Friday, July 31, 2009

PART TIME.

There are many ways untuk tambah pendapatan. It can just be anything.

Dan aku salute to all housewives yang masih ada kederat untuk mencari pendapatan tambahan di sebalik kesibukan menjaga anak, jaga rumah dan yang paling penting - jaga jaga wahai laki. But hopefully jangan terlalu sibuk berniaga hingga lupa anak anak dan yang penting, laki tu. Kat luar ramai anak dara makcik makcik sekelian.

Ada several readers here are doing array of businesses- direct to home merchandise. Kekadang aku pun tak tahu wujud bebarang yang diaorang jual. And I salute them.

From crocks, pebbles for kids, cakes, cookies and many more. Baju dan bag pun ada.

Women always be the best marketing segment. They buy. They spend and most of all, they helped their husbands capitalizing their money. Yeah, diplomacy tak guna perkataan capitalizing. U love that word kan. Good for you. Kami suami suami pun suka sebenarnya, nampak jek kami berkerut, tapi kami suka. Suka sangat. Belilah belilah..

Dah ramai sebenarnya yang guna blogspot untuk berniaga. Dan untuk memiliki domain sendiri pun dah tak mahal. Banyak provider di Malaysia ni untuk dot com, dot my, and many more.

Kalau setakat tudung jek, google for it, and you will receive more than 2 million sites. I wonder with those number, ada 2 juta jenis tudung ker untuk dipilih?

Tudung ekin, tudung bawal, mariani, tudung siti, even Datuk K has a tudung by his name. Mawi too and so as Wardina. Do they receive any royalty for that? Hopefully Mazidul or Ally Iskandar will not end up having their names on tudung too.

And come this Raya, mesti inovasi terbaru akan terbit bagi nama tudung. I can't wait to hear the new names.

Dan competition is also stiff. Very stiff. Everyone is selling tudung. Tapi pastinya, akhirnya nanti, service and the presentation of tudung akan menjadi sebab utama kepada pembelian.

But truly, if you need to use a model, make sure the model can attract your buyer. It can be anybody, your next of kin / adik beradik; sedara mara; jiran tetangga or even kekawan. But my advice is, they might look good in person - cantiklah kau ni, boleh tak jadik model aku - get them on photo and see sama ada mereka photogenic.

Women like to imagine themselves. They imagine themselves to be the next Megan Fox and some would even imagine they are better looking than Rachael Finch.

Use A.I.D.A as your tool ok. Hopefully it may help.

A - Attention
I - Interest
D - Desire
A - Action

Kalau dah dapat perhatian, ia akan mengwujudkan minat - kemudian ia menjadi satu keinginan dan dari situlah anda perlu memupuk mereka untuk mengambil tindakan - iaitu membeli dari anda.

If you hotter than Rachael Finch or even Megan Fox, anda boleh gunakan diri anda sebagai peraga barangan yang dijual. Otherwise, skip that thoughts of yours ok. Be honest with yourself, kalau tak lawa, face it and leave the modeling to someone else ok? The truth hurts. I know.

Or locally, if you feel that you are hotter than frens like Zaleha or Belle or my wife (yes my wife is hot, tak tipu) or the infamous Hanis, asked again, not to your spouse but from the most honest frens that will tell you the hard truth and nothing but the truth.

Ohh, ada juga kawan yang sengaja cakap benda tak jujur, semata mata to let you make fool of yourself. And adalah modal untuk diaorang jaja dan berniaga air liur diaorang gelakkan korang.

"Bolehlah, kau lawa, lebih cantik dari Wardina tu." itu kata dia hari ini.

"Haha, si tipah letak muka pecah rumah dia kat blog jual tudung, sampai mati pun takder orang nak beli." itu kata dia hari yang sama, tapi di lokasi berbeza. Sedih tak? Pastu korang pergi serang dan dapat musuh baru. Best tak? Bestlah sebab dari dapat customer, dapat musuh. Jangan jadi batu, tapi jadik sabut.

Dan jangan sekali kali guna camera phone to promote your product on the site. Tolonglah. Learn about megapixel, why camera phone is a BIG no no to promote a product. Cukup with a compact camera. Sekarang pun Canon dah offer digital camera murah. Saw it on their TV commercial featuring Zakiah Anas.

Nak berniaga kena ada modal kan, so why not invest a bit to tech? Kalau ada duit, mintak kat laki, pujuk dia malam Jumaat. Tapi jangan tanya masa dia tengok bola. Confirm tak dapat.

Sebab tulah, perfume perfume atau product branded di majalah antarabangsa guna model comel lote, walaupun terkangkang kiak sekalipun, they still look hot because they are hot dan tetap nampak anggun dan terlintas dalam hati si penengok - cantiknya kalau aku pakai ni. Yeah, the most is telan air liur sebab confirm laki marah dan akan kata: "beli handbag tu satu, tapi duit tu kalau kita beli beras, berkilo kilo kita dapat." But never say that bila laki beli ekzos baru atau tukar sport rim baru kat kereta dia. Derhaka namanya tu tau. lols.

I am not against our local product tapi why is it that produk kosmetik kat negara kita ni mesti nak guna muka pengasasnya sebagai model? Model model kat Malaysia tak anggun ke? Tak hot ker? I should ask Hanis kenapa. Hanis kenapa? Orang Johor tak hot ker?

Tak percaya? Selak Mingguan Wanita, it is like a competition oledi. Mak pah, mak som, mak nab and mak jah jek yang tak masuk lagi, jual jamu home made diaorang. Kalau diaorang pun buat camtu, parah.

And I can't take the posing too. Posing dagu, posing tengok langit mesti ada. Posing cekak pinggang pun ada. Mesti cina kedai gambo tu lepas korang balik berdekah dekah ketawa. Mei yau mei yau.. wu chi lau sia bu nang huwa huwa huwa. Pandai aku cakap cina kan.. Haha kau kena tipu, aku belasah jek tu.

Nak jual apa sebenarnya? Nak jual produk atau nak mempromosikan diri sebenarnya? If you need to promote yourself, masuk pertandingan nyanyi and make sure you sing badly so that people could remember you.

Dan jadik trend ke, perlu ada gambar pengasas to tell the whole world who is behind the product? If you are someone known by many, way way and way sebelum buat bisnes tu, then it is fine. Tapi kalau tak, lupakan jek hasrat murni dan suci itu.

Getting a complaint is the best way to improve. Say thank you to all the complaints. Janganlah pulak cakap awak tak suka barang saya, awak punya pasal, orang lain suka. Hahah. So Melayu kan?

Komplen tu FREE. Takyah nak lantik konsultan memana nak pi check apa kurang kat barang kita, produk kita dan servis kita.

Ohh satu lagi, kalau ambik gambar model, lepekkan lah sikit mekap kat model tu, kalau muka berkilat bagai disapu buttercup nak buat kuih samprit, kan anti climax tu. Haha, I sound like gay lah pulak. Hahaha.. taklah nok, ai gurau arrr-jer.

Dah tu, jangan pulak ambik gambar backdrop berenda renda berawan larat. Tak contrast. Find a plain backdrop yang boleh menaikkan gambar model anda. Satu contoh ialah di Resipi Emak. See how the author of the blog do it. Naik seri kuih yang dipromosikan. Guna background yang contrast.

Takyah beli backdrop macam kat kedai gambo tu. Guna yang sedia ada. Tapi pastikan warna backdrop bukan dari family of the color. Contrast kan. Plain background would go nicely dengan tudung yang berenda renda. Baru terserlah produk tu.

Begitu jugak dengan baju yang dipakai model. Kalau tudung putih, pakai baju putih susah nak contrast cik kak oii.

Jangan ikut selera kita, ikut selera pembeli please.

Sama jugak kalau jual aksesori. Macam sepatu bebudak, ia akan menggunakan model kanak kanak yang ceria, yang muka happy, dengan posing yang jovial sampai ke langit. Kenapa? Cuba kalau letak budak tengah menangis, atau muka lepas berak dalam seluar. Ada orang nak beli?

(yeah, talking about that, one bad ass pi campak pampers anak depa depan rumah aku lepas anak dia melepas. Banyak betul pahala perbuatan tu. Aku nak sediakan tong khas untuk orang ini. Nasib aku tak bakar jek, mahu panas punggung anak depa. Hahah.. ala ala mandrem laa kiranya tu).

Kalau aksesori tu untuk wanita, gunakan wanita sebagai modelnya. Kalau aksesori itu untuk di pergelangan tangan, gunakan tangan yang cantik. Inovatif sikit. Kalau silver, mesti lawa kan kalau dipakaikan di atas sarung tangan hitam. Tapi bukan pakai sarung tangan pi rempit tu. Mampus takder orang beli.

Dan janganlah pulak guna tangan yang bercapuk capuk, atau kuku short dek digigit 24 jam. Orang akan dok tengok kuku dari aksesori.

Jual fesyen. Jangan jual produk. Jual style. Jangan jual produk. Faham? Tak faham tak apa.

Rajin tengok blog orang lain yang dah berjaya. Tengok presentation mereka. Make frens with them, kalau boleh lah. Mesti ada sebab diaorang berjaya, dan bukan sebab pakai pelaris semata mata. Orang Melayu kan, mesti ada pelaris. Duit singgit lama dalam wallet pun boleh jadik cerita. Haha. Betul tak? Aku tau, aku pun sama. Dan korang pun sama naik kan. Bunyi macam orang tua pulak ayat tu kan.

Bila dah ada blog, gunakan email pengunjung untuk memberitahu mereka produk terbaru. Janganlah tunggu diaorang mai lagi. Mungkin diaorang sekadar blog hopping dan selang beberapa minit diaorang dah lupa address korang. Never ever use hope as part of your marketing tool.

And ohh, jangan pepandai nak pi paste kat blog orang suruh pergi blog korang. Itu spamming. Jangan nak gatal buat camtu ok, especially here.
I know a very good lawyer.

Make frens. Jangan ko tunggu 24 jam click kat blog sendiri kenapa tak ada orang datang, dan counter tak gerak gerak. Analisa blog tu. Kenapa orang tak kunjung tiba melainkan mereka yang tersesat sebab type abang askar dan sebagainya? Apa itu tagging? Adakah sebab layout tak cantik? Takder elemen pink pink? Color pun memainkan peranan. Kalau plain sangat pun orang tak mai. Kalau banyak sangat color, dah macam paddle pop.

Layout untuk blog jugak tak payahlah banyak sangat awan larat, sebab nanti streamyx tak larat nak load. Streamyx kat Malaysia ni dahlah yang terbaik kat dunia. Pastu gunakan pulak background yang berkilo kilo megabyte nya, memanglah lambat nak load. Kat internet ni, orang cepat boring, and remember you are NOT the only one selling that product. SO kemungkinan untuk jari jemari memalingkan muka ke arah lain amat besar dan hebat sekali.

Dan akhir sekali, kalau rasa macam English kita tu standard standard aku yang tak pandai ni, baliklah ke pangkal jalan dan gunakanlah bahasa Malaysia dengan penuh tertib dan mudah diifahami. Takyah guna perkataan metaphoric ataupun bergulung lidah nak nyebut. It should be precise. Tepat dan informative.

Remember, don't force your prospect buyer. Pujuk mereka dengan kempen yang menarik. Buy one free five ker, buy one and win a water filter Syukurrrrrr Alhamdulillah ker.

Jangan guna elemen "kau kan kawan aku, belilah satu" kind of approach ok. Aku benci approach camtu. Orang Afrika jual jam pun, walaupun kenal aku sebab hampir sama color kulit, tak pernah guna elemen camtu tau. Dosa tau. Nanti nanak kawan ngan awak.

And finally, jangan expect your blog to be visited by many many the many and the millions of people overnight ok. Unless you have some classified documents that may help MACC, you could be featured in The Star, and pengunjung akan meletup letup datang.

Happy selling! Kalau dah kaya ingat aku tau. Komisen aku jangan lupa tau.

Wait, tambah sikit. Kena adalah Public Relations tu sikit. Make frens and establish yourself. Jangan terus terus, paste produk kita kat blog orang. Orang tak suka.

18 comments:

ninoZ said...

ermmmm..hina sgt ke guna phone camera?
my cybershot yg dah chokia nak mampuih nih dah menempekkan more than 90% images kat blogku itu..
[sementara dok berangan nak guna dslr nikon jadik kenyataan]

me rasa kalau secokia mana pun kamera, kalau reti fokus with steady hands, paham sket2 pasai keperluan pencahayaan yg bagus, pandai carik angle, reti sket2 bagi nampak ade depth of fields..reti sket2 pasai komposisi, shud be ok kot

but true lah mcm yg en hazrey cakap..sakit hati kekadang tgk kualiti gambaq yg tak tentu hala bila nak promote bisnes..
pastu promote ala2 gediks sgt [esp produk2 jamu n seumpamanya] pun nyampah gak tgk..
kalau yer pun nak tempek testimoni bagai..agak2 la mempertimbangkan bahasanya, kita lak naik malu kekadang baca..

sekian terima kasih
:D

ZARA 札拉 said...

hehehe~

produk kat Malaysia - salah satu yg aku tak berapa gemar adalah lambakan testimoni. God! and if iklan, sangat2 tidak menyedari apa yg dibuat dan menimbulkan curisity yg hebat pada kanak2 yg gilakan TV.

"Eh Kak, kenapa dia minum air tu, tapi kat luar rumah dia orang menggerudi dengan hebat?"

WTH?! Camne nak jawab?

Aku senang je bila sedara2 kecik tu bertanya..."dia minum air tu, pastu jadi kuat, boleh menggerudi"

Same goes to.."Sayang, Abg dah balik"

"Saya di bilik bang.."

*faint*

Tak larat bersoal-jawab dgn kanak2~
hahaha~

anyway, jual produk tak semestinya bubuh pengasasnya~

Audriena said...

wah incik hazrey,

ni dah online business 411 ni. part time consultant ek???

buleh dibukukan dah ni...

mmm... nak la jugak niaga, tapi x reti. tapi setelah membaca entry ini, SAYA PASTI SAYA BOLEH!!

~incik hazrey, brapa banyak ending da.. mula2 akhir sekali, pas tuh ada finally. ahahaha... kaco dia.

Cinta said...

2 years back I made a very bad investment with a cosmetic company from JB. Spa dia still ada kat Uda and Damansara aliff tu..model dia..anak sedara dia yang agak jongos mendongak sambil memandang ke langit biru. tah hape dia tengok kat atas tu tah. tunggu duit berkepuk kepuk turun kot. Duit I yang berkepuk kepuk jadi habuk adalah...

Very informative article, thanx. and i love the "awan larat" dah lama tak dengar orang sebut perkataan tu. :) have a good weekend en hazrey

ateeka amer said...

kamera phone leh guna, kalau pixel dia besar, gamba cantik gak.

kenapa pengasas yg promote produk? hee. takde model yang nak promote kot, atau save bajet. dia pun leh glemer skali. en hazrey bisnes pe nak raye ni?

i.am.belle said...

oh oh tetiba aku rasa nak jual tudunglah

ngada ko hazrey. nanti aku bayar ko komisen teh tarik ;p

Hazrey said...

ninoz: hahaha hina, amat amat hina unless the phone is iphone like mine.

best apa gadis gadis gediks.

Zara: Hahaha. Bini dia ajak mengait.

Audriena: Hahah, free beb. Nasib I dont charge you ok. But commission bagi ahh. A'ah lah. Yelah buat entry at 3 pagi, inilah jadiknya.

Cinta: Damn.. I know that product. I know that fella too. Long story beb. What a small world. Nanti kita story story.

ateeka: saya bisnes perkhidmatan collect simpankan duit raya untuk kanak kanak. Pastu saya hilangkan diri.

belle: sampai hati. teh tarik jek? sampainya hati. sedih ni.

Desert Rose said...

Hek eleh, ni la contoh manusia yg idup dalam denial.

Kutuk aku konon, tapi boleh pi melawat dan komen blog aku 2-3 kali, adakah sebab nak tengok gambar aku yg memang TAK lawa tu???? Adakah aku cakap aku lawa???? Ko yang cakap kan. Konon tak nak la letak nama aku dalam senarai orang2 yg ko cakap lawa tu....tapi hakikatnya ko asyik nak tgk muka aku sambil berkata " dimanakah engkau ketika aku mencari awek dulu" .....


Aku letak muka aku tu sebab bulan puasa ni aku nak pasarkan produk aku la, ubat kurus dan ubat hensem. Model untuk ubat hensem tu aku nak guna kau dan Johnny Depp, iklannya berbunyi

Dari muka begini (muka ko) akan jadi begini (muka johnny depp) jika makan ubat ini.

Ha, nak lagi ke lagu Misteri Mimpi @@@@@@@ tu???? Ke ko nak aku baca Yassin kat telinga ko kuat2??????

*ye sila lah cuba sakitkan hati aku lagi sekali....i don survive this profession without a reason tau, iaitu AKU MEMANG SARCASTIC DAN GILA ANNOYING....walaupun aku baik.

Azhar Abdullah said...

Good tip...nanti aku nak buat posting letak perkataan abang askar...ramai sikit pengunjung blog aku...hehe...

BTW, kalau aku jual produk pakai nama ko, nak royalti ke?Ko kan dah glamer...alah...:D

the 11th alphabet said...

FUUUUUU... gila panjang. macam luahan perasaan. waif ajak buat bisnes ke bro?

website suh je obe buat. die tere. bab menganjing aku leh tlg.

flygurl said...

wahh...
panjangnye entry ni.
tp best baca.
banyak tips yg menarik.

Hazrey said...

Desert Rose: I am offering peace accord. Marilah kita berdamai. Hahaha..

Azhar Abdullah: Hahah abang askar, kote, and many more dude. Kalau kau nak bankrap, pakailah.

11th alphabet: hahah, waif aku tokeh sepenuh masa dah. Memang tak dinafikan kau memang suka menganjing. Hahah

Cinta said...

oh oh..dont tell me you're related to that fella en hazrey...ampun

eddie dewanaga said...

hahaha... gua senyum sorang2 depan monitor bila baca entry ni, terutama pasal tudung datuk k, tudung siti dah takde sebab siti dah tak bertudung, cuma serkup separuh je rambut tu, separuh lagi, nganga!

then pasal water filter syukur Alhamdulillah... seluruh famili masuk iklan tv, tunjuk kereta2 jerman semua, kalau tunjuk kereta2 nasional, orang tak join pulak jual benda tu.

pastu pasal semua kosmetik yg ada gambo pengasas tu... yg cekak pinggang, yg berbaju ketat, yg tangan letak kat dagu... hahaha.

gua pun ingat nak start jual barang, sapa nak gitar tong, gitar karan terpakai... cd2 album metal... mungkin satu hari nanti. nak kawen duit tak cukup.

hehehe.

Hazrey said...

Cinta: hahaha ngeri tak if I am? Hahahah ya ampunnnnn.. but no way hoze. Kalau ya pun saya tak mengaku. Hahahah.

eddie: Jual kat aku gitar karan.

Ariana Naziha Aris said...

Jual filter air boleh jadi kaya?

Hmmmm...now ada orang letak iklan like this at my blog,
"Petua Batin dan Ilmu Pengasih untuk mendapat pasangan idaman dan memajukan perniagaan. Untuk lebih lanjut, klik http://mesramarketingltd.spruz.com"

Haih.Main letak aja.

zeqzeq said...

bila berjaya boleh ajak hezry join partime huhuu (pt lover )

Syed said...

Pernah tolong kawan shoot some products seperti exactly aper yg En. hazrey highlighted tu, and it helped tripled her sales :)

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.