Monday, March 9, 2009

YOUR NEW HOME?





Lets leave AF aside shall we.

Tengoklah.

Rumah siapakah ini?

Ada tak penghuni di rumah ini?

Ada tak bekalan air, elektrik? Macam mana anak anak kecil mengulangkaji pelajaran jika tiada elektrik?

Rumah ini terletak di Kampung Kedah, Ayer Hitam Johor dan lapan anak kecil mendiami rumah usang ini. Wanita yang menjaga mereka, seorang ibu tunggal. Rumah mereka - sanggupkah kita memanggilnya rumah, dengan papan usang menanti hari untuk menyentuh bumi dan bumbung yang tak mampu menahan hujan yang menimpa?

Sambil kita menonton televisyen menyaksikan diari tari menari, nyanyi menyanyi, lompat melompat, dapat handphone baru yang ditaja, jangan lupa gunakan sedikit wang anda untuk menderma kepada Tabung Bersamamu. Well you can be pessimistic as much as you want, but to those yang masih ada hati dan perasaan, dermalah sikit ya. That little RM2 of yours means a lot to this family and other families that are in need.

Esok, aku akan tampilkan lagi maklumat mengenai famili ini. Insya'allah.

Derma boleh disalurkan melalui sms atau akaun maybank terus ke tabung bersamamu. Sorry aku tak ingat detailsnya, esok aku paparkan di sini.

Dan sebelum ada yang gatal tangan nak bersifat negatif bila part nak membantu orang susah, jangan susah susah, tak payah cakap apa apa kalau taknak membantu. Jangan asyik bercakap, menulis tetapi habuk pun takder. :)

Mudah-mudahan Allah SWT akan membalas sumbangan anda untuk orang susah ini.

p/s: kalau ada kumpulan yang ingin bersama-sama menyumbang terus kepada keluarga ini, maklumat akan dipaparkan di sini esok. Insya'allah. Penggambaran Bersamamu di rumah ini akan bermula Jumaat ini.


7 comments:

Obefiend said...

haruskan aku sarkastik

atau haruskan aku pakai topeng manusia untuk 5 miniz hazrey

ok ok

aku pakai topeng manusia.. JUST THIS ONCE

aku bukan nak kata apa. tapi kenapa super miskin melayu mesti anak macam team rugby. aku mushkil. tapi melayu kaya raya anak paling ramai 3 orang. aneh.. aneh. but that is beside the fact

aku ada dengar. sometimes orang yang miskin ni masih ada "pride". tak nak bantuan. aku tatau pasal ke yang ni la

but from what i know.. kadang kala mintak bantuan prosesnya bertahun. al maklumlah.. yang tukang kerjanya sebok MLM Dan layan MMS kongkeng semasa di pejabat

haih

haha...

shian.

jgn risau. takdenye aku sms AF. baik aku phone sex dengan bini. lagi syiok!

Hazrey said...

betul aku setuju.

aku dah buat analisis:

1. Sebab takder hiburan lain apabila dunia gelap, memandangkan tiada TV di rumah, malahan tiada elektrik.

soalan kedua kau, about pride:

Yes bro, it does happened. Pernah sekali tu, aku dimarahi oleh menantu lelaki yang mempersoalkan kenapa aku datang ke rumahnya, padahal bininya yang jemput, tengok mak dia dan 3 orang kakaknya yang cacat. Sebelum ni mereka tinggal di rumah usang di Muar, dan menumpang di rumah estet. Memandangkan priority aku buat liputan jenayah, kekadang darah aku naik 100 darjah celcius bila jumpa orang macam ni.

Dan ini jawapan aku kepada mereka: "kalau kita malu sebab kita susah, dan terasa terhina sebab ada orang nak tolong, then saya simpatilah pada anak-anak pakcik/abang/akak etc. Kita datang sebab melihat masa depan anak anak yang terbuka luas, untuk mereka berjaya."

dan aku setuju, jangan terperanjat ada ketua sebuah parti politik di batu pahat, cepat cepat menyuruh responden untuk menolak selepas mengetahui akan dibantu Bersamamu. And guess what, dah 5 tahun mereka mintak bantuan, tak dapat dapat.

Dan lazimnya apabila kami turun, ia akan mempercepatkan proses yang kau sebutkan tu.

Zakiah Ponrahono said...

SAYA ANAK KE 8 DARIPADA 13 orang adik beradik.

ayah saya dulunya cumalah pekerja ladang kelapa sawit. Petik kelapa sawit.

Mak saya menoreh getah.

Tapi kami tak pernahlah masuk rancangan bersamamu.

P.S: SAYA BERASA HATI KALAU ORANG KATA, ORANG MELAYU YANG TIDAK BERKEMAMPUAN ATAU LEBIH SENANG SUSAH DAN MISKIN, KENAPA RAMAI ANAK MACAM TEAM RUGBY.

P.P.S: OBEFIEND DENGAN HAZREY DUA-DUA "jahat". Mana boleh cakap sebab diorang takder hiburan lain. Rezeki diorang murah, sebab diorang hidup dalam kasih sayang dan ambil berat. Anak ramai bukan satu masalah.

ZAKIAH: AKU EMOSI SIKITLAH KALI NI.

"hahahaha"

Hazrey said...

Zakiah: ko zaman bila. Masa tu bersamamu pun takder lagi. But I believed, hasil didikan dan pengurusan kewangan yang baik oleh ayah dan ibu zakiah, maka hari ini, zakiah adalah seorang yang berjaya.

13? Mak datuk. Hahah. Wait until I tell you how many siblings I have. Honestly, ia bergantung kepada cara kita dibesarkan. But Zakiah, di kampung, banyak resources. Lebih baik miskin di kampung dari miskin di bandaraya, seperti Obefiend yang sentiasa makan maggi hampir setiap hari.


Di kampung, boleh tanam pelbagai sumber makanan. tul tak? Btul btul btul.

Tapi saya teringat akan satu nasihat, pada ketika kita kurang kemampuan, memang rezeki Allah yang berikan, anugerahkan jika ada usaha tetapi, tidakkah kita menganiaya anak anak kecil itu nanti, kalau kita tahu kemampuan kita untuk menyara mereka?

Tak perlu terasa hati Zakiah sebab saya pasti ayah dan mak Zakiah tahu kemampuan untuk membesarkan 13 orang anak dan sudahpun terbukti.

CAHAYA said...

kenapa utk post ni tulisan kamu sangat kecik? terpaksa aku pakai kanta pembesar plak!

setuju ngan obefiend. kalau orang susah, anak mesti nak ramai. Memang la rezeki, tapi bak kata pepatah, ukur baju di badan sendiri. Tak kasihan kah melihat nasib anak2 yang terpaksa susah bersama2 nanti.

Fikirlah!

p/s: Utk Permohonan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat, sila dail 15999. Ops! Iklan plak. Ini serius.

Anonymous said...

How many siblings do you have Hazrey? You must be from the noble family.
regards, paper clip

Obefiend said...

hazrey
cerita batu pahat kamu. buat aku menggelegak juga

so siapa bunuh bangsa sendiri ni? orang asing? PATI?

atau bangsa satu warna satu agama?

mendidih

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.