Sunday, December 14, 2008

I DID NOT GET ANY LAP DANCE.

BIRTHDAYS.

Why do we celebrate birthdays? To remind us that we are aging? Untuk mengingatkan kita betapa dekatnya kita untuk melayakkan diri membuat pengeluaran KWSP? To make us wiser? To make us a bapak? To make us a mak? To entitle us to 50 percent discount as senior citizen? For what?

In some or most legal systems, one become a legal adult on a particular birthday (often 18th or 21st) and at different ages, gains difefrent rights and responsibilities - voting, buy cigarettes etc. Ehh should we increase the age to buy cigarettes? Alah, kalau increase pun, enforcement ada ker? Tak payahlah kot, sebab enforcement in Malaysia is like.. ermm.. apa yek, melepaskan batuk di tangga sambil berdehem dehem.

Wifey birthday was 11th December and some readers of this blog suggested camera, fridge empat pintu, diamond ring, pergi London, TV plasma skrin nipis and one even suggested Honda CRV. Woii..

Aku memang malas sebenarnya nak celebrate birthday birthday ni, sebab all my life, hardly celebrates one. Aku pulak tak suka makan kek. Tak boleh ke, masa birthday aku, dihidangkan ketupat with a candle?

Lastly, I bought her a diamond ring.




Dulu, bebudak kecik panggil aku Abang. Now diaorang panggil aku pakcik or uncle. My wife's nephew call me angken, his own version of Uncle. Mungkin French kot. Probably. Tapi rasanya not long ago bebudak kecik age 12 and below call me abang, so what ever happened to all those bebudak tu? They grew up? Kenapa they don't stay 'bebudak kecik', now abislah my privilege sebagai 'abang'. Kan manja kan.. ahaks.

For some reason, I think we should set a standard of age, bila nak dipanggil abang, kakak, pakcik, makcik. Aku pun kekadang susah. Jurang umur yang macam mana yang membolehkan kita panggil orang pakcik, makcik atau abang, kakak?

Ada jugak, yang umur 2 kali ganda dari aku membahasakan diri sebagai abang atau kakak. So, yang camtu camner pulak? Diaorang sendiri bahasakan diri sebagai abang dan kakak, what should I do? Should I continue as it is atau ".. ehem ehem, boleh ke saya panggil pakcik.." Will that make the conversation shorter?

So the issue here is jurang umur kita. Macam mana ni? Can I suggest this:

1. Jurang 1 -7 tahun = abang / kakak
Mungkin kita boleh gunakan formula kita kat sekolah, kita form 1, senior form 5.. something like that. Kita tentu tentu panggil senior kita abang kan, sebab taknaklah kena buli nanti. Haha. Jurang ini termasuk yang lower 6 dan upper 6.

2. Jurang 8 dan ke atas = pakcik / makcik / uncle / auntie
Yang ni agak problem sikit. Kekadang tu, ikut pengalaman aku, bila aku panggil pakcik, biasanya lelaki ok. Tapi yang sensitif ni pompuan. Jangan salah panggil makcik atau auntie, lagi pulak kalau gayanya masih vogue lagi. Siaplah muncung bibir dia. Betul. So, pastikan kalau warna baju striking, accessories mengalahkan teenager, then, eloklah panggil kakak. Ada pulak tu, yelah, mana adanya kita nak menanya umur orang yang kita berbual tu, muka diaorang tak menggambarkan umur mereka. So, this is the tricky part. Normally aku akan puji puji diaorang and say hey you look 32, 35, 36 and make sure you make a point by telling her how her hair, her facial looks good. Normally diaorang akan sendiri mengaku their age. Kalau tak guna taktik camtu, it doesn't sounds ikhlas. Haha, PR PR... Im so born with it.

And my common line, provided they are with their daughter, ask the daughter infront of their mother, this must be your elder sister. And normally you will leave her with an immense smile on her face. Ahaks. It works !

Anyway, today is 14th December 2008. Such a significant day kan today.

In history today, banyak kejadian yang berlaku antaranya:

2003: Saddam Hussein ditangkap. Sehingga hari ini, Amerika Syarikat, negara pembuli, tidak jumpa pun weapon of mass destruction untuk menghalalkan serangan mereka terhadap negara berdaulat itu.

1946: Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) mengundi dan memilih the big apple - New York untuk dijadikan ibupejabat pertubuhan antarabangsa itu. Selepas 62 tahun ia bertapak di New York, PBB kini menjadi Pertubuhan Banyak Bercakap sahaja kerana banyak tindak tanduknya. Well since I am at it, United Nations is slow, ineffective and lacking in professionalism.

They really need a serious overhaul and reformation to its Security Council. Look at what they do, ohh sorry, they do not do to our saudara Islam di Palestin. Escalating violence and murder of innocent lives proven UN is an ineffective body.

Under the UN charter, the Security Council has the primary responsibility for the maintenance of international peace and security. Two basic principles for peaceful settlement in the Middle East known as the land for peace was signed, named resolutions 242 (year 1967) and 338 (1973).

It has declared null and void the measures taken by the Israeli government to change the status of Jerusalem, called for cessation of Israeli settlement activity, which it determined to have no legal validity, reaffirmend the applicability of the Fourth Geneva Convention to the Palestinian and other Arab territories occupied by Israel since 1967.

Yet, Israel is being left to murder more innocent lives. Resolution that does not being uphold.

1903 : The most intriguing fact that is ! On Dec 14, 1903 - 105 years ago today, Orville Wright made the first attempt at powered flight. The engine stalled during take-off and the plane was damaged in the attempt. Only three days later, modern aviation age was born when the plane stayed aloft for 12 secons and flew 102 feet. Today, everyone can fly ! What will the Wright brothers say if they are still alive today. RM1 for a trip at 30,000 feet!




1999:
Charles M. Schulz announced he was retiring the "Peanuts" comic strip. The last original "Peanuts" comic strip was published on February 13, 2000.




1973: I was born. And today, as I am a gadget freak myself, wifey bought me a Sony Walkman.. and Im so attached to it.. Pretty cool gadget.

That's it for day, the day that I celebrate my birthday.

10 comments:

Zakiah Ponrahono said...

oh.. jaraknya.. menyebabkan kena panggilan yang point nombor satu.. ekekeke

bercerita tentang kisah palestin dan israel.. israel tetap mahukan "their own state boundary". ada orang bercakap, dalam al-quran never stated israel itu punya tanah. tapi begitu juga dengan mana-mana bangsa. Al-quran tidak pernah nyatakannya. Malahan bangsa arab di mana keturunan nabi-nabi juga tidak pernah disebutkan sebagai tanah kepunyaan mereka. kecuali tentang ketamadunan mekah, madina, kerajaan saba` dan beberapa lagi.

adakah isu palestin yang berpunca tentang 'state boundary" itu tidak boleh diselesaikan?.

Sedangkan peristiwa perletakan hajarulaswad oleh muhammad saw, berjaya menyelesaikan pertelingkahan kaum/puak di mekah sebelum mereka-mereka itu mengaku LAILAHAILLALLAH MUHAMMADARASULLULLAH.

Betul juga apa yang tertulis dalam kitab, akan lahir bermacam-macam golongan selepas wafatnya nabi terakhir. Tapi hanya ada 7 golongan akan berjaya menjejak jalan kebenaran. Seperti terturun indahnya 7 ayat fatihah.

(Tetiba rasa macam ceramah pula. :=)

KWSP? Saya akan keluar akaun kedua untuk perbelanjaan master saya mulai disember ni. (Maknanya saya pun dah tua)

Hahaha

Saddam Hussein juga ada disisi kebencian sebahagian bangsa iraq atas kecuaiannya menghapuskan puak qurdis (saya kurang pasti tapi ada satu puak yang dihapuskan semasa pemerintahannya melalui pembunuhan secara perlahan) dengan kuasa ketenteraan dan pemerintahannya.

Dan Amerika melalui peperangan meluaskan empayarnya. Ketamadunan yang cuba dibina Bush dan sekutunya melalui bahasa, peperangan dan tekanan ekonomi.

Mungkin Obama tidak dapat lari daripada perancangan strategi ini. Atau tidak nanti nyawanya adalah pertaruhan.

PBB dipelopori oleh mereka yang bukan Islam. (Apa lagi yang boleh kita harapkan).

DAN YANG UTAMA TU SEBENARNYA

HARIJADI ENCIK HAZREY KAN.

Saya doa, orang-orang hati mulia ini sentiasa dibawah lindunganNYA melalui limpahan kasih sayangNYA. Tanpa orang yang berhati mulia, dunia mesti penuh dengan kekejaman, kesakitan, keperitan dan kehitaman.

Amin

P/S: TETIBA RASA MACAM BAIK JE KOMEN UNTUK ENTRY NI. Hahahahaha

tuty jaded said...

owwwhhh...

birthday anda rupanya.
panjang betul pengenalan.Anyhow, happy birthday!!

dekat ek dgn birthday wifey.

good..good..jodoh panjang ni.(pandai2 je aku)

hehehehe..=)

Hazrey said...

Zakiah: Panjangnya cerita kau ni. Tapi baik isinya. Nasib baik, kalau tidak kena delete dengan aku nanti.

Tuty, yup, wifey and I kongsi bulan yang sama. Insya'allah jodoh panjang.

To both of you, terima kasih for the wishes walaupun down in my heart, I was hoping for a birthday gift from the two of you. Need my address? :) Err.. a blackberry handphone would be the sweetest gift. Hahaha demand lah pulak.

Anyway, just to share, asked my little 3-year old nephew for my birthday gift and told him that he has money on his room's 'gerobok'; and he was chanting away saying: tak yeh (tak boleh), u-wit nak shekolah (duit tu nak buat gi sekolah). He is full of tricks. Gerammmmnyaaa.. hehe and I love him! And ohh, since it was wifey and my birthday, he asked where is the cake and we bought one so that he can blow the candle. Ermm.. apa conceptnya tu..

Thanks for the wish girls.

Zakiah Ponrahono said...

berapa banyak warning dah kena dah ni. Nak kena piat, nak kena lastik.. last-last nak kena delete.

Hahahaha

APA BLACKBERRY? I`M NOT YOUR SUGAR MUMMY BEBEH.

Hahahahaha

eh. BUDAK TU BERDIKARILAH.Comel ya?
Boleh jadi IKLAN SSPN ni. Bosan tengok iklan kakak government officer tulah. Tak catchy langsung.

sekali lagi. I`M NOT YOUR SUGAR MUMMY but YOU ARE THE SUGAR DADDY RIGHT?

Hahahaha

Hazrey said...

Zakiah,

Hahaha SSPN, guess what, he is saving for his SSPN and he knows SSPN every each and single time that he sees the TVC (TV commercial). Haha.. comel sangat macam uncle dia. really.

How many times should I be telling everyone, I am not a sugar daddy. I am an abang angkat.. dont you get it? Need me to delete you from the system? Haha..

Hey wait, for the sake of the blackberry.. you can always be my sugar sister. Wahh.. one big happy family.. hahahaha

tuty jaded said...

erk. nak hadiah juga ke?
ingatkan wifey dia je yang nak..=P

blackberry plak tu.melampau la awak ni. saya yang dok aim nak beli psp pun dok terhegeh-hegeh lagi simpan duit.hahahahha.

such an adorable kid.walaupun bertentangan dengan concept harian yang kita faham, layankan aje la budak.seronok tengok kerenah dia.

kalo nak jugak hadiah bleh.kasi alamat, i'll send you a gambar of blackberry.not the blackberry.

LOL. jgn marah 'abang angkat'! nnt cepat tua!=P

Hazrey said...

Kenapalah hidup aku sering dizalimi oleh manusia seperti korang ni.. (sambil tersedu sedu, mengesat air yang keluar dari hidung SAHAJA)...

Tak baiklah korang buli aku ni. Nak bagi, bagilah betul betul, nanti kempunan tau.. hehehe..

Tuty, takperlah, email pun boleh. Sedihnya.. sedih sesangat ni.. apalah nasib.

tuty jaded said...

hahahahhahhaha....

(seronok sakitkan hati dier..=p)

F A R Y N said...

go go sagitarian..hahaha

Cik T said...

happy belated birthday.
bagi saya berkenaan panggilan nih-
-kalo mcm sebaya lingkungan 10 tahun (20an sampai tgh 30an) saya awak je
-kalo more than forty, saya panggil kakak/abang
-kalo umur 60 baru panggil pakcik makcik
-namun, kalau orang meniaga, tak kira umur berapa kalo npk muda saya panggil adik kalau npk tua saya panggil abang/kakak/sayang walaupun dah nampak macam dah ada cicit.hahaha..nak diskaun lebih.

DISCLAIMER FOR THE IDIOTS.

Dear idiots and faggots, if you think you can win a fight over internet, you are at the right place. Altho, I am NOT writing to represent any of my employers, you may at any time throw your tantrum here and be willingly ready to be eaten by us. If you know the law better, leave defamation comments because I am not gonna be fucking responsible of your acts here. If you feel offended of my writings, you are a faggot. And you listen to Justin Bieber rite? Ok, you are a faggot.