Wednesday, July 1, 2009

INDUSTRIAL TRAINING OR IS IT HONEYMOON?

One student comes to you:

"May I send in my application to do industrial training at your organisation?"

You answered: Huh? What?

In actual fact, the purpose of Industrial Training is:

- to provide exposure for the students on practical fields they are studying. Through this exposure, students will have better understanding of industrial practice in general and sense of frequent and possible problems.
- This training is part of the learning process. So, the exposure that uplifts the knowledge and experience of a student needs to be properly documented in the form of a report. Through this report, the experience gain can be delivered to their peers. A properly prepared report can facilitate the presentation of the practical experience in an orderly, precise and interesting manner.

Itu hakikat dan maksud sebenar latihan industri.

Tetapi hari ini, selari dengan kepantasan teknologi berkembang dan tuntutan dunia moden yang perlukan kepantasan, maksud latihan industri itu diperincikan seperti berikut:

1. Masuk office, bukak facebook.
2. Masuk office, bukak Yahoo Messenger.
3. Gelek sana, gelek sini, macam diva sebab di kolej, dialah diva.
4. Buat dek jek, setiap hari tanpa perlu belajar apa apa.
5. Jalinkan hubungan dengan lebih intim dengan friendster atau myspace sebab di kolej masa agak suntuk untuk berbuat demikian.
6. Buat buat sibuk berkerut kerut dahi di depan notebook atau komputer bagaikan kita sedang mencari satu formula permasalahan kejuruteraan yang paling sukar dan tidak pernah lagi diselesaikan oleh mana mana jurutera di muka bumi ini.
7. Sediakan mulut ternganga apabila dimarahi oleh boss bila terlupa nak buat.
8. "Saya dah buat kat rumah semalam, tapi saya terlupa nak bawak," sediakan jawapan ini sebagai formulasi menyelamatkan diri. Dan gunakan wajah tak bersalah. Latih di depan cermin di rumah.
9. Apabila ditanya apakah yang dipelajari semasa di IPT, jawablah, lecturer saya tak pandai sebenarnya, sebab tu saya buat latihan industri di sini.

I was talking to a friend today. She was complaining (menceceh actually) about hosting a student doing his industrial training. And it is not easy. Haha, aku cakap kat dia, it has never been easy pun! Who says it is? Haha.

Well, pada aku, these students do not understand apa itu latihan industri. Ia bukan sekadar sebagai lanjutan dari apa yang dipelajari di kolej masing-masing, tetapi ia sebagai pre-exposure kepada suasana kerja yang lebih mencabar pada masa akan datang.

Dan pelajari sedikit mengenai pengurusan. Ia bukan sahaja pengurusan pejabat. Ia pengurusan perniagaan. Ia sekaligus turut memberi input yang baik jika kita pelajari proses dan perjalanan sesuatu organisasi. Ambik tahu. Jangan malas although that is your hobby.

And don't expect us to be nice to you too ok. While we ourselves are stressed with deadlines dan kerja yang menimbun plus selalu kena marah dengan boss boss kami, please don't expect us to come to you menggunakan ibu jari dan berkata:

"Selamat pagi encik/cik pelajar, apalah sudi kiranya, jika tidak menjadi satu keberatan buat encik/cik pelajar, untuk turut bersama-sama dengan kami yang akan buat kerja ini, agar pada hari mendatang nanti, ia akan menjadi satu ilmu yang baik untuk encik/cik pelajar. Dan apalah kiranya sudi encik/cik pelajar beritahu kawan encik.cik pelajar di chatting facebook atau YM itu bahawasanya anda sebenarnya bukan di mana mana istana atau Genting Highland."

What students failed to understand is:

"The students are recommended to equip themselves with communication and personal skills that would ensure effective industrial training and to give full commitment to the training given and work assigned while on industrial training and to integrate the knowledge and skills obtained towards building successful career."

Yes, read it again and again sampai muntah darah. Kalau dah muntah darah, bagus, maknanya you understand.

FULL COMMITMENT TO THE TRAINING GIVEN AND WORK ASSIGNED.

And just in case korang tak tahu, nope, we are NOT being paid to train you, so please get your lazy ass up and come to us and ask, will you?

Ohh being punctual is a stigma in our community too.

Being someone educated, we would, if that is NOT too much to ask, be punctual dan tunjukkan betapa pelajaran dan susah payah berada di kolej bertahun tahun mentelaah berjaya mendidik anda menjadi seorang yang berdisiplin dan dedikasi dengan hidup anda. Nope, we are NOT losing anything kalau anda tidak diajar apa yang kami sudah tahu,(after all, once you graduated, bukannya korang akan bagi kami duit sebagai balasan kepada tunjuk ajar kami kan? haha) tapi kami malas nak dengar mulut boss membebel sebab tak sembah korang, sorry, ajak korang pergi buat kerja yang kami buat.

And aku jugak tak faham, dulu pernah satu praktikal student tidak tahu macam mana nak tulis satu story walaupun sudah empat tahun menyusahkan hidupnya di salah sebuah IPTA yang gah namanya untuk jurusan penulisan. Ok, aku ada tanya, kenapa bazirkan masa empat tahun camtu jek? Kalau awak kahwin, mesti dah ramai anak dan mesti comel comel.

Ohh, talking about punctuality, apabila kita awal dari orang lain, ia akan tunjukkan bahawa kita ni bersemangat dan bersungguh sungguh orangnya untuk belajar walaupun kita me-mlastikkan sikap kita itu, dan walhal tilam dan bantal adalah kawan yang paling intim.

Tak apa. Apa jua perangai 'pelik' dan jarang kita lakukan, yang penting kita tunjukkan sikap positif kita dan tentunya semua orang akan suka akan anda walaupun anda terpaksa berpura pura dan fatamorgana.

Dan juga, jika kita perlu mengekalkan tekstur dan rona warna seimbang pada wajah kita yang bakal mengambil masa yang lama, pastikan ia dilakukan awal, supaya apabila tiba call time untuk kita berkumpul, kita tidak menjawab di telefon - "kejap kejap, saya tengah mekap". No, kami bukan hendak ajak anda semua pergi Starbucks atau pergi cari housing baru untuk handphone yang mahal itu (tetapi jarang ada kredit) tetapi untuk KERJA. Yes, kerja.

In conclusion, show an effort. Jangan tunggu. Sorry, don't let us wait for you. We are being paid to be here and you are here to learn. See, berbeza tak? At anytime, we can be a loser like you if we don't do our job properly and adequately.

But, I know, before you throw your brickbats to me, ada student(s) yang baik ketika buat industrial training di mana mereka tunjukkan sikap positif yang buatkan kita sendiri teruja dan berkata kata dalam hati "bagusnya budak ni" dan "kalau aku kaya mesti aku ambik budak ni kerja dengan aku". Wait. Definition of baik? Committed and sungguh sungguh. I know this girl, Shirin Aziha, a Mass Comm student yang bagus. Yes, I said bagus. Dulu selalu komen kat sini and Akubimbo's blog. She excels! Bagus budak tu and I can vouch to her bagus-ness. Tak tahu apa jadik dengan dia, mungkin she is doing her industrial training sekarang ni. Untung company yang jadik host to her industrial training (ohh if you are the host, pay her extra for her allowance please.. haha). And that is an example of good student while yang lain, sedang menghabiskan masa 3 bulan. Period.

To this friend of mine, print the following kit. It helps. lols.






21 comments:

ZARA 札拉 said...

Aduhai...
Kenyataan yang berlaku rasanya.
Aku takde LI sebab aku buat LM (Latihan Mengajar)dulu. Ini lagi perit, kerja secara menggila, macam cikgu btul, bukan ada elaun atau gaji, kira buat kerja amal untuk 3 bulan (1 semester).

Mak dengan Abah pesan, anggap semua orang lagi bagus dari kita. Which is, aku sudah merendahkan diri tahap apa pun tak tau lagi (walaupun ada gak orang cakap bukan2, damn!)

talking about punctuality, aku dudlu time LM, sampai sekolah 6.40 pagi sebab pakcik taxi amik aku kat rumah jam 6 pagi (time kasih pakcik!)

some people lack of manner which will not only contribute pada nama buruk diri sendiri, tapi institusi pengajian gak.

aku skang jadi cikgu ganti.
2nd July - Goodbye Masters. =)

Mazidul Akmal Sidik said...

He He! Last week there was a girl assigned to 999 as a practical trainee. I then spoked to her. During a simple briefing, sambil tegak, I asked her one question.

"Kalau ada kes bunuh pukul 3 pagi, sanggup pergi cover?"

The next day, very early in the morning, when we met for the second time, she said ...

"Bang, saya nak pindah department"

Now she is attached to the Entertainment Department :)

Semoga dia berjaya menjadi pekerja berdedikasi suatu hari nanti, itu harapan saya.

auni said...

oh well since saya punya tertiary education ialah di germany so taktau apa student buat masa industrial training.kami kat sini diorg peruntukkan 3x industrial training, sekali masa sem 3,sem 6 dan final sem.and sekali buat industrial training ialah 6 bulan.kat msia buat 3 bulan sempat ke student nak belajar apa2?kat sini jugak diorg selalunya akan bagi projek kecik kat student and by the time habis training projek tu mesti siap.so ada lah outcome nya bila dah habis training

Hazrey said...

Zara: Bagus bagus. That pakcik seorang warganegara yang baik. Perlu diberi anugerah. Dia patut memiliki teksinya sendiri. Terima kasih cikgu.

Bro Mazidul: Hahaha, I love you! Hahahahah.. hahahaha.. yeah, good question! I always asked that question, and yes, being in the industry for so long, you definitely knows what is required to be a good journalist. Hahahah.. She must had a terrible night. Hahahahahaaa.. lawak lawak. Mesti muka budak tu kelat kelat kan masa dia mintak tukar tu. Kah kah kah kah kah.

auni: This is what I told the students: You are required to do a 3-month industrial training. That is 90 days. Tolak weekends, sakit, public holiday, they are left with less than 60 days. And what the heck can they learn in 60 days, with facebook, YM, friendster, myspace depan mata, plus kemalasan dan kena menyembah depan diaorang untuk diaorang belajar? "Yeah, my dad is a rich man, so I am here just to please him." How nice kan. Can I kill someone? Hahaha...

<< s| tED| >> said...

yup! Aku akui itu. zaman sekarang LI macam berbulan madu versi mengadap pc dan melayan FB or chatting segala!

Zaman aku LI dulu kat Pejabat Pos Besar. Teruk gak kena usung ke hulu ke hilir.. ekekeke dari opis ke kaunter sampaikan ke rumah orang. Masa tu ada pakej pembelian komputer guna duit KWSP.OdaSaja kalau tak silap! Pos yang uruskan siap pasang dan hantar ke rumah!

Xde masa nak melayan pc. atau mungkin masa tu belum wujud lagi gangguan2 seperti ini!

aku harap2 sgt student2 yg tengah LI skang baca entry hencek hazrey ni!

P.s : eh eh! Td dah tgk pasal Pakcik karim! SooOo Touching!! CUma suara latar je agak tenggelam!! TQ

ninoZ said...

buat kerja takdak nyalarasa
tak bijak mencedok pengalaman
tak paham nilai masa
bukan pembelajar tegar...

wut can u expect then?
:)

sreSHAziela said...

hahhaa.. mmg btl sgt2.. masa mula2 masuk muka mesti nerd..

suruh wat keje ni tak tau.. tak belajar bab tu kata nye..

tp dr pagi sampai ptg bz.. bz ym boyfriend n kwn2 myspace.. arghhhh tension aku..

kang time nak buat report br lah hegeh2 nak mintak kite tlg.. lempang nak??

ahmad yuthri said...

tapi bro, aku masuk opis jer ngadap blog ko dulu, sebelum kuar lunch check email dulu, lps lunch download u-tiub dulu, sebelum balik clear cache dulu (takut budak2 aku tau aku surfing resipi putu piring..)

tapi aku buat lepas aku pastikan kerja aku hari ni bereh!

Yup! aku dh kerja lepas setahun buat L.I...

F A R Y N said...

pengalaman kena buli masa praktikal dulu amat berguna untuk bekerja sekarang ni....
walaupun 3 bulan,apa yg dipelajari amat berharga..

Rin said...

kesian shirin aziha tu, media school dia takda industrial training for her diploma course. kena tunggu degree baru ada. so shes been busy working with sepang circuit and other event companies to perform what she learnt in school.

she wants to thank you dari hujung rambut sampai hujung kaki for all the lesson learnt.

mizzyN said...

nasib baik masa tu aku tak reti berfb atau frenster.

Superzac said...

aku selalu marah trainees. trainees pun tak suka aku..which is okay i like it that way..suruh transfer tape takmo.."oh I nak jadi host, i tak buat kerja ni"...tapi takde pun aku tengok dia buat program yang va va voom sekarang..

Hazrey said...

Tedi: Pejabat Pos Besar? Patutlah surat aku banyak tak dapat. Dan patutlah komputar aku tak kunjung tiba.

p/s: A'ah ada problem teknikal sikit semalam.

ninoz: expect the unexpected.

sreshaziela: hahahah, standard answer.

yuthri: aku nak tepon pak shapie.

Faryn: buli? Apa tu?

Hazrey said...

Rin: Kesian?

mizzyN: ko sibuk masuk blog. Sama waktu laa tu.

Superzac: Kah kah kah kah kah. I speakie ingris pehlis.

ouT oF My MinD said...

skrng kt opis aku ada 2 budak LI. aku bg handle satu progrm. aku memantau. boleh dia ckp...tak berani la, malu la, x reti nak ckp camna la...itu lah, ini lah.

aku bantai je, kat U, korang blajar apa? takkan le xde blajar communication skill lngsung. public speaking ke? padahl budak2 mass comm nie. tp hampeh. aku bukan budak mass comm pun lg terer dr korang..saja nak api-api kan.

pastu, ada ke, dia dh cr topik, aku agree, dia boleh arahkan aku utk call orng tuh...hampeh. aku suruh jugak dorang call, dn aku dgr camna dia berckp. bila dh call, dia bleh bahasakan tetamu tu 'abang', sabar je lah...bengong tul. tak tau etika ke?

dah la, 'adik-adik' budak2 LI aku nie. dgr sora jantan, lagi la mengedik....ieeeee

Hazrey said...

out of my mind: kau nak sumpit tak?

oyen said...

erm.
esok last day my industrial training.

2 bulan jer. Memang tak dapat banyak sangat. Tapi kena pandai2 la amik2 sendiri ilmu yang ada. Pekerja tempat praktikal sy tak mengamalkan sikap 'suap2'. Everything kena explore sendiri atau kalau tak paham, kena tanya la.
Plus,di ofis tu diorang banyak block website. Yahoo! Google, smer tak leyh bukak. Guna outlook saja.

Hurm, sekarang kebanyakan Uni dah laksanakan latihan industri 6 bulan. Tp rasa macam lama gila plak 6 bulan. ahahahhahaha...

oyen

mizzyN said...

zaman tu mana ada blog ni. ngadap pc sebab nak tulis surat penerbit aje.

Ariana Naziha Aris said...

no attitude masa buat kerja,
tapi nak elaun.

macam mana tu?

tinylittlepinky said...

yang penting tempat praktikal tu sdiakn modul mcm mana.saya dlu teruk praktikal..mcm dh keje..penat giler..saya tak prnh memberontak kerja yg kasi..even kerja yang saya buat semuanya kerja staff tu..staff tu ske la tade keje..die berpegang,ape guna ade trainee kalo bkn utk disuruh2..ape yg saya pegang,org yang banyak disuruh2,die org yang berguna..dia yang pandai..that it

Natasha said...

shirin aziha? mcm kenal... dak penang ke? hehe... tak semua student mcm tu... saya dulu training kat tmpt sibuk.... dr taktahu publishing world, sampai la pandai bab2 tu... thanks to senior designer... tp YM tu mesti online gak... hahaaha....

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.