Friday, December 26, 2008

UPDATE: TENGKU KHALIDAH TENGKU BIDIN DARI KOSMO MINTA MAAF.





Well, what do you know. Tengku Khalidah Tengku Bidin commented pada salah satu entry and pleasantly as I have expected, dia menulis dengan panjang lebar and it is only right that aku upload di sini, sebab tak elok dan tak manis dan TAK BERETIKA kalau tak balance kan the entry.

Sebelum itu, retro sikit, in one of my entry, aku ada sebut seorang kawan namun tidak menyebut namanya. Aku merujuk kepada Tengku Khalidah Tengku Bidin, editor hiburan akhbar harian Kosmo.

Berikut adalah petikan entry itu:

".. Kami keluar dari bilik sidang media tu tanpa sebarang bantahan. Yelah, balairong diaorang punya kan. Keluarlah. That very moment, mempelai belum sampai di bilik sidang media itu. Ramai rakan wartawan yang simpati kat kami dan tercengang cengang tengok kami melangkah longlai keluar sambil menggarapkan satu sejarah dalam hidup kami sebagai wartawan. Antaranya ialah rakan wartawan yang kini dah jadi editor hiburan di sebuah akhbar terkemuka. Bangga aku kat dia. Anak pun dah dua. Tahniahlah. Aku sama sama merangkak pada 90-an dulu. Dah jadik boss dan tak sombong. Bangga aku kat dia.."

Full article here.

Aku dah lama kenal Tengku Khalidah Tengku Bidin ni. Walaupun aku membelasah dia dalam entry dan komen reply visitors aku, aku tahu keperibadian dia. It is easy to be a hypocrite but it is NOT easy to be Tengku Khalidah Tengku Bidin sebab dia tak hipokrit. Lagi dulu aku kenal dia semasa sama-sama bertugas, dia memang berani.

Cukup, lihat reply Tengku Khalidah Tengku Bidin terhadap persoalan yang aku timbulkan dalam semua entry dan komen aku di sini dan melalui akubimbo.blogspot.com

** NOTE: Acronym untuk Tengku Khalidah Tengku Bidin ialah Along manakala jawapan aku kepada komennya ialah HZ.

TENGKU KHALIDAH -kualong74@yahoo.com menjawab.

ALONG: YA ALLAH, rupanya nama aku pun terbabit sama dalam ini blog. Memang aku tak tahu pun, tadi ada kawan yang cakap, try le cari dan jumpa.Kat aku bimbo pun ada ya..... Sorrylah, aku walaupun aku bukan anak jantan, tapi aku tak suka baling batu sembunyi tangan. Lagipun aku juga bukan 'adik-adik', nak over emosional atau meraban tak tentu pasal bila kena jentik sikit. Silalah kutuk lagi.....hehe....

HZ: Salam Along. Haaa, ni dia awek cun yang puas aku kutuk, kritik dan belasah. Memanglah nama kau disebut. Kirim salam kat kawan kau tu yang beritahu kau. Kalau kau anak jantan, taklah kau among the hottie masa kita bujang bujang dulu kan. Hehe. Thank God, kau bukan adik-adik nak emotional in MY BLOG. Kalau tidak sure dah kena sekolah. Hahaha.. Don't worry nanti kalau kau buat lagi, aku kutuk lagi. Hahaha. And, kau pun dah jadi among the hottest topic (dulu pun kau hot tau tak? haha) here and akubimbo.blogspot.com. Cool kan, not everyday dapat macam ni kan. Hahah.

ALONG: Sorrylah bro, aku tak tahulah pulak apa yang aku tulis tu dah buat kau benggang sesangat. Memang aku langsung tak tahu ada media TV lain bersama ngan kau hari tu...memang tak tahu langsung. Maklumlah dah lama tak keluar assingment, memang dah tak berapa kenal wartawan lain, apatah lagi orang kat biro ni.

HZ: Yup, aku bengang and I am glad that akhirnya kau sampai kat blog kecik aku ni. Gilalah, pengarang hiburan Kosmo datang sini. Should have text me first, boleh aku sediakan kompang. hahaha.. It is ok my dear Tengku Khalidah Tengku Bidin, orang yang paling aku respect dalam dunia ni ialah orang yang buat salah dan mengaku kesilapan itu dan inilah contoh seorang kawan dan wartawan yang baik.

ALONG: Sorry morry ya...Lagipun aku tanya orang Astro pun, diaorang kata hanya TV3 saja yang dihalang, jadi itulah yang aku tulis. Tapi tak baiklah kalau hanya dengan satu para yang aku tulis tu, kau nak menidakkan tahap profesionalisme akukan? Mana aci?

HZ: Memang aku menidakkan tahap professional kau. Sebabnya? The same day that you wrote the story, I was damn pissed. Whoever your source is, ia tidak tepat dan walaupun satu para (paragrapah), ia menidakkan realiti and the actual event. Tapi on the same day the story was out, I did call you, many times. Yes, sebab nak beritahu the side of my story because aku tahu as I mentioned in my entry as above, aku tahu you will definitely hear the side of my story. But, you never answered. Takper, I thought you will return my call. No, just in case you wonder, nope, I was not calling you to yell at you or to even marah kat kau. For some reason knowing your credibility in the past, your latest write up REALLY dissappoints me. Really. In this case, the story is impartial, first sebab kau tak tanya aku although you had the opportunity to do so and secondly, there was no follow up. So you see, it is ACI. Definitely ACI.

ALONG: Apala....anyway, tak da hal punya. Semua orang ada hak nak komen, nak kritik, nak terjah ke what ever, asalkan di atas landasan kewajaran.Tak payahlah sampai mencarut bagai,tak elok, nanti cikgu besar marah. aku tak ada hal nak halang kau orang kritik apa yang aku tulis, sebagaimana kau orang tak ada hak nak halang aku daripada menulis atau nak cakap apa saja kan? Sebenarnya ini soal persepsi memasing. Dah kau orang yang jadi mangsa, tentulah kau ada hujah yang mewajarkan engkau merasa teraniaya. Sama juga ngan Astro, dah belanja RM5 juta, takkan sesenang nak bagi orang lain dapat fffootage majlis yang dikosmetikkan tu, ya tak? (walaupun tak mengaku, tapi aku tahu ini adalah realitinya, hehehe...sorry mr FF, sorry Mr Zainir).

HZ: I was not mencarut, I was relating specifically the issue and the mencarut, ermm it is not mencarut actually, it is kiasan kasar terhadap ayat yang diperkatakan. Itulah yang lebih tepat. And sis, this is my PERSONAL blog kan, aku punya sukalah kan.. tak suka please take a hike. Hahaha. Aci tak aku cakap macam tu? Aci kan. Haha. Again, aku tak ada masalah dengan persepsi yang kau zahirkan dalam tulisan kau tu, no problem at all except, once again, kenapa tak tulis both sides supaya ia tidak impartial, dan bagi story itu balance? I wont response to the cosmetic event walaupun sebenarnya aku setuju sebab aku pun tengok.. hahaha. And aku tidak dianiaya tetapi dinafikan hak serta tugas dan tanggungjawab; diusir keluar, banyak kali termasuk di dalam PC hall itu.

ALONG: Sebenarnya masa kau kena 'halau' tu aku memang rasa 'bengkak' sangat, kesian sesangat. sangat-sangat walau[un aku tahu kau tak minta dikasihani. sebab aku bayangkan kau pun macam aku juga, kerja. Aku sampai bukak beg, cari pass yang lagi satu nak bagi kau kau(sepatutnya untuk fotografer aku, tapi sebab fotografer Utusan JB dah ada, so aku simpan je satu lagi tu). And ada pompuan mana tak kat depan aku siap sound lagi 'takda maknanya nak bagi kat diaorang tu,". Barua...(ops, mak-mak orang tak baik cakap macam ni kan bro?,takpa anak aku tak baca blog kau). Tapi kau buat 'derk'' je dan menonong keluar dewan PC tu kan? Kan?Kan? Lepas tu memang aku aku tegur kau dan cakap something, yalah kawan lama.Bukan takat Rudy je ada citer, citer kaupun dalam poket aku gak...kahkahkah.

HZ: Yup, I know kau pun'bengkak' sebab kaulah yang offer aku tag MEDIA yang exclusive sangat tu. I do remember sebab before I walked to that same lady yang buat annnoucement kat PA system tu to clarify, you offered me that tag sebab masa diaorang announce tu, we were chatting. Tapi aku terpaksa menolak sebab muka aku dah dicop siap siap even sebelum PC itu lagi dan tak ker lawak kalau selepas announcement tu, aku pakai tag walaupun pada hakikatnya perempuan itu, dan ramai lagi yang menggantung tag Official pada hati itu serta anggota Rela dah tahu sangat aku dari TV3 dan tiba tiba duduk dalam PC tu? Dan tentunya ia akan turut melawakkan kau sekali. Silap haribulan kena heret keluar pulak aku nanti. Hahah, yang perempuan depan kau tu kenapa kau tak balingkan kasut untuk aku?
And yes, masa kau keluar dari dewan PC itu, kau ada pesan: 'Kesian kau kena halau, belasah je bro, belasah jek." And aku tahu kau bercakap sebagai kawan yang baik masa tu dan itulah maksud entry kat atas tu tadi. And nope, aku tak belasah diaorang pun, aku cuma menterjemahkan apa yang berlaku pada hari itu. That is reality, dan bergantung kepada diri masing masing untuk menterjemahkan ia pula kepada maksud belasah, hentam, lanyak, atau apa jua diaorang suka. Tengku Khalidah Tengku Bidin, takkan kau letakkan aku dalam poket kau? Tak elok ahh. Tak manis. Tempat lainlah.

ALONG: Tapi bro, memang aku tak kenal wartawan TV lain yang ada kat situ. Jadi, kalau aku tak kenal, rasanya org Astro pun lagi confusedkan, maka diaorang pun bagi salah info? So, dengan rendah hati, aku nak mintak maaf kalau kau rasa tak best ke, apa ke. Ni aku personally tau, takda kaitan ngan tempat aku keja ke apa, aku sebagai kawan kau yang dah lebih 10 tahun tak jumpa.

HZ: Tengku Khalidah Tengku Bidin, jika orang Astro tak kenal, itu masalah diaorang walaupun pada hakikatnya, tidakkah wartawan lain yang tak dapat masuk tu pasti memperkenalkan diri diaorang siapa kan ketika meminta tag MEDIA? Kan?
Dan sebagai seorang kawan yang baik seperti kau, aku rasa your apology is well accepted. Dan setinggi tinggi terima kasih di atas sikap kau yang paling best ni. Aku tahu kau seorang yang tak emotional. Aku kan kenal kau. And I love you for that. (Ohh, in a good way ya, kena cakap, nanti orang baca salah faham pulak, hubungan kita ni. Hubungan? Hahah.. lain macam jek bunyi).
It is not me yang tak rasa best, apa ke (as you said), tetapi aku simpati pada pembaca story itu yang terang terang diperdaya. Tetapi, somehow rather, aku tahu kau akan baca blog ini dan berpegang kepada keyakinan bahawa kau ni bukan seorang hipokrit selama aku kenal kau dan baik orangnya seperti masa kita muda muda dulu hinggalah hari ini (walaupun kau tak cam aku di parking masjid.. hahaha kesian aku), well, I hope the same won't be repeated lagi sebab aku taknak a good friend like you are being manipulated by people around you. Please be careful Along and not let anyone manipulate your intelligence and kebaikan kau. Integriti yang kau sentiasa ada tu kena kekalkan sebab you are one of those yang aku kenal, tidak akan mempertaruhkan kredibiliti semata mata untuk 'menyedapkan' mata dan hati orang lain hingga menafikan kebenaran.

ALONG: Pasal laporan Kosmo! yang 'macam anak raja' tu, budak JB,yati yang buat. Itupun bukan berdasarkan pada acara pernikahan, tetapi dua atau tiga hari sebelum nikah. Memang masa tu diaorang kena. Kisahnya diaorang pergi umah ekin dan kena halau. Tapi bukan oleh family dia, tapi pengawal keselamatan. Sama juga kat stadium, orang lain gak halau. Jadi kalau nak kata kena halau kat majlis kawin memang tak betullahkan? Sebab diaorang kena halau kat umah, kat stadium. Aku just nak jelaskan kebenaran, supaya orang tak confused dan still anggap yang laporan antara news desk and ent cam langit ngan bumi jadinya. Tak sebenarnya, sebab itu adalah di dua kejadian, tempat, situasi dan waktu berbeza sama sekali. Ada faham?

Ermm.. True enough. Tetapi apa yang aku bangkitkan ialah di majlis pernikahan. And there was no mentioning of Majlis Persandingan. Yup, aku tahu pasal report tu yang Yati kena halau dari stadium sehari sebelum majlis pernikahan, and aku terang terang mention that the place was Masjid Sultan Abu Bakar dan tiada mention langsung about Stadium Tertutup MBJB.

ALONG: Bro, kau ada tel aku ya? Sorryyy, morry le, HP aku masalah betul lepas balik JB ari tu. Nak beli barupun bonus belum masuk lagi. Biasalah, Utusan Melayu kebanggaan aku tu tak untung banyak ini tahun, kena boikot lagi, jadi bonus pun lambat sket ler. Nasib baik ada. Janganlah gelak, aku tahu MPB sure bonus berbulan bintang bagainya.

HZ: Ya, aku ada call kau hari yang sama report kau yang turut menyelitkan satu paragraph tentang kekecohan yang sebenarnya TV3 sahaja kena keluar. Tak apa, nanti ada rezeki beli handphone baru sebab kalau ada kes macam ini lagi, tak dapat aku call kau lagi. Haha. No, seriously, aku call kau tiga empat kali on that 22nd December sebab subuh tu aku baca tulisan kau through kosmo online dan at the same time I was instructed to call you to check with you. Dan yes, aku call kau pada hari itu sebagai kawan like I mentioned.

ALONG: Nanti aku phone kau, bila dah ada kat opis ya, jangan marah, nanti muka jadi murtabak, kalau yang sedap takapa, kalau tak sedap? Haru...

HZ: Look forward to that very important call, Along. Dah fyi, aku ni memang muka macam murtabak, takyah marah pun dah macam tu. Haha. But I'm cool as you know me. I will be an honour to receive your call. Hope kau ada nombor aku because aku tak boleh nak post kat sini, tak pasal pasal pulak karang ada orang nak ajak aku masuk MLM. Hahaha.

ALONG: Anyway bro, jangan ingat kau je ada adidas baru, akupun ada adidas gak,walaupun dah rabak, colour biru lagi.tapi hampeh tak dapat pakai kat majlis tu nanti Raja Azura sound' wartawan tak tahu etika berpakaian'kat majlis nikah Mawi. Sapa yang malu? Aku jugakkkkk......hehehe....Salam.....

HZ: Adidas aku ni Along lain daripada semua orang yang ada Adidas. Sebab kasut itu aku pakai masa berdiri di atas rumput Masjid Sultan Abu Bakar ketika majlis pernikahan seorang artis terkenal. Kiranya kasut aku ni special macam kasut yang dibaling kat Bush itu harilah. Except that, cameraman tak zoom kat kasut aku sebab tak relevan.. hahaha.. Ehh warna biru? Macam lawa jek. Takper nanti kita post gambar kasut kita kat sini ya, my dearest friend. Alah, kau pakai apa pun lawa.. Salam to you too.

*
*
*
*
Truly, I have expected what Tengku Khalidah Tengku Bidin would write in her comment, sebab aku kenal dia. Good that she clarifies herself here although I have expected her call earlier and her reading to my posting much earlier because she may clarify to her reader what had actually happened berdasarkan sumber dari dua pihak dan bukan Astro semata-mata, supaya paragraph itu lebih adil.

That reminds me of something that I read sometime ago from Ethics and for Journalist and Their Audience written by Jerry Ceppos, vice president for news, Knight Rider; member of Ethics Center Advisory Board,
Santa Clara University, California.

"..Tell journalists when you think they're wrong. There is nothing worse than hearing that someone in the news or that someone you know criticized your newspaper-but not to you. That's effectively what happened as Jayson Blair's career was unraveling at the New York Times. We now learn that the subjects of some of his stories knew that he had made up facts but didn't say anything because they presumed that's how the media work. How in the world will those media improve if its customers don't react, or interact? We're all in this together....aren't we?"

"..How will all of the stakeholders view the way they're being portrayed? Does the story make an effort to look at issues and conflicts from the standpoint of each affected individual or group?"

*
*
*

That was what Jerry Ceppos had written. Jerry Ceppos was chief news executive of Knight Ridder for more than six years, from 1999 to 2005. Knight Ridder, which publishes 32 dailies, is the country’s second-largest newspaper publisher. A publicly held company, it is currently in the process of being sold in response to the demands of some large investors.

Before joining Knight Ridder, Ceppos spent 27 years at the Miami Herald and the San Jose Mercury News, where he was executive editor. Ceppos is past president of the Associated Press Managing Editors and served two terms as president of the California Society of Newspaper Editors.
Ceppos’ professional interests include journalism education and media ethics. He is a member of the board of the Student Press Law Center, which fights high school and college censorship. In 1997, the Society of Professional Journalists named Ceppos as one of three winners of its first national Ethics in Journalism Award.
Tengku Khalidah Tengku Bidin, thank you.

p/s: Kau buat pantun lagi? Nanti boleh post kat sini ya, sebagai menunjukkan kepada visitors blog aku, kita tak pernah bergaduh atau bermusuh as we are merely making our points. Hahah.. Also, sengaja aku buat heading tu ala ala Kosmo dan Harian Metro. Tak salah kan. Itu strategi marketing kan tanpa lari dari content kan.

29 comments:

Shirin the butt flasher said...

: )

Zakiah Ponrahono said...

bang...

nanti kirim salam kat Mawi. Cakap kat dia, dia handsome masa kahwin. Tapi baju kahwin dia dengan ekin tak cantik sangatlah.

Hahahahahaha

Eh Lagu Kian. Fauzi Marzuki. (Sebab seseorang saya jadi menyampah dengan lagu ni.)

Hahahahaha

P.S: Bang sejak bila saya jadi supllier murtabak ni bang. Saya tak buat part time bang.

klubbkidd said...

that was very gracious of along.

still i think a lot of correction has to be done.

nak wat camna bro... nak tegur kawan2 memang sakit. tapi kekadang kena gak wat.

aku pasni tatau la ada yang sentap ngan aku lak ke tak.

apapon, hope the thing is settled soon...

PS - i wanna take up your murtabak offer - but in kulai leh? huahuahua

Fad Ariffin said...

Bang, pening kejap baca entry nih. Nak kena faham betul2 citer yang betul realitinya. Berkerut2 dahi membaca.

Anyway, thanks for your suggestion. E71... hmmm.. will consider it!

Hazrey said...

Shirin: Thank you sebab mengikuti kisah benar ini.

Zakiah: Insya'allah tapi tak janji sebab saya tak kenal artis terkenal ini secara peribadi dan dia pun tak kenal saya secara peribadi. Saya cuma mengenali dia sebagai seorang artis, dan cuma dua kali jek dalam hidup saya, saya cover function yang dia ada. The masjid incident was the 2nd one.
Dan since you were the first person to comment on the murtabak issue, well, I am giving you the honour to buy all of us murtabak. :)

klubbkidd: She is. I have known her for years except kami dipisahkan hampir 10 tahun. That was, pertemuan pertama selepas tempoh itu but I still have faith that she may understand my point. Point noted, and she understood. Good enough.

I agree that lots of correction has to be done, but seperti Saniboey perkatakan dan dipersetujui oleh rakan-rakan seperti klubbkidd, rizal hashim, awangsulungmerah, life spins, perlu ada anjakan perubahan terhadap cara penulisan pada entertainment page kerana sekali lagi, IA MENCORAKKAN pembaca, lebih lebih lagi jika ia adalah sebuah akhbar mainstream. Dan aku yakin, editor hiburan Kosmo, Tengku Khalidah Tengku Bidin berjaya memahami apa yang Saniboey maksudkan dan apa yang aku zahirkan melalui blog kecil ini.

Tengku Khalidah Tengku Bidin aka Along seorang yang memiliki minda yang kuat dan tidak mudah melompat apabila dikritik atau ditegur, dan ini sekaligus dapat membantu beliau memahami apa yang disampaikan, biarpun adakalanya ia agak kasar.

To me, she has made her point through her write-up on 22nd December 2008 and I did so on that same day, and we both dipertemukan sekali lagi di blog ini dan akhirnya aku dapat jawapan di atas. Also, aku anggap perkara ini sudah dimuktamadkan antara aku dan Tengku Khalidah Tengku Bidin kerana dia memahami apa yang ingin disampaikan.

PS: Kulai? Ermm.. I don't think I will be covering the event. Mungkin orang lain kot. So, aku terpaksa berhutang murtabak dengan kau kali ni, klubbkidd. Nanti aku email jer laa gambo murtabak.. boleh kan? :)

Fad Ariffin: Don't worry, me too. Hahaha.. Yes, E71 is good phone, and menyenangkan kita. Tapi disadvantage nya ialah, kalau jari besar besar, payah nak nekan butangnya, yang extremely halus dan comel. Tapi I took the latter, comel, that goes with me.. hahah.. Buy one today. :)

Yatt said...

Bro, kirim salam kat Sepol, Rudy n Manan...

Zakiah Ponrahono said...

oh yeker...

Tidak mengapalah kalau begitu. Jodoh saya dengan mawi memang jauh.

Kalau tidak mesti saya yang ada di Kulai esok, bukan Ekin.

Hahahaha

Oklah. Kita settle murtabak. Abang bawa sekali Ally Iskandar ya.

Mawi tak dapat, Ally Iskandar kan ada.

Hahahaha

Zakiah Ponrahono said...

Encik Hazrey;

saya potong dan tampal (guna gam) apa yang saya balas untuk pantun Encik Hazrey kat sini;

hahahahaha


Encik Hazrey;

Kulai itu ada di Johor
Orang Jawa buat dodol
Samdol datang dari Johor
Tengok cermin macam tak betul

Hahahahaha

Eh, wartawan sepatutnya bijak berpantun tau. Kalau jual kat E-bay, saya kaya saya bagi ok. 70-30.

Hahahahaha

P.S: Rasa nak tergolek-golek ketawa ni.

Hazrey said...

Yatt: Itu yang seronoknya jadi wartawan ni sebenarnya. Our circle of friends tak banyak berbeza kan. It is either aku kenal kawan kau, atau kau kenal kawan aku.. (err.. sama kan? haha confuse laa aku ari ni).

Insya'allah aku akan sampaikan pada Sepol, Rudy Fazrunisyam dan Manan Samad.

Zakiah: Gila ehh?

Zakiah Ponrahono said...
This comment has been removed by the author.
sultanmuzaffar said...

hazrey,

spot on !

the gila part i mean ! :)

Hazrey said...

Wohhh.. i have sultanmuzaffar in da house!! Cool dude. This is really a great honour to me, to my little blog, to my not-so-sweet blog!

Haa, I see that you even listed yourself to my sugar babies and toy boys group. Heheh...

Btw, entah zakiah ni, tiba tiba jek removed her comment. I was joking with her. Takkan merajuk kot. Meh sini meh, daddy pujuk, sorry abang angkat pujuk meh.

I think things are getting cool now. lets maintain it that way, while we focus on our ultimate objective, revamp of entertainment journalism as what DonC cakap from the beginning of his blog.

I am honoured to have people like you DonC, awangsulungmerah, life spins, rizal hashim, klubbkidd and of course Tengku Khalidah Tengku Bidin that see things out of the box and in a wider and positive perspective. Well, that is a good start ain't it (err minus the carut carut lah..hahah personal blog kan..)

Anyway, I have been assigned to be at Felda Taib Andak this Sunday, and I am looking forward to be there to meet you, klubbkidd, Tengku Khalidah Tengku Bidin and other friends too, for old time sake and of course bonding session to those yang baru kenal, like you.

Hope to see you there dude.

Cheers!

p/s: bila nak diving lagi? :)

ayau said...

one word i have to all this chaos...only one word....STUPIDITY....thats all IDIOTs

Hazrey said...

Ayau sahabatku yang amat aku cintai, udahlah tu ya. We have made our point and now the ball is in their court. Let us see what is next ok. Stay cool bro. Love you (in a good way of course..haha).

Mana blog baru kau?

DonCorleone said...

Lepas ni kita boleh expect tulisan yang ini:

ZUBIR: Siapa Hazrey tu? Bilal masjid Sultan Abu Bakar kah? Kah kah kah.

Kau aku ucap tahniah ke ni?

Kalau tak, adakah nanti kau tidak akan belanja aku Lala?

Hazrey said...

Kah kah kah.. let's wait for Monday shall we, what will the newspaper write about me since I am going there to cover the persandingan. Kesian Mawi dan Ekin kan. Nak kahwin pun susah.

Kah kah kah kah.. kelakar gila beb statement kau DonC.

*ateeka amer* said...

itu sultan muzaffar tade update ke blog dia?
hhuhu.

Hazrey said...

ateeka, I think he is in Kulai, Felda Taib Andak to be precise.

wanieweng said...

uhhhhhhhhhh
sgt pjg, n i didnt read all of it.
sorry.
mainly because, its not my thing.
hehe

but anyways, maybe u should put chatbox in here.
buley kutuk2.
hahaha

Hazrey said...

wanieweng: let me apologise first before I continue. Im sorry. But, this is so Malay negative culture. Malas nak membaca because it is not our thing, so, it is not our concern NOT to ambik tahu, sebab buat apa nak ambik tahu, bukan aku kena mengena pun. Kita tak mahu mencari ilmu atau menambah ilmu sebab it is not our thing.

Everyday, we are growing up. Yes, we are growing up with an objective. To be a better person and orang yang lebih berilmu dan mendapat pendedahan yang lebih dari hari semalam. Kenapa? Sebab, apabila hari baru menjelma, apabila kita menerima ilmu ilmu itu, kita akan jadi seorang yang lebih matang dari semalam. And we say: Ohh macam ni rupanya. And pernah ker, kita fikir apabila kita menerima ilmu baru dan pengetahuan baru WALAUPUN it is not our thing, kita akan cakap pada diri kita: OHH MACAM NI RUPANYA. ERMM BARU AKU TAHU.Dan ia membezakan kita dari hari semalam.

Maka, bahawasanya, bila kita bercakap dengan orang atau we are in a conversation, kita tidaklah ternganga, tercengang dan meleleh air liur sebab kejahilan kita tentang sesuatu perkara. And it makes us a better person. Better person? Yes, better person sebab kita ni seorang yang berilmu dan berpengetahuan sebab kita ambik tahu biarpun IT IS NOT OUR THING.

Dan tanpa kita menyedari, sebenarnya kita sukakan cerita yang berbentuk hiburan, tanpa ilmiah, tidak membentuk minda dan sebagainya. Case study: blog akubimbo.blogspot.com. Memang blog itu banyak mencarut, tetapi saya sendiri melihat blog itu sebagai satu wacana yang amat amat baik kerana ia disisipkan dengan pelbagai maklumat termasuk dari pengunjungnya yang berilmu, sekaligus mencetuskan rantaian pengetahuan yang amat baik.

Saya sendiri masih belajar dan contoh blog itu dapat membina ilmu pengetahuan saya walaupun kekadang saya tak suka pemiliknya - DonC tu sebab saya lebih hensem dari dia. Haha.

Pendek kata walaupun panjang jawapan saya ni, wanieweng, kekadang pengetahuan dan ilmu datang pada kita secara percuma dan tanpa disangka sangka tetapi kita sering dan selalu tidak mengendahkannya.

Saya, contohnya, irihati terhadap kebolehan DonC menulis dan saya sendiri memujinya, tetapi irihati itu saya terjemahkan menjadi inspirasi kepada apa yang saya lakukan. Tidakkah begitu apabila kita mendapat ilmu?

Gunakan kesempatan internet tanpa sempadan ini untuk memperolehi ilmu yang kadangkala tiada di sekolah, universiti dan kolej mahupun di warung Pak Leman (sorry DonC, I just love this name.. haha), dan Insa'allah ia akan menjadi sesuatu yang berfaedah kepada hidup kita esok.

As I have said, saya belajar di University of Life and it has taught me lots of things, yang senang, sukar, mudah dan yang mencabar, dan pada masa yang sama saya belajar semua itu, bekal kepada hari esok.

And no, saya bukan pakar motivasi and not even close to that. Truly, kita perlu didik diri kita bagaimana pemikiran kita, melihat sesuatu isu atau perkara itu secara analytically dan melihat dari perspektif yang berkait dalam hidup kita.

Contoh isu di atas ini, apa kena mengena dengan orang lain? Well, to me, first, ohh macam ni cara mengurus krisis dan tidak melenting sebagaimana ditampilkan Tengku Khalidah Tengku Bidin, apatah lagi dia seorang pemimpin dalam teamnya. Manakala ia juga boleh dilihat sebagai cara penyelesaiannya secara professional dan matang. In fact we are both grown ups so, takyah panjang panjang. Points highlighted and points noted. Betul tak?

So, wanieweng, let us be a better person today to equip ourselves for tomorrow.

Let's do it!

Salam dari Felda Taib Andak, Kulai, Johor.

Hazrey said...

Ohh wanieweng, takyahlah chatbox kot. But good suggestion though. I love ideas.

Nanti ada chatbox, ada orang dok cerita pasal MLM, and I hate MLM. Very much.

Lagipun, tak eloklah kutuk, but kutuk secara ilmiah takper, most welcome. :) See, we can use this as a good platform kan, errr unless you want me to share about murtabak, pisang goreng, nasi ambang, patah hati, putus cinta, kekasih lari, rindu tak terubat dan kekasih lari. Errm.. that reminds me, most the karaoke song I sing are lagu patah hati.. hahahaha..

AeRiN cRyBaBy said...

bro aku baru baca blog imran ajmain...ada satu mamat spore nie...tah apa apa tah...komen tak pakai otak...aku akui memang malaysia punya checkpoint banyak kelemahan but still sporean berpusu pusu masuk sini buat apa jadah.so aku komen balik...camnie
# wan2treeon 28 Dec 2008 at 10:59 am
Your comment is awaiting moderation.
Malaysian and Malaysia music scene.Sorry Spore,you all need to buck up on that.Imran Ajmain is good example.every saturday night lots of singaporean at hard rock cafe kl.(wtf)setiap bulan ramadhan saya lihat ramai sporean yang beragama islam selamba jer makan kat warong kat geylang tu…sikitpun takde rasa takut kat allah …thats the best part kot saya rasa…hehehehe…kesimpulan nya…dimana mana dan sesiapa saja ada kelebihan dan kekurangannya.bersyukurlah dengan apa yang kita ada ye encik wan!(oh ya…spore dah ada orang melayu yang berjawatan tinggi ke blom?dulu susah melayu nak maju kat spore dan melayu spore tak perasan semua tu,harap harap sekarang dah ada lah ye…apa apa pun kita sebangsa…so jgn lah perasan diri awaktu bagus sgt nak kutuk negara org lain)
maaf kalau komen saya kasar,ini realiti kehidupan.
assalamualaikum.

F A R Y N said...

wah..ari ni muka abg gegula masuk melodi.
makin ditengok makin 'lolipop'...
i lap u abg gegula!!

Hazrey said...

Zakiah: Sorry Im not in that celebrity league yang boleh hampir dengan Mawi or Ekin dan kami dipisahkan oleh boduguard bodyguard yang sasa sasa dan menepis aku walaupun aku sekadar berdiri tegak dan tak buat apa apa selain melihat cameraman aku shotting tetapi mungkin sebab depa nak tunjuk depa buat kerja, keh keh keh, depa tolak aku dan cakap, tepi tepi tepi, kereta belakang nak jalan, padahal kereta di depan yang dinaiki Mawi dan Ekin tak bergerak seinci pun. Pelik kan bodyguard bodyguard ni. Kekadang diaorang ni over sangat. Kah kah kah.

Ohh, aku berdiri DI BELAKANG KERETA yang dinaiki Mawi.. keh keh keh.. mungkin allergic tengok aku kot. Kah kah kah kah. Aku tak berdosa pun.. apa salahku..

So, tak dapatlah aku sampaikan salam Zack pada Mawi. Keh keh keh keh.

Sorry Zakiah.

AeRiN cRyBaBy: Dah, aku dah tengok dah dan aku dah tinggalkan sedikit kata kata hikmah untuk menjawab.. hehe aku suka menulis lah rupanya. Well, Aerin, itulah Singapura, mereka suka melihat kekurangan yang ada pada kita walaupun mereka sering masuk Malaysia, dan fakta itu sendiri buat aku pelik kan. So, biarlah dia nak cakap apa pun, sebab walau macam mana pun dia nak cakap, dia tetap akan masuk Malaysia cari makan, pergi Giant, holiday dan tengok sedara mara dia. Betul tak? So, let him be lah. Dia minoriti jek tu.

Imran aku rasa seorang budak yang baik. Aku tak kenal dia secara peribadi tetapi mungkin DonC kenal dia sebab aku BUKAN WARTAWAN HIBURAN. Kah kah kah. Tapi aku yakin dia seorang budak yang baik yang datang ke Malaysia mencari landasan untuk memperkembangkan bakat dia. Hopefully dia akan balance kan situation itu lanjutan dari komen Wan tu. Really, that fella is just a minority lah bro, tengok cara dia komen dah tahu dah. Dia memberontak sebenarnya pada pemerintah di Singapura dan dia expect kita akan melayan dia seperti raja apabila dia masuk Malaysia. Well, let him lah. Menyalak bukit.

FARYN: When? Mana ada, that was not me. That was someone else yang menyamar aku lah. Dia gunakan muka aku dan karektor aku bagi mengaburi orang ramai. Hahaha.. Tapi aku kecewa sebab tak nampak kasut Adidas yang Ally Iskandar bagi. Rugi ahh..

Janganlah tulis lolipop kat sini, seganlah, nanti orang akan sangka bukan bukan (p/s: woii bini aku baca blog ni woii.. keh keh keh keh.)

Shirin the butt flasher said...

alhamdulillah syukur majlis dah selesai. tahniah and thank you to you bro for the enlightenment all this while. i really hope students like me can benefit this and relate to our studies, for better understanding (especially crisis management in PR paper). i really hope more media students akan pay attention to the current issues, get both side of the coins and be less judgemental. terima kasih coz izinkan all the posts to be jot down for my personal reference. inshallah.

mau jeruk tak?

Hazrey said...

Eh, siapa kata it is free. Bayar royalty laa weii. Time is money, although I am from free to air television but you still have to pay, because my writing ni exclusive. Please ahh, otherwise pergi cari kat blog lain.

No prob shirin, will write something about PR soon. Aku suka PR. Suka sangat. Termimpi mimpi suka kat PR.

F A R Y N said...

ok..tu mungkin angkara prof klon...
jahat betul beliau pi klonkan muka ko yer abg gegula.

hye akak gegula! (bini incik hazrey).
ada adik lelaki yg masih single tak?
hahahahahaha

Hazrey said...

Dia anak bongsu lah, ishh, tapi takperlah saya boleh konon konon jadik adik dia. Amacam boleh tak? Hahaha

F A R Y N said...

tak bley,hahaha.sbb ko suka lolipop.wakakaka

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.