Tuesday, December 30, 2008

PANDAI vs BODOH vs BERMUKA MUKA vs HERO HINDUSTAN. Saper menang?

ONCE UPON A TIME OR MANY TIMES?

F
eel
like writing this.




Mem-blogging ni best. First, bila diaorang baca, they'll be very very the terperanjat ada cerita yang menzahirkan kisah sebenar dari apa yang dipaparkan. The actual event. Kebetulan, blog aku ni cuma cerita apa yang berlaku dan kronologi yang berlaku. Most of it ehh.. all of it adalah sebenar benarnya. Tetapi biasalah being a Melayu, they are not comfortable sebab diaorang fikir diaorang lebih baik. Ekekekeke.. yeah, wait until kena batang hidung sendiri. Tapi I doubt it, sebab ada di kalangan mereka ni, pengalaman ala kadar jek, dan background gempak yang ditulis di blog mereka tu sekadar gah jek, tetapi sebenarnya bagai tong kosong. Hah. And ramai pulak tu and they formed a big group. Hanya ada segelintir yang betul betul kualiti. Tapi biasanya blog blog seumpama ini yang mencetus serta melahirkan satu bentuk pemikiran atau conclusion, persoalan berilmiah kepada pembacanya akan dihentam secukup cukupnya.

Dan kenapa yek, orang Melayu ni susah kena tegur? Atau memang dah jadi sikap kita untuk jadik macam tu? Dan ada juga yang tak boleh dikritik. Kritik bagaikan kiamat buat mereka ni.

Ini gambarajah tubuh badan kita. Kita dianugerahkan semua yang di atas ini. Tetapi bahagian mana yang tidak ditunjukkan? cuba FIKIR.

Pelbagai reaksi dan respons diterima pada sesuatu penulisan tetapi ada sebenarnya tidak faham, atau lebih afdal kalau diterjemahkan sebagai BANGANG tetapi cuba buat buat faham supaya tidak terpinggir dari arus perdana atau the discussion community, dan ada jugak yang langsung tak tahu hujung pangkal, tapi nak join the discussion dan mula melalut. You know who you are.

Aku tak perlukan kelab penyokong atau kelab sorak kat blog aku ni dan aku tak perlu 100,000 visitors sebab I can press my F5 button the whole week to arrive at that figure. Ohh, ada yang tak tahu, F5 button is the shortcut to reload your webpage. Kalaupun I can achieve that figure, kaya ker aku? Nope. Miskin ke aku kalau tak ramai masuk blog? Nope jugak.

Dan ada yang annoying type. Tetapi this annoying type, memeriahkan lagi blog kecik aku ni, walaupun aku tak pernah pun pelawa atau jemput diaorang pun suruh datang, baca, pastu diaorang yang kena darah tinggi. Ada juga yang cuma berani bercakap di blog orang lain, dan boleh diibaratkan seperti anjing. Sebabnya, kita kan guna pepatah anjing menyalak bukit. So, tak kasar pun kalau kita guna perkataan anjing untuk kategori ini. Mereka ini menyalak siang, malam, subuh, senja tanpa mengira waktu. Tolong bagi tulang kat anjing anjing ni supaya mereka berhenti menyalak ke arah bukit yang tak gerak gerak, runtuh.

Annoying type ni biasanya akan singgah di mana mana sahaja yang mereka rasa perlu dan post their comment, just to make themselves apparent to the masses. Tetapi biasanya mereka ni seperti hero hindustan. Semua orang dia nak belasah tetapi dia lupa untuk menggunakan cermin di rumah mereka sebelum berbuat demikian. Why hero hindustan? Well, hero hindustan kan kalau gaduh atau belasah orang, satu penumbuk kat atas keretapi, satu lagi dah sampai kebun, satu lagi penumbuk dah sampai kat tengah bandar. Kuat penumbuk dia.


Aku ingatkan nak post another Bollywood video where the hero telan peluru, tapi aku rasa video ni lagi best. DC Comics / Marvel Comics people sure tergolek golek. Ehh wait, where is Batman? But man, inilah Bollywood, anything can happen. Wahahahahaha.. Serious ni. Pi tengok pi. Kah kah kah kah.

Dah, time to be serious balik, samalah dengan group ini, mereka berada di mana mana dan jarang mereka meninggalkan nama. Mereka berasa amat selamat sebab dapat menggunakan kaedah Anonymous yang disediakan Blogger sebagai signature mereka apabila mereka membelasah penulis blog. Of course, ini kan sikap tulen dan jatidiri orang Melayu. Biasanya di kalangan kekawan golongan ini, mereka lantang bersuara, amat amat lantang tetapi hanya di kantin atau kafe atau restoran mamak sahaja, sehingga kekadang boleh terbalik meja kat mamak tu dek 'ketegasan' bercakapnya. Bercakap sahaja. That's it. Period.



Ada pulak tu, yang pandai bercakap sahaja tetapi bila berdepan dengan situasi sebenar, duduk jejauh dan pengecut. Well, this type memang ramai sangat, dan selalunya ada di keliling kita, dan mereka nampak dan selalu pastikan wajah mereka nampak 'seperti' seorang yang sedang berfikir padahal sebenarnya mereka tak tahu nak buat apa namun riak muka mereka berjaya di control dengan baiknya. Unsur dramatik kan kena ada.

Yang pandai bercakap ini pulak amat klasik. Dalam situasi sebenar, mereka adalah orang yang pandai meracun dan mengapi-apikan sesuatu situasi tetapi ketika berdepan dengan situasi merekalah orang yang paling cepat bertindak, ya bertindak melarikan diri dan duduk diam diam jejauh. Bila dah habis, tiba tiba mereka muncul dan apabila rakan mereka mula bersuara selepas itu, jenis ini akan mula mengkritik dan being judgemental. Diaorang ni memang klasik. Ramai.



Ada yang sekadar menjadi ahli kelab penyokong atau kelab sorak dan mereka suka bersorak. Hobi. Dan berkata alah, kau jerlah yang cakap, nanti aku support. Apabila tiba masanya, mereka tiba tiba terlupa apa yang disupportkan padahal ia adalah bagi cerita benar dan mereka diperlukan untuk mengesahkan sesuatu kejadian.

Aku gelak, bila ada yang suggested that cara aku menulis dibayangi akubimbo.blogspot.com. Idaklah teman nak buat macam tu. Perlu ker? Tak perlu kot. Aku tak ada tulis pun pasal entertainment sebab ia bukan perkara serius pada aku dan ia bukan my cup of tea. Lets leave that to the expert and experienced macam penulis akubimbo.blogspot.com tu. Aku pun tak kenal siapa dia. Siapa dia tu? Masih wartawan hiburan lagi ker? Kah kah kah. Cynical.

Ada pulak menggambarkan blog ini sebagai medan bagi menyerang peribadi seseorang (??). Wait, kalau diberi contoh, sejak aku bukak blog ni bulan November lalu, hanya seorang sahaja yang aku bantai, if that is what you call it. Aku muak dengan penulisan yang impartial pada isu yang diketengahkan dan hanya bersandarkan satu sumber sahaja. Aku tak kata aku ni pandai, tetapi bukan ker, apabila kita menulis, ada orang membaca? Maka, tidakkah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan pembaca kita mendapat cerita yang seimbang?

On another note, from Dec 20 till 28, that was the longest week of my life, and now it is over. Alhamdulillah.

I will not write anything about anyone at anytime yang terlibat dalam dunia hiburan di blog ini because aku tak pandai. Hep me ok on dis. Me, dun want to write write about sing sing, acting acting haa here.

Let's talk about tiger conservation, shall we? On how it may help us conserves the nature.

Kalau terkena, ia secara kebetulan sebab entry ini tak ada pun kena mengena dengan sesiapa YANG TAK TERASA, tetapi kalau terasa, eloklah.

LASTLY, DON'T MAKE MY BLOOD GO UPSTAIR.

18 comments:

Madam Curi said...

Or run over the mutton that crossed the road!

Hazrey said...

Madam Curi: Ohh, wahh.. this is an honour to me. Terima kasih sudi jenguk this little halus halus blog. Me, feel velly good see your name here here and you read read oledi meh?

Hahaha.. mutton crossed the road. Hahaha.. yeah, I remember. Kah kah kah. The infamous quote.

Zakiah Ponrahono said...

Saya tak logik komen. Tapikan saya suka poster pasal menulis tu.

No 12.

Gambar orang tu. Saya jawab ya? Dulu saya tak amik biologi.

1. Otak
2. Organ dalaman
3. Darah
4. Jiwa
5. Maruah
6. Iman

Hehehe.

P.S: PATUTLAH. Tadi pagi restriction ada. hmmm

The same old pal from those JB days... said...

Mutton pun sedap jugak bro kalau garing. Why so tense, just write. You were just telling us your personal experiences. It's okay, we now know he got married. We know that the kampung folk is not happy with the big wedding in their midst. We also knew he is just the SMS King, so he cannot be faulted. It must be all those people who hates the SMS King or something :P. Why worry if you can't enter the mosque to attend an akad nikah. Who cares if the SMS King can't strike a good note while screaming his heart out too? It's all showbiz. It's unreal. The reality is you, my friend, you should just continue writing!

Hazrey said...

Zakiah: The 12 1/2 rules of writing. Fundamental. Kalau kita baca pun kita syok sendiri, ambik keyboard tu and shove it up.. lets not pinish dat sentence, chell we?

I dun know meh, this morning ah, i clever clever go to setting and tick restriction one. Aiyah, soli ah ahmoi. Lu mau angkat buah epal ahh macam wa punya bini, suka wohh apple, ini manis, manyak manis.. balik masam. Hangsuang punya apek.

Hazrey said...

The same old pal from those JB days: Kau ni bestlah. Kalau kau pompuan, aku akan cakap you are making me hot.. But if you are man, ahh, dun care lah, I still wanna say you are hot. Hahah.. Thanks buddy. Nanti aku singgah blog kau ya. Yeah, buddy, talking about it, it is no monkey business kan, being an artiste. And speaking of which, aku rasa blog aku ni masih berhemah. Wait until you see www.mediamalaya.com macam mana diaorang gambarkan this couple.

Zakiah Ponrahono said...

eh tekan F5 boleh retrieve hits ya? hmmm

tak pernah terfikir nak check berapa ramai yang baca blog.

Dahlah lately asyik posting benda mengarut dan peribadi.

Nanti nak cubalah tekan F5 tu.

hehehehe

EPAL BOLEH KURUSKAN BADAN kan?

mbolehla... uncle... kasi lebey sket ek..

huhuhuh

Zakiah Ponrahono said...

Hazrey;

TIPU. Sekali tekan F5 dia cuma refresh page je pun.

hahahahaha

apesal tak retrieve statistic.

Ish patutlah aku kena amik paper komputer dua kali.

hahahaha

F A R Y N said...

aku suka wat sepah kat sini sbb aku rasa blog ko ni sedap sbb ada rasa gegula.



p/s:sila tayang tshirt pink ko tu yer.

aimedidie-pulakdah said...

bro. manusia ni rambut je hitam. tapi hati lain - lain. alamak. boleh guna lagi ke peribahasa tu. cuba yang macam ni pulak. manusia ni rambut berkaler - kaler. ada hitam, kuning, merah, perang, biru air laut. jadi hati pun ikut sama warna rambut. hehehehehehe. ok tak bro?

Hazrey said...

Zakiah; by hitting F5 button, you are refreshing / reloading the page. It does not retrieve statistic. Mana datang statistic pulak?

aimeddidie-pulakdah: ehh kau boleh tak guna nama pendek sikit, penatlah nak copy and paste or type nama kau ni. Boleh tak hidup tak susahkan orang lain? Boleh tak? hahahah.. Well, sinis as it sounds, biarlah diaorang terasa sendiri. Pi lantak diaorang lah. Memang rambut sama blond, purple, karat, or God knows what, tapi kulit Melayu jugak kan. So, ingat ingatlah sikit.

Zakiah Ponrahono said...

a ahlah... baca sekali frasa pasal F5 tu baru faham...

hahahahahaha

(Tengah menyorok bawah meja ni)

aimedidie said...

Hazrey - yelah bro gua pendekkan nama gua. dah pendekkan. suci lagi

Kawan Man Laksa said...

well said..puas hati baca.

atie said...

salam....nice post la bro.betul gak tu.yg paling tak sedap tu,ramai pulak yang tau cakap je,tapi bile suruh buat ha,mula le tenganga-nganga.memang sinis.bagus bro bagus!hah.:)
happy new year and salam maal hijrah

Anonymous said...

Hazrey...
Bagus jugak ko dah mula terlibat dlm blog2 ni..
So senanglah ko utarakan cerita, pendapat dan buah fikiran ko...dan senanglah orang lain pun tau tentang fahaman ko.. Good move!
Sama ada ko perasan atau x, kebanyakkan, atau lebih kurang semua perkara2 yang ko tulis tentang kononnyer "orang melayu ni" atau "anonymous" atau "anjing" sebenarnyer lebih mencerninkan diri ko tu yang sebenarnye.. ko menulis/menembak/menghentam diri ko yg sebenarnyer kan?? Emm..bagus jugak lah gitu.. Kalau nak tunggu komen atau kritik dari orang lain mungkin ko susah nak dgr atau xboleh nak terime... So, youre really in the right track.. Have fun! :) Anyway..jadilah orang yg lebih baik dan lebih bagus dari ko yang dulu dan selama ni..baik dari segi penulisan, percakapan, percampuran dan lain2... Selalu ingatkan diri sendiri...anjing menyalak bukit xkan runtuh.. Lagipun kalau menyalak slalu sgt, orang pun xsuke..lain kali kalau ko tersepit orang lain takut nak tolong lepaskan..sbab time xtersepit pun ko slalu sgt nak gigit orang... :) Ape2 pun..kuat kan semangat k...jgn kuat cakap je..tapi hakikatnyer sama mcm tong sampah jugak.. Cuma mungkin tong sampah 'barangan tebus semula'.. x nampak sgt mcm tong sanpah kan?? :)
We'll keep in touch..

Hazrey said...

Anonymous: Aku sebenarnya malas nak layan orang yang takut letak nama ni sebab biasanya orang tak letak nama ni, macam aku cakaplah, anjing menyalak bukit, dan tarafnya pun sama macam anjing. And dan bukan anjing yang dibela. Tapi anjing yang sentiasa berlegar legar di belakang rumah orang, tepi tong sampah. Well, congratulations, kau dah masuk kategori tu. Haha.

Aku gelak dengan komen kau ni. Hahaha. Seriously, aku gelak dan aku tak marah pun dan tak terusik sikit pun, sebab aku simpati kat kau yang mampu bercakap kat blog ni sahaja dan hanya mampu menunjukkan keperkasaan kau dan kehebatan kau di ruang blog sahaja tanpa nama, sebab kau tahu, diri kau tak sehebat mana pun dan malang buat diri kau kan. Haha. Kesian, aku betul betul simpati pada kehidupan kau.

Dan aku rasa tak susah nak jadik hero kampung macam kau ni, hahaha, masuk dalam blog aku, letak komen pepanjang pastu jangan letak nama, sebab kau tahu taraf kau sebenarnya tak sampai mana-mana and of course let me say this, you are not up to my standard. Betul tak? Hahaha.

Well, lets leave you with your world without morale tu shall we sebab you are just a minority. :)

Hahaha.. gelak aku hari ni.

kesot-kesot said...

Hahaha..nak gelak sama bleh..? ;)
Bro, jgn kisahkan sgt org nak letak name ke xnak ke... yang penting ialh ape yg org tu nak ckp.. Nape? Terase ke? Kalau x bagus lh... ;) Hhaha..

Bro,
Lu punye cara penulisan dan isi kandungan tu smua cantik2...wa suka bace.. Tapi cara lu respond kat "Anon" tu mcm menahan ketidakstabilan perasaan lu yang lu kata lu xmarah dan xterusik...

Anyway...see ya kat topic2 terbaru kat atas tu... ;p

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.