Friday, October 23, 2009

KENAPA PILIH JANTAN HITAM?

Bila kita terserempak dengan wanita Melayu berpimpin tangan dengan lelaki Afrika, kita akan mengumpat:

a. Dah macam takde jantan Melayu.
b. Itu mesti nafsu besar.
c. Apalah bodohnya betina perempuan ni.

Kita tak boleh bohong, pasti lebih banyak lagi kata kata kurang manis didengar tetapi sedap dilafazkan, terpacul dari mulut secara kita automatik.

1. Adakah lelaki Melayu semakin tidak berkualiti?

2. Adakah lelaki Melayu sudah tiada daya umphh?

3. Adakah lelaki Melayu pemalas dan tidak romantik dan tidak matang walaupun usia hampir Maghrib, Isyak dan Imsak?

4. Adakah lelaki Melayu yang sempurna sudah memiliki teman lelaki?

5. Adakah wanita Melayu sukakan daging import?

6. Adakah wanita Melayu merasakan peserta pesert import tu semua lebih romantik?

7. Adakah wanita Melayu teruja sebab dapat boyfren Negro?

8. Atau mereka bersama sebab wanita Melayu dapat pakai jam berjenama tiruan tanpa perlu membeli?

9. Tetapi kenapa ramai jugak lelaki Melayu sudah berkahwin dengan wanita Melayu dan elok jek aku tengok?

10. Adakah kerana pengalaman secebis mereka menyebabkan mereka give up dengan lelaki Melayu?

11. Adakah kerana mendengar pengalaman kekawan mereka (read: ya, perempuan suka share about us, men), mereka buat keputusan - NO to Malay men, YES to Kunta Kinte?

12. Dulu ada iklan hitam itu menawan - adakah ia mempengaruhi perasaan dan akal mereka sehingga Kunta Kinte menjadi idaman?

13. Adakah kerana terlalu taksub dengan Black Eye Peas mereka merasakan apabila berjalan dengan Kunta Kinte, mereka terasa seperti Fergie?

14. Atau adakah mereka mahukan anak kacukan seperti dengan kombinasi dua warna mono televisyen tahun 70an dulu?

15. Dan akhir sekali, mereka sebenarnya minat pada Kunta Kinte?

38 comments:

ninoZ said...

rasanya ada semacam dah jadik budaya sebahagian dari kita yg memandang 'mat salleh' nih tinggi melangit. tak kiralah mat sallehnya cerah ke, gelap ke,kelabu asap ke..

agaknya berangan ala-ala dapat denzel washington kot..
bleh lacanang dgn penuh bangga nya 'bf aku expat..'

cinta itu buta tapi bila dah sampai membuta tuli mmg dah sah buta mata dan hati..

rosnanie said...

Mungkin betul apa yang en hazrey tulis tu tapi selebihnya hanya kerana nafsu semata-mata...bila dot dot dot lagi penting dari maruah dan iman, semua jadi

Al-Qolamun said...

Salam,

Hmm..heavy case gak ni kan. Tapi yelah, preference masing-masing.

Ade buruk baiknya bertemankan org asing. Ade jugak buruk baiknya bertemankan orang rumpun sendiri.

Hmm... :)

F A R Y N said...

sebab yg nak cari negro ni..pompuan melayu yg tak laku kot..tapi yg aku pelik awek2 melayu yg berpakwekan negro ni..sume cun2...ish ish ish

camne tu wahai incik hazrey?

Hayatito said...

kunta kinte merupakan golongan tall, dark and 'hand-some'.

org perempuan kan ngidam golongan mcm tu? semoga mereka puas..

azza said...

Ntah la...cant put my finger on it.

Tapi laki melayu byk memilih (not all but a few). klu dpt tak lawa, pmpn tu akan di compare dgn yg lawa (bes ke kena compare oleh pasangan sendri).

Klu lawa sgt, duk main2 mate je dr jauh (takan pmpn nk approach laki, dlm budaya melayu...slalunye laki melayu dh cabut dh).

Agaknye, pmpn tu sambar je mane yg ade. Not forgeting that they definately are a sweet talker (buweeeek!)

Mrs Kamil said...

Biasalah ... kan ramai melayu sekrg nak anak mixed sebab anak piyau melayu tak cun kata demenya...

ZARA 札拉 said...

Iklan syampu tu orangnya bermata sepet dan berkulit cerah~

Entah lah, apa yang diagungkan sangat pun tak faham~

Main belasah layan, last2, tunggu kena belasah saja lah~

Tim said...

housemate aku adalah salah seorang dari wanita2 tersebut. Dia pena bwk pakwe Negro dia yg name George tu dtg rumah ktorang, tp aku tak kua bilik pun. huahuahua.

Aku tak tau la kalau dia pena ade sejarah silam yang pahit dengan lelaki melayu, tapi sebelum ni laki dia orang siam. aku rasa mungkin taste dia la suka org luar negara.

tapi kan, dia mungkin terkecuali sbb housemate aku ni melayu-bugis dari sabah..=)

ouT oF My MinD said...

smlm dalm wayang, laki hitam dok sebelah aku. tak dapat aku nak concentrate movie tu, sbb rasa cam mamat tu nak rogol aku bila-bila je...
dah la duduk tak diam...ngangkang punya luas sampai ke batasan seat aku. rasa cam nak lempang je.

Ummi said...

Saya tidak termasuk dalam golongan yg Incik Hazrey sebut tu sbb saya ada semcm fobia dgn golongan2 Negro ni. Pernah buat entry gak pasal diorg ni kat sini. Siyes benci gile dgn diorang ni

Anonymous said...

Tak semua lelaki negro ganas mana2 bangsa pun sama. Ini taste masing2 lah...my friend kahwin ngan lelaki negro dan mereka hidup bahagia, tergigit sana sini biasa lah. Tentang nafsu lelaki melayu pun ada yang ganas dan buas.......pendek kata apa bangsa pun lebih kurang sama je.........

zan said...

Sekali lalu artikel ni macam racist..hahaha. Tapi tidak sebenarnya.

Pernah dengar "once you go black, you never go back?" hahaha.

Ala bro, time kapel dorang carik la lelaki negro tapi bila nak setel down? Kalaulah ada statistik berapa ramai anak melayu yang berjaya hingga ke gerbang perkahwinan dengan negro2 ni..

hylda said...

jangan la guna 'kunta kinte' untuk merujuk kepada gagak hitam (implikasi negatif) ni.

kunta kinte has always been my favourite book character in 'Roots'

Azhar Abdullah said...

maybe dia mengidam nak pakai kereta import...tapi tak tercapai..

so..

pakai 'driver' import pun jadi lahhhhh....

zeqzeq said...

sebab nafsu dan keluarga..

jika lelaki Melayu ada mertua..ni kira fobia keluarga banyak soal, nanti mertua ipar duai banyak sooal, kerja apa Halal ker..
nawaitu asal nak buat kerja yang tak HALAL...
kahwin orang Melayu mesti tanya kerja.

azman said...

citarasa exotic maaa....

echah_syed said...

lelaki melayu pun suke wanita import atau pan asia.pehal?? :)

Anonymous said...

Hazrey, you sounded almost naive! I'm surprised!

Havent you heard? Men like em big *its and women like em big *eads? Aint no matter what their color is! LOL!!

Jas

mann bravo said...

yang penting ... apa apa saja benda yang nak dilakukan ialah "niat" ... jika niat nya nak berseronok sahaja... maka jadilah perkara itu .... sendiri mau pk lorrrr .....

atau lebih elok dijadikan pengajaran ialah kes kes yang selalu dilaporkan di akhbar .... kekadang aku sentiasa berfikir, kenapa perlu insaf sekarang ?? kenapa tidak memikirkan pada masa itu .... sudah tentulah jawapannya ialah ... pengaruh kawan atau masalah keluarga, tetapi tidak pula mereka berfikir pelajar terbaik negara dari keluarga yang susah ..., keluarga petani dsb ..., memang benar ... setiap orang pelbagai masalahnya, tetapi boleh diatasi kecualilah jika berkaitan "kematian". At the end menyalahkan masyarakat, kerana di pulaukan, tetapi mereka sendiri tidak sedar .. mereka yang menyebabkan masyarakat agak meluat melihat cara mereka ..., merempit, jd gadis spa atau berpakaian singkat atau dadah... atas sebab up to date ...., ada ayat al-quran atau hadis mengatakan "sesuatu kaum akan berubah jika mereka yang merubahnya sendiri"... (maaf .. aku tak berapa ingat) ... jadi .. sendiri boleh fikir .... pada aku pada zaman ini ... orang akan lebih percayakan kepada kemajuan yang membuta tuli .., tetapi terlupa kepada peringatan yang telah dinyatakan didalam al-quran+hadith ...

isilah jiwa itu dengan "menginsafi" .... kenapa manusia itu dijadikan ...

zeqzeq said...

sampai bila kes ini akan reda, kebanjiran warga asing dan jenayah.

kaut untung oleh pihak hospital yang buat layanan buang anak. Sekali buang RM1k.

Barzini said...

sebab dia orang bodo

Cinta said...

Kerana dari kecil kita telah di brain wash dengan kata kata "yang hitam itu menawan"

The woman deserves to die. A very painful death

safuan hakim said...

yang bagi komen kat sini rata2-nya perempuan eh, logik jugak pasal post ni berkenaan kaum diorang gak.

rasa jelak tu ada la gak, tapi agak kejam kalo kita nak sepak halau diorang dari bumi malaysia ni haha. baik halau indon.

tapi kan, dengar2 cerita diorang punye pensel saiz XXXL eh?? (sebab tu koooooooot)

dude said...

nafsu.

turnofthecentury said...

well..laki melayu pon byak cr minah saleh...so whts the prob? u jeles kowt..anyway..xyah la nk rasict...dorg kn manusia gk?

miss BazLa' said...

hmm, tetibe terbayang 3 org lelaki berkulit hitam di USM ini yang amat pelik tingkahlakunya... saya terperasan bila ada perempuan seksi lalu kat sebelah dia, tanpa cover2 dia pandang perempuan tu dengan pandangan yang menjelekkan dari bawah ke atas.. bila sy tengok dia, dia tengok sy balik dengan pandangan yang kurang menyenangkan, sorrylah tak tergoda pun..meluat ada lah.. peliklah kenapa mereka ini sangat berani bermain dengan mata..hmm...

mycaklempong said...

Minta maaf, keras sikit bunyi ni...

Perempuan Melayu gilakan b****g negro yang b***r gila tu kot.

Pendapat saya saja tau. Jangan marah.

Sri said...

Sy bukanlah nak menyebelahi mana2 pihak tapi bg sy tak adil kalau kita blame SEMUA bangsa asing/org kulit hitam hanya kerana kes2yg dilakukan oleh segelintir kaum mereka. Dlm berita pun bnyk keluar lelaki melayu rogol anak sendiri. Tetapi adilkah kalau kita kategorikan lelaki melayu sebagai 'suka rogol anak?'.Bagi saya baik dan jahat tak mengenal rupa atau bangsa.. Semuanya bergantung individu itu sendiri.Kakak sy berkahwin dgn lelaki african- american yg dia kenal masa study, dikurniakan 3 org anak dan alhamdulillah mereka hidup bahagia.
Adding to this, cinta juga tak mengenal wang, rupa dan warna kulit.. Love is love.If the person is good and the chemistry is there, why not?

Hazrey said...

NINOZ:
Agree. Love is blind and marriage is an eye opener.

ROSNANIE:
Akhir zaman. Lelaki Melayu dah kurang kualiti?

ALQOLAMUN:
Tak salah kan kalau serumpun dan tak jugak salah kalau meramaikan umat. Tetapi perlulah selidik.

FARYN:
Should I change my skin color then?

HAYATITO:
Hahah.. reminds me of what a fren said. Tall, dark and handsome. kah kah kah kah. Last last kahwin jugak dengan muka jawa.

AZZA:
Hahah. Betul tu Azza. Tapi kan, biasanya yang lawa tu, banyak semut berkerumun.

MRS KAMIL:
Tapi kalau keluar separuh putih? Berbelang?

ZARA:
Kalau iklan pakai yang kurang manis, orang tak tengok. Takde unsur marketing.

TIM:
Dah check bilik dia? Ada tak poster: I love imported goods.

OUT OF MIND:
Hahaha. Nasib kau tak tegur, kalau idak kena beli jam.

UMMI:
Jangan benci sangat nanti jatuh cinta.

ZAN:
Betul tak? Kalaulah kan..

HYIDA:
Itu versi best.

AZHAR:
Kah kah kah kah. Mendalam maksud.

ZEQ:
Kalau orang hitam, takkan depa tak tanya?

AZMAN:
hahahah...lolz lolz

JAS:
Lolzzzzzzz... kuasa sepuluh. But Jas, what will ever happen to those small ones? Hahahah.. ok ok. behave.

MANN:
Komen yang baik untuk difikirkan semua orang. Terima kasih Mann.

ZEQ:
Sampai bila bila sebab kita ada demand. :)

BARZINI:
dan buta?

CINTA:
:)

SAFUAN:
That, my dear friend, kau kena check sendiri. Haha.

DUDE:
Nafsi.

TURNOFTHECENTURY:
Yeah, sangat jeles ni.. tengah keluar airmata ni jeles. lolz. yeah, sebab diaorang manusialah saya bercakap tentang mereka, sebab saya tak pandai cerita pasal ternakan. Ok kot? Specifically, cases involving them is on the high too. Racist? No lah. :)

BAZLA:
Sebab spesis mereka ni belum diajar lagi tentang adab, sebab di negara mereka, mereka masih lagi primitif dan tidak tahu tentang menghormati orang.

mycaklempong:
Memang 'keras'. lolz.

SRI:
Tulah orang Melayu pun jahat jugak kan? Orang Afrika lagi jahat, sebab mereka datang bawak masalah. Let us control and deal with our own problem domestically, while kita kan perlu banteras anasir setan dan iblis dari luar ni? And, I think those of African-American does not pose any problem here. Tetapi mereka yang datang dari Afrika lah yang banyak problem. See my previous post my dear Sri. :) Dan, banyak sangat kes melibatkan African people di Malaysia ni. Ia sesuai dengan keadaan di negara mereka sendiri. Dan kita pula buta akan hakikat itu. I bet that after this, nobody will care about the existence of those troublemaking African. See that? Yes, African. Not African American kan? :)

Aya Whitetea said...

own experiences ,
sy dengan kawan meet an african , but yes we being cheated . ( he say he is mexican ) ntah sejak bila mexican is black like african. ajak makan and jumpa. last nyer kitaorang jumpa dan cabut. hahaha. dia maki macam2 . say me racist , apartheid dan macam2 lagi la. i gelak je dan buat ignore ajalah . buat apa layan orang macam tu.

luckly tuhan masih sayang kat kitaorang. tapi itu pengalaman penting gak....seram seram

F A R Y N said...

tak perlu..
nanti devine muntah....kah kah kah

rosnanie said...

Tak tahu la dari segi mana nak dinilaikan kualitinya. Kalau kita tetap pentingkan dot dot dot, ayat macamana sekalipun tetap orang pilih bukan melayu. Pemikiran orang lain dari kita. Kalu pendapat saya, lelaki melayu tetap pilihan terutama jika kita fikirkan budaya dan Islam. Untuk seorang yang tidak tinggi ilmunya, baik la saya pilih lelaki melayu/ Islam daripada bangsa asing/non muslim yang perlu dididik seperti anak2 kecil.

p/s Sya tak tau nak komen sebab dari belum kawin dulu tak pernah terlintas nak ada boyfriend selain melayu.

PUTUBAMBU said...

keh..keh..

En. Hazrey... cinta itu bukan saja buta.. malah pekak dan tuli..(kata salah seorg ustaz saya masa di ITM dulu)

gini lah jadinya..!

peej said...

maybe terpengaruh dgn porn.hahha

n maybe betul org cakap..'once u go black, u never go back'. :D

illa said...

:) salam..

tak dinafikan semua mesti terpikir takkan kahwin dgn lelaki asing kecuali malays tp bile sampai masanya dgn izin Allah sesetengah hal akan berubah..

my experience, ada bf's malay b4 tp perangai bukan mcm org islam.. minum arak, tak smyg, merokok, tak reti hormat org tua esp parent, kaki pukul, pentingkan nafsu dll..

setelah bebrapa kali kecewa n hilang kepercayaan kepada lelaki mcmni, sy akhirnya berkenalan dgn black n now semua family n kwn2 rapat sy dah mengenalinya..

teman2 rapat sgt happy bila akhirnya lelaki yg saya jumpa ni berjuta kali lebih baik dr lelaki melayu yg saya kenal ( tak semua lelaki melayu jahat..)

ada lelaki melayu yg baik dan beragama tp berkahwin dgn perempuan melayu yg macam sial masih lagi nak berkasihan dgn lelaki lain di luar.. (kes sahabat sendiri)

jadi pada sy tak adil mengatakan lelaki afrika semuanya jahat.. ada yg dtg untuk belajar n bekerja tp kerajaan kita tak memberi peluang itu seadilnya maka menyebabkan mereka mula membuat keje2 tipu di internet dan wanita/ lelaki yg mata duitan pasti akan terpedaya .. secara logik sapa nak bagi kita duit klu tanpa perlu buat apa2?

tp pernah ke anda dgr kes black rogol anak? pernah tak dgr kes black jadi pondan?(klu di negara mereka pondan2 ni akan di bunuh sbb menukar kejadian tuhan),berbanding kes lelaki melayu tak kire tua , ustaz atau imam yg rogol budak2?

bergantung kepada seseorg wanita melayu kenapa mereka memilih black, mungkin kerana wang (maklumla mereka ni sgt handal menipu di internet), atau kerana pendirian seseorang itu..

pada saya, sy bersyukur walaupun bf saya bukan Islam ( not yet convert) tp sekurang2 nya dia percaya kepada tuhan dan cuba mendalami ilmu Islam(tidak spt sesetgh islam yg tidak smyg n cth terbaik ex bf sy yg mmg tak reti nak smyg..), bf saya juga tidak merokok, minum arak dan tidak sukakan kehidupan malam di club2 spt kebanyakan golongan muda mudi Islam yg sukakanya.. selain menghormati adik beradik dan keluarga saya serta teman2 sy..

Jadi pada sy, mengapa sy memilih bf dr golongan afrika ini adalah kerana diri nya yang tersendiri, keupayaan nya menghormati sy sbg seorang wanita.

Jika saya bertemu lelaki melayu sebegini mungkin sy juga akan menerimanya, so semuanya bergantung pada takdir Allah, sy tak dpt menghalang qada' qadarnya.. jika ada jodoh insyaallah..

Setiap individu tak kira bangsa agama dan warna ada kebaikannya tersendiri.. Terpulang kepada diri seseorang itu samada ambilnya sebagai negatif atau positif..

:) have a nice day

Hazrey said...

AYA WHITETEA:
African is a mexican. And Japanese is also from Uganda. Tell him that. Seriously most of them do not have any manners.

FARYN:
Kim salam devine yek. :)

ROSNANIE:
Baguslah camtu.

PUTUMBAMBU:
Yeah, and marriage is an eye opener.

PEEJ:
Hahaha.. damn.. airasia boleh landing.

ILLA:
Everyone has their own preferences kan. So do you. Sebab tu saya cakap, never give up, and experiences from other people makes you prejudice.

Apabila anda katakan kerajaan kita tak beri peluang? What kind of peluang should we give? Care to explain? Beri pinjaman Mara? Beri bantuan Tekun? Mereka melakukan kerja kerja jahat ni bukan sahaja di Malaysia. Mereka nampak peluang, mereka akan lakukan.

Of course not all yang macam tu, as what you hv said, tetapi, majoriti adalah yang melakukan perkara tak baik di negara kita. Kalau kita create fear to them, tidakkah itu akan menapis yang baik sahaja untuk menumpang negara kita? Kalau kita bertegas, tidakkan itu akan mewujudkan satu prinsip?

Justifying your preference by doing a comparison agak imbalance to this issue. Trust me, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Tetapi apabila ia berlaku sebaliknya, maka itu dugaan dari Allah, betul tak? Dan kalau kita lari dari dugaan Allah, maka kita gagal dalam ujiannya.

Saya banyak berjumpa lelaki Melayu yang tidak merokok, tak minum arak dan tak sukakan kehidupan malam di club. Ramai lagi spesis ini. Begitu juga wanita. Masih ramai lagi dan saudari adalah salah seorang darinya kan? So why give up? Tetapi kan, kita tak boleh melawan takdir. Tetapi juga, Allah SWT itu kan Maha Adil? Kalau kita tak berusaha dan berdoa, takkan kita terus menerus akan berkata: dah takdir...

Macam manapun, kalau istiqarah saudari dah tunjuk pada dia, pastikan ia pilihan yang baik, dan pahala buat saudari sebab menambah umat Islam.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.