Saturday, January 31, 2009

SAYA KENA TIPU - BOLEH TAK SAYA TIPU AWAK PULAK? (Part Two)

This the part two of the on-going saga of MLM. Read the part one here.

Cuepacs yesterday released a statement to Bernama disclosing that more than 50,000 government employees are believed to be actively involved in promoting dubious "get-rich-quick" scheme.

Read Malay Version Here.

Read English Version Here.

Aku check balik pekeliling yang disebutkan dan ia bertarikh 13 Januari 2009. Baru jek lagi. So what ever happen to those sebelum ni? Dan kenapa sekarang baru nak sibuk cerita? Ohh better late than never. Thank you.

Ini pekeliling yang disebutkan.

Aku terpikir kejap. Kita berurusan dengan jabatan kerajaan, dan tidakkah ia membuka satu opportunity kepada agen agen "get-rich-quick-and-lose-your-money-quickly-to-us-and-get-things-done-by-investing-your-hard-earned-money-to-us-otherwise-take-a-hike-and-que" terhadap public? Yelah, kita nak cepat berurusan (memandangkan kerajaan kan memang sentiasa nak buat everything in within 5 minutes tapi sebenarnya, ambik borang pun dah setengah jam), dan tentunya membuka peluang kepada opportunist?

Enough with that, this part two of the MLM saga is getting more interesting. Read some of the experiences and witticism by these bloggers.

Bystander Eye.

Freedom of Association.

Jangan Stress. Jangan me-MLM-kan diri anda. Tak masuk takper, dengar jek dulu. Hahahahah.

Friday, January 30, 2009

SAYA KENA TIPU - BOLEH TAK SAYA TIPU AWAK PULAK?

Look at this piece:



200 Ditipu Pegawai Tekun
Oleh Rudy Fazrunisyam Samarudin <-- just in case, this is not the same guy who do entertainment kat paper yang sama. Hahah.. dun worry Rudy.
rudy@hmetro.com.my

JOHOR BAHRU: Dengan hanya membayar yuran pemprosesan RM100, seorang wanita yang mengaku pegawai kanan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) Nasional menjanjikan pinjaman modal bernilai antara RM50,000 hingga RM70,000 kepada kira-kira 200 ahli baru sebuah syarikat jualan langsung, sebelum dipercayai melarikan wang mangsa RM20,000.

Pinjaman kononnya ditawarkan melalui beberapa koperasi yang bernaung di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MeCD) dikatakan boleh diluluskan dalam masa 30 hari bekerja itu menawarkan amaun berkenaan tanpa penjamin atau kertas kerja, sebaliknya peminjam hanya perlu memberi salinan kad pengenalan, penyata gaji dan wang RM100 sebagai kos memproses.

Malangnya, sejak Jun tahun lalu, pinjaman yang dipohon itu masih belum diluluskan, sebaliknya wanita yang berusia lingkungan 40-an itu menghilangkan diri dan gagal dihubungi.

Mangsa, Hisyam Samsu, 30, dari Kampung Melayu Majidee di sini, berkata dia mengenali wanita berkenaan selepas diperkenalkan rakan ketika mendaftar menjadi ahli sebuah syarikat jualan langsung pelbagai peringkat (MLM) pada Jun 2008.

Read More Here

This story were featured in Berita TV9 last night (29 Jan 2009) and you may view it here.

Ok.

Laporan polis dibuat di Balai Polis Taman Pelangi SPG RENGAM/000374/09.

Aku tak pernah percaya MLM. MLM ni sentiasa kayakan orang yang paling atas sekali. Sorrylah sesiapa yang buat MLM tapi aku memang tak pernah yakin sebab dulu sebelum Pak Man Telo kena tangkap, semua orang nak kaya cepat dan semua taknak berusaha.

Sebab apa orang Melayu mudah terperdaya? Sebab kita malas. That is for the fact.



Sekarang memacam cara MLM ni, jual barang, korang beli barang pastu jual, pastu cari downline. Wait. Korang bayar beribu ribu ringgit pastu barang tu kalau tak jual, nak jadik apa? Jadik unggun api pun boleh, hantar kat Jabatan Perikanan buat tukun pun boleh.

Well, I spoke to this fellas masa di Balai Polis Taman Pelangi.

Wanita itu sememangnya pegawai Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga yang berpejabat di Simpang Renggam

Mereka bayar RM100 setiap seorang sebagai bayaran pemprosesan pinjaman kepada pegawai ini.

Kalau sorang RM100 kali dengan 200 orang, berapa ahh? Cuba korang kira.

Sebelum itu, mereka diajak mendaftar menjadi ahli My J Projek. Apa kejadahnya My J Projek ni pun aku tak tahu. Tetapi menurut salah seorang dari mereka, pembayaran modal sebanyak RM21,600 diperlukan bagi menyertai projek ni.

Ok aku dah dapat dah. My J Projek ini diasaskan oleh sebuah syarikat MLM, dengan pendekatan berikut:

1. Loan Rm75,000
2. Untuk program = RM22,200 untuk beli barang company MLM ni.
3. Baki RM52,800 anda punya dengan syarat kenalkan 4 orang yang nak buat loan (dan ini adalah wajib).

Cuba kau kira. Aku upline kau, kau dan 4 orang lain bawak RM22,200 setiap seorang = dan aku akan dapat whooping RM111,000-00 !! Yeah, smack my butt. This aint a fantasy, this is reality. Definitely you wouldnt mind to be parting away from that little RM22,200 kan since you still have RM52,800.

So, mestilah golongan ini takder duit sebanyak itu kan, dan seperti biasa, strategi MLM ialah menunjukkan carta carta hits minggu ini - siapa yang dah pakai kereta besar, rumah besar dan semua besar termasuk bini jadi besar kepala kan. Dan golongan yang mendengar surely will be so amazed dan mula mencongak congak pelbagai angan angan dalam kepala.

Lantas, pegawai Tekun ini menjanjikan agar mereka membuat pinjaman dari Koperasi Pendidikan Islam. Ok, koperasi ini memang wujud. Lihat link ini - Koperasi Pendidikan Islam.

Baca Frequently Asked Question (FAQ) mereka.

Tercatat secara jelas ia adalah skim untuk kakitangan kerajaan dan badan berkanun sahaja.

Dan kalau nak buat pembiayaan peribadi sehingga RM150,000, ia hanya dibuka kepada kakitangan kerajaan, berkanun dan PDRM sahaja. Lihat link ini.

Mangsa ditawarkan pinjaman sebanyak RM50,000 melalui koperasi ini sebagai membantu mereka menyertai My J Projek is.

Hakikatnya, wanita berkenaan aka pegawai Tekun itu adalah agen kepada sebuah syarikat MLM yang menjual Health Food, Lingerie dan pelbagai lagi yang berpejabat di Jalan Kapar, KL.

Itu yang sebenarnya.

Mungkin pegawai ini memiliki pengetahuan yang baik mengenai koperasi koperasi yang beroperasi di negara ini.

Namun, yang tidak didedahkan ialah mengenai syarat utama Koperasi Pendidikan Islam itu - hanya untuk kakitangan kerajaan, badan berkanun dan PDRM SAHAJA.

Dia juga mendakwa boleh mendapatkan pinjaman sebanyak RM75,000 melalui Koperasi Usahawan Siswi di mana koperasi ini tidak wujud sebenarnya.

Yang ada cuma Skim Usahawan Siswazah yang dikendalikan oleh Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi - MECD.

Aku sempat berbicara dengan salah seorang pegawai kanan Tekun di Johor ni dan beliau mengesahkan pegawai itu bertugas dengan Tekun dan menjalankan perniagaan sambilan dengan syarikat MLM itu.

Ok, mungkin kakitangan Tekun itu melakukan kerja itu sebagai meyahut seruan kerajaan sebagaimana yang diumumkan Perdana Menteri pada 22 Jun 2008.

"Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan kerajaan menambah permit peniaga kecil dan penjaja bagi meringankan beban golongan berpendapatan rendah, termasuk kakitangan awam untuk menggalakkan mereka bekerja sambilan untuk menghadapi kenaikan harga.

Perdana Menteri berkata, langkah itu sebahagian usaha jangka panjang kerajaan untuk membantu rakyat, terutama berpendapatan rendah menghadapi kenaikan kos sara hidup."

Betul.

Tetapi, sepatutnya ia tak boleh ada conflict of interest dengan kerja kakitangan berkenaan. Esok kalau kakitangan Imigresen buat agensi pembantu rumah camner?

Cuba fikir. Dia pegawai Tekun, and definitely everyone will be under the impression that the loan definitely - sure sure one - boleh dapat, right?

Sepatutnya, there should draw up a clear and precise guideline - apa jenis bisnes yang boleh dan tak boleh dijalankan oleh kakitangan kerajaan. Tapi kan, bukan ke, kakitangan kerajaan memang dah lama berniaga sebelum ni pun? Termasuk jual kain, jual arcopal, jual Avon, jual Tupperware, jual Amway?

Aku setuju dengan rakan blogger, Freedom Of Association (ohh dia ni bukan agensi peminjam wang atau pertubuhan peminjam wang atau MLM) bahawa kat Malaysia ni ramai Slumber Millionaire yang mahukan kekayaan sepantas kilat. (dan ia mengingatkan aku dengan entry lama dia, ada mamat style rambut cam burung.. hahahaha.. asshole).



MLM ni memang memiskinkan orang, percayalah. Dan yang kaya adalah upline yang paling atas sekali. Dia tengok tv pun duit masuk. Dan bebarang yang dijual bukan murah pun. Pergi China boleh jumpa bebarang tu semua.

Aku tak berniat nak cakap secara pukul rata. Tetapi dah banyak sangat aku cover cerita camni, tapi tak kaya kaya jugak. Ada jugak seorang kawan aku, sekarang ni jadi wakil pos jek, selepas program MLMnya diharamkan kerajaan. Elok dah dulu kerja eksekutif, sekarang terpaksa kais pagi untuk makan petang, kais petang untuk makan pagi esoknya. :)

Dan ohh, pegawai Tekun itu sudah digantung kerja bermula hari ini termasuk seorang pegawai peringkat atasan di Johor ini oleh Yayasan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga - Tekun yang beribupejabat di Kuala Lumpur.

Apa kata kita renungkan sikit apa yang dicoretkan dalam Harian Metro pada 16 Jan 2009 lalu, ohh bukan cerita hiburan. Sorry ya.

SAYA hendak bertanya pendapat Dr mengenai perniagaan pelbagai peringkat (MLM) seperti membuat pembayaran RM1,000 (perkara A ), termasuk yuran RM30 dan membeli lesen perniagaan RM70 manakala selebihnya RM900 sebagai bayaran produk syarikat.

Bagi mendapatkan bonus perniagaan, seseorang itu perlu mendapatkan orang (downline) untuk mendengar ceramah syarikat terbabit dan jika mereka berminat perlu mendaftar seperti perkara A di atas.


Kemudian 'upline' (orang yang di atas) akan mendapat bonus sebanyak 10 peratus (tahap satu), 20 peratus (tahap dua), 29 peratus (tahap tiga), 38 peratus (tahap empat) dan 41 peratus (tahap lima) melalui yuran setiap peserta.

Apakah pendapat Dr dalam sistem perniagaan ini? Adakah ia bersih dari unsur riba, perjudian, zalim dan gharar?



JAINAH,
Sabah.




PADA pendapat saya ia termasuk dalam sistem piramid atau perniagaan ala 'Pak Man Telo' dan bukan bentuk perniagaan atau pelaburan.

Anda tidak sepatutnya menyertai skim sedemikian kerana ia hanya agihan pendapatan berdasarkan 'downline' dan 'upline' dan tidak membabitkan perniagaan secara sah.

Akhirnya ia akan ditutup apabila tiada ahli baru menyertai skim itu. Ia membawa kerugian terutama orang bawahan.

Skim sedemikian adalah haram kerana ia adalah suatu penipuan dan mereka yang menyertainya mengambil hak orang lain.

Mengikut saranan Islam dalam mencari pendapatan ialah berdasarkan firman Allah bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka di antara kamu, dan janganlah kamu berbunuh-bunuhan sesama sendiri [dengan sebab memakan hak orang lain lahir perkelahian sesama anggota masyarakat yang boleh membawa pembunuhan]. Sesungguhnya Allah sentiasa mengasihani kamu." (al-Quran (4): 29).

Ditulis oleh Penolong Profesor Kulliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Abdul Salam Muhammad Shukri.

Hakikatnya, takyahlah berangan nak kaya cepat kalau tak berusaha. Pergilah buat blog macam Obefiend yang dapat RM1.50 setiap kali korang klik kat iklan kat situ, atau korang pun boleh klik kat sini jugak. Klik kat sini jerlah. Kayakan aku dan jadi downline aku. Nanti aku postkan gambar aku dengan kereta mewah yek pastu boleh bawak korang. Or korang boleh tengok entry yang lepas, kereta aku kat sini. atau kereta terbaru aku ni haaa selepas ramai klik kat iklan nuffnang tu. Klik ahh, aku pun nak kaya gak.

Kalau kekawan press tanya aku, aku akan jawab: "Saya tak sangka, bermodalkan airliur sahaja, saya berjaya memiliki kereta ini dalam blog saya." Tak sangka betul ia menjadi kenyataan.


Jangan Stress, Pi Jual Pencuci Mangkuk Berharga RM200-00 yang boleh mencuci sama dengan pencuci limau yang lain yang boleh dapat kat Giant atau Tesco atau kedai Chop Ah Lek berharga RM4.50

Thursday, January 29, 2009

Singapore - No Nude Beach, But Hey, Let's Do It Over Dinner..


Nude couple shock diners with Singapore stroll !

SINGAPORE (Reuters) - A couple treated open air diners to a 15-minutes naked parade in Singapore, triggering both embarassment and applause for a scene almost unheard of in the conservative city-state.

Pub Manager Terence Chia told the Straits Times newspaper he saw the couple taking off their clothes on Saturday night at a staircase in a block of flats in Holland Village, known for its popular nightspots.

"Then, clothes in hand, they coolly walked in their flip-flops towards the market," he said, adding when the couple did a U-turn a sea of spectators was ready and poised with cameras.

Taken from international news agency, Reuters.

* * * * * * *

Hahahaha, masa aku tengah scroll internet to find some information on MLM sebab ada 200 orang kena tipu semalam, aku ternampak story ni. Berdekah dekah aku ketawa sebab that lady surely dengan mudah disuruh boypren omputih dia tu untuk stripped. Mesti best kan the scene. 15-minutes long beb. Imagine what you can check out throughout that time. 15 minutes!! Kalau rekod pakai camphone, sure abis memory. Mesti vogue the vazz u allzzzz... hahahah.. gampanglah.

Hahahah, and patutlah tergerak hati nak masuk Singapore last Saturday. Kah kah kah kah. Mesti best kan.

They really into ah moh syndrome I guess. They even sees all this white ah moh as superior, more romantic and pleasant to be with.

Now, that answers my question on why Singapore registered cars being driven beyond speed limit on our highways. Mungkin nak lepaskan stress betapa mereka ni kurang attractive kepada gadis gadis di Singapura dan mencuba untuk impress wanita wanita di Malaysia. Hahahah dumb ass.

From a blog that i read, which its name is offensive to women (yes, the name of the blog is offensive to men but not to vouge the vazz men err.. wo-men..), a blogger writes this:

".. and ang mors who are rude, crass and down right dumb. This girl goes to the thrash bin and hopes to find jewels, where got lah. If you go to the rubbish centre you find rubbish lah. If you want to find cool asian men you must know where to go." Hahaha..

That is in response to a comment:

And why go out with Asian men? They always eventually have affairs with prostitutes in some foreign country, leaving their poor wives behind. Ang mor men are not like that at all!

Some more Asian men are not as socially sophisticated as ang mor men.

For example, when I'm at a bar, I can approach an ang mor man, even a stranger, anytime and they will chat with me, buy me drinks. So pleasant!

Whereas these Asian men are downright unpleasant - always coming up and trying to chat and buy me drinks. I mean, they're complete strangers! What do they think I am? The sleazeballs!

My favourite place to meet ang mor men is Boat Quay.

I think there is something magical and romantic there, right next to the water.

* * * * *

Asian men goes to prostitutes and ang moh does not? Wait, let me share something with you.

"In the Australian state of New South Wales, any person over the age of 18 may offer to provide sexual services in return for money. In Victoria and Queensland, a person who wishes to run a prostitution business must have a license. While similarly in the state of Nevada in the US, it allows brothels."

So, kalau dah 'dihalalkan' di negara diaorang, dan mungkin kedai depan rumah jek, takkan diaorang tak pernah pergi? Musim krismas mesti ada jualan murah kot?

Ni haa gambo diaorang tu. Ekekekeke.. errr. tak sejuk ke? Mesti meremang bulu roma kan. Ohh, the following pictures could be offensive to you, but if not my blog, banyak lagi tempat boleh tengok gambar camni kan. So don't complaint ok.






I was just wondering, masa those people talking to them, apa yang diaorang tengok. Mesti berpeluh peluh kan, nak elak dari menjeling. If they stare at the boobs, nanti pompuan tu marah, hey fucker are you staring at my boobs? So macam mana yek? Nak tenung kat mana?

Jangan Stress ok, just strip... in Singapore.

Wednesday, January 28, 2009

My Next Sleeky Set Of Wheels

To all sugar babies to be, this is my car. I just got the money from a classified dictator's account in Swiss bank.


This car shud be delivered to me as soon as I completed the full payment. No worries, I have deposited RM100 yesterday. It is a monthly payment scheme. Ohh this car is fully built in white gold so at anytime of crisis, my good connection with Kedai Pajak Ah Teng or Kedai Pajak Liew will come handy.

Or my only option to own this car is by car jacking. This is my latest costume collection to the crime. Ohh my costume does not consists of handbag, lipsticks, lips gloss and hair spray. And for a good cause, you may spare me your extra cash too.



Hahahahah..

Sunday, January 25, 2009

I WANNA CHANGE JOB.


Whosss Whosss.. Down boy, down..

No, that is NOT the latest picture of a blogger that comments a lot about other people's blog. HER picture will be on reverse angle.

This entry is about me wishing all my Chinese friends and foes, Happy Chinese New Year. Tahun ni will be the year of Ox.

And so it says that those yang dilahirkan in the year of 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973 and 1985 is a born leader (yes, I know. thank you).

Well, toksah susah susah nak teka aku tahun yang keberapa, sebab definitely not 1913 kan, sebab if I am, banyak susuk berlian yang aku kena pakai. Kaya tokeh kedai Emas Ah Liew dan rugi kedai pajak. Ehh apa kena mengena dengan kedai pajak.

Aku petik sikit, ramalan keperibadian mengikut masyarakat Cina:

"A born leader, you inspire confidence from all around you. You are conservative, methodical, and good with your hands. Guard against being chauvinistic and always demanding your own way. The Ox would be successful as a skilled surgeon, general, or hairdresser. Some Oxen: NapoleonBonaparte, Walt Disney, Clark Gable, Richard Nixon, Rosa arks, Sylvia Porter, Vincent Van Gogh."

Skilled Surgeon:
Aku pastinya tak boleh jadik skilled surgeon. The nearest attempt aku kopek kopek ialah kopek sarung lampu rumah aku yang memerlukan aku hampir 2 jam untuk menentukan wayar mana pergi mana, bagi memastikan aku tidak tergolong dalam mereka yang disiarkan dalam akhbar sebab kena mati kena karan. Hahaha.. Ehh lama tak dengar orang pakai perkataan karan ni kan. Dulu aku pernah dengar orang gelar orang, MINAH KARAN, whatever that means. Hahahah.. agaknya minah tu boleh bagi karan kat orang kot? Atau minah tu boleh menyalakan lampu ala ala cakra sakti tu? Hahaha serious man, terlupa aku nak tanya kenapa.

Hairdresser:
Mungkin boleh; memandangkan entah kenapa dua tiga hari ni, aku mula terpengaruh untuk menggunakan perkataan vogue the vazz, mula terpersona dengan handbag, dan mula drooling over lelaki bermisai. Dan aku mula terasa untuk rebonding rambut aku, buat manicure pedicure, nak shave bulu kaki dan teransang tengok kasut tinggi. Kah kah kah kah kah.. Subhanallah. Menangis mak aku.. hahahahaha.. itu bukan gila babi lagi.. hahahah..

Ok, ok serious. Sebenarnya aku pernah terbayangkan diri aku menjadi hairdresser atau pendandan rambut. Aku selalu kagum dengan kebolehan mereka untuk menatarias rambut sehingga menjadi sangat terserlah. Aku selalu terasa ingin disentuh seorang lelaki sasa sebab aku rasa aku dilahirkan sebagai seorang wanita. Hahahahahah.. gampanglah. Mampussss.. No way hozey!

Kah kah kah.

Tapi kan, sedar tak sedar, sepanjang cuti Tahun Baru Cina, ia juga cuti untuk semua daripada berbelanja, dapat supply, dan apa jua yang boleh meningkatkan ekonomi kita.

Sebabnya, lihat sekeliling anda, berapa banyak kedai yang ditutup dan menyebabkan niat kita untuk menghantar kereta untuk diservis terpaksa ditangguhkan. Pembaikan kereta ditangguhkan. Nak order basikal pun kena tangguh. Kalau beli TV sehari sebelum CNY, nasiblah korang kalau dapat hari yang sama, kalau idak, pakai jerlah TV lama tu. Ehh yang korang nak beli TV baru masa CNY ni apahal?

"Aiyah boss, tala simpat laa boss, lu latang lipas laya ahh," ayat standard yang kita dapat, mengiringi wajah kelat kita keluar dari kedai milik Ah Seng, Ah Leong atau Ah Lek.

Hakikatnya, ekonomi kita sebenarnya dimonopoli kaum Cina. Kalau ada pun kedai atau bengkel Melayu, pastinya mereka akan menjawab nada yang sama, cuma ayatnya lebih teratur dan mudah difahami.

"Tak bolehlah bang. Kedai cina banyak tutup, supply takde."



Dulu pernah CNY dan Hari Raya berlangsung serentak. Masa tu, mesin kuar duit - ATM pun abis duit dan ia sesuatu yang baik untuk aku masa tu, sebab takyah kuar duit raya bebanyak. Hahaha.. kedekut ke aku?

Untuk pelancong, ia bukan satu masa yang baik bagi mereka yang melancong ke Malaysia untuk bershopping.

Akhirkata, pesanan aku pada korang korang semua:

1. Jangan main mercun sebab ini bukan raya korang
2. Jangan tolak kawan kawan Cina kita ketika naik bas ekspress sebab ni bukan raya korang
3. Jangan cuti lebih dari kekawan Cina kita
4. Jangan potong guna laluan kecemasan sebab bukan kita yang nak beraya kecuali kita dah banyak sangat duit nak bayar saman atau saja saja nak kenal dengan abang polis trafik.
5. Beri laluan pada keluarga Cina untuk beraya.
6. Jangan marah kalau ada sedara mara jiran berbangsa Cina yang park kat depan rumah kita, dan beritahu mereka dengan cara berhemah kalaupun kita nak keluar supaya mereka dapat meraikan perayaan diaorang tenang dan gembira.
7. Jangan duduk lelama kat rumah kawan Cina kita kalaupun beraya sebab orang lain pun nak beraya jugak. Ohh jangan tak pasal pasal nak menyibuk masa diaorang sekeluarga makan besar, sebab ia bukan bermakna makan dengan jiran jiran atau kekawan sekali, ia untuk kaum keluarga. Kecuali korang kahwin dengan anak perempuan atau anak lelaki diaorang.
8. Pastikan anak-anak kita tak keluar pepagi pakai baju merah pergi collect. Hahaha, serious kan kalau ada. Hahahah.. mampussssss... ehh lupa, vazzzzz..
9. Jangan lupa ucapkan Happy New Year pada rakan rakan Cina kita melalui telefon, sms atau kad. Kalau kat sms tu, jangan nak memandai tulis: "Ehh angpow takder ker?" melainkan korang tak malu, tak sedar diri.
10. JANGAN MAKAN BAK KU TEH. Haram beb.

Jangan Stress tau bila beraya tu dan jangan lupa No 10 tu. Heh.

Saturday, January 24, 2009

U ALLZZZ TAK VAZZZ

Aku suka tajuk ni.

Kenapa?

Sebab aku sukalah.

Anyway, altho ada satu reader cakap aku dah mandrem blog aku ni, aku tetap nak menulis. And aku patut berterima kasih kepada bomoh yang aku jumpa itu hari, untuk kunci mata readers, kunci jari jemari diaorang, kunci papan kekunci diaorang dan kunci hati diaorang. Ya, bomoh yang aku jumpa tu, bomoh kunci. Kekadang dia pergi tolong pick a lock macam cerita CSI.




Bomoh ni memang best, sebab dia pandai mengunci. Kekadang kalau aku jumpa orang banyak sangat cakap, aku suruh dia kuncikan mulut orang tu.

Let's not be too serious. Blog kan our online diary, except people can read it, access to it, hentam kita, hentam orang, moderate comment dan trying hard to be popular menggunakan ilmu yang cetek dengan menghentam blog orang lain.

Dan bila kita menghentam blog orang lain, kita boleh tahu siapakah followers kita dan ia akan menilai siapa diri kita. Yelah, kalau ruang komen pun ada tanya pasal jodoh yang tak ada kena mengena dengan topik entry, aku cuma nak cakap ini jek:

AMBOI AMBOI AMBOI.. KAU MEMANG TAK VAZZZZZZZZZ U ALLZZZ

Hahahahaha..

Dan aku nak check bomoh kunci aku tu, boleh tak dia kuncikan orang orang yang tak VAZZ tu kat blogsphere ni.. hahahah.. serious kan..

Do I sound gay?


Damn, then I must buy a handbag. I could use a 2nd hand handbag.. pls text me, my number ada kat dalam toilet.

Jangan Stress ya, nanti hangsuang. Kah kah kah kah.. macam gampang.

p/s: ive decided to remove the music, sebab memekak time aku nak buat kerja. Tak Vazzz langsung.

Friday, January 23, 2009

Let Us Pray For Their Safety.

Khabar dari Kaherah: Gagal lintas sempadan

Laporan Jamilul Anbia Md Denin


Wartawan tak dibenar masuk Gaza selepas harungi 11 pos tentera dari Kaherah ke Rafah

RAFAH: Van yang membawa kumpulan wartawan dari Malaysia terpaksa berhenti di 11 pos kawalan tentera dan polis di sepanjang jalan antara bandar Kaherah ke sempadan Rafah untuk memberi penjelasan selain menunjukkan surat kebenaran menuju ke sempadan.

Namun kumpulan lima wartawan dan tiga jurugambar dan jurukamera yang turut disertai kru penerbitan Majalah 3 dan TV9 yang memulakan perjalanan jam 3 petang (9 malam waktu tempatan) bernasib baik berikutan semua sekatan terbabit berjaya dilepasi walaupun terpaksa berhenti lima kali untuk disoal siasat.

Perjalanan lebih 420 kilometer yang mengambil masa empat jam itu mewajibkan wartawan dan jurugambar berhenti untuk pemeriksaan hampir di setiap lokasi sekatan jalan raya yang dikawal ketat antara 10 hingga 20 tentera dan anggota polis.

Bagaimanapun, kehadiran penterjemah dan penunjuk arah, Mohd Ibrahim, 50, berjaya melembutkan hati pegawai tentera dan polis bertugas untuk membenarkan kumpulan wartawan melepasi sekatan jalan itu.

Malah, pas dan surat kebenaran daripada Kedutaan Malaysia serta pusat media Pertubuhan Radio dan Televisyen Mesir adalah ‘lesen’ penting yang membolehkan setiap halangan sekatan itu dilepasi.

Usaha gigih untuk sampai ke sempadan Rafah-Palestin akhirnya berhasil apabila van yang membawa kumpulan wartawan tiba ke pintu kawalan sempadan terakhir sekitar jam 10 malam (4 pagi waktu Malaysia).

Namun kekecewaan tidak dapat disembunyikan apabila pihak polis Mesir yang mengawal sempadan berkenaan tidak membenarkan sebarang kenderaan masuk dan melalui pintu gerbang berpagar itu.

Malah, pada masa sama, tiga treler milik pasukan Bulan Sabit Merah Antarabangsa yang sarat dengan muatan guni gandum dilihat tersadai berhampiran pintu masuk sempadan berkenaan berikutan masalah sama dihadapi.

Seorang pegawai polis Mesir yang ditemui di situ memberi alasan pintu sempadan itu ditutup pada waktu malam dan hanya akan dibuka semula keesokan harinya.

Walaupun pelbagai alasan dan rayuan dibuat, namun pegawai polis lengkap berseragam itu hanya menawarkan kumpulan wartawan supaya tidur di pintu pagar sempadan terbabit sehingga dibuka keesokan harinya.

Pada masa sama, tiga wakil Dewan Pemuda Masjid Malaysia (Pemuda Masjid), Setiausaha Kedua, Sahlan Saruddin, setiausaha, Taqiuddin Abdullah dan Doktor Jamnul Azhar yang turut sama berada di pintu sempadan mencadangkan semua wartawan berpatah semula ke bandar Al Arish sejauh 50 kilometer untuk mendapatkan penginapan sementara.

Pada masa sama, keadaan agak membimbangkan apabila seorang wartawan TV3, Razali Awang, 33, bersama jurukameranya dikenali sebagai Zahefuly yang berada di kota Gaza terputus bekalan makanan sejak empat hari lalu.

Khabar sedih itu diketahui selepas Razali kerap menghantar SMS kepada rakan setugasnya, Penolong Penerbit Majalah 3, Shahnun Hanif Abdullah yang turut serta bersama rombongan media Harian Metro dan New Straits Times ini.

Melalui maklumat diterima, Razali yang berjaya melepasi sempadan sebelum meneruskan perjalanan ke kota Gaza menghadapi masalah krisis makanan dan bekalan tenaga yang serius.

Difahamkan, keadaan prasarana di Gaza musnah sama sekali menyebabkan dia bersama penduduk Palestin di Gaza kini merasai azab sengsara, apatah lagi dengan suhu sejuk mencecah 5 darjah celcius pada waktu malam.

Razali yang masih meneruskan tugas membuat liputan berita untuk TV3 memberitahu hanya mampu mengalas perut dengan roti kosong berikutan harga makanan yang terlalu mahal dan hanya boleh dibeli dengan wang dolar Amerika Syarikat sahaja.

* * * * *

Doakan agar rakan rakan saya selamat sepanjang berada di Gaza dan dihindarkan dari sebarang kejadian yang tidak diingini dan mudah mudahan Allah SWT akan permudahkan segala urusan mereka ketika menjalankan tanggungjawab mereka.

Saya anggap ini salah satu perjuangan sebagai wartawan, untuk melaporkan hanya yang benar dan tepat.

Dan pastinya, kehadiran mereka di sana menyabung nyawa bagi mendapatkan gambaran sebenar kezaliman Yahudi laknatullah terhadap saudara seIslam kita di Gaza.

Dan mudah-mudahan saudara Razali Awang (wartawan Buletin Utama, TV3) tabah menghadapi segala dugaan di sana. Sesungguhnya Allah SWT itu Maha Menyayangi dan Maha Mengasihani hambanya yang berusaha dan sentiasa tabah dengan dugaan.

Thursday, January 22, 2009

SUE THE GOVERNMENT?

Date: 21 Jan 2009

Johor Baru council sued by parents of dead son
By BEH YUEN HUI

JOHOR BARU: Parents of a man, who died after the motorcycle he was riding pillion hit a pothole, have filed a suit against Johor Baru City Council (MBJB) claiming the council’s negligence cost their son’s life.

Retiree Tan Nguang Chiang, 52, and Kok Yoke Hing, 53, also named MBJB Mayor as the second defendant when they filed the suit at the Sessions court registrar office on Wednesday.

In the negligence suit, they said their son Tan Cheng Ming fell from the motorcycle after it hit a pothole at Jalan Daya, Taman Daya here about 3am on Aug 17, 2007.

They said Cheng Ming died at Sultan Ismail Hospital some six hours later of severe head injuries.

Tan and Kok claimed that the accident was due to the negligence of the defendants who failed to cover or patch up the pothole.

They claimed the defendants also failed to put up relevant signage to warn motorists of the danger.

In their statement of claim, the couple said Cheng Ming was a chef earning RM1,400 per month and had given them half his wages.

They were seeking RM134,400 in compensation for the loss of income for 16 years.

They also sought RM5,680 in special damages and other damages.

The couple were represented by counsel Norman Fernandez.

* * * * *



Now, this is not something that we read or see everyday, except the potholes. So it seems, everytime rain drops heavy, it will leaves many potholes on the road. Unfortunately, it has been a standard policy for the local council to resurface the road with poor quality and as it rains again, we shall be welcome by more potholes.

And resurface again, and some lucky contractor gets the benefit of doing the routine again.

Only the moon Titan, the largest moon of Saturn, infrequent methane rain is thought to carve that moon's numerous surface channels.

This is a precedence case, if I could ever remember it well.

Sebenarnya, lubang di jalan adalah satu pandangan biasa, dan trust me, we, the Malaysian drivers are expert in manevouring our vehicles especially those motorbikers. And yup, pillion rider seems to be so unfortunate, kalau tak pandai lenggok ikut melo-manevouring of the rider.

Almost all drivers in the city like KL, Penang or JB would have had some unfortunate experiences of bumps, near misses or even minor accidents caused by the potholes and manholes. In JB, it takes 7 generations to see potholes are being resurfaced.

And as we feel sorry for the couple's lost, we must again, think. Can we submit the number of potholes on our road to Guiness World Book Of Record? Will this be a lesson to the local council to be more concern and proactive in resurfacing the potholes immediately? How do they work? Do they wait for some unfortunate event to occur, to act or they just sit on it?

This potholes issue seems like a never-ending saga, the tyres and rims of many cars have suffered the trauma of rough driving on our road, with the holes and bulging features of the roads. Me, I have not been spared the agony. Tayar pecah termasuk lubang, and lucky aku tak bawak laju. So, aku nak hire a lawyer to sue the local council for my loss?

Bukan ke potholes ni sesuatu yang sepatutnya menjadi salah satu perhatian utama local council?

Or do they wait for the media to put up a picture, for them to response with their standard reply: "oh we know about the potholes since day one, we are putting up a tender to appoint a contractor (??)." Is this the way they work? Or do they call friends to friends of contractors to submit a quote at a karaoke club?

And even claimed to be using the latest technology from German or any country God knows which one. And the only imported automation that they have are some "overtanned" workers to do the work. Machine? The only machine that I see is the lorry that pours the tar.

Memandangkan kita pembayar cukai yang sentiasa bercakap tidak apa, walaupun harta kita boleh disita bila tertunggak, buatlah apa yang diaorang suka, janji dah turap balik. Result? Biasanya yang diturap lebih tinggi seinci dua dari yang original. Do you know that bila diturap uneven, kekuatan mencengkam tayar ketika membrek akan depreciate? Ohh those people yang turap jalan tu tak ada kereta, so forgive them, shall we. Their mode of transport is lorry, bus and motorcycle.

And some replies yang biasanya media dapat ialah ohh kita ada pasukan pemantau yang sentiasa berada di jalanan untuk memantau dan memberi laporan pemantauan bagi jawatankuasa pemantau di pejabat kami, khusus untuk memantau pasukan pemantau yang memantau.

Aku santau diaorang baru diaorang tahu.

And these potholes left me to think, ini sebabnya kat Malaysia ni, baling batu blindfolded pun boleh terkena kedai tayar. And it is not cheap to do alignment kan. Jadi, perlu ke kita import tayar kereta tank bagi menggantikan

Kalau yang cekap memandu (how to rate this?), surely banyak close-encounters thruout their driving life.

For the fact is, our road is poorly maintained. And dah memang konsep kat Malaysia ialah, tunggu sampai orang mati, nyawa terbang, baru terhegeh hegeh buat kerja. ]

But I applaud some concerned road users yang ambik inisiatif to put dahan, kayu atau kon pada potholes.

Tapi yelah, kekadang aku tengok kayu atau dahan tu naik reput tak diturap.. until..

Local council should be more pro-active in maintaining the roads in their juris-dick-tion.

Lastly, for you out there, tips for your driving in Malaysia:

Tips For Driving Over Potholes:

  • Maintain full air pressure in all tires to give as much cushion as possbile between the pothol and the rim of the tire.
  • Sebelum korang swerve atau drifting your car, be sure to check surrounding traffic sebab bukan korang jek ada kereta.
  • Jangan tunjuk terer bawak laju bila nampak lubang / potholes. Kalau ada air lagi merbahaya sebab we don't want to see your IC in any newspaper or any blog like ondscene blog, do we?
  • Jangan brek directly over a pothole. That will cause damage to your bumper sebab surely kereta belakang terus lanyak keta korang.
  • Kalau nampak potholes, don't be bothered to call the local council sebab mungkin ramai lagi yang actually dah complaint of the same potholes but local council just don't care. However, you can be a responsible citizen, pull aside and place a tree branch or anything that can be visible to oncoming vehicles. Or, alternatively, you may stand there and caution other drivers.
Jangan Stress Ok.

Wednesday, January 21, 2009

SUGAR DADDY WANNABE? HERE'S A BOOK FOR THAT.




Hahaha.. aku jumpa this book on the net. Kewl abih. There is actually a book guiding you the 101 on how to be a super duper sugar daddy.. hahaha.. I guess this entry is sooo very sesuai dear noks and doks readers of this blog. Sugar Daddy 101 ! Heh.

If you feel that you need to order this book, then here is the link: amazon.com

Keh keh keh.

But opps, for those whimpy guys, please stop reading.

Plus, if you purchase this book, it comes with a free membership, wohaaa.. a Golden Lounge treatment!!

Tapi itu cerita kat negara omputih. I met a a girl last year, interviewed her about fenomena sugar daddy hence gave me the idea to named this blog.

Budak perempuan ni, cuma 19. And she has beautiful eyes. Tubuh badan cantik, a man would die (but first, drool babeh) for, you know.

Memang diakui, sebagai lelaki normal, aku terpaksa berselindung dari terlalu ketara bagaimana aku kena telan air liur beberapa kali atau banyak kali sepanjang interview tu.



No, this is not Shima. This is a hottie. Men.. I know.. hahaha


Nama samaran Shima, and dia ada sebut kenapa pilih lelaki berusia dan sudah berumahtangga, padahal ramai lagi jejaka yang handsome dan mampu mencairkan hati seorang insan bernama wanita sepertinya.

Without any hesitation, she answerd me this:

"Lelaki berumur lagi banyak duit dari lelaki muda sebab lelaki muda pemalas nak kerja. Lagipun, kita sebagai perempuan pun, kalau dapat lelaki macam tu, mungkin cair jugak kot"

Ambik kau. Well said ker? Or terlebih cakap?

I waited almost 4 hours for this girl to turn up for that interview. Dari jam 10 malam tunggu, 2 pagi baru dia terbit. Awal dia datang, awal pagi.

Tapi memang this gurl daring and I was about to shout - Yay, Go Girl.. tapi tulah kan, dah subuh so takyeh ahh.

She answered that bila ditanya kenapa memilih lelaki setengah abad dan sudah berumahtangga, adakah kerana lelaki berusia ni pandai memanjakan?

The author of the book Seeking Arrangement (pls see header), writes:

"Not too long after Tina Turner asked what love had in common with a knee-jerk chemical reaction, scientists began asking the same question. Their research is leading them to believe that our choices are driven more by Mother Nature’s hormonal elixirs than by love, romantic or otherwise.

One of the things research uncovered is that the way we feel when “in love” actually is more chemical than romantic. During the early stages of love - or limerence in evolutionary biology lingo - the brain is flooded with endorphins, those hormones that also get fired up by jumping around to music."

And yes, we need to have those chemistry kan? But what about true love? Macam mana pulak dengan cinta dilarang, terlarang, memang larangan dan jangan degil ia memang dilarang termasuk yang sejenis? Mungkin the latter memiliki hormon yang terlalu kuat atau hormon yang keliru? Kan perlu ada physical and social connection between the two.

Shima continues with the interview with this:

"Diaorang ada boyfriend, ada sugar daddy. Boyfriend tak tahu. Salah satu, dia pakai handphone dua. Satu handphone akan simpan, satu handphone untuk sugar daddy."

Yikes ! Yes that is a big yikes! Boys.. go and check your girlfriend, kot ada handphone spare. I remembered a fren, dulu depa citer in mid 90's how HE hides his 'secret' handphone dalam compartment spare tyre! Kah kah kah, dan sekali tu terlupa nak offkan, kebetulan bini dia naik kereta, tup tup, bini dia terdengar. Hahaha.. aku tak abiskan cerita tu, sebab sure korang tau apa kesudahannya dan kesusahannya selepas itu.

Mungkin this friend of mine has this "upgrade syndrome".

It is very apparent that our society as a whole, dah macam handphone generation, yang diajar, that there are much better, faster, prettier things await us. Kita boleh beli the latest Nokia E71 or Blackberry dan kita tahu akan ada better version atau generation tak sampai setahun, tapi kita masih juga beli just for now, so bila something better comes along, we will upgrade.

So, proses seumpama ni dah jadi rutin pada kita kan?

Akhir temuramah singkat sebenarnya tapi aku lengah lengahkan sikit sebab masa tu aku rasa macam banyak air liur untuk ditelan, Shima memberi sedikit tips atau panduan atau kata kata hikmah berikut:

"Wife dia pun salah. Tak pandai jaga laki dia. Lelaki kan, bila dia balik dari kerja, dia nak happy nak bermanja, yang isteri tak pandai layan, contohlah tak pandai layan, tak masak, laki pun makan luar, bila kat luar jumpa dengan perempuan yang lebih baik dari wife dia, sure cair. Yelah kalau kita ni dah bersuami, harap jagalah suami dengan kasih sayang sepenuhnya. Sebab kalau suami carri lain, jangan salahkan suami (semata-mata), salah dari isteri sebab isteri tak pandai jaga suami "

ITU KATANYA!! Gila ahh..

Dan iya, aku hampir tercekik air liur aku sendiri masa Shima straight cakap dan senafas jek dia jawab. Dan mahu tak mahu, aku senyum tawar masa tu, aku rasa macam nasib baik takder mana-mana yang "empunya diri" yang dimaksudkan Cik Shima gadis bergetah ini.

Aku tahu, ramai yang nak ganyang budak Shima ni, manakala ramai lelaki yang menelefon aku, sms aku walaupun dah bersarang lelabah nombor diaorang ni dalam handphone aku, tiba tiba tanya siapa budak ni, tinggal kat mana, kerja mana, nombor telefon apa dan banyak lagilah. Tapi sebagai seorang yang beretika, aku tak bagi. (dah korang jangan nak ngada ngada nak tuduh aku nak makan sorang pulak ehh..)

Nota jari kaki: Sebelum korang mengomen, tarik nafas pepanjang tau. Aku takder kena mengena dengan ini gambar yek. Aku sekadar melaporkan jek. Jangan marah aku tau. Aku baik. Kau pun tahu kan.

Fire In The Hole!

Jangan Stress Ya. :)

Tuesday, January 20, 2009

AKU GATAL TANGAN OR TANGAN AKU GATAL?



YA, PILIH SATU HAZREY:


A. GATAL TANGAN

B. TANGAN GATAL?

HAHAHA.. apa ntah aku buat semua hilang, nasib aku save template.. hahaha tu pun tak nyempat roll back balik design dulu. hahahahah, takper, experiment.

morale of the story: kalau A atau B, garu jek, jangan sentuh apa apa. huwahhhhhh... migraine kejap aku.. hahahahah

Jangan Stress. :)

Monday, January 19, 2009

LAGU UNTUKMU - JUMPA PAKCIK HUSSAIN - KENAPA DEPA MENANG DAN BAKAL KEKAL DALAM INDUSTRI?

Ayat pertama yang aku boleh catatkan kat sini bila aku dengar Meet Uncle Hussain nyanyi ialah:

GILALAH SUARA DIA NI.. KALAU PERGI KARAOKE NI, SURE DAH SIANG SIANG KENA HALAU SEBAB ROSAKKAN SPEAKER !! HAHAH.. Dan aku rasa akan berlaku fenomena seperti berikut:

1. Ramai yang akan guna sebagai ringtone lagu yang menang ini.

2. Akan mulalah program program radio waktu waktu malam dengan dedikasi lagu ini sebagai menggambarkan betapa meruntunnya jiwa pemanggil, sambil berteriak - aku sayangkan kau kat radio! Ya, dua tiga hari lepas aku dengar DJ ni suruh pi pemanggil tu jerit kat telefon.. apa kejadahnya.. memalam buta, terkejut hantu hantu, jin jin semua.

3. Caller ringtone akan digunakan lebih meluas dan setiap kali kita membuat panggilan ke nombor yang guna caller ringtone itu, kita akan menyanyi bersama-sama, dan akan marah bila orang tu cepat sangat jawab, sebab tak sempat nak masuk chorus dan tiba tiba kira menyanyi di stesen bas part chorus tu, dan suara tersekat sekat sebab tak sampai, tersedak sedak dan kita akan beri alasan, semalam tak cukup tidur. Itulah alasan yang paling munasabah.

4. Pasar malam akan lebih banyak mengalunkan lagu ini, dan akan panggil kita - Alo Abang, ini balu punya lagu wohh, ini JUALA LAGU Champion punya wohh.. OLIGINAL, walhal dia pi record kat tv malam semalam.

5. Akan ada blogger blogger yang guna lagu ini sebagai background termasuk klubbkidd (hahaha, sorylah bro, aku takder contoh lain ahh) menyebabkan page loading menjadi semakin lembab. Tapi aku tak yakin akubimbo akan guna lagu ini sebagai background sebab it doesn't sounds bimbo and bitchy and slutty. It is a BIG no no to DonC.

6. Ohh banyak komen dan reaksi terhadap kemenangan band Indie ini, termasuklah kenapa mekap macam clown dengan satu titisan airmata sebab diaorang tak paham metafora dan ironinya mekap itu.

7. Ramai yang mencuba nasib di pusat pusat karaoke termasuklah di karaoke jamban yang sepatutnya muat seorang tapi diaorang nak pecah rekod Guiness, dengan masuk seramai enam orang dan menyanyi lagu ini, lantas mengeluarkan angin di bahagian belakang badan menyebabkan berlaku sesak nafas dan jadik tajuk utama berita akhbar - bahagian jenayah, dan bukan lagi cerita hiburan.

8. Ibu bapa yang memiliki anak memaksa anak mereka berlatih lagu ini, dan mula belajar mekap ala-ala MUH dan mesti POSER abis untuk memasuki pertandingan nyanyian di mana-mana supermarket berhampiran rumah dan kekadang jauh dari rumah mereka, semata-mata untuk menunjukkan anak mereka hebat sebab boleh nyanyi lagu MUH ini. Namun bila tewas, ibu bapa ini akan menghampiri penganjur dan berkata: "Apa juri ni, anak saya kalau nyanyi mesti dapat nombor satu," dengan nada yang marah dan tak puashati sementara anaknya di sisi terpinga pinga dan gelisah sebab esoknya kebetulan ada peperiksaan pertengahan tahun atau UPSR yang bakal menentukan masa depan anaknya. Dan penganjur supermarket itu hanya menyediakan wang tunai RM300 sahaja untuk juara dan piala dan ohh, tiada siaran langsung termasuk melalui internet bagi pertandingan itu. Dan ohhh, biasanya satu family akan datang, termasuk nenek dan atuk yang tak bersalah; sepupu; mak sedara; bapak sedara dan kalau boleh jiran pun nak diajaknya. Ini bagi membolehkan mereka bersorak apabila si anak kecil ini mula menarik suara pada high pitching dan biasanya bila dah ada orang sorak, di Malaysia ni, orang lain akan ikut jugak, padahal diaorang kekadang tak tahu apa kebendanya yang diaorang sorak.

9. Tak kewl / cool kalau tak guna ringtone ini terutama pada pondan pondan yang memenuhi Stadium Putra malam semalam. Biasanya mereka akan guna ringtone LIVE di AJL itu sebab kalau pakai yang lama, kira tak kewl, tak lincah, tak kuasa nok, dan tak amboi amboi amboi.

10. Ini yang paling best: Bila dah ada ringtone ni, pastikan ia menggunakan volume +10, bagi memastikan semua orang dengar, dan bila naik bas atau dalam perpustakaan atau dalam wayang, pastikan buat buat lupa nak silent kan supaya orang akan tengok dan perasan kagum dengan kehebatan handphone diaorang menggunakan ringtone juara AJL ini, padahal handphone kredit tinggal 7 sen jek, miss call pun tak lepas..

Hahahahahahahaha.... sorrylah, aku bukan expert pasal lagu lagu ni.. so in conclusion, Meet Uncle Hussain ini sesuai untuk menjadi duta produk berikut:




By the way, this girl kinda hot jugak kan.. bestlah kalau MUH jadik duta, dapat jumpa awek ni.. wuhuuu...

Sunday, January 18, 2009

AJL 23: Aku Kalah, Akubimbo Menang..

Disebabkan akubimbo teka betul, aku kasi dia, 'officialy make this blog, his blog" for this entry:

Daripada AkuBimbo - Seperti yang aku jangka, lagu MUH tu punyai lirik yang simple dan melodi yang powerful berbanding lagu-lagu lain. Namun, secara keseluruhan, aku rasa penyertaan lagu dalam AJL kali tidaklah begitu memberansangkan.

Anyway, dalam lagi satu aspek aku pelik beberapa perkara berikut:
1. Kenapa Aiman tu pakai macam tu. Macam Firaun dan buruk sangat.
2. Kenapa stylist buat rambut Ayu macam tu?
3. Kenapa ramai sangat pondan (ops...) di AJL tu. Hahahahaha.
4. Apa relevan koreograf styling untuk lagu Faizal Tahir tu?
5. Kenapa ......

Hmmm.....banyak lagi aku nak kata tapi kalau nak tahu korang kenalah layan blog aku nanti yek di http://akubimbo.blogspot.com

Nota akhir: Aku masih khayal dengan persembahan Firaun tu tadi. Keep it cool..

* * * *

Itu akubimbo kat rumah aku, together with shoeshineazreen, nak nengok AJL and they were feasted with wifey's delicious Soto!

Enough said, it is good that after the opening act, ada mentioning of Palestinian's suffering and aku tengok cuma Aizat jek yang pakai chest button tertulis No War and he is sensitive.

Cheers!

Anugerah Juara Lagu 23: Kami Dah Tahu Siapa Menang.. Sebabnya..

Sorry, kami lupa nak order kerusi ala ala juri kat AJL.. hahahah..






Juri tak bertauliah.. hahaha.

akubimbo: (Ini aku tulis sendiri ni) Yang memang layak menang ialah Meet Uncle Hussein. Tapi aku tetap nak nak say something sini. Mamat yang pakai macam Firaun (Aiman) tu memang patut dapat some sort of hadiah (at least give something lah sebab tak ada orang yang berani buat macam dia buat tadi). And aku rasa siapa yang stylekan rambut Ayu tu patut kena hukum mati atas kerusi elektrik.

shoeshineazreen: i mana tau lah.. (sambil tersengih) Ok I rasa MUH sebab lagu tu sangat fresh kalau nak dibandingkan dengan lagu-lagu lain. Ayu patut buat braces cepat ok. It's distracting. Baju hosts kali ini sangat lame dan tak setaraf majlis anugerah seperti AJL. So bland and not outstanding except the part where FBI pakai baju kilat color turquoise memang macam M. Daud Kilau..sama dengan kilau kepala dia.

mrs hazrey : Awat Faizal Tahir pakai nail polish? Berkabung or cagu.. hahahah? Stacy boleh menang sebab performance dia power gempak gila, and control the stage.. and she is the queen of the night !!

aku: sibuk attend orang call sebab nak complaint pasal rumah pangsa diaorang. Ya, wartawan takder waktu kerja 9 pagi sampai 5 petang. Anyway, hahahah aku setuju, aku rasa hair stylist Ayu terlupa bawak hair ironing. Seriously. And aku rasa Best Performance ialah mamat pakai cam firaun sebab kalau juri tak pilih, sure kena patuk dengan ular tedung...

Thursday, January 15, 2009

KITA TAK CAKAP TALI PINGGANG KELEDAR, KITA CAKAP "SET BET-L'

Yes, itu yang kita sebut. Sama macam government jadik gomen; kita tak cakap selekoh, tapi kita cakap ko-ner; kita tak cakap topi keledar tapi sebut helmet; kita ringkaskan pintu pagar kepada pintu gate (haha); antara perkataan yang paling banyak digunakan kita ialah sah-on (sound).

Sound:
1. Sound sikit meaning - marah sikit atau disuruh menegur dengan cara yang paling sarcastic. Haha
2. Kena sound - sama seperti di atas tapi hanya di pihak yang menerima 'sound' ini.
3. Sound rosak - maknanya terdapat kegagalan pada deria pendengaran anda, sehingga anda mendengar: Ohh Pak Mat kau memang macam tu, kalau siang dia pergi kerja.."
4. "Kuatnya sound TV tu" slow kan sikit.
5. Redundant.
6. Office

Yelah kot, kalau kita kat rumah cakap menggunakan nahu dan tatabahasa yang betul dan cara berhemah, tentunya kita jadik bahan gelak, sama seperti kebanyakan drama dan filem di Malaysia ni kan.

Contohnya: Tolong tutupkan pintu pagar itu kerana saya pasti ia akan menggamit tetamu yang tidak diundang dan kita akan terdedah kepada merbahaya.

Bahasa kita: Pergi tutup gatelah.

Semalam, contohnya, aku lepak lepak dengan beberapa pegawai polis dan kami gelak gelak, memberi contoh kepada drama kepolisan di negara ini.

Apa ke idaknya, ada ker dan boleh ker pegawai penyiasat menggunakan dialog berikut ketika melalukan penyiasatan:

"Saya amat pasti dan yakin, kamulah yang melakukan jenayah itu," as berhemah as it sounds tetapi tidakkah itu mengingatkan kita akan drama atau filem dulu dulu pada adegan di tepi Tasik Titiwangsa atau Tasik Perdana sambil seorang di bangku tasik dan seorang lagi bersandar di tepi pokok yang jaraknya tidak memungkinkan mereka mendengar sesama mereka tetapi dalam drama atau filem itu, segalanya boleh?

Mungkin selepas ini, yelah, kot penonton yang skema komplen kalau bahasa pasar digunakan, tidak mustahil dialog berkenaan digunakan dalam drama kepolisan:

"Saudara, apalah sudi kiranya dapat saudara membuat pengakuan tanpa paksaan terhadap jenayah yang berlaku semalam. Kami amat menghargai sekiranya saudara dapat menceritakan penglibatan saudara dalam kes ini secara jelas dan terperinci. Segala kerjasama serta pengakuan saudara amat kami hargai dan diucapkan jutaan terima kasih" Dan ketika melafazkan dialog ini, menggunakan ibu jari menunjuk kepada suspek.

Sebenarnya tanpa kita sedar, (walaupun banyak masanya, kita ni memang tak sedar.. haha), kita ni pandai cakap omputih kan.

"Woii aku accident lah." That is what we say bila kita kemalangan dan kita tak cakap Maafkan saya, saya baru terlibat dalam satu kemalangan, sekian terima kasih.

Dalam sms, kita text to the another 'take care' or tk cr dan ada jugak tc yang seriously, dua huruf tu tak pasal pasal memaksa aku memerah otak selama hampir sebulan memikirkan apa kejadahnya tc tu, instead of jaga diri bebaik.

Dan apabila dah bercakap pasal sms pulak, aku tergelak bila adik aku shared with me, satu terma yang paling paling menghiburkan:

"Ok bro, ppc".

Tekalah. Hahaha.. serious gelak.

Monday, January 12, 2009

Friday, January 9, 2009

GAZA STRIP STORY ON THE 13TH DAY - WE ARE IGNORANT.



Hari ini, aku berduka sebab melihat posting akubimbo dalam entry terbarunya bertajuk:

AIR MATA DARAH SEKALIPUN TIDAK AKAN KEMBALIKAN NYAWA MUHAMMAD AL-DURRAH.

Video youtube yang disisipkan bersama tulisannya itu menyentuh hati. Ya, aku lelaki, perlu macho, control macho, tetapi hati siapa yang tidak tersentuh melihat anak kecil yang tidak berdosa ditembak, dibunuh oleh Yahudi laknatullah.

Aku tak tahu, mungkin ada yang tersentuh, mungkin tidak. Tetapi, gambarkan diri kita dalam situasi sedemikian. Mun gkin itu keterlaluan untuk aku minta? Bagaimana kalau anak kita terjatuh dan berdarah lututnya, kelam kabut kita dibuatnya, apa pula kalau kakinya patah, lagilah panik kita dibuatnya. Apatah lagi kalau anak kita dibunuh depan mata kita. Apa rasanya?

Anak kita menangis tidak henti pun kita dah resah gelisah kan?

Sebak hati aku melihat gambar ini yang diambil dari audriena.blogspot.com.
Tataplah betul betul wajah anak kecil ini, tatap tepat pada matanya yang sudah tidak berkerdip itu . Apa salah si kecil ini? Apa salah anak kecil ini? Lihat wajahnya. Lihat dan renung sedalam-dalamnya. Cuba, tukarkan wajah si kecil
ini dengan anak kita. Apa kita rasa?

Pelbagai alasan boleh diberikan Yahudi laknatullah, serangan yang dilakukan untuk menghapuskan pejuang Hamas, tetapi dunia berdiam diri biar pun jelas nyata Yahudi laknatullah secara terang terang sudah melakukan keganasan.

Apa kita lihat mungkin tidak sehebat apa yang dilalui saudara kita di Palestin. Ya, mungkin ignorance kita bercakap pada diri kita:

1. Ohh takperlah, cukuplah kita cerita sikit pasal Palestin, lagipun kita kat Malaysia kan aman. (Ya, kita hidup aman dan sebab itulah kita perlu sentiasa ingat dan tidak alpa dengan kesenangan kita hari ini, dan tidakkah kita merasa malu akan rasa bongkak kita tidak memperdulikan akan saudara seIslam kita dibunuh denga n kejam sekali).

2. Alah, buat apa nak boycott, lagipun mana kita tahu duit per olehan mereka itu disalur pada Rejim Tel Aviv? (Ya, kita ego dan malas membaca sejarah dan latarbelakang sebab kita cuma nak baca ruang hiburan di akhbar akhbar sebab itulah yang best, tentang Siti nak anak).

3. Kita sibuk nak bercerita benda lain di blog kita untuk menarik perhatian orang. (Ya, anak anak kecil, ibu ibu Palestin itu bukan datang dari kel uarga kita, tetapi pertalian saudara seIslam tetap ada, tetapi kita terlalu bongkak untuk mengaku inya, seterusnya melakukan sesuatu untuk mereka, biarpun kecil usaha kita itu).

Apa yang kita lihat di blog Akubimbo mungkin sekelumit dari derita yang maha besar. Sengsara yang meragut nyawa anak, ibu, bapa, kakak, abang.. Ya Allah, aku tak sanggup cerita betapa sengsaranya kalau kita kehilangan saudara kandung kerana kemalangan, penyakit; inikan pula kalau dibunuh depan mata, secara kejam!

Petang semalam, aku berbisik dengan wifey, aku sedih dengan saudara-saudara Islamku di Palestin yang berterusan derita berabad lamanya. Aku beritahu pada dia, aku hampir menangis melihatkan darah yang mengalir, tangisan si ibu, kesugulan si bapa dek Yahudi laknatullah.

Aku bertambah sedih apabila ada insan yang seperti endah tidak endah akan penderitaan mereka. Bersatu kita teguh kan? Tapi kalau kita bersikap ignorant, mana sifat kemanusiaan kita pergi?

Apa yang kita lihat dalam blog akubimbo hanya sedikit. Mungkin cerita Palestin ini ada yang menganggap tak habis habis menjadikan kita alpa dan menganggap ia satu cerita basi.

Sudah berpuluh tahun rakyat Palestin dizalimi. Bagaikan warisan mereka dari generasi ke generasi malah kita belum hidup pun, saudara Islam dizalimi.

Ini termasuk Six Day War yang berlaku pada 5 hingga 10 Jun 1967, di mana ia mengubah lanskap Genting Gaza sehingga hari ini apabila Rejim Te l Aviv berjaya menakluk tanah Gaza itu.

Hanya 20 tahun kemudian, pergerakan Initifada bermula iaitu pada 1987 menentang kezaliman Yahudi laknatullah.

Ketika perang enam hari itu berlaku antara Israel dengan Egypt, Jordan dan Syria. Dan kesemua tiga negara Arab itu menerima sokongan dan bantuan dari Iraq, Kuwait, Arab Saudi, Sudan dan Algeria.

Perang itu berlangsung selama 132 jam dan 30 minit. Tetapi durasi itu lebih pendek on 2 of the 3 fronts, on the Egyptian side only 4 days; and on the Jordani an side only 3 days. It was only di pihak Syria, peperangan itu berakhir 6 hari.

I don't want to further elaborate on what had happened many years before tetapi cukuplah apa yang kita lihat hari ini, dan tertanya tanya mengapa negara bersempadan tidak melakukan sesuatu seperti yang dilakukan kerana tidak berpuashati dengan tindakan PBB pada 1956?

Akhirnya, kita hanya mampu berdoa, hanya mampu m eni tiskan airmata, hanya mampu merenung wajah wajah yang dizalimi, mengutuk Yahudi laknatullah.

Tetapi, alangkah baiknya jika kita tidak mengabaikan derita mereka itu. Mungkin kita akan membisik dengan sepenuh kekuatan hati, untuk kita hindari barangan Yahudi dan sekutunya, terutama Amerika yang secara terang terang merestui da rah dan tubuh saudara kita dizalimi Yahudi laknatullah.

Fikirkan, adakah kita mahu popular dan sibuk dengan perihal remeh temeh keduniaan walhal ada tubuh tidak berdosa seperti anak kecil di atas ini dizalimi, dibunuh? Tanyalah diri kita, apa yang kita lakukan untuk membantu? Seringgit pada kita bagai tiada makna, tetapi bermakna buat mereka di Palestin untuk ubatan mereka.

Dan kita juga boleh MEMULAUKAN BARANGAN YANG HASILNYA DIGUNAKAN UNTUK MENZALIMI SAUDARA SAUDARA KITA. INI YANG AKU PEROLEHI DARI FROM A BLOGGER BUDDY - LIFESPINS. THANK YOU LIFESPINS:

"Life Spins said...

A friend sent me this, early this morning, I thought I'd put it up here. I haven't actually done thorough checking on all of these products, but please do correct them if they aren't involved.

Here's what is written on my sms:

A list of brands found to DONATE money to ISRAEL ARMY. WE need to STOP BUYING from them in order to CRIPPLE the Israel ECONOMY. It may seem like a small thing to do but its a start. Pls pass on..

  • COCA COLA gantikan dengan Yeos Soya Bean
  • HUGGIES -
  • RIVER ISLAND
  • MC DONALDS - gantikan dengan Ramly Burger sebab bebudak melayu kita buat lagi sedap.
  • CLINIQUE - kita banyak produk tempatan yang lebih serasi dari produk mereka.
  • DISNEY - tahu, animasi mereka lebih baik, tetapi drama di TV3 banyak yang baik baik sekarang.
  • DONNA KARAN - pada jenama sahaja - dan ada banyak jenama, manufacture di China atas dasar labour intensive, tapi hasilnya membantu saudara Islam dibunuh, dizalimi.
  • STARBUCKS - akubimbo berjumpa aku semalam, dan dia kata apa bezanya duduk di Oldtown kopitiam?
  • GAP
  • GARNIER
  • PERRIER
  • KOTEX - banyak rasanya produk tempatan yang berherba kan? Lagi baik kan?
  • SANEX
  • JO MALONE
  • LANCOME
  • LIBBYS
  • TCHIBO
  • LOREAL
  • MARKS & SPENCERS
  • KLEENEX
  • MAYBELLINE
  • NESTLE
  • VITTEL
  • REVLON
  • WONDERBRA
Satu lagi link ialah Persatuan Pengguna Islam Malaysia. Klik di sini.

Banyak cara boleh kita bantu dan aku pun tidak mampu ke sana, ke Palestin, membaling batu ke arah askar Yahudi laknatullah, tetapi aku ada sedikit kemampuan doaku dan rezeki dari Allah SWT untuk aku kongsi meringankan beban mereka. Insya 'allah.

Banyak pihak yang melakukan inisiatif bagi membantu saudara Islam kita ini antaranya termasuk Mercy Malaysia, NSTP group, Media Prima, Utusan Malaysia dan sebagainya.

My brother blogger, Azhan at bystander.blogspot.com ada meminta kita memperolehi nikmat di akhirat melalui sumbangan kita, dan aku menyokong gesaan dia.

Rezeki dari Allah SWT dan apa kata kita kongsikan rezeki dari Allah SWT bersama mereka yang memerlukan.

Click lah di maybank, cimb, public bank dan sebagainya, sekarang bagi membantu.

Akhirkata, sumbanglah mana yang kita mampu, sesungguhnya Allah SWT sahaja yang membalasnya kelak. Insya'allah.

DAN ESOK (10 JAN 2009), WARGA UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA - UTM SKUDAI AKAN KELUAR BERAMAI RAMAI BERSAMA-SAMA BERSOLAT HAJAT DI PADANG KAWAD UNIVERSITI ITU JAM 8 PAGI.


Click here for more info.

*
*
*
*
Ini pula inisiatif oleh Mercy Malaysia yang patut disokong.

"Ya Allah, tunjukkanlah kebesaranMU.. lindungilah mereka ya Allah.. sesungguhnya kami saudara mereka amat menderita melihat penderitaan mereka namun kau lebih mengetahui bahawa mereka lebih menderita.. Ya Allah, selamatkanlah Palestin, hancurkanlah Israel dan Yahudi laknatullah.. Ya Allah, kabulkanlah doa hamba2mu agar kami dapat melihat sinar kebahagiaan untuk mereka..."


Allahuakbar. Allahuakbar. Allahuakbar.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.