study after study has shown a direct correlation between crime and poverty, marginalisation and alienation and it is no surprise if Indian involvement in crime is higher compared to other communities.


You see poverty. Hindraf ada menuntut RM100 billion dari kerajaan Malaysia untuk pelbagai tujuan termasuk meningkatkan taraf ekonomi kaum mereka. Tetapi, mengapa kaum CIna boleh maju malah hampir boleh dikatakan kaum ini menguasai dunia perniagaan.


Sebabnya? Yang kaya semakin kaya, dan yang bawah dilupakan untuk memastikan sistem kasta yang memang wujud pada keturunan mereka dikekalkan.


Aku pernah sampai ke Bangalore, India tahun lalu. Aku lihat, the gap between the rag and the riches are too wide dan korang tengoklah sendiri Slumbag Millionaire. Tengoklah sendiri. Keadaannya lebih teruk dari apa yang ada di Malaysia ini. Dan patutnya mereka bersyukur.


Ada individu berbangsa India yang berusaha kuat dan keras untuk maju. Ada yang hanya duduk bersimpuh tak payah kerja.


Dan pengaruh media seperti televisyen juga sedikit sebanyak mempengaruhi. Yelah, kalau filem takder adegan bertumbuk, bakar kereta sebab tak dapat kahwin dengan anak dara orang selain boleh telan peluru selepas orang tembak, ia bukan satu filem yang bakal dapat sambutan.


Consequently, the percentage of Indians in prison, police lock-ups and in police statistics are higher than others when compared to their population size of below 8%.


In some depressed regions of the country like Padang Serai in Kedah, Klang and Kapar in Selangor and Muar in Johor, where Indians predominate, the situation resembles a war zone with higher violence and disrespect for the law. Rape, murder, gang fights and contract killings are commonplace and people just have to live with it.


But why?


Instead of pacifying the public until the result of the investigation is known, these politicians from the Oppositions and Government alike agitate the public, resulting in it turning into a racial issue.


The police have never denied the assault on the deceased, and have repeatedly given assurances that an investigation would be conducted, and without any cover-up. So cool down, reduce the tension and let the police do their job.


The incident at the Serdang Hospital mortuary, where the body was with unauthorised persons for about two hours, was against ethics. These unauthorised persons have used it as a reason to claim police brutality and that the police wanted to cover up the matter.


The police themselves do not encourage its members to use inhumane methods to obtain information from suspects. And knowing how violent perpetrators can treat their victims, it sometimes gets on the emotions of the officers. Pernah ke korang jadik mangsa jenayah? Then you will know macam mana rasanya.


Not that I agree with the brutality if it does happen as claimed, tapi adakah dengan menunjukkan ibu jari sambil bercakap akan membuatkan seorang suspek bercakap benar?


Ok, ada yang cakap, kalau tak mengaku salah ketika disiasat memacam kena. Well, remand orders are being granted by magistrate, dan masa remand are being requested, you can be represented by an officer of the court, a lawyer. He will appeal to a shorter remand duration. And ada yang being released even after a lengthy remand order granted, but released with policebail. Dan ada pula berjaya mengelak dari dikenakan reman. Jadi apa masalahnya?


Aku setuju dengan ruang komentar Awang Selamat.


Dia menyebut, ketika politicians are glorifying the death of a suspect, kenapa diaorang ignorant dan di mana muka muka diaorang tu, ketika dua anggota polis berbangsa India - Lans Koperal J. Jaya Balan dari Cawangan Narkotik Gombak dan Lans Koperal M. Alagesan dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor yang mati ditembak penjenayah semasa operasi anti dadah di Sungai Buloh, Selangor pada Oktober 2007.


Baca komentar penuh Awang Selamat di sini.


For the record: In this case the deceased was arrested after a CAR CHASE, where the car involved was reported as robbed from its owner.


Investigations led to the recovery of 15 cars. Thus it must not be ignored that Kugan is a perpetrator of crime.


Yes 15 cars, one could be yours, could be mine, your sister’s, or even your mistress or your sugar daddy.


Lepas ni, polis tak payah kejar sesiapa lagi. Kalau crime index naik di kawasan rumah korang, salahkan MIC, PKR dan DAP.


Kalau banyak kes samun, ragut dan sebagainya, jangan salahkan polis jika polis susah nak ambik tindakan.


Lepas ni, tolong bergilir jaga kawasan rumah, takut kereta dicuri, rumah dipecah masuk.


Polis bimbang, kalau diaorang ambil tindakan, dan tetiba suspek pulak mati, mereka akan dipersalahkan sampai kes A Kugan ni. So, jangan salahkan polis kalau kita tak tidur lena pada malam hari dan kita sentiasa hidup dalam ketakutan seperti rakyat Palestin takut menjadi sasaran peluru tak bermata rejim Zionis.


Dan kenapa ketika polis berjaya menyelesaikan banyak kes, kenapa tidak diarak anggota polis tu semua dari rumah mereka hingga ke rumah? Kenapa? Kenapa politicians ni semua tak beritahu pada semua rakyat Malaysia, bahawa polis menjalankan tugas mereka dan jika ada kekhilafan, biarkan undang-undang menentukan. Tak payah nak sibuk jadik juara pada penjenayah.Penjenayah tetap penjenayah.


Berani kerana benar. Kalau benar atau betul, kenapa lari apabila polis memperkenalkan diri? Sebab ingatkan yang kejar tu Yusof Haslam dan dia bersama beberapa jurukamera?


Dan semasa politicians tu semua sibuk menyerbu rumah mayat macam filem Bollywood seperti kata Awang Selamat, kenapa mereka tak tanya, berapa banyak kes yang berjaya diselesaikan selepas suspek itu ditahan?


Aku masih menunggu pemilik kenderaan mewah yang menjadi mangsa tampil dan beritahu kepada semua rakyat Malaysia betapa mereka gembira the perpetrator berjaya ditahan polis.


Dan pagi ini, aku hadiri satu sidang akhbar di Kluang, Johor tentang empat lelaki India melakukan samun bersenjata sehingga mencederakan mangsa. Mangsa adalah dua lelaki India.


Mereka – ya kumpulan lelaki India ini merompak termasuk jaket dan uniform kerja mangsa!

Mangsa, dua lelaki India turut dipukul dengan helmet dan dibelasah teruk oleh empat lelaki itu. Ok, mana dia politicians yang sibuk sangat nak mengagungkan penjenayah sebagai hero? Ohh aku ada tanya, tak ada, ya TAK ADA mana mana politicians dari MIC, DAP atau PKR yang selalu nampak macam hero, pergi melawat kedua dua mangsa. Sebab mungkin mangsa hidup di ladang, so diaorang tak nampak peluang cheap publicity.


Padahal, merekalah yang memerlukan perhatian. Tapi tulah kan.


Kesimpulannya, the polemic by the policitians are CHEAP publicity stunt sebab kononnya MIC lah public defender. WTF kan. Pergilah kat Ladang Semberong tu and pergi serbu lokap dan beritahu how you are saddened and angry over the injury suffered by the poor victims yang baru balik kerja dari Shell yang gajinya tak cukup, ntah tidak. Takda pulak aku tengok terkoyong koyong sekujur tubuh atau dua tubuh mahupun tiga tubuh dari MIC yang datang pergi tengok mangsa. Dan biasanya macam tulah. Kalau ada pun, sebab nak publisiti murahan, nak tunjuk dia buat kerja supaya lepas ni boleh jadik macam Sivaji The Boss.


Dan akhirnya, bak kawan aku kata, lepas ni kalau sesiapa curi kasut sekalipun, tak perlu risau sebab banyak NGO dan ahli politik yang BIJAK BISTARI dan akan datang menyerbu balai polis untuk mempertahankan benang yang basah.


I am not stressed, I’m annoyed.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.