Saturday, January 31, 2009

SAYA KENA TIPU - BOLEH TAK SAYA TIPU AWAK PULAK? (Part Two)

This the part two of the on-going saga of MLM. Read the part one here.

Cuepacs yesterday released a statement to Bernama disclosing that more than 50,000 government employees are believed to be actively involved in promoting dubious "get-rich-quick" scheme.

Read Malay Version Here.

Read English Version Here.

Aku check balik pekeliling yang disebutkan dan ia bertarikh 13 Januari 2009. Baru jek lagi. So what ever happen to those sebelum ni? Dan kenapa sekarang baru nak sibuk cerita? Ohh better late than never. Thank you.

Ini pekeliling yang disebutkan.

Aku terpikir kejap. Kita berurusan dengan jabatan kerajaan, dan tidakkah ia membuka satu opportunity kepada agen agen "get-rich-quick-and-lose-your-money-quickly-to-us-and-get-things-done-by-investing-your-hard-earned-money-to-us-otherwise-take-a-hike-and-que" terhadap public? Yelah, kita nak cepat berurusan (memandangkan kerajaan kan memang sentiasa nak buat everything in within 5 minutes tapi sebenarnya, ambik borang pun dah setengah jam), dan tentunya membuka peluang kepada opportunist?

Enough with that, this part two of the MLM saga is getting more interesting. Read some of the experiences and witticism by these bloggers.

Bystander Eye.

Freedom of Association.

Jangan Stress. Jangan me-MLM-kan diri anda. Tak masuk takper, dengar jek dulu. Hahahahah.

7 comments:

Zakiah Ponrahono said...

Tak cukuplah bang. Tahun lepas Pak Lah tak bagi bonus.

Masuk MLM lah baru kaya.

Cis! Betullah.

Orang nak kaya mana pilih tempat atau kerja apa kan?

Wartawan macam hang pun boleh nak kaya Hazrey.

Tak masuk takpe. Dengar dulu.

Siut betul.

Hazrey said...

Zakiah: I feel sorry for those yang menjadi downline kepada kaki dan tangan kerajaan ni. While ada yang ketawa all the way to the bank, how about those govt servant yang masih berhutang dengan bank untuk menyertai MLM sebelum tarikh 16 Jan tu? Whatever happen to them? while they service their monthly loan, at the same time, dah tak boleh masuk MLM lagi.

So rasanya PSD sepatutnya dah pikir benda ni semua sebelum keluarkan pekeliling tu kan?

ninoZ said...

typical janji manis masa promo : dgn MLM anda tak perlu kerja keras utk kaya..
bleh???

paling tak suka anything to do with MLM nih...
sebab utama kene kuar jauh dari comfort zone, pastu kuar duit dgn uncalculated risk, pastu kene master skill paksa org.
as much as kita tak suka dipaksa camtu la gak kita tak patut buat kat org lain..unless its for the gud/better cause

company yg jual mesin jahit pun ade yg ala2 MLM..aftersales & support service masa baru2 nak pemes ok lah..pastu hampeh semacam..ramai yg dah dok komplen
kesian those yg beli dgn tujuan nak kembangkan homebiz secara serius..esp surirumah
nampak sgt intention dorang nak buat quick money

Sky0ne said...

yang pasti, bile ada MLM ni, rakan2 pun dgn sendirinye akan berkurangan..kenapa??

ye lah, biasenye kita contact kawan2 untuk tanya khabar, ajak pi lepak, minum ke ape ke...tanpa agenda lain, sekadar nak jumpe sembang2 bagai...

bile dah join MLM, tiap2 kali jumpe orang, benda yang pasti terpacul dari mulut is MLM...aku cukup pantang kalo membe aku datang jumpe aku semata2 nak promote jadik downline die...

usah harap la aku nak pi jumpe...aku smpai ckp kat diorang, aku nak tgk ko pakai kete mewah dulu, ko ada banglo 2-3 tingkat dulu, baru aku nak join...

tp, setakat yg aku tgk, dr zaman universiti smpai la dah keje ni, takde pun kawan2 aku yg join MLM ni jadik kaya raya...yang bertukar dari satu MLM ke satu MLM ke satu MLM ade le....huhuhuhu abis camne aku nak join kalo cenggitu??

Hazrey said...

Saya rasa penguatkuasaan terhadap MLM longgar, dan ia menyebabkan banyak peluang sang penipu untuk mengambil peluang terhadap mangsa yang full of greed, yang nak kaya cepat selepas cubaan main nombor ekor tak berjaya berjaya jugak berpuluh puluh tahun lamanya.

Maka, bergolok gadailah sang tamak ini. Yang banyak kena tipu ialah orang Melayu, kenapa? Sebab orang Melayu suka, amat amat suka tak payah kerja kuat kuat, tak payah bangun awal awal pagi tapi boleh kaya dan pergi enjoy kuat kuat.

Kerajaan perlu lebih serious terhadap MLM ini, terutama memberi kesedaran kepada orang ramai. Kesian pada anak isteri yang terpaksa menanggung kalau MLM tu gulung tikar.

Lagi satu,aku ada lihat listing syarikat yang sudah dibatalkan lesen MLM mereka, kenapa KPDNHEP tak siarkan dalam akhbar sebagai makluman kepada orang ramai? Mereka hanya siarkan dalam internet. Pakar pakar dan pak menteri di KPDNHEP sedar tak bahawasanya ada ramai lagi yang tidak memiliki internet connection di rumah mereka, dan ada pulak hanya bergantung kepada internet connection di office mereka?

Dan kalangan ini adalah mereka yang berpendapatan rendah. Yelah, kalau streamyx dahlah cekik darah, pastu connection macam gampang, baik tak payah, baik buat duit pasar.

Berbalik kepada MLM ni, kempen kesedaran yang dilakukan kerajaan masih lagi lemah. Itulah hakikatnya. Ehh mana NGO NGO yang sibuk pergi rumah mayat? Mana dia NGO yang sibuk tunjuk perasaan kat jalanan? Mana NGO yang sibuk siang malam cari kesalahan orang lain? Selain membelasah dan menuding jari, ada tak diaorang bantu melakukan kempen kepada orang ramai?

Update: Wanita pegawai Tekun sudah digantung kerja dan dipanggil polis untuk memberi keterangan. Thank you.

NaD said...

ada apa dgn MLM?
cukup skali jangan tetipu lagi..
ah..
tak sanggupakah?
ya,memang tak sanggup.

Anonymous said...

saye teringin SANGAT nak rakyat2 malaysia yang tidak berminat mengenai MLM ni MUNCUL di MEDIA untuk memberi keterangan mengenai Co. MLM yang pernah menipu and etc..

Bagi saya, apa2 yang dibuat tu kalau bagus teruskan lah kan..

Ada orang seronok BEKERJA smpai 10 ke 20 baru nk merasa SENANG dalam hidup.. "Tp ada jgak yg kerja SAMPAI 10 ke 20 Tahun tapi saving xde?? Kerja ape mcm tu??"

Apa kata, saya suggest kepada sesiapa yg berminat utk mengetengahkan isu MLM ni, send laa letter pada Pak MENTERI di KERAJAAN nun..

Kita ni asyik KAYA dengan KRITIKAN yang x di dgr oleh PIHAK yang BERKENAAN..

-Lagimalasmaulayan-

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.